petak, 29. ožujka 2013.

Uskršnji keksići, pinice, brioši, .....Sretan Uskrs !

Danas je Veliki petak i u ozračju smo Uskrsa, blagdana kojemu se uvijek veselim, blagdana koji znači obiteljsko okupljanje i neku posebnu radost. Uskrs je i blagdan za koji obično dočekamo i prvo proljetno sunce, cvijeće, vedre boje, ......, sve je tako šareno i veselo.

Ne znam da li će i ovaj Uskrs vremenski biti sunčan i proljetan, ali znam da će biti obiteljski, veseo, i tradicionalan. Tradicionalna jela će se naći na blagdanskom stolu, uskršnja košarica će biti spremna za blagoslov na misi prije uskršnjeg doručka, jaja će biti obojana, djeca će se veseliti zečićima i pilićima, a mene kao i uvijek najviše veseli priprema uskršnje pogače i ostalih slastica.






Za ovogodišnji Uskrs prije svega ispekla sam tradicionalnu Pinicu ili uskršnju pogaču, ali odlučila sam se i na neku varijaciju uskršnjeg brioša. Nakon što sam ispekla prvu turu i  mene i I.-a su toliko oduševili da sam odmah ispekla još jednu i još jednu....... i osim na našem stolu naći će se i na stolovima naših dragih prijatelja kojima ćemo im zaželjeti Sretan Uskrs.
Recept je onaj koji sam jednom otkrila kod drage Monike, nekada na blogu Sweet Sensation, danas na blogu BakeNoir.com. Recept sam i ovaj put pratila na blogu Sweet Sensation i možete ga naći ovdje. Od ovoga recepta ne odustajem, a sigurno uskoro nikada niti neću :)
Moj dodatak je malo arome kruškovca u tijestu  i  dekoracija od šećernih mrvica.






No, prije nego što krenemo na tradicionalnu pinicu, osim zečića i pilića koji su uglavnom čokoladni željela sma napraviti i nešto veselo i šareno što će razveseliti djecu , a sigurno će razveseliti i piliće kada im se pridruži u uskršnjem gnijezdu :)

Kod drage Tamare na blogu What´s for dessert vidjela sam njezinu izvedbu Raspuknutih keksića  i vrlo brzo sam ih napravila u toj čokoladnoj verziji, mmmm, odlični su !  Ali......, razmišljajući što za Uskrs dogodio mi se onaj "klik", i umjesto čokolade stavila sam malo boje u prahu  ( sve ostalo sam napravila po receptu) i ....., veseli, šareni keksići smjestili su se u svoje gnijezdo i krasiti će blagdanski stol. A poneki ćemo i gricnuti :)  






Ipak,  najviše se veselim trenutku kada ću vidjeti dječja lica kada ih ugledaju. U meni se već probudilo to dijete koje im se jako razveselilo i sam pogled na njih mi izmami osmijeh na lice, a niti I. nije krio prvo svoje iznenađenje ("pa kako si se ovoga sjetila" ? :) ), a zatim i veselje ugledavši ovo šarenilo od keksića.






No, Uskrs bez pinice ili uskršnje pogače ne može proći. Kao i svaki put do sada ja sam u užoj i široj obitelji zadužena za taj dio. I to mi predstavlja iznimno veselje. Divno, mirisno, aromatično tijesto koje se pretvara u pinicu , ....., uistinu uživam kada ih pravim i kada zamirišu iz pećnice.
I ovaj put provjereni recept. Draga "bettina" sa Coolinarike nam ga je poklonila, a ja sam moje pinice i/ili pogaču napravila i ovaj put po tom istom receptu. Dakle, kao i prošli put, recept je ovdje.

Uskršnja pogača, formirala sam je kao pletenicu i zavila u krug, ispekla , a zatim u sredinu stavila jaja prirodno obojana u ljuskama od luka / kapule. Ovo jedno malo drugačije jaje , "pengano" , je tradicionalno bojano jaje i ukrašeno topljenim voskom (to ukrašavanje zove se "penganje"). Znam da se tako radi u mnogim krajevima, a moje je naravno iz moga dubrovačkog kraja.






I naravno, nezaobilazne pinice, od istog tijesta, tradicionalnog oblika, okrugle, zarezane na tri mjesta i one koje kod mene uvijek izazovu lijepe osjećaje posebno kada  na uskršnje jutro otkidamo komad kako bismo ga stavili u uskršnju košaricu i odnijeli na blagoslov.







Osim komada pinice u košarici će se naći i tradicionalna kuhana šunka, komadić mladog sira,  kuhana obojana jaja, malo soli, ......, sve ono što čini tradicionalni uskršnji doručak. Obitelj će se okupiti za stolom, svatko će dobiti po komadić blagoslovljenog jela , doručkovati ćemo zajedno i proslaviti ovaj veliki blagdan.

I brioši će biti dio ovoga doručka, kako na našem stolu tako i na stolovima naših prijatelja, neki su ih već dobili, neki će ih tek dobiti, neki kreću na put prema jugu........ :)
(mogu se zamrznuti i sat vremena nakon odmrzavanja su kao novi :), ili zamotati u neprozirnu foliju u kojoj će 3-4 dana ostati svježi)








Svima vam želim Sretan Uskrs ! Lijepo ga provedite, u društvu svojih najdražih, neka bude radostan i pun sunca, ljubavi i veselja !!





22 komentara:

  1. Baš lepa priprema za Uskrs!
    Želim vam srećan Uskrs.

    OdgovoriIzbriši
  2. Divan post baš uživam u sličicama a raspukanci u bojama su prekrasni.
    Od srca želim da provedeš Uskrks u krugu svoje obitelji i dragih prijatelja.

    OdgovoriIzbriši
  3. Sve pohvale za ovaj krasan Uskrsni post. Recepti su jedan divniji od drugog. A ovi šareni raspuknuti keksići su pun pogodak, i ja bi im se razveselila, kako onda ne bi djeca :) Fotke su ti prava mala remek djela!
    Što se Uskrsa tiče, veselim se jednog dana svojoj kuhinjici i pravljenju hrpe uskrsnih deserata..

    OdgovoriIzbriši
  4. Ajme meni, draga Branka,padam u nesvjest od ovih krasota koje si nam prezentirala. Odmah su me na prvu osvojili ovi mini brioši u prekrasnim košaricama i sa šarenim mrvicama, a kad tamo iznenađenjima nije kraj. Šareni raspuknuti keksići su pun pogodak!! Ne mogu ih se nagledati koliko su prekrasni i samo mogu zamisliti kako će im se djeca razveseliti. I za kraj malo tradicije. Svaka ti čast!
    Sad mi je baš jako žao što sam bolesna, jer bih inače sigurno isprobala ove brioše. Ali počastit ću se njima za doručak, kad tad!
    Želim vam sretan Uskrs!

    OdgovoriIzbriši
  5. Srećan Uskrs. Ja imam peh (ili sreću) da mi je ove godine Uskrs dan prije slave pa nikakve posebne pripreme neće biti osim farbanja jaja.

    OdgovoriIzbriši
  6. sve si super spremila.. pogaca ti divno izgleda.. negooo kako su ti jaja onako tamna ispala???

    sretan uskrs tebi tvojima! :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Draga Branka oduševljena sam svime,posebno ova ideja za obojane raspucance je fantastična.
    Želim ti sretan Uskrs proveden uz tebi najmilije!

    OdgovoriIzbriši
  8. Divan uskrsnji post, sretan Uskrs i vama i lepo ga provedite u krugu svojih najdrazih, veliki pozdrav vam leti!:)) mah-mah...

    OdgovoriIzbriši
  9. Divno, Branka! Raspuknuti keksi su mi favorit :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Predivan slatki uskrsni post, sve jako fino izgleda. Sretan Uskrs!

    OdgovoriIzbriši
  11. Koliko lepote na jednom mestu... sve je savršeno, šareni raspuknuti keksići posebno su mi "medeni" :)
    Tebi i tvojima želim srećan Uskrs!

    OdgovoriIzbriši
  12. Ne znam šta je privlačnije. Cijeli post proljetan i veseo, sjajno Branka, ali ovi brioši... odmah. Sretan ti Uskrs.

    OdgovoriIzbriši
  13. Kakve divne slike, stvarno, mogu samo gledati diviti se!
    Sretan i blagoslovljen Uskrs tebi i tvojima!

    OdgovoriIzbriši
  14. predivan post i bome ste se lijepo počastili. sretan uskrs, draga branka

    OdgovoriIzbriši
  15. Divno ste se nasladili; Sve najbolje i tebi zelim!

    OdgovoriIzbriši
  16. Malo kasnim al sretan Uskrs draga!!
    Divno si sve pripremila, prekrasno izgleda!
    U Vojvodini ne postoji običaj Uskršnjeg doručka al pošto sam ja rodom iz Slavonije prosto ne mogu da zamislim Uskrs bez posebnog doručka. Mnogo mi se sviđaju i brioši i pinca (mi ih nismo pravili nikad pravili, nemam pojma zašto:)) i mislim da ću ih ovaj Uskrs napraviti bez obzora što se ne vezuje za pravoslavne običaje jer je toliko fino da moram:)
    Uživaj draga Branka:)

    OdgovoriIzbriši
  17. Sve je toliko lijepo, nisam se mogla nagledati.

    OdgovoriIzbriši
  18. ...ajme divote Draga Branka!!...ovo je zaista prekokrasno!!!... unatoč sivilu vani, lošem vremenu i kiši i ti si imala prekrasan šareni Uskrs... sve najbolje...iako kasnim...no uvijek je lijepo tople misli poslati... :))

    OdgovoriIzbriši
  19. neizmerno postovanje svemu sto je radjeno sa kvascem...moj kompleks koji cu, nadam se, uspeti da prevazidjem pre ngo sto napunim 75 godina ! Divno izgleda ona pogaca sa jajima u sredini...moja baka je uvak bojila jaja sa lukom i taj luk se skupljao od Bozica ako se ne varam (u podrumu,naravno)...secam se i sada tog divnog ukusa ! Po srpskom obicaju gde bez mesa ne mogu ni zubi da se operu ponekad je zajedno sa jajima i lukom kuvala i dimljenu kolenicu i moram da priznam da su jaja zaista imala fantastican ukus ali i boju (mislim da je i kafu stavljala radi boje).
    Nadam se da je vreme a Uskrs bilo bolje nego u Rimu gde je kisa pada cele nedelje, sve do utorka...!!

    OdgovoriIzbriši
  20. Divan blog sa puno finih recepata. Mene su privukli sareni kolacici za Uskrs .
    Ako volis vrt i uredjenje posjeti me na www.draganasgarden.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
  21. Do slijedeceg Uskrsa,svu srecu i blagoslov ti zelim...zakasnila sam i kasnim stalno jer su mi se obaveze nadovezale jedna na drugu i jednostavno nemam vrijeme za blog i time dosta propustim...ivedbe pinci su predivne ,neka ti je sa srecom !!!!!

    OdgovoriIzbriši