ponedjeljak, 11. ožujka 2013.

Pita gužvara

Vjerujem da su rijetki oni koji kuhaju, a da nisu barem jednom pripremili pitu gužvaru ili pitu sa sirom, sirnicu, ……., iako bih ja onako iz prve rekla „burek sa sirom“. Ali burek je burek, a sirnica je sirnica, a ako joj kore tijekom pripreme „gužvamo“ onda je to pita gužvara. Isto tako , ako je netko ljubitelj pita sa sirom onda sam to ja :) Slana pita sa sirom ili sirnica idu na broj 1, a zatim ih slijede sve moguće varijacije na ovu temu sve do onih slatkih primjeraka koji više niti nisu ovo od čega sam krenula, ali se i dalje svode na pitu sa sirom. I sada bi se svi koji znaju ili djelomično znaju što otprilike kuham vjerovatno zapitali zašto sirnica ili bilo koja druga pita sa sirom češće ne zamiriše iz moje pećnice. Razlog je i više nego jednostavan , ne mogu joj odoljeti i ne želim se niti dovoditi u situaciju da je pripremam a zatim gledam, ili  sa druge strane da je jedem više nego što bih trebala. Stoga, sirnica dozirano, i ovaj put je bilo vrijeme za novu dozu :)

 




 
Ova pita je bila subotnji ručak (a ostalo je i za večeru i za sutra dan)  stoga sam joj osim sira dodala i malo špeka da je „pojačam“ i uz zdjelu salate bila je i više nego odličan obrok. Subota je inače dan kada sam dosta u pokretu i za ručak može biti jedino nešto brzo i jednostavno dok je nedjelja rezervirana za nešto kompliciranije što nikako ne znači da i subotnji ručak ne može biti jednako ukusan i fin. Još ako ste ljubitelj onoga što će se naći u tanjuru onda je skoro pa svejedno koji je dan u tjednu :)

Kore za savijače su postale stalni stanovnik moga frižidera one su mi nešto toliko praktično i prikladno,  i za slatke i za slane verzije, uvijek dostupne, jela se sa njima brzo pripreme, a samo mašta je granica u raznim kombinacijama koje se sa korama mogu pripremiti. Za razliku od moje mame koja ih baš i ne voli, ja sam im popriličan ljubitelj. Nekada sam kore kupovala u samoposluživanjima, uobičajena pakiranja od 500 g , a zatim sam isprobala domaće kore kupljene na Dolcu i povratka na one iz samoposluživanja više nije bilo. Tanje, deblje, sa jajima, bez jaja, …., za savijače, baklave, bureke, ….., samo kažem „komada xx“ i nova zaliha je u frižideru :) Iako, sa zalihama treba biti pažljiv jer i kore imaju svoj vijek trajanja , posebno ove domaće koje treba relativno brzo trošiti.

Dakle, došla je još jedna subota koja standardno započinje kavicom u gradu. U frižideru su bile kore, a bio je i domaći sir i vrhnje koje je I.donio sa obližnjeg sela i ja sam onako kao usput predložila : „čuj , a da nam za danas napravim pitu sa sirom, gužvaru, bude nam to ok ? Super, bude ok !“ kratko je rekao I. i ručak je bio dogovoren, a ja sam po povratku iz grada sa veseljem napravila ovu pitu koju smo isto tako sa veseljem pojeli :)




 


Pita gužvara
Obzirom da sam imala dio nepotrošenih kora (300 g ) ostale količine sam prilagodila tome.


- 300 g kora za savijače
- 250 g svježeg sira
- 100 ml kiselog vrhnja
- 1 jaje
- 100 g pancete (špeka)
- ½ žličice mljevenog muškatnog oraščića
- Sol i papar
- 100 ml ulja
- 50 ml vode


- Pomiješati ulje i vodu i njima prvo premazati kalup u kojemu će se pita peći (ja sam koristila okruglu vatrostalnu posudu promjera 22 cm)
- Odvojiti 4 kore za savijače i 3 kore slagati prve u kalup, jednu na drugu tako da im rubovi vire izvan kalupa i svaku premazivati mješavinom ulja i vode
- U zdjeli sjediniti sir i vrhnje te dobro umješati jaje. Dodati muškatni oraščić , soli i papra po želji (paziti jer ćemo dodati i preprženi špek koji je također slan)
- Pancetu (špek) narezati na kockice i lagano ih prepržiti .
- U smjesu sira umakati ostale kore tako da ih „gužvamo“ i tako namočene smjesom slažemo po kalupu.
- Po složenim korama rasporediti prepržene kockice špeka.
- Jednu preostalu koru prepolovimo i oba djela stavimo na vrh pite, svaki premažemo mješavinom ulja i vode.
- Rubove kora koji vire izvan kalupa prebaciti preko vrha pite, po želji ih saviti uz rub ili samo ostaviti da ravnomjerno prekriju vrh. Premazati ih mješavinom ulja i vode
- Pećnicu zagrijati na 190 stupnjeva i peći oko 30-40 minuta.


Pita je gotova i sada samo treba izdržati i pričekati da se malo prohladi , nije uopće lako , ali isplati se :)Tanjuri su na stolu, salata je u zdjelicama, niti čaša dobrog vina neće smetati iako joj je isto tako dobar prijatelj i čaša jogurta ili kiselog mlijeka, ……, samo još da ova fina korica zakrcka pod zubima.


 

 

Zalogaj, po zalogaj, …., sočno i ukusno, kontrast blagog sira i nešto pikantnijeg špeka, …., prvi komad se brzo pojede, i drugi je već na tanjuru………, tako jednostavno , a tako dobro !




 

Ok, ja na drugom komadu moram stati :) i ........... do slijedeće doze pite od sira kada će na stolu vjerovatno opet biti ova pita gužvara :)





Broj komentara: 20:

  1. radila sam ju jednom, jela puno puta, baš ju volim :) općenito sir u slanim i slatkim kombinacijama. zahvaljujuć tvojim fotkama, moram odham do frižidera :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Sad sam gladna. Predobro izgleda. Vidim i Tamara iznad ode do frizidera. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. I ja sam danas imala na meniju pitu sa sirom.Obožavam ih sve!

    OdgovoriIzbriši
  4. Zbilja volim sir uvijek i svugdje pa mi i ova pita baš primamljivo izgleda :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Rucak za pozeljeti! Meni je najdraza ona sa sirom u kojoj ima i malo spanaca...Davno sam pravila guzvaru; hvala na ideji za sutrasnji rucak!

    OdgovoriIzbriši
  6. dobro je to jer ti znaš stati. i tu ti skidam kapu. ja ne znam. i ja često pravim gužvaru i to mi je baš super, brzo za ručak. ali, voljela bih da negdje mogu kupiti fine domaće kore. ove iz dućana su svakakve. buud nekada u biloj dobre, tanke, ali su nekako ko krpe, nejednake.
    nije mi teško bilo razviti kore za pitu ranije. vidjet ćemo kako će biti ubuduće.
    ovdje mi se sviđa dodatak pancete. baš je fora!

    OdgovoriIzbriši
  7. I ja volim sve vrste pita, i jesti ih iraditi. Ali imam problem, kao i Snježana, što ne mogu naći dobre kore;)

    OdgovoriIzbriši
  8. I ja radim baš ovakve gužvare, a podučila sam i kćer i njezin je muž oduševljen! No, slažem se s tobom - raditi što rjeđe da se čovjek ne dovede u napast:)) Kod mene nikako ne ostane za drugi dan, dečki sve smažu isti. Dobra ti je ideja sa špekom, to bi im se jako, jako svidjelo, a ja opet volim baš onako samo sa sirom.

    OdgovoriIzbriši
  9. Diivna je i odlican izbor za svaku priliku, za iznenadne goste, za brzi rucak... a svidjaju mi se i te kockice pancete koje vire iz fila.:)))

    OdgovoriIzbriši
  10. I ja spadam u ljubitelje ovakvih pita! I to sa svim mogućim filovima. Sa sirom mi je omiljena. Ja bih ovo ručala svaki dan, ali trudim se da odolim iskušenju... :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Skoro svaki tjedan mi je na meniju, doduše ne gužvam je nego samo slažem, kombiniram sa špinotom, tikvicam ili bundevom. Obožavamo je svi. Nosim je na put umjesto sendivča. Ma pita za sve moguće prilke. A ova gužvara super izgleda. Nisam nikad stavila pancetu, dobra ideja. Djeca će biti zadovoljnija nego sa špinatom.

    OdgovoriIzbriši
  12. Jel' mogu i ja da se upisem u "pita fun-club" ? Oduvek sam smatrala da je jedna postena pita uz salatu sasvim dovoljan kompletni obrok...moja mama se zgraza nad tim, u stilu: " a posle? to je samo toplo predjelo!!" Sutra idem u Beograd i nadam se da cu za rucak da je zateknem...ili mozda mamu da podsetim ? Fini je dodatak slaninice...da zamirise !

    OdgovoriIzbriši
  13. Nije mi jasno kako ste se suzdržali da ovu divotu ne pojedete u trenu?!

    OdgovoriIzbriši
  14. Ovakve pita najveći je fan moja mama,ja mislim da bih svaki dan mogla jesti koliko je voli,a i mi svi uz nju.Krasno izgleda zbilja,toliko mi je divna preko ovih slika i vjerna da imam osjećaj kao da mi je zamirisala:)

    OdgovoriIzbriši
  15. Odlična gužvara, meni je sir uvijek i jedino u slanoj verziji, znači ova divota uvijek prolazi i još malo slaninice, super.

    OdgovoriIzbriši
  16. Ja ostavim malo fila pa ga premažem preko gorenje kore i pospem susamom, divota jedna. Nikad nam ništa ne ostane za večeru jer moj muž smaže sve što ostane.

    OdgovoriIzbriši
  17. Pssst, ja je još nisam radila :). Ali izgleda fantastično D!

    OdgovoriIzbriši
  18. Ahoj opět jsem přišel k návštěvě vašeho blogu

    Zajímavý recept, pěkné obrázky, velmi chutné, že líbí se mi váš blog má mnoho variant a je vysoce kvalitní... Zveme vás na návštěvu můj blog Valencie, s tradičními recepty regionu Valencia.

    http://valenciagastronomic.blogspot.com.es

    Tento týden "Koblihy dýně". příští týden "Mona Velikonoce ve Valencii". Chceš přijít?

    V mém blogu můžete najít překladatele do svého jazyka

    Navíc, pokud se vám líbí valencijské gastronomii, můžete umístit HTML kód na svém blogu a budete mít přímý přístup do mého blogu

    OdgovoriIzbriši
  19. Guštali smo uz tvoju gužvaru! Od ove količine oboje smo baš dobro jeli. Tako je zasita i ukusna, baš dobraaa! Još jedan od divnih receptića koje deliš sa nama. Hvala:)

    OdgovoriIzbriši