subota, 23. ožujka 2013.

Muški i ženski Macaronsi :)

Zar macaronski mogu biti muški i ženski ? Ne mogu naravno, macaronski su samo jedni , ali obzirom da smo ove macaronse radili udruženo i jedne je radila muška,a druge ženska ruka ja sam ih odlučila tako nazvati :) No kako god ih ja nazvala, na kraju su to macaronsi, popularni francuski kolačići, oni za čiju se prvu izradu  pripremamo ponajprije psihički , zatim detaljno proučavamo recepte, postupak, sastojke, količine, pa nas uhvati trema da li će uspjeti i na kraju smo jako sretni i ponosni na prve uspješne primjerke. 
Upravo tako sam i ja krenula u svoju prvu macarons avanturu i bilo je zamišljeno da ih sama napravim od početka do kraja, ali........ ne ispadne uvijek sve onako kako je zamišljeno, no usprkos tome macaronski su ispali i to, rekla bih, dobro. Nije bilo raspuknutih primjeraka, imali su svoja karakteristična "stopala", nježni  su, mekani, ukusni, ......, crveni i bijeli :) 






Prije nego krenemo na same macaronse moram reći da inače jako volim "francusko", sve što nosi predznak "French" meni je lijepo, drago, posebno, profinjeno, ......, volim ! Nekada kažem da sam u nekim prošlim životima sigurno bila dio toga podneblja  :) dok sam ga u ovom životu tek jednom posjetila i to dok sam još išla u srednju školu, znači bilo je to davno no svejedno znam da to  definitivno nije bio i zadnji put i Francuska i "francusko" me sigurno još čekaju. Macaronsi se u svakom slučaju odlično uklapaju u ovu moju ljubav, baš ih volim i jedan mali macarončić mi često uljepša dan i trenutak. Degustiram ih uglavnom u zagrebačkim slastičarnicama i bilo je samo pitanje dana kada ću ih i sama napraviti .

Naravno, kada sam ih već napravila  macaronse trebalo i servirati onako "french" :). Tome je pomogla i moja najdraža šalica koju sam dobila od sestre na poklon, koja zauzima posebno mjesto i kada god je uzmem u ruku osjećam se nekako posebno, nekako "french" :) 






Za prošli blogo-rođendan dragi I.me darivao knjigom recepata za Macaronse. Primjetila sam tu knjigu već ranije ( a I.je to zapamtio, thanks I. ! )  isto kao što sam primjetila macaronse i povremeno se njima počastila, a kada je stigla i knjiga shvatila sam je kao znak da je sada stvarno vrijeme da se i sama okušam i napravim svoje prve macaronse. Ali od kada sam dobila knjigu do ovih macaronsa prošli su mjeseci i prolazili su vikendi nakon kojih bih obično rekla "ah, niti ovaj put ih nisam napravila ". Dok nije stigla i ona nedjelja kada sam ih konačno napravila , tj.mi smo ih napravili :) 

Za recept sam uzela onaj osnovni iz knjige i njega sam se držala. Usput, pogledala sam sve izvedbe macaronsa koje ste vi drage kolegice radile i koje su mi sve odlične, a vrijedilo je pregledati i nekoliko raspoloživih videa. Odlično i korisno ! 


Macarons

- 100 g bjelanjaka 
- 110 g mljevenih badema 
- 200 g šećera u prahu 
- 35 g kristal šećera 
- za macaronse u boji 1/2 žličice boje u prahu. 

Prije same izrade potrebno je ispoštovati  osnovna pravila pripreme: 
          - bjelanjke držati na sobnoj temperaturi min.24 sata prije početka pripreme 
          - bademe blanširati i samljeti što sitnije
           
Prvo pravilo sam ispoštovala i bjelanjke držala na sobnoj temperaturi nešto više od preporučena 24 sata. No drugo pravilo sam malo zaobišla i koristila kupljene samljevene bademe koji su bili sitnije mljeveni, ali su uključivali i koricu. I mislim da to  nije bio problem, osim što vizuelno nemate glatke, snježne macaronse, ali meni se sviđaju i ovakvi pomalo "točkasti". 

I priprema može krenuti. 

- Bjelanjke izmutiti u čvrsti snijeg, mikserom na najvećoj brzini dodavajući kristal šećer u dva navrata, sredinom i krajem miksanja. Šećer se tijekom miksanja treba skroz otopiti i snijeg biti čvrst i gladak. 
- Dodati boju u prahu i umješati je. 
- Mljevene bademe i šećer u prahu spojiti i polako dodavati u smjesu bjelanjaka i ručno je umješati, brzim i energičnim pokretima stalno preklapajući masu. 
- Kada masa bude konzistencije "lave", odnosno kada je dovoljno gusta ali se i odvaja od kuhače kojom mješate spremna je za formiranje macaronsa. 
(koliko god ima pravila i sugestija o minutama koje su potrebne za dobiti ovu konzistenciju mislim da je na kraju to najviše stvar osjećaja i vaše procjene kada treba stati) 
- Na pleh staviti papir za pečenje po kojemu iscrtati krugove oko 2,5 cm , masu staviti u slastičarsku vrećicu i ravnomjerno je istiskivati na svaki krug. 
- Zatim plehom 2-3 puta udariti po čvršćoj površini kako bi iz macaronsa izašao suvišni zrak, a oni se finalno formirali. 
- Ostaviti ih na suhom mjestu oko 1,5 sat da se prosuše (dobiti će koricu koja se na dodir ne lijepi )
- Zatim pećnicu zagrijati na 150 stupnjeva i macaronse peći 13-15 minuta (moji su se pekli 15 minuta)

Ohladiti ih , a zatim lijepiti po dva macaronsa punjenjem po želji.  
I spremni su za uživanje !






No tijekom pripreme kod mene je nastao mali problem sa prvom smjesom koju sam radila, crveni, nisu baš uspjeli iz prve, masa mi se lijepila, bila je malo i pregusta, dodatno sam je  mješala pa je onda bila prerijetka i kada sam već mislila da nije ovo za mene I. se samo ustao i rekao :"polako, hajde da ti malo pomognem ", uzeo je vrećicu sa smjesom i malo po malo na plehu su se formirali macaronsi. Zatim sam napravila svjetlu smjesu sa kojom pak nisam imala niti najmanjih problema, iz prve je ispala baš onako kako treba. I ovaj put smo ih formirali pola I., a pola ja. I tako su nastali "muški i ženski macaronsi" :) :) 

Kada sam ih stavila u pećnicu najveća želja je bila dobiti karakteristično "stopalo" koje se počinje formirati oko 5.-te minute pečenja, bez "stopala" to zapravo i nisu macaronsi.  Naravno da sam virila u pećnicu već od prve minute i kada sam ugledala da se stvara stopalo uz široki osmijeh samo sam viknula : "I., vidi, stopalo ! " :) 
I stvarno, imamo stopalo :) 





Nakon što su se ohladili spajala sam ih sa dvije vrste nadjeva. 
Jedan limunkasti, odličan kontrast slatkom kolačiću . Kremu od limuna napravila sam po receptu drage Snježe sa bloga Vrtaljica, to je krema iz recepta lemon meringue pie, odlična ! Kremu sam pripremila nekoliko sati ranije i dobro je ohladila u frižideru i zatim je bez problema koristeći slastičarsku špricu istiskivala na macaronse. 
Drugi, zapravo i treći nadjev su moje marmelade. Imala sam malo one od jagoda i sa njome sam spojila tek par macaronsa , a ostale sa marmeladom od borovnica. 

Svidjele su mi se ove kombinacije , posebno ova sa kremom od limuna iako su i okusi sa marmeladama primamnjivi. U svakom slučaju, macaronsi su spremni za uživanje, u svakom zalogaju :) 






I eto ga, led sam probila, svoje prve macaronse sam napravila, uz velikodušnu pomoć I.-a kojemu sam baš zahvalna za ovu podršku , i  imamo zapravo naše prve macaronse. Iako se možda nisam posebno istaknula u izradi posebno ovih crvenih , vjerujte da sam se jako istaknula u degustaciji  i to baš crvenih :) Dok sam ih spajala bilo je ono jedan gric, gric , a drugi na tanjur, uh pa hoće li uopće ostati nešto za slikanje :) Ostalo je naravno, i za slikanje, i za I.-a , i za kasnije, i za sutra , ...... I kada je slikanje bilo već pri kraju nisam izdržala i morala sam se ubaciti u kadar i zamoliti I.-a da me slika sa mojim prvim primjercima, onako, samo malo :) 






I dok meni i sada pogled na ove macaronse izaziva osmijeh na lice već smišljam neke nove macaronse u nekim novim kombinacijama koje su uistinu neizmjerne. Od okusa do boja, od kombinacija punjenja, mislim da je ovdje granica samo naša mašta.
Slijedeći put ću se vjerujem potruditi i oko badema da ne budu baš ovi sa koricama, pripaziti ću da mi se ne dogodi situacija kao ovaj put sa sa crvenim macaronsima, i sigurno ću i opet uživati u izradi ovih krasnih kolačića, a možda ćemo opet imati "muške i ženske" :)  

Naravno da  ću uživati i u njihovoj degustaciji, ovo su ipak fini , nježni, damski kolačići, oni  koji uljepšavaju trenutak, u kojima se polako uživa, u malim zalogajima, ........, baš onako "french" :) 










Broj komentara: 37:

  1. moram priznati da ih nikad nisam ni probala, a kamoli radila.. ali skroz simpaticno izgledaju.. =)

    OdgovoriIzbriši
  2. Predivno ste ih napravili, svaka čast!

    OdgovoriIzbriši
  3. Šta drugo reći draga Branka, nego iskrene čestitke. Velika je stvar znati uživati u otklanjanju prepreka kao što su komplicirani recepti. Svaki uspjeh, veliki poticaj za dalje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga Dunja , da ovo je svakako poticaj za dalje !

      Izbriši
  4. Divno su ti ispali, Branka, nema šta. Ja odnela šest komada jednoj ženi, ona pojma nije imala šta jede. Na kraju mi kaže, odlični su vam bili oni keksići, jel može recept. Rekoh, može, što ne bi moglo, ali macarons su mnogo više od recepta. Ona me belo gleda. Neka, saznaće kad proba.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da ti se sviđaju i hvala ti ! I upravo tako, kada i gđa kojoj si dala recept krene raditi vidjeti će da to nisu samo obični keksići i običan recept !

      Izbriši
  5. Auh, što su ti lepi. Ja sam ih pravila, ali ću da obnovim gradivo - po tvom receptu ovog puta.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti ! Drago mi je da ti se ovi sviđaju, vidjela sam i tvije i odlično si ih napravila, baš mi se sviđaju !

      Izbriši
  6. i ja prema Francuskoj gajim posebnu ljubav ;)
    krasno su ti ispali, bravo!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znam da je tvoja ljubav prema Francuskoj baš posebna, neja još dugo potraje :)
      Drago mi je da ti se moji macaronsi sviđaju, hvala !

      Izbriši
  7. O, Branikć sve pohvale tebi i I. Stvarno vam divno izgledaju. Ja nikako da se ohrabim i da probam da ih napravim.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno, drago mi je da ti se sviđaju ! Nadam se da ćeš ih i ti ubrzo isprobati i sigurna sam da će ti super ispasti !

      Izbriši
  8. Baš sam se raznježila na ovaj post. Iako suprug i ja ponekad kuhamo zajedno, još nikad nismo radili kolače zajedno.
    Čini mi se da su macaronsi nekako aktualni u proljeće, vjerojatno me svojim šarenilom podsjećaju na proljeće. Prekrasno su ti (vam) ispali i fotke su divne.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lijepo je zajedno pomalo kuhati, a i nama je ovo bio prvi put da zajedno radimo kolačić, zapravo I.je uskočio upomoć inače ne znam da bi uopće bilo ovih macaronsa.
      I mene šarenilom podsjećaju na proljeće, drago mi je da ti se ovi sviđaju. Hvala !

      Izbriši
  9. ma divni su ti
    i ja sam se nedavno upustila u avanturu ali bez pomagača
    definitvno su najljepši kolačići

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slažem se da su macaronski posebni i najljepši kolačići. Drago mi je da ti se ovi sviđaju,hvala ti !

      Izbriši
  10. Ma bravo draga Branka,macaronsi su predivni,vjerujem da ste uživali radeći ih zajedno,ali još više guštajući u njima..sada si mi dala vjetar u leđa da ih napravim:)
    Lijep ti pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti i jako mi je drago da ti se sviđaju kako da si i ti dobila poticaj da ih napraviš !

      Izbriši
  11. Prekrasni su stvarno i cijeli postupak i cijela priča

    OdgovoriIzbriši
  12. Ajme kako su dobri a ja nikako da krenem u izradu ovih finih francuskih kolačića.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da ti se sviđaju, hvala ti, nadam se da ćeš se i ti ubrzo odlučiti napraviti ih !

      Izbriši
  13. Odgovori
    1. Hvala ti draga prijateljice i drago mi je da ti se sviđaju !

      Izbriši
  14. I ja sam zaljubljena u sve sto je francusko...u Italiji me stalno zavitlavaju zbog toga: oni i Francuzi su u svemu kao dva jarca na steni ! Sjajno su ti uspeli nema sta ! Moram da priznam da ih najvise volim spajane sa ganasem od cokolade ali kada pomislim kako su dobri dzemovi koje ti pravis pocinjem da sumnjam u one cokoladne...
    baci da Roma

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da dijelimo ljubav prema francuskom kao i da ti se sviđaju ovi macaronsi. Spajanje sa čokoladnim ganasem spremam za slijedeći put :), a tebi hvala i na komplimentu za djemove.
      Kiss iz Zagreba ! :)

      Izbriši
  15. ...stvarno su ti prekrasno uspjeli...divota!!!!...
    ...moram priznati ja ih nikad nisam radila i nikako da krenem u taj podhvat... nekoliko puta zamalo, ali sam na kraju mljevene bademe utrošila u nešto jednostavnije... uvijek si nekako mislim kako će mi se razliti po plehu dok se peku i neće uspjeti, pa me strah...i svaki put kad vidim ovako lijepe fotke macaronsa dobijem poriv i želju da ih odmah pokušam napraviti...
    ...divan post i odlične slikice macaronsa...:)
    ...i da draga....(ovo moram napisati :))) )jako, jako mi se sviđa ovaj tvoj crveni lak na noktima, na to sam slaba...imam bezbroj lakova za nokte, ali najčešće i najradije biram klasični crveni lak za nokte... ;))

    OdgovoriIzbriši
  16. Joooj što sam ljubomorna na sve vas kojima toliko lepo uspeju ti lepotani!!
    I ja volim sve frenč, makaronse ne toliko ali mi predivno izgledaju! Pogotovo kada su tako lepih boja:)

    OdgovoriIzbriši
  17. Krasni su, nemam riječi. Ja se još nisam odvažila na njihovu pripremu, ne zato što me strah (slušam da je priprema komplicirana) već zato što ih nikad nisam probala i uopće ne znam kakvog su okusa ni ništa.. Ali ove tvoje fotke me polako nagovaraju! Krasna mi je ova crno crvena kombinacija i jako su ti lijepo ispali!
    I da dodam, baš je lijepo kad naši dragi pamte naše želje zar ne?

    OdgovoriIzbriši
  18. B, nisam neki ljubitelj kolača, ali ovo mnogo lepo izgleda. Sjajne fotografije. Sjajne...

    OdgovoriIzbriši