srijeda, 20. veljače 2013.

Pečena jaja na postelji od poriluka

U ovomjesečnoj blog-igrici Ajme koliko nas je draga Milica sa bloga Na tanjiru za temu nam je zadala – Poriluk !

Zanimljiva tema i namirnica koja ima poprilično podijeljene reakcije, poriluk ili volimo ili ga baš nikako ne volimo. Spomenete li u društvu varivo od poriluka možete očekivati ili ono „joj da obožavam“ ili „joj ne, nikako“ :) , dok ja osobno ostajem negdje u sredini, niti ga posebno volim, niti ga ne volim, ne jedem ga baš često , ali ako se nađe na meniju pojedem ga bez problema. Možda bih poriluk jela i češće da mi je moja draga nećakinja K. bliže, ona je definitivno u onoj grupi velikih obožavatelja i poriluk voli u svim mogućim kombinacijama, od salate do variva.






Isto tako možda bih ga jela češće i kada bih bila svjesna njegovih zdravih pa i ljekovitih svojstava što definitivno nisam pa ga pomalo ignoriram. A kad tamo, ..... po nutritivnom sastavu poriluk je bogat bjelančevinama, beta-karotenom i vitaminom C. Također, sirovi poriluk je dobar izvor mangana, željeza, folne kiseline i vitamina B6. Uz to u poriluku nalazimo prirodne antibiotike koji reguliraju krvni tlak, jačaju imunološki i krvožilni sustav, reguliraju kolesterol, aktiviraju enzime koji sudjeluju u detoksifikaciji organizma, imaju ulogu prevencije pojave malignih oboljenja.
(podaci preuzeti sa neta)

Kada sam sve ovo pročitala i sada napisala mislim da sam konačno osvjestila važnost poriluka u prehrani i da će poriluk češće nego do sada privlačiti moju pažnju i naći se u mome tanjuru. Uz to, ovih dana je malo koga od nas zaobišao umor zbog promjene vremena, toplije, hladnije, snježnije, sunčanije, pa odjednom pada kiša, …., organizam to treba izdržati , a dodatnu energiju može mu dati i poriluk. Dakle prava tema naše blog-igrice u pravo vrijeme :)

Razmišljala sam što od poriluka pripremiti i listajući jednu od knjiga recepata koja mi je nedavno došla u ruke ugledam nešto zanimljivo. U zdjelicama je poriluk, na poriluku su jaja, sve skupa se zapeče i eto ukusnog zalogaja. Ali…., meni je trebao ukusan obrok, a ne mali zalogaj ili predjelo pa sam odlučila cijelu kombinaciju malo doraditi, odnosno „pojačati“ :) Uz to poriluk ovako smješten u zdjelicu odmah me asocirao na postelju, mekanu i udobnu, u koju bih ovih dana rado malo češće prilegla, i ovu postelju pripremila sam za jedno  jaje koje je na nju leglo i udobno se smjestilo :)







Pečena jaja na postelji od poriluka
(za 2 porcije , 2 „postelje“ :) )

- 250 g poriluka – narezan bijeli i zelenkasti dio do lišća
- 1 veća crvena paprika
- cca 100 g špeka (ili pršuta ili nekog drugog suhomesnatog proizvoda po želji)
- 30 g maslaca
- 6 žlica vrhnja za kuhanje
- ½ žličice mljevenog muškatnog oraščića
- sol i papar
- 2 jaja

- Poriluk pripremiti , bijeli i zelenkasti dio do lišća narezan na kolutiće
- Crvenu papriku i špek narezati na kockice
- U posudu za kuhanje staviti maslac i zagrijati ga da se rastopi , dodati špek i poprižiti ga 2-3 minute
- Zatim pridodati poriluk i papriku i sve skupa dinstati oko 10-tak minuta






- Nakon 10-tak minuta dinstanja umješati i vrhnje.
- Dodati muškatni oraščić te soli i papra po želji i sve skupa kuhati oko 5 minuta uz stalno mješanje

- Pećnicu zagrijati na 190 stupnjeva
- Poriluk sa dodacima rasporediti u posude za pečenje i na vrh staviti jaje
- Staviti u pećnicu i zapeći dok jaje nije pečeno (po želji slabije ili jače, a moje je ostalo i koju minuticu dulje od željenog)

I gotovo je :)
Jaje je pečeno, "postelja" je lagano zapečena ali je i ostala je poprilično sočna. Još malo krupnije mljevenog šarenog papra po vrhu neće smetati. Preostaje pripremiti  i komadić dobrog kruha (ja sam se odlučila za kruh od kukuruznog brašna ) i uživanje u ovom jelu može započeti :)

 




Okus me jako ugodno iznenadio, ne znam zapravo niti što sam očekivala, ali ovo mi je predobro i sigurno ću ponovno napraviti. Dragi I.je odmah tražio da mu u detalje ispričam sastojke i postupak, sigurna sam da će i sam ubrzo ovo pripremiti :)

Uživala sam u ovom obroku , a posebno mi je drago što je  veliki broj kombinacija namirnica uz poriluk koje se ovdje  mogu ukomponirati i uvijek možete imati slično,a opet drugačije jelo. 






Po želji "postelja" može biti samo poriluk, vrhnje i začini , a isto tako po želji se osim paprike i špeka može još štošta dodati, ....., razno povrće, komadići piletine ili nekog drugog mesa, začini po želji.

Ovaj recept šaljem dragoj Milici kao moju ulaznicu u ovomjesečni krug igrice Ajme koliko nas je. 

I na kraju, kod mene poriluk uistinu više neće biti „slučajni odabir“  ili nešto što mi  se našlo na tanjuru pa sam ga pojela. Ovaj krug igrice i tema poriluk je donio novu vrijednu namirnicu u moju kuhinju. Blog i blogersko druženje opet se pokazalo u svom punom smislu upoznavanja novih namirnica, neistraženih kuhinja, druženja.  Ovaj put sa porilukom kao temom.




41 komentar:

  1. slike su ti bas lijepe, a ovo mi je jako drago jelo :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti, drago mi je da ti se sviđaju i slike i jelo !

      Izbriši
  2. Odlicno, toliko lijepo izgleda da bi ga i oni koji ne vole sigurno s uzivanjem pojeli. Fantasticne slike i prezentacija. Preslatka mi je tavica :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti na lijepim riječima . Tavica je i meni jako draga, imam je već dugo, jedna od onih slučajnih a dobrih kupovina :)

      Izbriši
  3. jako mi se sviđa a pošto mi volimo poriluk a bome i jaje na oko ovi će na velika vrata ući u moju kuhinju. sigurna sam da će se svidjeti i mojim dečkima i na kraju, mogu ga i samo pripremiti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Snježo, znam da ste vi ljubitelji poriluka i veseli me da će i ovo jelo naći mjesto kod vas, a nadam se da će se i vama svidjeti !

      Izbriši
  4. Ovo mi nikad ne bi palo na pamet, a izgleda fantastično! :)))

    OdgovoriIzbriši
  5. Branka, ovo mi je odličan prijedlog za kasni nedjeljni doručak, onako kad se dulje spava i ljenčari u krevetu, a nije više za doručak, a rano za ručak. Pravi Francuski stil. Fotografije su ti svakim blogom sve izražajnije i sugestivnije, ova s jajetom i paprom je da mi sline cure na tablet, već sam u krevetu i sve me vuče... Išla sam u tvoju arhivu pogledat i voće s heljdom, sjećam se tako nečeg, i našla, baš već par dana kčer i ja razmišljamo o promjeni doručka. A sve to u vezi fotografija, baš si ozbiljno zakoračila u foto svijet.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Dunja, drago mi je da ti se sviđa ovo jelo i uistinu dobro dođe i kao kasni nedjeljni doručak ili laganiji ručak, biti će mi drago ako ga isprobaš i ako se i vama svidi. Hvala ti puno na komplimentu za slike, istina je da sam se uz bolju opremu, I.kao mentora i uočavajući sve više lijepih detalja oko sebe, zainteresirala za fotkanje i sve više uživam u tome. U jednom od slijedećih postova pokazati ću kako je to kod mene izgledalo nekad, a kako je sad. Što se tiče heljde sa voćem to je dobar i ukusan doručak , mogla bih ga i ja malo češće pripremiti, ali iskreno moramo priznati slike u tom postu su mi koma :)

      Izbriši
  6. Krasno izgleda tvoja kreacija; jednostavno i efektno!
    Moji decki hoce jesti poriluk, ali samo na odredjen nacin pripremljen (quiche)... dok ga ja volim na sve nacine.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Jasna, drago mi je da ti se ovo jelo sviđa, a quiche je isto tako odličan izbor !

      Izbriši
  7. Poriluk obožavam ovo je recept savršen za mene,svakako ću ga probati,poriluk mi je definitvno zavladao kuhinjom.Moram ti pohvaliti prezentaciju,zaista savršeno sve izgleda:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nely hvala ti, probaš li ovo jelo nadam se da će ti se svidjeti, hvala ti na lijepim riječima, posebno za prezentaciju, drago mi je da ti se sviđa !

      Izbriši
  8. Ja bih se fino družila sa tvojom K. :)
    Odlična ti je ideja. Ovo može da zameni bilo koji obrok.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Istina je , ovo se kože spremiti od doručka do večere i uvijek se dobro uklapa. Drago mi je da ti se sviđa, hvala ti Tanja !

      Izbriši
  9. Odličan obrok za dane kada sam sama kod kuće (valjda ću biti jednom). Sve sastojke jako volim i ideja je super.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, kada si sama ovo je baš zgodno za lagani obrok, drago mi je da si ljubitelj poriluka i ovih sastojaka, a ako se odlučiš na isprobavanje nadam se da ćeš uživati. Hvala ti !

      Izbriši
  10. Odlično izgleda i sigurna sam da ne kaska ni za ukusom. Praziluk takoreći svakodnevno koristim i baš ga volim. Odlične su i fotkice. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti, drago mi se da ti se sviđa ova kombinacija sa porilukom. Hvala ti i za fotkice !

      Izbriši
  11. Nisam ljubitelj poriluka, ali ovo tvoje jelo fantastično izgleda.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti i drago mi je da ti se ovo jelo sviđa iako nisi ljubitelj poriluka !

      Izbriši
  12. Ovaj luk stalno koristim, a ova kombinacija je odlična! Biće isprobana :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je ako si u ovome našla novu kombinaciju za poriluk koji inače koristiš. Hvala ti !

      Izbriši
  13. Obožavam varivo od poriluka i moram priznati da je to jedini način na koji ga spremam. Baš bi mogla isprobati koji novi recept, možda baš ovaj :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako si ljubitelj poriluka i variva od poriluka vjerujem da bi ovo bilo dobro rješenje za nešto novo, ako se odlučiš na isprobavanje nadam se da će ti se svidjeti. Hvala ti !

      Izbriši
  14. Kod nas se poriluk voli, a uzgajamo ga u vrtu pa bude često na tanjuru. Jelo je nadasve zanimljivo, samo što ne volim jaja na oko pa bih za sebe na ovu posteljicu naribala malo sira i kratko zapekla.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Odlično je što imate poriluk iz vlastitog vrta i što ga često jedete i drago mi je da te i ovo jelo zainteresiralo. Sir umjesto jaja je sigurno odlična kombinacija i ako je isprobaš nadam se da ćeš biti zadovoljna. Hvala ti !

      Izbriši
  15. ovo je super kombinacija.. jednostavno i fino. Mi ga obožavamo ...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da se i tebi kao ljubitelju poriluka ovo jelo sviđa, hvala ti !

      Izbriši
  16. Volim ovakve kombinacije i jako mi se sviđa kako si ovo napravila :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti ! Drago mi je da ti se sviđa i kombinacija i izvedba !

      Izbriši
  17. Super iskorišten poriluk...ona zdjelica u kojoj si zapekla mi je krasna, sada kad sam počela fotkati za blog bas mi fali posuđa...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti i drago mi je da ti se jelo sviđa, a zdjelica je i meni draga, slučajno sam na nju naletjela i drago mi je da sam je kupila. Iako sam ja već dosta toga kupila zbog fotkanja za blog uvijek još nešto nedostaje :)

      Izbriši
  18. Mmmmmm, jako fino! Idealno za ove moje povrtno/proteinske večere
    Fotke su mi jaaako lepe i privlačne!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Nevena , veseli me da si našla ideju za jednu od svojih večera, odlično se uklapa u ovo povrtno/proteinska. Hvala i za fotkice :)

      Izbriši
  19. Ja volim praziluk, posebno zato što je izuzetno zdrav i ovo što si nam ti pokazala i servirala izgleda predivno, pa čak i oni koji ga ne vole, kada vide kako izgleda ovo jelo na tvojim fotkama, definitivno će ga zavoleti...

    OdgovoriIzbriši
  20. još jedan zgodan i inovativan način za pripremu poriluka, baš efektno!

    OdgovoriIzbriši
  21. ajmeee, koliko si ti toga isprobala!!

    OdgovoriIzbriši
  22. ja sam poriluk zavoljela postepeno, danas ga obožavam, teško odolim da ga ne kupim kad ga vidim svježeg, a naravno najdraže mi je kad imam svojeg u vrtu
    ovo je divno jelo, isprobat ću ga sigurno

    OdgovoriIzbriši