nedjelja, 13. siječnja 2013.

Točkasta pita sa kivijem

U ovomjesečnom krugu blog-igrice Ajme koliko nas je , koju je pokrenula monsoon,  draga Sanja sa bloga Ultimativni sastojak za temu nam je zadala – Kivi !

Kivi ?! i što sa kivijem ? bila je moja prva reakcija kada sam vidjela temu. Znam da je kivi zdrav, znam da  zanimljivo izgleda, posebnog je okusa, ali...…., ja ga i nisam baš posebno prihvatila kao voćkicu u kojoj bih posebno uživala. Naravno da me nitko ne tjera obavezno napraviti i pojesti nešto od kivija i sa kivijem, ali kada u igrici imamo namirnicu koja je kod mene u kategoriji ne posebno omiljenih kao što je u ovom slučaju kivi tada mi je izazov smjestiti je u nešto što će mi se sviđati još i veći. Naime, ovako kombinirajući zavoljela sam poneke namirnice za koje sam do tada mislila da ih nikada neću ozbiljnije koristiti ili jesti. Stoga, kivi je sada dobio svoju priliku, kombinacija se pomalo slaže….., i složila sam na kraju, red prhkog tijesta, red fine kremice sa vanijom i bademima i točkastim sastojkom :) makom, obavezan dodatak kivi…., i kolačić je ispečen :)







Kada sam kivi uzela u ruku prvo sam se prisjetila dolaska kivija na naše prostore. Sjećam se da je to bilo dok sam išla u srednju školu, nije uopće važno prije koliko godina :) Kivi se pojavio prvo u trgovinama, onako pomalo , sramežljivo, a zatim ga je odjednom bilo u neograničenim količinama i na svakom koraku. Ono što je meni najzanimljivije je da su ljudi u Dalmaciji dosta počeli saditi kivi i događalo se da su dotadašnje nasade vinove loze koji su bili uz kuću ili uz terase mjenjali posađenim kivijem. A kivi je odlično rastao i davao sočne plodove. Prijatelji iz doline Neretve su nam često znali u košarici uz mandarine donijeti i kivije, njihove domaće. Ne znam kakva je danas situacija, ali znam da kivija i dalje ima svugdje za kupiti, da drži cijenu i ako je kvalitetan spada u kategoriju nešto skupljeg voća. Ipak, obzirom na dobra svojstva i veliku količinu vitamina C u samo jednom plodu , onaj tko ga voli ne bi trebao zaboraviti pojesti barem jedan mali kivi dnevno, obavezno u ove zimske dane kada je poželjan pojačani unos vitamina C.

I dok još nisam odlučila što ovaj put napraviti sa kivijem prvo mi je palo na pamet skuhati marmeladu :), kada sam razgovarala sa dragim I.o idejama za kivi i njegovo prvo pitanje je bilo "možeš li napraviti marmeladu od kivija ?"  :) Mogla bih je naravno napraviti,  kivi i malo dodataka u obliku ponekog začina ili spajanja sa nekim drugim voćem i marmelada je tu. Ali ovaj put sam odlučila da ne bude marmelada pa sam krenula dalje i pale su mi na pamet neke hladne kreme u koje bih dodala kivi , pa sam razmišljala o raznim zdravim shakeovima , onako lijepi i zelenim, ….., a zapravo mi ništa od toga nije bilo ono da bih se odmah ustala i napravila Htjela malo tijesta i kremice, a opet ne klasični voćni kolač. Znam da su blagdani tek prošli i da smo pojeli poprilično kolača, ali pojeli smo ih i nema ih više, i iako je sada faza borbe sa lagano nakupljenim blagdanskim kilogramima ipak je trebalo nešto pripremiti za zasladiti vikend :) Uz to ponovno nam je pao snijeg, hladno je, i to je pravo vrijeme da iz kuhinje zamiriše prhki kolačić, vanilija, cimet...... i tako sam počela slagati na stoj sastojke zamišljenog kolača: kivi, bademi, vanilla, mak, cimet ………, kolač u mojoj omiljenoj bademasto-vanillastoj kombinaciji sa dodatkom "točkica" maka stiže !






Točkasta pita sa kivijem 

Prhko tijesto

- 1 šalica brašna (240 ml)
- 100 g maslaca
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1 žumanjak
- 50 g šećera
- korica 1/2 limuna

- U brašno dodati prašak za pecivo i maslac narezan na listiće
- Maslac utrljavati prstima u brašno dok se ne dobije mrvičasta smjesa
- U zdjelici sjediniti žumanjak, šećer i koricu limuna te ih dodati smjesi brašna i maslaca
- Sve sjediniti i umijesiti tijesto koje će biti pomalo masno i nježno po rukama
- Tijesto zamotati u prozirnu foliju i staviti na cca 30 minuta u frižider

Krema

- 2 žumanjka
- 80 g šećera
- 1 žlica finije mljevenog badema
- 1 žlica mljevenog maka
- 1 puna žličica gustina
- 20-25 g maslaca
- 1 veći kivi ili 2 manja
- 200 ml mlijeka
- 1/2 mahune vanilije
- 2 štapića cimeta

- Žumanjke i šećer staviti u manju posudu za miksanje koju uronimo u veću posudu na pola napunjenu ključalom vodom. Mikserom ih tući na pari dok smjesa ne posvijetli
- Mlijeko staviti u posudu za kuhanje, dodati mu ostruganu sredinu pola mahune vanilije i dva štapića cimeti. Kuhati dok ne uzavri.
- Zatim iz mlijeka izvaditi štapiće cimeta i dodati prokuhano mlijeko smjesi jaja i šećera
- U smjesu umješati mljeveni badem, mak i gustin
- Kuhati na pari i stalno mješati (posebno paziti na mješanje zbog mljevenog badema koji se lako zgusne i zadrži na dnu posude) dok se smjesa ne počme zgušnjavati u kremu.
- Dodati maslac i umješati ga dok se ne otopi i maknuti posudu sa pare.
- Kivi prerezati na pola, sredinu izvaditi žličicom te je usitniti u blenderu ili ručno vilicom.
- Dodati kivi u smjesu i sjedini ga mješanjem.

- Zatim izvaditi tijesto iz frižidera, razvaljati ga na pobrašnjenoj površini i formirati u kalup promjera 22 cm. Tijesto u kalupu nabosti vilicom cijelom površinom.
- Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva i peći tijesto 10 minuta
- Zatim na tijesto izliti pripremljenu kremu, vratiti u pećnicu i peći slijedećih 15 minuta
- Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohladi 

Dodatak

- 3 kom kivija
- korica pola limuna i pola naranče

- Kivi oguliti i narezati na ploške
- Naranču i limun naribati na krupniji dio ribeža
- Kivi rasporediti na rub pite , a sredinu ukrasiti koricama limuna i naranče
(osim ukrasa i kivi i korice limuna i naranče dati će dodatnu svježinu kolaču)

Ostaviti kolač na 1-2 sata u frižideru da se potpuno ohladi.
I kada sam  iz frižidera izvadila ovo malo-zeleno slatko osvježenje, brzo smo odrezali prvi komad pa ga evo odmah ovako prhkog, stvrdnute kreme, i sa svojim "točkicama" :) 






Komad za mene, komad za I. i stižu prvi dojmovi ......o da, pa to uopće nije loše :), zapravo ovo je jako dobro. Kremasto i osvježavajuće, slatko a kiselkasto, mekano prhko tijesto i kremica koja miriše na vanillu  i cimet sa bademima i makom koji se osjećaju više nego što sam pretpostavljala da će se osjetiti, ukusno ! Kivi je ovdje uistinu poželjan dodatak, dao je svježinu cijeloj kombinaciji, i onaj dio koji je u kremi i ovaj dekorativni koji se obavezno jede.  A nećemo preskočiti niti oku ugodnu zelenu boju k tome u kombinaciji sa točkastom livadom na kojoj korice limuna i naranče možemo zamisliti kao žute i narančaste cvjetiće, ......., ne čini li vam se da je proljeće zapravo blizu ? :)






Neću sada odmah zaključiti kako sam upravo jako zavoljela kivi i  kako ću ga sada stalno jesti , vjerovatno neću, ali ću o njemu malo češće razmišljati i vjerujem da ću ga svakako u ovoj kombinaciji još koji put ponoviti. A sada ću još malo uživati u ovoj poslastici. Pridružite mi se ! :)





Ovu pitu šaljem dragoj Sanji kao moju ulaznicu u ovomjesečni krug Ajme koliko nas je. 

Broj komentara: 20:

  1. Odlicna ulaznica za igru. Pita predivno izgleda i ima originalno ime. Tockasta. Prekrasna prezentacija, a slike kao uvijek fantasticne. Veliki pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti i drago mi je da ti se sviđa ova "točkasta" pita :) . Posebno hvala za slikice ! Veliki pozdrav i ja tebi šaljem !:)

      Izbriši
  2. Baš divna pita. Tako si je lepo opisala da mogu osetiti ukus kreme. Sad mi se jede nešto slatko. :) Odlična ulaznica :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da ti se ova pita svidjela i da te mami na nešto slatko :). Hvala ti !

      Izbriši
  3. Jako lijepo, odličan efekt si postigla kad si stavila mak u punjenje jer zbilja izgleda ko da ima i kivija :)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti ! Drago mi je da ti se sviđa ovaj točkasti efekt. Iako je mak najviše za to zaslužan u kremici ima i kivija, on je dao blago zelenkastu boju, pokoju točkicu :), a osjeti se i u okusu.

      Izbriši
  4. Ovaj kolač ili pita je pravi autorski rad, divno Branka, voliš kombinirati okuse, boje i teksture. Blago onima pokraj tebe.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno draga Dunja na lijepim riječima i jako mi je drago da ti se sviđa ova pita !

      Izbriši
  5. Pite su mi najdrazi deserti...dekorativni kivi samo moze doprinijeti dobroti!

    OdgovoriIzbriši
  6. Sve pohvale draga Branka za recept a posebno za prelepe, ma fantastične fotke. Svaka čast!!!

    OdgovoriIzbriši
  7. Bas me zanima ukus ove kombinacije. Izgleda sjajno! Ja kivi najvise volim svez, pa jos uvek smisljam sta cu sa njim. :)

    OdgovoriIzbriši
  8. kolač izgleda jakooo primammljivo! svaka čast na trudu,ovo ću orat probati

    OdgovoriIzbriši
  9. krasno izgleda! ja baš nisam luda za kolačima od kivija, ali sami kivi si volim pojesti :) ali ova tvoja baš mami, moram priznati :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Predivno izgleda pita draga Branka,uvijek me oduševi tvoja kreativnost,jer je uvijek sve lijepo i za oko i za nepce kod tebe.Inače neki dan sam dobila kivije iz Dubrovnika,i sada mi je ostao samo jedan,pravi su gušt bili:)

    OdgovoriIzbriši
  11. Ovo apsolutno sve prolazi, osim kivija:)) Ima tome dosta dugo da sam otkrila kako mi kivi ne odgovara, nakon što ga pojedem, ne osjećam se dobro. Na žalost, jer do tada sam ga jako voljela. Pita izgleda fenomenalno!

    OdgovoriIzbriši
  12. Branka, pita je genijalna :D Svidja mi se i priča o kiviju. Kod nas ne uspeva, ne pogoduje mu klima. Kod vas je blaga mediteranska klima i već zamišljam drvca sa kivijem . Zagrišću ekran koliko je dobra . Super sastojci i verujem da je super sočna . Ljubim te i hvala :D

    OdgovoriIzbriši
  13. Mmmmmm, ne samo da izgleda fantastično već sam ubeđena da je preukusna.
    Baš, baš mi se dopada!

    OdgovoriIzbriši
  14. Veoma kreativan receptic i kao uvek, predivne fotkice, moram priznati da jos razmisljam sta bih mogla napraviti sa kivijem.:)

    OdgovoriIzbriši
  15. Da znaš da sam očekivala neku marmeladu s kivijem, a kad tamo prava pita krasotica. Odlična ulaznica!

    OdgovoriIzbriši
  16. Fantastično izgleda! Bravo za inovativni recept.

    OdgovoriIzbriši