četvrtak, 26. srpnja 2012.

Sladoled od limuna, limete i matcha čaja

Ljeto je i vrijeme je za sladoled, puno sladoleda :) Iako se zadnjih par dana nije baš činilo da je ljeto, a nije nam bilo niti do sladoleda. Ali privremeno jesensko vrijeme ubrzo će opet zamjeniti  ljeto i ponovno će nam sunčano i vruće, a bez obzira na to već sada je  svako osvježenje dobro došlo , tko može nađe ga u moru, netko u hladu, u prostoru sa klimom, ....., a svi se volimo osvježiti laganijom hranom, hladnim pićem ili sladoledom !

Kišu i oblake koji su nakratko prekinuli ljeto dočekala sam sa odobravanjem, ali samo prvi dan, već drugi dan htjela sam natrag sunce i toplinu. Nekako, ljeto je pa neka i vrijeme bude ljetno, a kada dođe jesen onda neka zahladi i pada kiša. Bilo bi idealno da je tako, ali kako primjećujemo već godinama godišnje doba ne prati vrijeme i obrnuto. Stoga, žao mi je ljude koji jedva dočekaju svojih nekoliko dana godišnjeg odmora, sunca i mora, a onda se dogodi "osvježenje". A tek oni požari koji su srećom iza nas, to baš nikako ne želim da se ponovi iako svako ljeto kao po pravilu kada je sve suho i kada zapuše bura krene i novi požar. Srećom prošlo je.
U svakom slučaju,  ljeto se vraća  i kažu da će biti dugo i toplo, i razna osvježenja će nam itekako trebati , znači vrijeme je za sladoled :)





Recepata za sladolede ima , rekla bih,  ne samo jako puno već i više od toga. Od onih starih dobrih sladoleda od vanije i čokolade preko raznih voćnih kombinacija, pa do onih koje nam ne bi niti pale na pamet da ih serviramo kao sladoled (npr.sladoled od maslinovog ulja :) ) . Moja današnja kombinacija ne ide u pravcu maslinovog ulja, ali ide u pravcu da sam htjela nešto osvježavajuće i , ne znam zašto baš u sladoledu, ali i nešto zeleno. Pa bi to onda išlo ovako:

Limun = osvježenje, kada još imate domaći, neprskani limun onda je to osvježenje još i bolje
Limeta = još svježija i zanimljivija, mala zelena loptica, a tako moćna u svome okusu.
Matcha čaj = zeleno, zdravo, posebno.





Sa matcha čajem nas je upoznala draga Dunja sa bloga Parfe Dunja kroz svoje Kekse s čajem uz čaj , a zatim smo ga mnogi tijekom prošle zime iscrpili kroz razne napitke i pokoji keksić i kolačić. Ja ga imam još "na zalihama" :) i sada je došlo vrijeme da ga smjestim  u sladoled. Ljetno izdanje Matcha čaja :)

Recept za ovaj sladoled sam iskombinirala, ali ništa posebno nisam mjenjala u odnosu na neki "standardni" recept za sladoled  kao bazu i na kraju sam ga napravila ovako kako slijedi.  


Sladoled od limuna, limete  i Matcha čaja

- 500 ml mlijeka
- 2 jaja - samo žumanjce
- 200 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 limun - sok i korica
- 1 limeta - sok i korica
- 100 ml Matcha čaja
- 1 žlica Matcha čaja - prah
- 300 ml slatkog vrhnja

- Skuhati 100 ml Matcha čaja i ostaviti da se ohladi
- Na srednju vatru staviti posudu sa vodom koja će uzavreti i nad njom na pari staviti posudu  u kojoj mutiti mikserom žumanjke , šećer i vanilin šećer. Kada smjesa postane pjenasta pomalo dodavati mlijeko i mješati kuhačom dok se sve dobro ne sjedini. - osigurati dovoljno veliku posudu da sve lijepo stane i može se mješati.
- Nakon dodavanje mlijeka posudu staviti direktno na laganu vatru, zagrijavati i stalno mješati do točke vrenja.
- Ostaviti da se ohladi do sobne temperature
- Zatim u smjesu umješati limunov i limetin sok, koricu limuna i limete , skuhani čaj i žličicu čaja. Sve dobro umješati da se ravnomjerno rasporedi i sjedini
- Slatko vrhnje izmutiti mikserom i pomalo dodavati u smjesu, ručno, nakon svakog dodavanja dobro umješati.
Kada se sve sjedinilo sladoled je gotov i spreman za zamrzavanje.
- Zamrznuti i svakih 30-45 munuta promješati kako se ne bi stvarali kristalići i kako bi sladoled bio kompaktan i kremast.
- Nakon 3-4 sata može se servirati. I može se u njemu uživati, jako :)

Osvježenje je u ruci, limunkasto prije svega, limun i limeta su napravili svoje i taj okus je dominantan. I Matcha čaj je napravio svoje, osjeti onaj njegov specifičan okus (ja obično kažem okus zemlje iako je puno finiji od toga) . A pošteno rečeno, kada se sve skupa zbroji saldoled pomalo podsjeća na okus kiselkaste jabuke ! :)  





Sladoled je u kategoriji onih kremastih, a obzirom na osvježavajuću notu može ga se dosta pojesti (hm, ne znam da li mu je ovo prednost ili mana :) )
U svakom slučaju meni se ova kombinacija okusa  jako svidjela.






I na kraju, dobila sam ono što sam htjela, osvježavajuće i zeleno , dobro recimo da je zelenkasto :) . No, pa dobila sam fini sladoled ! :):)







21 komentar:

  1. Branka i kod nas je promenljivo vreme, te se mršti, te se smeje Sunce, ali šta da se radi. Sladoled od limuna je među omiljenim sladoledima nas odraslih a ova kombinacija ti je sjajna.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ba sje predivno i osvežavajuće!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. nikako da dođem do tog matcha praha, tj. isprobam ga. zaista predivno djeluje ovaj sladoled, ukusno i kremasto, osvježavajuće i jako zanimljivo :)

    OdgovoriIzbriši
  4. ja sam se jako obradovala ovom osveženju! jako mi prija i inspiriše na razna isprobavanja:)
    mašinu za sladoled smo kupili nedavno i moj muž se pretvorio u sladoled majstora. baš ću mu predložiti da isproba ovu varijantu.
    i boja je skroz osvežavajuća:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Odlična boja, jako su mi fini limun sladoledi :))

    OdgovoriIzbriši
  6. Krasan osvježavajući ljetni post, lijepe slike i super recept.
    Woow, imaš i ovu pravu pravcatu žlicu za sladoled! :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Prekrasno! Ja sam veliki ljubitelj sladoleda s limnuno, a matcha caj pijem, tako da je ovo pravo za mene :) Divne slike i dekoracija :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Jao Branka majstorice, ovo je divno, kakva dobra simbioza. Volim ovakve posebne kombinacije. Još par dana do godišnjeg, ali ću si napravit ovu divotu.

    OdgovoriIzbriši
  9. Razmišljaš li ti možda o otvaranju vlastite slastičarnice? Mislim da bi ti jako dobro išlo, sladoled izgleda fantastično!

    OdgovoriIzbriši
  10. Mogu da zamislim, divni, kiselkasti, osvjezavajuci okus...

    OdgovoriIzbriši
  11. krasno izgleda, volim te osvježavaju voćne okuse!!

    OdgovoriIzbriši
  12. Kao i uvek, ti nas počastiš nekim novim receptom, ps i ovaj izgleda fantastično a pokušavam zamisliti ukus, obzirom da nikada nisam probala matcha čaj. Slike su predivne...

    OdgovoriIzbriši
  13. Branka slike su me totalno očarale,a tek ovaj desert,predivno, zaista osvježavajuće djeluje:)

    OdgovoriIzbriši
  14. O, kako volim sve što je limunkasto...:) Odličan recept i krasne fotografije!

    OdgovoriIzbriši
  15. Ovaj sladoled mi dleuje bas privlacno i jaaaakooo osvezavajuce.
    Mada, ja sam se jako obradovala zahladjenju i bas sam tuzna sto je vec gotovo. Jedva cekam kraj leta... :(

    OdgovoriIzbriši
  16. Meni je predobra boja ovog sladoleda, a vjerujem da je i okus predobar :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Meni taj tvoj sladoled izgleda tako razigrano i veselo, nisam jos koristila matcha caj ali ima prekrasnu, neznu boju... fotkice su divne!:)))

    OdgovoriIzbriši
  18. Izgleda tako prekrasno kremasto : tajna je u miješanju ;)

    OdgovoriIzbriši
  19. Budući je zeleni čaj jedino što uz kavu pijem već godinama, (vina izuzeta :), a radila sam i sorbet, znam da mora da je jako, jako fino, a tako i izgleda, za polizati ekran! :)

    OdgovoriIzbriši
  20. Ja sam luda za limunom i limetom, a matcha čaj sam imala prilike probati i imam ga još u zalihama! Stvarno mi se dopada kombinacija,a tekstura sladoleda ti je fantastična!

    OdgovoriIzbriši