Nakon toplotnog udara evo i novog toplotnog udara :) . Što se mene tiče, kao da je stalno ovako jer sam ono kratko osvježenje prošlog tjedna propustila i iz jedne vrućine stigla u drugu i iako "dišem na škrge" kao da sam se već i navikla na ovo vruće stanje. Relacija moga kretanja je već poznata, Zagreb-Dubrovnik-Zagreb. Iako sam već odradila tjedan pa i dva u Zg , danas ćemo malo skoknuti na jug i ovim postom se vraćamo u Dbk.
Kada sam najavila odlazak , ovaj put na 4-5 kratkih ali ne zato manje slatkih :) dana draga Katarina sa bloga Laka Kuharica napisala je jako lijepi komentar vezano za Dbk i ono što u njemu možemo doživjeti i vidjeti. A to opisuje zadnja Katarinina riječ "jedinstveno ! ". A da je upravo tako dokazuje to što nakon godina odrastanja u tome gradu, selidbe i zatim redovnih dolazaka nekoliko puta godišnje kada još uvijek govorim da idem "doma", svaki put ponovno zadrhtim kada ugledam naše zidine, kada uđem u Stari Grad, bilo to ujutro, u sumrak, navečer, ......, uistinu je jedinstveno !
Za početak, evo par slikica koje je slikao dragi I.koji je bio sa mnom u Dbk i koji je zaslužan što sam se i ja malo više zainteresirala za fotkanje, što sam dobila puuunnnoooo bolji fotić od onoga nekada i što moje fotke sada nešto drugačije izgledaju.
Stari Grad, vječna inspiracija !
Detalj iz Starog Grada, uličica i neizbježni skalini. U Dbk se svako kretanje svede na "uza skale, niza skale" :)
Kako je inače bilo u Dbk ? Ma super je bilo, kako uvijek i bude :). Nasmijao me komentar drage Maje sa bloga Dalmatia Gourmande da se uvijek vidi kada se vratim iz Dbk jer su mi postovi veseliji , a donesem i neku dobru "spizu" :). Da, da, tako je , i ovaj put sam vesela , a donijela sam i dobar recept za pašticadu koju nam je moja mama skuhala za jedan ručak i u kojoj smo baš uživali.
Toplotni udar i sve što on nosi neću više spominjati, na škrge dišem danas, a disala sam i u Dbk. Lagana odjeća, šešir na glavu , sunčane naočale na lice, zaštitna kremica i boca vode. "Full oprema" :) je tu i krećemo lagano u đir. Jutarnje kavice u Starom gradu, u Lapadu, đir do Cavtata, pogled na grad sa Srđa, malo kupanja, zatim večernje šetnje gradom, koncert Ane Rucner i kvarteta Rucner u Kneževu dvoru koji je bio odličan. Kvartet Rucner me posebno oduševio svojom izvedbom argentinskog tanga, za svaku preporuku imate li ih prilike poslušati.
I naravno, obavezno druženje sa mojim najdražim curama (joj kako je K. narasla, ......, vidjela sam je prije 2 mjeseca a tako se promjenila, prava je cura sa svojih 13 godina :) i mojim dragim prijateljicama i prijateljima (kako su lijepa i vrijedna ta dugogodišnja prijateljstva, bez obzira što živimo daleko jedni od drugih kada god se vidimo kao da smo sinoć zajedno popili piće u gradu :)
Nego, dosta je sunca, mora, Grada i điravanja ......, idemo konačno na klopicu ! :). Ne mogu se pohvaliti nekim velikim angažmanom u kuhinji tih dana, mama je bila ta koja nas je počastila finim ručkovima, a nakon što smo pojeli kolače koje sam donijela iz Zg sestra i nećakinja K. su se pobrinule da poslije ručka bude i neki fini desert.
Danas jedemo pašticadu. Neću je baš nazvati pašticada sa njokima zato što njokice nismo sami napravili već smo ih kupili.
Pašticada je jedno od onih jela koje je kuhala moja baka. Baka je tada radila i domaće njoke i kada bismo namirisali da to priprema za ručak baš smo bili veseli. Pašticada sa njokima se obično radila kada su nam dolazili rođaci iz Splita i tada je bio potreban, ne lonac nego lončina :) koliko smo je svi voljeli pojesti. Nakon bake neko vrijeme iz naše kuhinje nije mirisala pašticada dok jedan dan mama nije rekla da će je napraviti i da ima negdje zapisano kako je to baka radila. I odlučila je da je napravi baš onako "polako", kuhati satima dok to ne bude to.
Naravno, i brže varijante su dozvoljene, express lonci i slično, ali mi danas idemo onako po bakinom i po maminom, onako kako je mama skuhala a mi sa zadovoljstvom pojeli.
Recept prenosim onako kako mi ga je mama izdiktirala i sa njezinim objašnjenjima na što treba obratiti pažnju. Izmjenila sam tek pokoju "dubrovačku" riječ u književnu radi lakšeg razumjevanja recepta. I , skrećem pažnju da za pripremu trebaju 2 dana :), naime kada se meso pripremi mora odstajati 12 sati da bi se krenulo kuhati. Stoga večer prije priprema, a dan kasnije kuhanje.
Recept prenosim onako kako mi ga je mama izdiktirala i sa njezinim objašnjenjima na što treba obratiti pažnju. Izmjenila sam tek pokoju "dubrovačku" riječ u književnu radi lakšeg razumjevanja recepta. I , skrećem pažnju da za pripremu trebaju 2 dana :), naime kada se meso pripremi mora odstajati 12 sati da bi se krenulo kuhati. Stoga večer prije priprema, a dan kasnije kuhanje.
Pašticada (sa njokima)
(za 6 osoba)
- 1-1,5 kg goveđeg frikandoa - može i juneći
- 1 litra goveđeg temeljca
- 3-4 fete suhe pancete (po mogućnosti sušena na dimu)
- 1-1,5 kg goveđeg frikandoa - može i juneći
- 1 litra goveđeg temeljca
- 3-4 fete suhe pancete (po mogućnosti sušena na dimu)
- 4-5 režnjeva češnjaka
- 3-4 veće mrkve
- 2 veće crvene kapule
- 1 glavica luka
- 10-15 suhih šljiva bez koštica
- 3-4 mrkve
- korjen celera i korjen peršina
- ulje
- vinski ocat + voda da prekrije meso, omjer pola-pola
- 2 dcl crnog vina
- 1 dcl prošeka
- 2 žlice masti
- 5-6 kom klinčića
- 2-3 lista lovora
- grančica svježeg ruzmarina (ili žličica sušenog)
- grančica svježeg timijana (ili 1/2 žličice sušenog)
- papar i sol
- 1 veća jabuka
- Meso u komadu našpikati u trake rezanom pancetom, češnjakom rezanim na prutiće , malo na trake rezane mrkve (1 mrkva) i tu i tamo klinčićem.
- Špikati u pravilu po dužini , sa strane, ali se može , ako je deblji komad mesa, špikati i odozgo. Voditi računa da ne bude previše klinčića, količina navedena u receptu neka bude maksimalna.
- Tako špikano meso staviti u vinski ocat razrijeđen vodom (da prekrije meso) . Staviti u staklenu ili zemljanu zdjelu (ne u metalnu) da odstoji najmanje 12 sati. Ako meso slučajno nije skroz u octu, s vremena na vrijeme ga okretati. Najbolje je ostaviti preko noći.
- Sutradan narezati luk, mrkvu (ostatak, 2-3 mrkve) , korijen celera i peršina na veće komade, jabuku na pola (npr. veću glavicu luka na 6 dijelova).
- Pripremiti goveđi temeljac.
- Meso izvaditi iz octa i dobro posušiti krpom ili papirnatim ubrusom.
- U lonac za kuhanje staviti 2 žlice masti i pustiti da se dobro ugrije i na tome prepržiti meso na naglo. Okretati ga da se svih strana preprži. Meso će se stisnuti i u sebi sačuvati sokove.
- Izvaditi meso, doliti ulja i na smanjenoj vatri prepržiti luk i ostalo povrće.
- Kada je povrće staklasto preprženo (ne smije biti prejako), u lonac opet staviti meso, dodati suhe šljive, jabuku, i podliti sa 2 dcl crnog vina i 1 dcl prošeka, te dodati jušni temeljac tako da prekrije meso.(suhe šljive i vino daju toću tamnu boju i smanjuju kiselost dok je jabuka tu malo zgusne toć i daje mu određenu blagost u okusu)
- Dodati lovor, klinčiće, ruzmarin, majčinu dušicu (timijan), sol.
- Kuhati cca 3 sata na laganoj vatri. Ne miješati, eventualno povremeno protresti.
- Nakon toga izvaditi meso i rezati ga na ploške otprilike prst debele (ne smiju biti predebele, ali ni pretanke).
- Sa štapnim mikserom dobro usitniti svo povrće, šljive i jabuke u toću dok ne postane gusta smjesa.
- Vratiti ploške mesa unutra i još malo kuhati na lagano da se sve sljubi. Sada dodati papar i eventualno još soli ukoliko nedostaje. Dignuti sa vatre i pustiti da malo odstoji prije posluživanja.
Za prilog bi idealno bilo pripremiti domaće njoke od krumpira .
U slast!:-)
Kuhala se , kuhala, i skuhala :) i baš je bila u slast !!
- 3-4 veće mrkve
- 2 veće crvene kapule
- 1 glavica luka
- 10-15 suhih šljiva bez koštica
- 3-4 mrkve
- korjen celera i korjen peršina
- ulje
- vinski ocat + voda da prekrije meso, omjer pola-pola
- 2 dcl crnog vina
- 1 dcl prošeka
- 2 žlice masti
- 5-6 kom klinčića
- 2-3 lista lovora
- grančica svježeg ruzmarina (ili žličica sušenog)
- grančica svježeg timijana (ili 1/2 žličice sušenog)
- papar i sol
- 1 veća jabuka
- Meso u komadu našpikati u trake rezanom pancetom, češnjakom rezanim na prutiće , malo na trake rezane mrkve (1 mrkva) i tu i tamo klinčićem.
- Špikati u pravilu po dužini , sa strane, ali se može , ako je deblji komad mesa, špikati i odozgo. Voditi računa da ne bude previše klinčića, količina navedena u receptu neka bude maksimalna.
- Tako špikano meso staviti u vinski ocat razrijeđen vodom (da prekrije meso) . Staviti u staklenu ili zemljanu zdjelu (ne u metalnu) da odstoji najmanje 12 sati. Ako meso slučajno nije skroz u octu, s vremena na vrijeme ga okretati. Najbolje je ostaviti preko noći.
- Sutradan narezati luk, mrkvu (ostatak, 2-3 mrkve) , korijen celera i peršina na veće komade, jabuku na pola (npr. veću glavicu luka na 6 dijelova).
- Pripremiti goveđi temeljac.
- Meso izvaditi iz octa i dobro posušiti krpom ili papirnatim ubrusom.
- U lonac za kuhanje staviti 2 žlice masti i pustiti da se dobro ugrije i na tome prepržiti meso na naglo. Okretati ga da se svih strana preprži. Meso će se stisnuti i u sebi sačuvati sokove.
- Izvaditi meso, doliti ulja i na smanjenoj vatri prepržiti luk i ostalo povrće.
- Kada je povrće staklasto preprženo (ne smije biti prejako), u lonac opet staviti meso, dodati suhe šljive, jabuku, i podliti sa 2 dcl crnog vina i 1 dcl prošeka, te dodati jušni temeljac tako da prekrije meso.(suhe šljive i vino daju toću tamnu boju i smanjuju kiselost dok je jabuka tu malo zgusne toć i daje mu određenu blagost u okusu)
- Dodati lovor, klinčiće, ruzmarin, majčinu dušicu (timijan), sol.
- Kuhati cca 3 sata na laganoj vatri. Ne miješati, eventualno povremeno protresti.
- Nakon toga izvaditi meso i rezati ga na ploške otprilike prst debele (ne smiju biti predebele, ali ni pretanke).
- Sa štapnim mikserom dobro usitniti svo povrće, šljive i jabuke u toću dok ne postane gusta smjesa.
- Vratiti ploške mesa unutra i još malo kuhati na lagano da se sve sljubi. Sada dodati papar i eventualno još soli ukoliko nedostaje. Dignuti sa vatre i pustiti da malo odstoji prije posluživanja.
Za prilog bi idealno bilo pripremiti domaće njoke od krumpira .
U slast!:-)
Kuhala se , kuhala, i skuhala :) i baš je bila u slast !!
Dodali smo i pokoju njokicu (kupovnu , pssstttt :), nisu uopće loše iako bi sa domaćima bilo puno bolje.
Meso u pašticadi mi se posebno sviđa zbog "špikanja" , ali toć mi je nekada čak i draži. Sve te arome koje se prožmu ......., mmmmm...., volim !
Uistinu smo uživali u ovom ručku, hvala mama ! :)
Kasnije smo imali fini desert, poslasticu koju nam je pripremila moja sestra. Da nam danas ne bi bilo previše ostavljam je za slijedeći post :)
Draga Branka zaista sam uživala u ovim divnim slikama voljenog ti grada,predivno je,istina je zvučiš vedrije i puna energije pri svakom povratku iz Dubrovnika.Ovo jelo mi je tako po mjeri,sve u svemu post za pravo uživanje.Lijep pozdrav ti leti!
OdgovoriIzbrišiHvala ti draga Nely , jako mi je drago da ti se sviđa i post i pašticada !
IzbrišiAh, divno. Danas sam na TV čula ono poznato "o lijepa, o draga, o slatka slobodo" i sve su me prošli srdi. Ima jednostavno mjesta na ovome svijetu koja su posebna, a Dubrovnik je to. Na sreću, nije na kraju svijeta ili preko oceana (kao D.C.). Divne fotke. A pašticadu sam Pinala za malo hladnije vrijeme. A desert, da nije rožata???
OdgovoriIzbrišiHvala ti ! I ja sam se sinoć posebno osjećala uz Himnu slobodi, posebno je uistinu. Drago mi je da ti se post i slike sviđaju, a desert...., pogodila si !! :)
IzbrišiPašticada je super ispala i rado bi ju degustirala ali mene su omamile ove predivne fotke Dubrovnika. Nadam se da ću jednom ljetovati u Dubrovniku i istražiti sve te divne kutke u njemu.
OdgovoriIzbrišiHvala ti ! drago mi je da ti se pašticada sviđa i nadam se da ćeš isto tako uživati u Dbk kada ga jednom posjetiš !
Izbrišiuh ovo mi jedno od naj jela definitivno :) drago nmi je što si uživala, istin aje što kažu cure da se uvijek vratiš iz Dubrovnika potpuno poletna i puna inspiracije :) kako i ne bi!
OdgovoriIzbrišiDrago mi je da tako voliš pašticadu i hvala ti za lijepi komentar !
IzbrišiKada sam 2007 boravula u DBK, penjuci se uz famozne stepenice Starog Grada, (saleci se i onako vise za sebe) rekla sam:" Ovdje dolazimo sljedeci put kada cujemo da su ugradili lift." Na to je jedan stari gospodin reagovao: "O, pa gdje ste to vidjeli,...onda Dubrovnik ne bi vise bio Dubrovnik!"
OdgovoriIzbrišiUpravo je tako! (Kasnije sam otkrila 'zaobilazni put bez stepenica ... bilo je to divno ljeto.
Pasticada (pa jos spikovana) sa njokima izgleda tako dobro - za mene savrsen obrok u bilo koje doba dana!
Jasna, odlično mi je ovo sa liftom, to i meni nekada padne na pamet kako bi lakše bilo na taj način savladati skale. Ali kao što je rekao gospodin kojega ste sreli to tada više ne bi bilo to. Drago mi je da imaš lijepe uspomene iz Dbk.
IzbrišiHvala ti za pašticadu, veseli me da ti se sviđa !
nevjerojatno koliko kuham ali pašticadu se još nisam usudila napraviti... nemam pojma koji je tomu razlog. Dubrovnik, moj fav, obožavam, moj medeni mjesec proveden je upravo tu
OdgovoriIzbrišiJackie, hvala ti na posjeti i komentaru. Nisam se niti ja još okušala u pašticadi, ali ima vremena. Drago mi je da ti se Dbk sviđa i da si baš medeni mjesec tamo provela ! :)
IzbrišiDivan post Branka, baš sam uživala. Bila sam u Dubrovniku s mamom kao curetak od 6 ili 7 godina i tamo naučila plivati, to je bilo 1956. godine!? Mama je iznajmila sobu u nekoj uličici odmah pokraj Straduna, kuhale smo si na rešou u sobici!!! Kupile smo krumpira, paradajza, paprike, jaja.... svaki dan stavile mlijeko da se kiseli, kupile neki fenomenalan kruh (pekara je bila u kući), još sad mi je njegov miris u nosu. Oko podne na plažu, a navečer na koncerte, kazališne predstave, nikad to neću zaboravit. No nikad poslije nisam bila u Dubrovniku, osim jednom na proputovanju. Predivne uspomene, koliko skromnost može biti neizrecivo bogata, stigle smo u Dubrovnik brodom iz Rijeke, a vratile se avionom u Zagreb (nekim aviončićem).
OdgovoriIzbrišiPašticada, fenomenalno, hvala ti na ovom iscrpnom receptu, nisam ju nikad pravila, daj zamisli. Ali sad sigurno hoću, baš se veselim, prva veća fešta pa javim kako mi je uspjela.
Joj ispravak pogrešnog navoda, radila sam pašticadu onu Snježinu kad smo istraživali njezin blog. Sjetila sam se da je bila fantastična, no pravit ću svakako i ovu tvoju.
IzbrišiDraga Dunja jako mi je drago da da imaš ova lijepa sjećanja na tvoj boravak u Dbk i nadam se da ćeš ubrzo opet imati priliku posjetiti ga. Grad je i dalje onaj jedinstveni Stari Grad , ali mnoge stvari su se od tada promjenile i sigurno bi i danas jednako uživala. Prekrasno si ovo rekla " koliko skromnost može biti neizrecivo bogata" ! Apsolutno je tako !
IzbrišiHvala ti na komplimentima za recept. Sjećam se Snježine pašticade u tvojoj izvedbi, a odlučiš li se nekada isprobati i ovaj recept nadam se daćeš biti jednako zadovoljna !
Ja obožavam Grad jer tamo sam ipak provela četiri godine (srednja škola), ali u proljeće ili jesen. U ljeto mi se nikako ne sviđa. Prevelika gužva, loše rješen promet i parkiranje i sl. Čim malo zahladi napravit ću pašticadu (hvala na provjerenom receptu).
OdgovoriIzbrišiDrago mi je da obožavaš Grad i da te za srednjoškolske dane vežu lijepa sjećanja. Istina je sve što si napisala o ljetnom Dbk-u, ali ja ga svejedno i tada volim :). Hvala ti za komplimente za pašticadu !
IzbrišiJa pasticadu nisam nikada jela. Dubrovnik je prelep i draga moja Branka nema spojma koliko ti zavidim sto najlepsi grad na svetu je tvoj grad!
OdgovoriIzbrišiHvala ti draga ! Drago mi je da ti se sviđa moj grad , a nadam se i da ćeš ubrzo imati priliku probati pašticadu !
IzbrišiNi Dubrovnika, ni pašticade nikad previše! :) Zavidim ti!
OdgovoriIzbrišiJa se već godinama spremam sastaviti post u baš istoj kombinaciji, Dubrovnik-pašticada, ali .... 'ko će mene dočekati! :))))
Recepti nam se donekle razlikuju, ja ga ne ostavljam u kvasini nakon što ga našpikam i moram jednom probati i taj način, a sastojci za umak su manje više isti!
Divan post i probuđena žudnja i za Dubrovnikom i za pašticadom!
Hvala Tadeja, i drago mi je da ti se sviđa ova pašticada. A jednako tako čekamo i tvoju, u istoj ovoj kombinaciji , sa Dubrovnikom :), sigurna sam da ćeš nam opet nešto jako dobro pripremiti.
IzbrišiOdličan post. Baš sam uživala u tekstu i fotkama kao da sam i sama bila tamo. Nadam se da ćeš uskoro opet do Dubrovnika na punjenje baterija i da ćeš nam donesti još domaćih recepata.
OdgovoriIzbrišiHvala ti i jako mi je drago da ti se post sviđa. Obaćajem da će biti još Dbk-a i domaćih recepata :)
Izbrišijedva čekam ponovo posjetiti Dubrovnik!
OdgovoriIzbrišiodlične fotke!
Hvala ti, drago mi je da ti se sviđa i nadam se da ćeš uskoro ponovno put Dbk-a !
IzbrišiHm, Dubrovnik... prelijep ali, ljeti je to za mene živa mora a pogotovo za moga muža. Najveći problem je parking. Zato ja najviše volim ići autobusom i onda nemam tih problema:)
OdgovoriIzbrišiPašticada je fenomenalna kao i tvoj post naravno. Upravu je Maja a ja te potpuno razumijem. Ista sam takva kada odem u svoj rodni kraj kao da dobijem neku dodatnu pozitivnu energiju!
Hvala ti Snježo i razumijem ovo što kažeš za ljetni Dbk. Parking je definitivno poseban problem, ali ja toliko sve tamo volim pa nekako ne obraćam pažnju na ono što nije ok. Kako si i rekla, na autobus i mirni smo :)
IzbrišiDrago mi je da ti se pašticada sviđa !
Bas sam juce gledala dokumentarac o Dubrovniku. Prelijep je, ali nemam ja vise zivaca za Dalmaciju u sezoni. Za mene je sada pred i post sezona, tada se bas moze uzivati u ljepotama, manjku turista i guzve, ugodnim temperaturama i famoznoj pasticadi.
OdgovoriIzbrišiMaja hvala ti ! Pred i post sezona je isto jako lijepa u Dbk i Dalmaciji i to je zapravo pravi odmor. Hvala za pašticadu !
IzbrišiDubrovnik mi je prelep grad i volela bih ga još koji put posetiti a i klopa koju si nam predstavila deluje podjednako lepo i "zanosno" ;)
OdgovoriIzbrišiHvala ti ! Nadam se da ćeš ubrzo opet imati priliku posjetiti Dbk i drago mi je da ti se tako sviđa ! Hvala ti za pašticadu !
IzbrišiKada sam ti pisala gornji komentar nisam ni sanjala da ću 20-ak dana kasnje šetati ulicama Dubrovnika... Grad je zaista prelep i baš sam mislila na tebe tih dana i o tome kako je život ponekad zaista ČUDO :))i kako zna i lepo da me iznenadi a ne samo....
IzbrišiJa zapravo nisam nikad bila u Dubrovniku, ali smo pricali da bi mozda iduce godine mogli. Mogu zamisliti koliko inspiracije dobijes u ovako lijepom gradu. Slike su fenomenalne.
OdgovoriIzbrišiDruga stvar je i pasticadu nisam nikad pravila sama i ako se nekad odlucim bice po ovom receptu, odlicno zvuci.
Nadam se da će se plan za posjet Dbk-u ostvariti i da ćeš iduće godine uživati u njemu, uistinu je inspirativno.
IzbrišiHvala ti za pašticadu i ako se odlučiš napraviti je nadam se da ćeš biti zadovoljna !
E to je to! Ne samo pašticada koju obožavam i koju svaka kuća u Dalmaciji ima, već i tvoji postovi kad se vratiš iz Dubrovnika :) Znala sam da ćeš se nasmijat, ali činjenice ostaju da se čovik uvik veseli malom odmoru, kamenom gradu i domaćoj spizi. I moru kao vječnoj inspiraciji :)
OdgovoriIzbrišiPašticada je definitvno jelo za pamćenje, nije zaništa jedno od najpoznatijih jela kod nas. Ja je obožavam!
Hvala ti draga Maja i veseli me da ti se i ovaj post sviđa. U pravu si, kada se vratim iz Dbk uvijek je nekako drugačije i zapravo jedva čekam sa vama podijeliti svoje dojmove.
IzbrišiDrago mi je da voliš pašticadu i da ti se i ova sviđa !
dubrovnik je uvijek imao posebno mjeseto u mom zivotu. doista sam uzivala ostavljajuci dijelove svog odrastanja u njemu, stoga mi je drago da ima onih koji - kao ti - znaju uzivati u njemu, jer najcesce oni koji u njemu zive, ne znaju sto imaju. veliki pozz...
OdgovoriIzbrišiHvala ti i jako mi je drago da Dbk i u tvome životu ima posebno mjesto i da dijeliš sa mnom uživanje u njemu. Slažem se da oni koji u njemu žive uglavnom ne znaju što imaju, često moje dole pitam jesu li svjesni gdje su, ali oni samo odmahnu glavom. Veliki pozdrav ti šaljem i možda se jednom sretnemo u gradu našeg odrastanja ! :)
IzbrišiZdravo...! I ja sam, kao i masa mojih beogradskih ddrugova i drugarica prakticno odrasla u Dubrovniku...svakog jula od otvaranja Igara...! prelepi utisci i jos lepsa secanja...vec nekoliko godina se spremam da se vratim...moja tetka jos uvek ima kucu u starom gradu - zaista poseban grad..! A pasticada je zaista fenomenalna...cim prodje ovo ludilo od vrucine probacemo...i javicemo..!
OdgovoriIzbrišiPozdrav iz Rima
Hvala ti na posjeti i na komentaru !
IzbrišiDrago mi je da imaš lijepa sjećanja iz Dbk i nadam se da ćeš ga opet posjetiti posebno što teta ima kuću u Starom Gradu.
Hvala ti na povjerenju u recept i ako isprobaš pašticadu javi svakako dojmove a ja se nadam da ćete uživati u njoj.
Navratila sam na tvoj blog (onaj dvojezični) , jako lijepo i krasne recepte imaš.
Pozdrav !
Dogovoreno za recept....! drago mi je da ti se dopada moj blog a i ja sam prosvrljala kroz tvoj.....!
Izbrišistavicu te medju blogove koje pratim pa mogu da te "drzim na oku"
Pozdrav!
Branka, kakav divan izlet si mi priredila:)! Fotke su divne...
OdgovoriIzbrišiJa sam pre neku godinu probala neku varijantu pašticade, sve ono što si nabrojala u receptu samo bez mesnih dodataka. I jako mi je bilo fino! Znam da to nije to al nekako, sam barem blizu bila da saznam kakvog je ustvari ukusa pašticada:)
Hvala ti Nevena, drago mi je da si uživala u ovom postu kao na izletu u Dbk. Super mi je da si isprobala svoju varijantu pašticade i drago mi je da ti je bilo fino :)
IzbrišiMoj bivši i ja smo prekinuli prije 5 mjeseci, a ja sam već bila trudna. Oboje se volimo i to je za mene bio šok i stvarno mi je slomilo srce. Pokušala sam ga nazvati i obje njegove linije su bile isključene. Pokušala sam ga kontaktirati na društvenim mrežama, ali me je uklonio s njih. Pokušala sam kontaktirati njegove roditelje i rekli su mi da je njihov sin rekao da me ne voli i da me ne želi vidjeti te da ne znaju što se događa. Bila sam nesretna u životu pa sam plakala sestri i ispričala joj svoj problem te rekla da poznaje moćnog čarobnjaka koji je pomogao njezinom kolegi. Kontaktirala sam ga putem e-maila i rekao je da će mi pomoći i rekao mi je. Bila sam zadivljena kada je učinio sve što je moguće da riješi probleme i naš odnos je ojačao, a ljubav obnovljena. Sada je opet sa mnom i sretniji smo zajedno. Dr. Sunny je zaista transparentan i nevjerojatan u svom radu. U slučaju da vam je potrebna pomoć, budite uvjereni, on će vam iskreno pomoći. Neće vas iznevjeriti, dajem vam 100% jamstvo da će vam pomoći. Evo njegovog kontakta: WhatsApp: +2348082943805 ili mu pošaljite e-poštu na: drsunnydsolution1@gmail.com
OdgovoriIzbrišiProlazio sam kroz teško razdoblje u životu i to je uvelike utjecalo na moju vezu sa suprugom. Imali smo toliko emocionalnih problema i borbi, a samo to nas je natjeralo da manje pažnje posvećujemo međusobnim potrebama. Dok sam se ja trudio riješiti svoje probleme i ponovno stati na noge kako bih preoblikovao svoj brak i poboljšao ga, moja supruga je imala žene oko sebe koje su na nju utjecale i natjerale je da zauzme krivu stranu odlaskom. Sam taj incident me slomio i bio sam siguran da ne radi sve što radi ispravno. Učinio sam što sam mogao da obnovim mir, ali nikada nije uspjelo i morao sam kontaktirati dr. Isikola koji mi je omogućio da riješim problem. Radio je za mene i vratio ljubav i vezu između mene i moje supruge, a ona se vratila kući. Rezultat njegovog rada počeo se manifestirati već nakon 48 sati, kako je i obećano, i mogu slobodno reći da je sada sve u redu među nama i da smo oboje sretni. Ovdje sam da potvrdim informacije da je dr. Isikolo dobar i pošten čovjek kojem možete vjerovati da će vam pomoći s vašim problemima. Pošaljite mu e-poštu na: isikolosolutionhome@gmail.com ili mu možete poslati SMS putem WhatsAppa +234-8133261196.
OdgovoriIzbrišiNakon sedam godina veze, prekinuo je sa mnom. Učinila sam sve što sam mogla da ga vratim, ali sve je bilo uzalud. Toliko sam ga željela natrag zbog ljubavi koju gajim prema njemu i molila sam ga svime, davala sam obećanja, ali on je odbio. Kontaktirala sam čarobnjaka po imenu DR. ISIKOLO koji mi je mogao pomoći baciti čaroliju da ga vratim, ali ja sam tip koji nikad ne vjeruje u čarolije, nisam imala drugog izbora nego pokušati. Poslala sam e-poštu čarobnjaku i rekao mi je da nema problema, da će sve biti u redu prije dva dana, da će mi se bivši vratiti prije tri dana, bacio je čaroliju i iznenađujuće, drugog dana, bilo je oko 16 sati. Moj bivši me nazvao i riješili smo nesuglasice i sada smo sretni zajedno. Svatko tko može trebati pomoć čarobnjaka može mu poslati e-poštu: isikolosolutionhome@gmail.com ili ga nazvati/poslati poruku putem WhatsAppa na: +2348133261196.
OdgovoriIzbrišiMoj muž je imao naviku stalno se dopisivati i dogovarati spojeve sa svojim starim prijateljima, uključujući i bivše. Nikad nisam mislila da postoji problem s tim sve dok se nije emocionalno povukao od mene i počeo se ponašati abnormalno prema meni i mojoj kćeri. U tom trenutku znala sam da mi hitno treba pomoć jer ga nikada nisam htjela izgubiti. Dr. Isikolo mi je priskočio u pomoć i problem je riješen. Jedna bivša supruga mog muža zaklela se da će se pobrinuti da ga ona odvede od njega i počela ga je manipulirati da napusti mene i moju kćer, što bi se na kraju dogodilo da dr. Isikolo nije uskočio da mi pomogne. Baš kao što me uvjeravao u rezultate nakon rješavanja problema, sve je postalo nevjerojatno između mene i mog muža i sada se ispričao za sve i opet smo dobro. Kontaktirajte dr. Isikola i vjerujte da će sigurno riješiti taj problem za vas. Pošaljite mu e-poštu na: isikolosolutionhome@gmail.com ili WhatsApp na +2348133261196.
OdgovoriIzbrišiNakon što smo se suprug i ja vjenčali, preselili smo se u drugi grad i oboje smo dobili posao te počeli sretno raditi i živjeti zajedno. Nikada nismo imali nikakvih problema sve dok njegova kolegica nije počela činiti sve što može kako bi privukla njegovu pozornost. Nisam cijelo vrijeme znala što se događa dok nije počeo spavati vani i izmišljati izgovore. Stvari su izmakle kontroli i na kraju je prestao brinuti se o mojim potrebama. U tom trenutku sam znala da mi treba pomoć pa sam kontaktirala dr. Isikola i sve mu objasnila. Rekao mi je sve što se događa i obećao da će riješiti probleme, što je i učinio. Bacio je na mene čaroliju ponovnog susreta ljubavi koja je ponovno ujedinila mene i mog supruga, a on je počeo biti čovjek kakvog sam ga oduvijek voljela, samo 48 sati nakon što je dr. Isikolo radio za mene. Sada smo oboje sretni i to ne bi bilo moguće da nije bilo dr. Isikola. Kontaktirajte ga ako vam je potrebna pomoć. Njegova e-mail adresa: isikolosolutionhome@gmail.com ili mu pošaljite poruku putem WhatsAppa na +2348133261196.
OdgovoriIzbrišiMoj brak sa suprugom bio je blažen sve do dana kada je otišao i nikada se nije vratio. Bila sam slomljena i bespomoćna, a toliko voljenih mi je pomoglo da udružim snage kako bismo riješili nesporazume koje smo imali s njim, ali ništa nije bilo učinkovito. Ostavio je mene i naše dječake i prije nego što sam uspjela išta saznati o njemu, rečeno mi je da je trenutno s Azijatkom i znala sam da se moram boriti da ga vratim. Morala sam se obratiti dr. Isikolu i on je došao točno na vrijeme kako bi mi pomogao riješiti probleme. Objasnili su mi postupke o tome kako će se sve što želim dogoditi i ja sam se povinovala. Dr. Isikolo je požurio riješiti probleme u mom braku znajući da će mi suprug biti nepravedno odveden i baš kao što je obećao, rezultat njegovog rada se pokazao i moj suprug se vratio kući. Ne mogu mu dovoljno zahvaliti na svemu. Možete kontaktirati dr. Isikola na njegovu e-mail adresu: isikolosolutionhome@gmail.com ili mu poslati WhatsApp/Viber na +234-8133261196.
OdgovoriIzbrišiUpoznao sam svoju suprugu dok sam radio i živio na Aljasci. Otkad smo se vjenčali, sve je bilo u redu dok nije odlučila otići na summit u drugu državu gdje je upoznala nekoga tko joj se zbližio i na kraju je pobjegao s njom. Svi moji napori da se vratim kući bili su uzaludni i njezina obitelj je dala sve od sebe da nas ponovno ujedini, ali ništa nije uspjelo. Baš kao i svi ostali, stupio sam u kontakt s dr. Isikolom i on je na kraju učinio čuda i sada mi se supruga vratila. Otkrilo se da ju je hipnotizirao tip koji je pobjegao s njom. Drago mi je što nikada nisam dopustio da me emocije svladaju i da prekinem brak s njom. Dr. Isikolo je snažan čarobnjak i vjerujte mu kada kaže da će se rezultati pojaviti već nakon 48 sati. Kontaktirajte ga odmah ako vam je potrebna pomoć, pošaljite mu e-poštu na: isikolosolutionhome@gmail.com ili mu pošaljite poruku na WhatsAppu na +2348133261196
OdgovoriIzbriši