četvrtak, 12. srpnja 2012.

Dubrovačka rozata

Evo nas još malo u Dubrovniku, samo ovim postom, ne za sada i fizički . Godišnji odmor još nije na vidiku, ali biti će slijedeći mjesec i znam da će to brzo doći i moram priznati da jedva čekam :) . Do tada, u Zagrebu  "kuham" i "kuham se" :) Ok, danas se baš i nisam skuhala jer je stiglo obećano osvježenje i bilo je jako lijepo provesti ono malo vremena što ostane poslije posla vani na svježem zraku. No, u stanu je i dalje vruće, dulje će trebati da se i ovdje rashladi, a mislim da će prije nego što se to dogodi ponovno stići vrućine i eto me opet na istom.

Kako je tako je, pa evo, obzirom na vrućinu danas neću kuhati već ćemo se počastiti desertom koji nam je pripremila moja sestra.
Sjećate se, u prošlom postu pojeli smo maminu pašticadu i ostala sam dužna sestrin desert.
Častimo se rozatom , kako je draga Katarina sa bloga Laka kuharica  pogodila (svaka čast :) ), za desert je dubrovačka rozata.






Rozata je poznata pod imenom rožata, ali  u Dbk je "bez kvačice" i kaže se rozata sa poznatim dubrovačkim naglaskom , onako malo otegnuto , pa već dok izgovarate znate da će biti nešto slatko, fino, ..... :)

Rozata, rožata, ....., naći će se u ponudi mnogih restorana i pod nazivom "karamel krem". Ok, ima nešto od toga, ali ja to dvoje ipak ne bih mješala i rozata je jedno, a karamel kremovi i slično je drugo. Stoga , danas jedemo rozatu.

Baza za rozatu su jaja, po ovom receptu ide 10 kom jaja. Dakle, nema vage i mjerenja nego jednostavno 10 kom jaja , veličina nije specificirana pa recimo da su to ona "M" jaja. Uostalom kada se rozata počela raditi i kada su se recepti nekada davno počeli razmjenjivati nije bilo tako preciznih mjera, nije bilo mjerenja na grame, uglavnom se išlo na "komad", "žlicu", "šaku"......., a kada već pričamo o mjerama ja se uvijek sjetim i  mjere "na lakat" :). Ok, ta se mjera nije koristila za namirnice već radi se o mjeri za dužinu i sigurno se pitate zašto mi je i sada pala na pamet. Zato što ćemo zaviriti još malo u Dbk, otići ćemo na Stradun, ući na Pilama, prošetati do drugog kraja ili kako mi kažemo "do dna" i doći do Orlandovog stupa. Ili ćemo ući  na Pločama i čim uđemo na Stradun Orlando je tu.





Orlandov stup, vitez sa mačem (kojega su huligani uspjeli par puta slomiti i/ili iskriviti, pa zašto ??) na kojemu se od 10.7. - 25.08. svake godine vijori barjak "Libertas", otvorene su Dubrovačke Ljetne igre. Međutim, Orlando ne gleda u zrak, ne gleda niti ispred sebe,  već gleda onako malo iskosa prema dole, ......na podnožju stupa je mjera , za lakat. Crta koja kaže "od šake do lakta". 
Pogledajte kako Orlando, simbol dubrovačke trgovine, motri, i nema varanja :), radi se o 51,2 cm i ova mjera se koristila za mjerenje tkanina kojima se nekada  trgovalo u njegovoj blizini.





Ali nas opet zanima mjerenje namirnica i krenuti ćemo dalje od Orlanda i zaviriti u stare kuće gdje se kuhalo nekada , a kuha se i danas. Osim što se kuhalo, povrće i voće se prodavalo  na placi , a i za skuhati i za prodati  moralo se izvagati. Stoga su u upotrebi bile ovakve vage.
Hvala dragom I. što mi je ustupio ovu, nekada obiteljsku, vagu za  slikanje. 





Vage koje važu ne samo na kilograme, nego i na dekagrame, za svaku mjeru imaju  svoj manji ili veći uteg.






A danas ? Namirnice možemo mjeriti i vagati sve do težine jednog grama. Modeli vaga i vaganja su mnogobrojni, digitalne ili ne , manja ili veća posuda , dizajni i boje po želji, u popriličnom rasponu cijena. Sve to dobro dođe i često je potrebno da budu što preciznije, ali u današnjem receptu najmanje će nam trebati baš vaga. Idemo po onom starom "na komad" i "na žlicu" :), idemo  po rozatu kako je radi moja sestra koja je naslijedila recept od bake. I odmah da napomenem, niti ovdje kao  niti kod pašticade nema ništa na brzinu, rozatu pečemo jedan dan, a serviramo sutra dan. Tada je ona prava, dobro rashlađena i sjedinjenih aroma u okusu.
I krećemo od već najavljenih 10 kom jaja:






Rozata

- 10 kom jaja
- 20 žlica šećera (10 + 10)
- 8 dcl mlijeka
- 2 žlice ruma
- 1 limun - korica

- Jaja, mlijeko i 10 žlica šećera umutiti mikserom , max 10 minuta, zatim dodati rum i koricu limuna i sve umješati. - Ovdje posebno treba paziti da se jaja ne zapjene jer kasnije u rozati ostaju mjehurići što se mojoj sestri dogodilo. ne utječe na okus, ali gubi na izgledu.
- U posudu u kojoj će se peći rozata (može vatrostalna ili bilo koja druga, sa poklopcem), promjera cca 22 - 25 cm staviti preostalih 10 žlica šećera i rasporediti ih po dnu posude.
- Staviti na štednjak i na laganoj vatri rastopiti šećer da se pomalo karamelizira. Šećer će dobiti karakterističnu smeđu boju i miris, ali će ostati rastopljen , u tekućem stanju.
- Na karamelizirani šećer izliti smjesu sa jajima , posudu poklopiti i staviti je u pećnicu zagrijanu na 150 stupnjeva. Peći tako oko 1 sat.
- Zatim drugu posudu na koju će stati ova sa rozatom napuniti vodom, staviti je u pećnicu, i na nju staviti posudu sa rozatom ("banja-marija") , otklopiti i tako ostaviti u pećnici još oko 1/2 sata.
- Ohladiti je i ostaviti da se hladi preko noći, u frižideru.

- Zatim izvaditi na tanjur za serviranje i izliti cijeli preljev (karamelizirani šećer koji je dodatno upio arome ruma i limuna iz rozate).
Vadimo je tako da je preokrenemo iz posude u kojoj se pekla na tanjur za serviranje .






Rezati je na komade kao tortu. Preliti preljevom i tako poslužiti.
Ovdje vidimo "mjehuriće" koji su nastali zbog duljeg mućenja jaja koja su zapjenila, a nisu trebala. Drugi put će biti malo više pažnje pa će i rozata biti glatka i lijepa i za vidjeti, a ne samo okusom.






A okus je zbilja dobar, da , znam da zvuči neskromno :)
Ali, radi se o desertu na bazi jaja, a ne osjeti se onaj njihov okus koji zna preuzeti kompletno jelo ili slasticu i biti pomalo težak. Ova rozata je lagana, svježa i tražili smo komad više :)

Draga moja P., rasveselila si nas i uživali smo u ovom desertu. Hvala !






Pojeli smo koliko smo mogli, a ostatak nas je u frižideru pričekao za sutra dan kada smo opet uživali u ovom desertu i evo ostavila je takav dojam da se i danas  rado spomenem ove rozate.

Lijepo smo se počastili u Dbk, koliko god volim nešto skuhati toliko je lijepo i kada netko drugi to napravi , a  ja sjednem za stol pred mirisni tanjur :)
A sa slijedećim postom vraćamo se opet u moju malu zagrebačku kuhinjicu gdje ponovno sama smišljam, kombiniram, isprobavam, ......., kuham :)

42 komentara:

  1. Rožata ti je super ispala. Fotke su prekrasne.

    OdgovoriIzbriši
  2. Prvo Dubrovnik - predivno, kao da sam na čas bila tamo, fotografije očaravajuće i poučno, hvala ti na tome. Vaga, sjajno... pohvalno da ne netko sačuvao ovu staru ljepoticu. Rozata - to je priča za sebe, nigdje nisam naišla na tako pažljiv opis rada na ključnim momentima. Taj desert je jednoatavan, a opet baš i nije. Imala sam prijateljicu i kolegicu, Dubrovkinju, koja na žalost više nije među nama, kod nje sam zavoljela taj predivni anđeoski desert koja ga je pri našim druženjima uvijek spremala, a i jednu famoznu tortu čija se krema sastojala od skupljenog vrhnja s kuhanog mlijeka. Na žalost, ne znam ni kako se zove ta torta, a nisam je stigla pitati recept, možda ti znaš za to? A što se tiče ovih rupica, baš zgodno, kao kriška fermentiranog sira.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dunja hvala ti ! I drago mi je da ti se i ove crtice i slikice iz Dbk-a sviđaju. Za rozatu si u pravu, jednostavno ali baš i nije , upravo tako. Žao mi je za prijateljicu Dubrovkinju, ali drago mi je da imaš lijepa sjećanja na nju kao i na njezin desert. Torta o kojoj govoriš je "torta od skorupa", poznata je i u mojoj obitelji, ali nismo je pravili dugo, dugo. Da bi ova torta bila prava poželjno je imati domaće punomasno mlijeko koje na vrhu radi "skorup" koji se skuplja i to je baza za ovu tortu. Današnja mlijeka koje god da kupiš teško da naprave nekakav skorup, no ja sam ipak prije godinu-dvije pojela komad ove torte u domaćoj izradi. Hvala ti što si me podsjetila na nju, i kada otiđem na g.o.malo ću pogledati oko skorupa, napraviti tortu i postaviti recept :)

      Izbriši
  3. Izgleda divno, kremasto... Tako malo treba za perfektan dezert!

    OdgovoriIzbriši
  4. Zaista obožavam tvoje postove vezane za Dubrovnik,jer otamo donosiš uvijek nešto prefino tako i ovu rozatu,izgleda toliko krasno da bih odmah poželjela probati komadić.Slike su prekrasne Branka:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Nelyce, drago mi je da ti se sviđaju moje priče i slike iz Dbk.-a, kao i recepti i ova rozata !

      Izbriši
  5. I predivno izgleda, mnogo volim rozatu. Pravicu po tvom receptu!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vera draga hvala ti ! Drago mi je da ti se sviđa i posebno hvala na povjerenju u recept ! Ako se odlučiš napraviti je javi kako ti je uspjela, nadam se da ćeš biti zadovoljna !

      Izbriši
  6. Ahhhhh, obožavani mi Dubrovnik. Ja bih se svakog ljeta vratila onamo na odmor, baš kao u djetinjstvu s mamom i tatom. Ali zamisli, u sve godine što sam odlazila u Dubrovnik nikad nisam probala rozatu. Sram me bilo. Još kad pomislim na taj krasni karamel pitam se kako i zašto. Sljedeći put (kad bude) ne odlazim iz Dubrovnika bez da je probam, a tko zna možda se odvažim napraviti je po receptu tvoje sestre, izgleda jako dobro, bez obzira na mjehuriće.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Dajana ! Jako mi je drago da voliš Dbk i nadams e da ćeš ubrzo opet tamo. Što se tiče ovoga da nisi probala rozatu moram priznati da sam se i ja nahodala po Beču dok nisam pojela Bečku šniclu :) . Drago mi je da ti se sviđa rozata, hvala na povjerenju u recept i ako je napraviš nadam se da će ti se svidjeti !

      Izbriši
  7. Krasne fotografije iz Dubrovnika...rožata izgleda fino :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti, drago mi je da ti se sviđa i Dbk i rozata !

      Izbriši
  8. Odlično, a još je nisam spremala. Sad kad vidim kako lijepo ispadne, hoću :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti na povjerenju, ako je napraviš nadam se da ćeš biti zadovoljna, drago mi je da ti se sviđa !

      Izbriši
  9. Predivna rozata, nisam imala priliku probati, ali odlicno mi zvuci. Inace, slike su prekrasne, kako rozate, tako grada. Sjajan post.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da ti se sviđa i Grad i rozata, hvala ti !

      Izbriši
  10. Fotke su prekrasne, kako Dubrovnika tako i rožate. Nisam ljubitelj karamela pa preskačem desert, ali moram reći da je meni puno simpatičnija ova s rupicama nego ona glatka.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti i drago mi je da ti je rozata ovako sa rupicama simpatičnija od one glatke, iako su rupice zapravo posljedica nepažnje niti meni ne smetaju :) . Hvala za fotkice !

      Izbriši
  11. Hvala na receptu, za mene je to baš Dubrovački i rozatu ne jedem nigdje drugdje. Znači da je baš i ne jedem. Sada je mogu napraviti kod kuće. O Orlandu sve znam (lakat) i drago mi je da si to napisala, ljudi baš i ne znaju taj podatak.
    Eto, baš divno.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Katarina i drago mi je da rozata kod tebe ima ovaj status, Dubrovački ! Ukoliko se odlučiš napraviti je kod kuće nadam se da ćeš biti zadovoljna dobivenim i hvala ti na povjerenju u recept.
      Drago mi je da ti je poznato ovo oko Orlanda i "lakta", taj detalj se obično propusti, primjetila sam da ga čak niti vodiči uvijek ne spomenu kada vode turističku grupu, a meni je baš interesantno i vrijedno pažnje.

      Izbriši
  12. Nekada davno pravila sam puding od jaja i karamela i tek poslije puno godina, zahvaljujući kablovskoj televiziji i hrvatskim programima, saznala sam sa se zove rozata/rožata. Moram reći da me taj moj pokušaj i nije baš oduševio, jaja su dominirala. Da li je moguće rozatu prepeći?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti na komentaru ! Niti ja ne volim kada jaja dominiraju i zato mi je ova rozata posebno draga jer nema toga. Rozatu je moguće prepeći i treba se držati navedenog vremena. U slučaju da ostane dulje u pećnici postaje tvrda i sve tvrđa.

      Izbriši
  13. odličan recept... podseća malo na crem brulje ili crem catalan... biće isprobano . Slike odlične !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da ti se sviđa recept i hvala ti na povjerenju, ako ga isprobaš nadam se da ćeš biti zadovoljna ! Hvala za slikice !

      Izbriši
  14. krasan post, nisam nikala bila u Dubrovniku. A rožatu obožavam, no isto tako ju nisam nikada radila kod kuće

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti , drago mi je da ti se post sviđa. Nadam se da ćeš ubrzo put Dbk-a, a i da ćeš se odlučiti okušati u domaćoj rozati :)

      Izbriši
  15. Branka jaaako volim Dubrovnik ali i rožatu! Baš sam je jučer radila, malkice drugačiji recept, ali to je to! Naša divna tradicija, pa ima li što ljepše od recepata naših djedova i baka koji se prenose s generacije na generaciju i tako divno nisu zaboravljeni?
    Prekrasne fotke!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Maja ! Jako mi je drago za tvoju ljubav prema Dbk-u, a posebno mi je drago da i ti sama radiš rozatu. Sigurno da svaka kuća ima nešto malo drugačije u svome receptu, ali sve je to naša divna tradicija koju je lijepo sačuvati .
      Hvala ti za fotkice !

      Izbriši
  16. Interesantan post, divne fotke a rozatu nisam nikada pravila a podseća me na sufle. Strašno volim ukus karamela, pa ću ovo svakako isprobati...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zora hvala ti ! Drago mi je da ti se sviđa ovaj post kao i rozata i ako se odlučiš napraviti je nadam se da ćeš biti zadovoljna !

      Izbriši
  17. Ah Dubrovnik! Ah rozata! :)
    Za Dubrovnik me vežu lijepe uspomene.
    A rozatu već duuugo vremena želim napraviti
    ali nikako da dodje na red. Ali bude! :)
    Komplimenti sestri na krasnoj rozati.
    I tebi naravno koja si nam sve to divno prezentirala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno na lijepi riječima. Drago mi je čuti za lijepe uspomene na Dbk. A ako se odlučiš na pravljenje rozate nadam se a ćeš i u njoj uživati. Hvala ti na komplimentima u ime sestre ! :)

      Izbriši
  18. Uh, dugo nisam bila u Dubrovniku, tvoje slike me bas mame da ovo leto skoknem. Branka da li jos uvek postoji podvodni muzej? Dok sam bila mala to mi je bila omiljena atrakcija. :) Rozata je odlicna. Recept biljezim. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti i biti će mi jako drago ako ovo ljeto posjetiš Dbk, bude li to u 8.mj javi se i vidimo se :)
      Podvodni muzej koji spominješ je pretpostavljam Akvarij koji je uistinu atraktivan, smješten u sklopu zidina u tvrđavi Sv.Ivan. Akvarij je još uvijek tamo, ali na žalost nema više toliko zanimljivih riba kao nekada, uginula je i velika morska kornjača, a ne stiže ništa novo. No svakako je doživljaj tamo ući i vidjeti.
      Hvala ti i za rozatu, drago mi je da ti se sviđa !

      Izbriši
  19. Ja sam rođena bosanka, bolje reći sarajka, a rozatu sam prvi put pravila prije petnaestak godina. Odlična je. Naravno volim ja baklavu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti na posjeti i na komentaru ! Drago mi je da ti se rozata sviđa ! A baklavu i ja volim :)

      Izbriši
  20. Predivna je, ima tako finu teksturu. ja je nikad nisam pravila....steta, moracu uskoro. jako volim Dubrovnik...caroban grad!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti i drago mi je da ti se sviđa rozata kao i Dbk ! :)

      Izbriši
  21. Rožata, volim, volim jako!
    Baš ću probati da napravim, hvala na receptu!
    Samo da utvrdim, prvo se peče u rerni sat vremena pa onda još pola sata u rerni u banja mariji:)?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti mi je da voliš rozatu i da ti se i ova sviđa . Hvala na povjerenju u recept, što se pečenja tiče ide upravo tako, 1 sat poklopljeno u pećnici a zatim još pola sata u pećnici otklopljeno u banja mariji. Ako je isprobaš javi kako je uspjelo , nadam se da ćeš biti zadovoljna !

      Izbriši