subota, 30. lipnja 2012.

"Slatko-kiselo" od trešanja i višanja

U ovomjesečnom krugu blog igrice Ajme koliko nas je koju je pokrenula monsoon, draga Petra sa bloga Thursdayscooking zadala nam je za temu - trešnje !
Sa svoja dva kolačiča sa trešnjama koja sam prethodno objavila mislila sam da je moje sudjelovanje u igrici zaključeno, ali krivo sam mislila i kao moju treću o posljednju ulaznicu za ovaj krug igrice prilažem i ovu slatko - kiselu kombinaciju višanja i trešanja.





Prva ideja koju sam imala bila je napraviti slatko od trešanja. Onda sam malo gledala i tražila i vidjela da se slatko uglavnom radi od bijelih trešanja koja ja nemam niti blizu. Ali ništa zato, nisam se dala pokolebati i zaključila sam da isto to mogu napraviti i od tamnih trešanja. Međutim, tada sam dobila i divne domaće višnje za koje mi je prva namjera bila pretvoriti ih u marmeladu, ali toliko su bile lijepe i dobre da mi ih je bilo žao skroz usitniti i zakuhati. Pa sam našla kompromisno rješenje, izvadila im koštice, ostavila cijele , spojila sa trešnjama i zakuhala u ovo slatko koje je obzirom na višnje i njihovu kiselost postalo i kiselo :)


A trešnje ? Njihova prava sezona je kao prošla. "Kao prošla" kažem jer ja još uvijek pamtim moja ljeta po trešnjama i čekam sada one kasne trešnje koje nam tek dolaze. One su još uvijek na stablima i dozrijevaju, prije par tjedana bile su skroz zelene:




sada već poprimaju svoju "trešnjastu" boju:





Još malo i biti će to prave trešnje :)
I opet ću ljeto, između ostaloga, pamtiti i po trešnjama.

Sada to isto ljeto pamtim prvo po relativno hladnom vremenu koje nas je pratilo dobar dio 6.mjeseca, a zatim po toplotnom udaru koji nas je "zaskočio". Pamtim ga naravno i po puno drugih stvari koje se svakodnevno događaju, a mislim da će jedna od njih biti i ovo "Slatko-kiselo od trešanja i višanja" koje me svojim odličnim okusom pomalo i iznenadilo.

Često me znaju pitati kako imam volju stalno nešto kombinirati, kuhati, isprobavati, ......, a evo, imam i na ta i takva čuđenja nekako sve manje i sve kraće odgovaram, na kraju se to svede na neko moje pravdanje, a ne znam zbog čega. Mislim da sam to nedavno i spomenula u nekom od postova, jednostavno imam volju, želju,  i to volim i to je moj antistres. A stres je to što nikada nemam dovoljno vremena, a nekada i uvjeta za sve ono što želim napraviti, probati, malo detaljnije proučiti. Stoga dosta mojih kombinacija nastaje u trenutku i možda bez neke detaljnije razrade, ali nema veze, sve je to na kraju dobra podloga za nešto dalje. Tako se dogodilo i ovo sa čime se častimo danas i što sam napravila puna one iste spomenute želje i volje :) 

Osnova svih osnova na koju se može nadograditi uistinu veliki broj kombinacija raznih dodataka i okusa.
Ali krenimo od početka, od osnove :)


Slatko-kiselo od trešanja i višanja

- 500 g višanja - bez koštica
- 500 g trešanja - bez koštica
- 700 g šećera
- 4 vrećice vanilin šećera
- 1/2 žličice limuntusa
- 1/2 vrećice želina + 1-2 žličice šećera

- Trešnje i višnje bez koštica staviti u posudu za kuhanje, posuti ih limuntusom i dobro promiješati.
- Dodati šećer i vanilin šećer i sve dobro umješati.
- Kuhati na srednoj vatri dok ne uzavri, zatim smanjiti vatru i lagano kuhati još oko 10 minuta uz stalno mješanje
- Zatim dodati želin sa 1-2 žličice šećera i dobro ga umješati. Kuhati još oko 3 minute.
Razliti u čiste i zagrijane staklenke, dobro zatvoriti, okrenuti na poklopac i držati tako oko 10-tak minuta
Zatim okrenuti na pravu stranu, ohladiti, i ......, uživati ! :)

I sada na red dolazi degustacija. Ja sam bila uvjerena da sam dobila nešto relativno "obično" i da je zapravo najbolja stvar što sam trešnje i višnje "pospremila" za kasnije pa ću ih koristiti za razne kolače, palačinke, uz sladoled, ......., kad ono........oduševljenje !





Žličica po žličica i ovo je nešto uistinu odličnog okusa ! Spoj slatkog i kiselkastog, uz aromu vanilin šećera, .........., meni se zbilja jako svidjelo.






I kao što sam naznačila, ovo može biti samo osnova za daljnju nadogradnju okusa, mogući dodaci su uistinu mnogobrojni, kao na primjer dodatak ruma ili možda malo rakije od trešanja ili višanja. Tu su i cimet, kardamom, klinčić, ......, može i malo đumbira, ....., može još malo više vanilije, ......, može i ribana korica naranče, ......, može, može, ......, puno toga može , ali meni se čini da će kod mene i nadalje ostati baš ovako :)




Višnje sam zamrznula, a one trešnje sa početka posta će tek dozreti i ja ću ih onda opet zajedno ovako "zakuhati" :)
Jednako kao što ću to napraviti i sa samim višnjama, isprobano (potrebno je samo malo više šećera),  i jednako je ukusno, rashlađeno može biti prava ljetna poslastica. A ne zaboravimo je pridodati sladoledu, cheesecakeu, palačinkama, ......, itd, itd.  No, za početak, žličicu u ruke :)






Broj komentara: 26:

  1. Nisam baš ljubitelj slatka, ali u ovoj slatko kiseloj kombinaciji možda bi mi se svidjelo. Slike su ti prekrasne

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Dajana, drago mi je da ti se slike sviđaju kao i da ti je ova kombinacija primamnjiva !

      Izbriši
  2. Izgleda famozno. Vjerujem da je i okus takav!
    Baš bi isprobala ovaj recept.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno ! Drago mi je da ti se sviđa, a ako se odlučiš na isprobavanje nadam se da ćeš biti zadovoljna !

      Izbriši
  3. Prekrasno izgleda, ovo voće ovako gotovo u cijelosti, predivno, već zamišljam zimu a za doručak otvoriš flašicu ove divote. Divno Branka.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala draga Dunja, drago mi je da ti se ovo sviđa. Istina je, posebno je dobro kada zamiriše u zimsko jutro. No, ovaj put imam problem što je već nestalo, a gdje je zima.... :)

      Izbriši
  4. fantastična kombinacija Branka, baš mi se sviđa, nisam nikad jela miješanu od trešanja i višanja, mora da je predobra!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Tamara. Kombinaciju trešanja i višanja sam prvi put probala prije dvije godine u marmeladi i toliko mi se svidjelo da sam jedva čekala novu sezonu da je opet napravim. I sa ovim slatkim je isto tako. Drago mi je da ti se sviđa !

      Izbriši
  5. Vrlo finaaa kombinacija jer tresnje su nekako blagog ukusa, a visnje prijatno osvezavajuce, verujem da su zajedno odlican spoj.:)) I moji me nekada pitaju kako imam volje da nesto pravim, pogotovo po ovakvim vrucinama, a mene to isto jako veseli i pricinjava mi zadovoljstvo, posle se to sve slatko porucka u drustvu.:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lana hvala ti ! Dobro kažeš da je ova kombinacija jako fina, trešnje daju neku blagost višnjama i jednostavno se dobro kombiniraju. Drago mi je da i ti uživaš u pripremi hrane usprkos vrućini, da, da, pitaju svi kako imam volju ali nemaju ništa protiv da zajedno sve degustiramo, a nemam niti ja :)

      Izbriši
  6. Joj, divno, ovo sigurno ima fantastičan okus, slatkasto-kiselkasti, prosto ga osjećam u ustima. kako ti se samo da po ovim vrućinama bilo što takovo raditi??

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Katarina, drago mi je da ti se ovo sviđa i okus je zbilja odličan ! Da, svi me pitaju kako mi se da oko štednjaka po ovim vrućinama, a evo nekako ispada da mi vrućina ne smeta jedino kada se ovakvim nečim pozabavim :)

      Izbriši
  7. Obožavam tvoje divne marmeladaste kombinacije,uvijek mi zamirišu i tako primamljivo djeluju:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Kakva divna boja tvoje kreacije...Mislim da je savrsena za jednu Swartzwald / Black forest tortu!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Jasna , veseli me da ti se sviđa i da posebno uživaš u ovoj boji koja je i meni upečatljiva. Za torticu bi sigurno bilo super !

      Izbriši
  9. Mamiš, mamiš! :)
    Moji su u zadnje vrijeme konačno otkrili čari domaćih pekmeza, želea, i džemova i kako stvari stoje, izgleda da će se konačno i moji pojesti, iako ove godine, kad su ih konačno počeli jesti u nekim mjerljivim količinama, onda od voća ništa!
    Volim takve slatko-kisele kombinacije i ovo stvarno izgleda odlično, čekam trešnje! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tadeja hvala ! Mamim malo mamim , .... :)i drago mi je da je i tebi ovo primamnjivo i da ti se sviđa ! Kod mene marmeladice i ovakve stvari ne isključuju svježe voće tako da nema bojazni da ću ostati bez pravih vitamina. Naravno da je uvijek bolje pojesti svježu voćkicu, ali kada je ovako nekako "upakiramo" uvijek je barem malo slađa i finija :)

      Izbriši
  10. uh, predivno, mora da je i izrazitno ukusno. Sto rece Jasna taman za neku black forest torticu. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti, veseli me da ti se sviđa, ....., biti će i neka fina tortica :)

      Izbriši
  11. Branka, miriše mi do ovdje!!

    OdgovoriIzbriši
  12. Prekrasna je, Branka :). I boja je divna, divna :).

    OdgovoriIzbriši
  13. ӏf уou are going for most excellеnt cοntents likе mysеlf,
    оnly paу a quick visit thіs web site еvеryday for the reаson that it prеsents qualіty
    contents, thanks
    Feel free to surf my web-site :: www.flbf.org

    OdgovoriIzbriši
  14. Evеry weeκеnd i useԁ to gо tо seе thіѕ wеb page,
    foг the reasοn that i wiѕh for enjoyment,
    fог the гeasοn that this this wеb sіte cοnatiоns truly fastidіous funnу mаtегial too.


    Look intο my site www.cranstarlabradors.com

    OdgovoriIzbriši