četvrtak, 3. svibnja 2012.

Šparoge - kuhane i pečene :) u raženim torticama sa svježim sirom

Prošetamo li ovih dana po placevima na mnogim štandovima dočekati će nas šparoge. Zelene šparoge, divlje ili uzgojene, deblje ili tanje, privlačnije ili oku manje privlačne, ....., ali uvijek jednako zdrave i gorkaste, gorke zapravo, to je ono što ih obilježava.





Obilježile su šparoge i dio moga djetinjstva na način da je bila fora ići "u kuke i šparoge" , o kukama je moja imenjakinja Branka sa bloga "Dvi ribe, dva kumpira" pisala u ovom postu, a šparoge su onaj poznatiji dio ovoga dueta.
Dakle, šetnje po prirodi uvijek su bile dio moga  slobodnog vremena još do dječjih dana kada su odlasci u takve šetnje ovisili o slobodnom vremenu mojih roditelja, a kasnije o školskim smjenama koje su bile idealne onda kada su bile usklađene sa prijateljima i slobodno vrijeme je bilo zajedničko. Kako mi je priroda tada bila dostupnija, zapravo bila mi je oko kuće tako su mi bile dostupne mnoge stvari iz prirode pa tako i šparoge. Ali, ...., naravno da tada ništa od toga nisam baš primjećivala, a šparoge uopće nisam voljela (ah, djeca :) ) i ne znam što bi me natjeralo da pojedem kuhane šparoge sa jajima koje su bile uobičajeno na stolu u njihovoj sezoni.

Danas je situacija, naravno, drugačija. Slobodnog vremena imam premalo, do prirode treba doći autom pa se onda u njoj "utopiti", šparoge kupujem na placu, a kuke rijetko i vidim. I , opet naravno, danas volim šparoge , i sa jajima i bez jaja :), jednostavno ih volim pojesti i osjetiti onu gorčinu koja me pomalo  vrati u ono vrijeme kada smo išli "u kuke i šparoge".

Ovu sezonu šparoga započela sam u Dbk za vrijeme godišnjeg odmora. Posjet dragoj prijateljici M., večera, na stolu zdjela skuhanih šparoga sa jajima. Ajme, koliko šparoga, u Dbk se još uvijek ide "u šparoge" i ne treba ih kupovati na placu po cijenama koje su sve samo ne prijateljske. Za malu vezicu divljih šparoga od koje ne možete baš puno iskoristiti  traži se i po 20, 30, negdje čak i 40 kuna, uh, uh, uh, znam da to znači da su dobre i cijenjene, ali opet "uh" :).  Uživala sam u tim prvim šparogama kod moje drage M., a zatim sam odlučila uživati i u Zg , u onima koje sam kupila na placu.

 


Standardna subota i standardni odlazak na plac, plan je bio kupiti šparoge. Divlje su one koje preferiram bez obzira što znam da su one uzgojene sočnije, više ih se može iskoristiti, ali, ....., idem ja po one divlje :)
Od štanda do štanda, već je bio i kraj prodaje i prodavači su znali da divlje šparoge sutra dan nisu iste i da ih više neće moći prodati kao danas. Stoga, cijena je pogođena :) i ja sam se doma vratila sa tri vezice šparoga. Jedna vezica skroz mladih  kuka i šparoga,  i dvije vezice šparoga,  onih za iskoristiti ih "danas". I iskoristila sam ih, odmah po povratku doma.

Prije recepta još koja riječ o dobrim svojstvima šparoga i razlozima da "zažmirimo" na onu gorčinu koja nam može smetati. Počastimo se zalogajem šparoge, odnosno zalogajem zdravlja jer:
"Njezina je najveća vrijednost u ljudskoj prehrani bogatstvo mineralnim tvarima i vitaminima. Najbogatija je kalijem, zatim fosforom, sumporom, kalcijem i magnezijem. Sadrži dosta mikroelemenata kao što su željezo, bakar, cink, fluor i jod. Šparoge su odličan izvor folata i vitamina C; dobar izvor tiamina i vitamina B6; dok su osrednji izvor vlakana, vitamina A, bjelančevina, riboflavina, niacina i magnezija." - preuzeto sa stranice "Coolinarika"

Što se tiče načina kako sam pripremila moje šparoge nije bilo dileme da će dio njih završiti onako kako sam na njih navikla i kako sam ih najviše i najčešće jela. Skuhane, sa tvrdo kuhanim jajem, malo soli i maslinovog ulja. I to je zapravo recept :) . Dok je drugi dio njih završio u ovim "torticama" umotane u svježi sir i još ponešto....., pišem recept :)





Šparoge sa jajima

- 2 vezice divljih šparoga
- 1 ili 2 kuhana jaja - po želji, ja sam stavila 1 jaje
- maslinovo ulje
- sol

- Šparoge oprati i očistiti : kidaju se samo vrhovi šparoga uz manji dio stabljike
- U posudi za kuhanje uzavreti vodu, posoliti i staviti kuhati šparoge.
- Kada uzavri kuhati još 3-5 minuta
- Jaje(jaja) skuhati "utvrdo"
- Kuhane šparoge procijediti , dodati im narezana jaja, posoliti i začiniti maslinovim uljem.
I gotovo je :)







"Tortice" sa svježim sirom i šparogama

Tijesto za tortice (6 kom, promjera 10 cm)

- 150 g raženog brašna
- 100 g bijelog brašna
- 100 g maslaca
- 1 jaje
- 2-3 žlice hladne vode
- 1/2 žličice soli

Nadjev:

- 1 vezica divljih šparoga
- 300 g svježeg sira
- 1 jaje
- 3-4 fete pršuta ili pancete
- sol, papar, muškatni oraščić

- Pomiješati obje vrste brašna i dodati sol
- Hladni maslac narezati na listiće, dodati brašnu i spajati prstima dok se ne dobije mrvičasta smjesa
- Dodati jaje i vodu i umijesti tijesto. Po potrebi dodati još malo vode da se sve lijepo spoji i postane glatko.
- Tijesto formirati u kuglu, zamotati u plastičnu foliju i staviti u frižider na 30-tak minuta

- Šparoge oprati, očistiti, odrezati im vrhove, i skuhati ih (staviti u kipuću vodu i kuhati 3-5 minuta)
- Pršut/pancetu  narezati na sitnije komadiće
- U svježi sir umješati jaje, dodati pršut/pancetu i sjediniti.
- Začiniti sa soli, paprom i muškatnim oraščićem po želji- ja uvijek dodam malo više muškatnog oraščića

- Tijesto izvaditi iz frižidera, podijeliti ga na 6 dijelova i svaki razvaljati u krug.
- Kalupe namastiti i tijesto u njih formirati.
- Dodati nadjev do ruba kalupa, prvo smjesu sa sirom i na vrh nekoliko skuhanih šparoga
- Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva, staviti tortice u pećnicu u peći oko 20-25 minuta

"Tortice"  su gotove :)





Poslužiti ih tople, a ukusne su i kada se ohlade.





Ja sam poslužila tortice i kuhane šparoge sa jajima kao lagani obrok.
Da li ćemo se odlučiti da ovo bude lagani ručak, večera , možda predjelo..........., ili nešto sasvim treće  ovisi samo o nama :)





Uživajmo u proljeću, u zelenilu, ........, koliko god možemo i želimo uživajmo i u šparogama ! :)





33 komentara:

  1. Nikada ih nisam jela ali mogu misliti kako je sve ovo fino... već sam ogladnela...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti, drago mi je da ti se ove šparoge sviđaju i nadam se da ćeš ih imati priliku probati !

      Izbriši
  2. Jako dobre tortice, a sastojci za smazati :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Savrseni tartici, sparoge moram i ja isprobati!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti, drago mi je da ti se tartići sviđaju i nadam se da ćeš imati priliku probati divlje šparoge !

      Izbriši
  4. Divan post draga Branka,moram se pohvaliti da su i meni sa mora stigle divlje šparoge,i baš smo se naguštali,najviše na salatu sa jajima,a bilo je i za druga jela,tortice mi se jako sviđaju:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da i ti guštaš u divljim šparogama, hvala ti za tortice !

      Izbriši
  5. Posto ja imam samo uzgojene sparoge ovdje vec sam skoro zaboravila kako su divlje sparoge gorke,mislim da ih moji nebi jeli,dok ove onako promrljaju.
    Ja ih isto volim radi njihove gorcine.
    Lijpo si se ugostila u vlastitom domu :)!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti ! drago mi je da ti se sviđa kako sam šparoge kod sebe ugostila :), nadam se da ćeš imati priliku opet uživati u divljim šparogama i njihovoj specifičnoj gorčini.

      Izbriši
  6. Pitice su prekrasne i nadjev je baš po mom guštu

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti ! Veseli me da ti se sviđaju i pitice i nadjev !

      Izbriši
  7. Bas su mi zanimljive tortice i verujem da bi mi se dopale... Ja saporege jos uvek nisam probala, ali hocu. Cak smo ih i posejali u basti... :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nadam se da tvoje šparoge uspjevaju i da ćeš uživati u njima. Hvala ti za tortice !

      Izbriši
  8. Kao prvo, krasne su ti ove pitice, ma baš i oblikom a sigurno i okusom. Što se tiče šparoga, nekad se nije ni znalo u unutrašnjosti za njih. Moja baka od koje sam nasljedila afinitet za kuhanje, bila je iz istočne Slavonije, bogate, rodne, bilo je svega i svačega, i ništa se nije "bralo" s tlla. Kad sam poodrasla pa sam joj se pohvalila kako sam jela kod prijateljice juhu od koprive i omlet od kuka, njenom zgražanju nije bilo kraja. Znala mi je reći, dušo draga mi ne jedemo travu nego skidamo s grane, a najbolje da skinemo kulen s tavana. No, moja baka više nije živa, a ja sve više kuham povrće, i kupujem skupe šparoge, pa čak i koprivu, jer bi za nju se morala odvesti autom barem 30 km u neku pustopoljinu gdje nema zagađenja.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Dunja , drago mi je da ti se pitice sviđaju ! Hvala ti i za ovu crticu oko života i hrane u Slavoniji, znam da sam čitala o tome kako se ne bere sa tla već se skida sa grane. Nasmijala si me sa skidanjem kulena sa tavana :) . Da, i ja kupujem svu moguću "travu" uključujući i koprivu.

      Izbriši
  9. baš lijepi post,
    i meni su divlje puno draže. Krasan recept!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti na komplimentu za post ! Drago mi je da si i ti ljubitelj divljih šparoga !

      Izbriši
  10. Kakav divan recept i post...Na zalost sparoge nisam nikada brala iz prirode, ali znam taj osjecaj jer smo cesto isli brati gljive u sumi - neprocjenjiva memorija...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti ! Drago mi je da ti se sviđaju recept i post ! Točno je, zajednički odlasci u prirodu i branje njezinih plodova su za pamćenje.

      Izbriši
  11. ove tortice izgledaju jako dobro :)
    iako kod nas ovih divljih sparoga nema, obicno su im zelene dostojna zamjena.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti, drago mi je da ti se tortice sviđaju ! Svakako, i zelene šparoge su sasvim dobra zamjena !

      Izbriši
  12. Odlican post, sparoge obozavam, za ovo sa jajima sam cula, ali nikad nisam probala, moracu jednom. Inace tortice su prekrasne.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti, drago mi je da ti se post sviđa ! Imaš li priliku propaj šparoge sa jajima, vjerujem da će ti se svidjeti !

      Izbriši
  13. Mo'š misliti šparoge i bosanci?!
    Ali, ja volim šparoge a na njih sam naučila kako sam u Dalmaciji. Često sa svojim prijateljicama idem u šparoge a shvatila sam da treba imati "oko" za ubrati ih. Dok ja uberem deset moja Zdenka ubere trideset. Eto, što ti je oko!
    Sve sa šparogama mi je dobro. Klasika je klasika; s kuhanim jajetom i maslinovim uljem. I ove tortice su stvarno super, izvrastan recept!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znam da u Bosni nisu baš uobičajene, ali ti si našla svoj put do šparoga. Drago mi je da ih voliš, a što se branja tiče i ja sam ista i sa mojim prijateljicama to izgleda isto kao kod tebe i Zdenke.
      Drago mi je da ti sviđaju i moje tortice sa šparogama . Hvala ti !

      Izbriši
  14. Obožavam šparoge i uvijek mi bude žao što sezona proleti tako brzo da ne stignem nikad pripremiti sve što sam htjela s njima. Tortice izgledaju fantastično

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tako se i meni dogodi da ne stignem sve što bi htjela sa nekom sezonskom namirnicom. Nadam se da ćeš uspjeti što više iskoristiti šparoge koje toliko voliš. Hvala ti za tortice !

      Izbriši
  15. Divan recept!
    Lagana vecerica, savrsena za letnje dane koje su počeli.

    OdgovoriIzbriši