srijeda, 14. ožujka 2012.

Blitva sa bademima,......., nagrade i izazov !

Stiže nam pomalo proljeće, konačno !
Iako su zadnji dani bili dosta tmurni u zraku se ipak osjeća proljeće, toplije je, stiže nam i sunce, dani su sve dulji,  i nadam se da je zima sada već iza nas. Znam da uvijek može iznenaditi i ponovno se još malo vratiti,  ako baš mora neka se malo i vrati, ali mi svakako sada možemo uživati u ovom lijepom vremenu.

Uživanje u lijepom vremenu se kod mene svodi uglavnom na vikend, u tjednu ujutro odlazim na posao, poneka obaveza poslije posla, i navečer se vraćam. Iz stana u auto, iz auta u zgradu na posao , ....., navečer opet isto u drugom smjeru. Uleti i pokoji odlazak na sastanak izvan firme, pokoja večernja šetnja,  i u svakom tom kretanju nastojim udahnuti što više svježeg zraka i prohodati koliko god mogu.

Ali pravo hodanje i pravi doživljaj bilo topline ili hladnoće, mirisa, prirode, ......, dolazi za vikend. Tada je, osim odlaska u prirodu, vrijeme i za odlazak na plac koji subotom ne propuštam. Posebno ga ne propuštam u proljeće kada tako lijepo zazeleni i kada mi se teško odlučiti što od zelenog povrća kupiti pa onda kupim malo više toga što često zna biti i previše jer mu rok trajanja i nije baš neograničen, a ne mogu odmah sve potrošiti. Vjerujem da znate o čemu pričam. No, na što god da se odlučim često se u mojoj vrećici nađe blitva.

Blitva,  koja nije toliko popularna, "moderna", ne pridajemo joj osobitu pažnju i nekako je smjestimo u onaj koš - "riba i blitva" i to je to. Iako su riba i blitva idealni partneri, danas ćemo ovdje samo o blitvi, a ribu ostavljam za slijedeći post :)


Ja mogu reći da sam na blitvi skoro pa odrasla. Često smo jeli blitvu, dok smo živjeli u kući i imali vrt u kojemu je rasla i blitva o kojoj je baka vodila računa, a koliko je lijepo bilo pred sobom imati tanjur domaće blitve govori to da je se i sada sjećam. Naravno, tada mi je to bilo skroz bez veze i valjda mi se jelo sve drugo osim blitve :)
Ali, blitva je zdrava i treba je jesti. Samo za informaciju evo par crtica o blitvi :
(podaci preuzeti sa neta)
"Blitva je dvogodišnja povrtna kultura koja se uzgaja zbog izuzetno hranjivog lišća. 
Spada u niskokalorične namimice kao i svo lisnato povrće jer pola šalice (100 grama) kuhane i ocijeđene blitve daje samo 20 kcal (84 kJ). Ovo povrće bogato je magnezijemželjezom i vitaminima B i C. 
Blitva u hladnjaku može izdržati i do tjedan dana, a kod pripremanja je potrebno listove dobro očistiti i oprati kroz mlaz vode. Radi očuvanja nutritivno vrijednih sastojaka, dovoljno je da se kuha otprilike 5 do 7 minuta . Može se pripremati kao špinat."

Danas blitvu kupujem na dva mjesta, kod gđe iz Zadra na Dolcu gdje je uvijek provjereno dobra , a kada Dolac zamjenim Kvatrićem tu je gđa sa Brača koju možda nećete odmah vidjeti, ali ćete je čuti čim uđete na plac :). Jako simpatična, vesela, ljubazna, ...., ali i ono što je nama koji kupujemo važno, povrće i pokoji limun i naranče  koje donese su domaći, iz njezinog vrta, znate što kupujete. Lijepo je vidjeti njezin štand, a lijepo je vidjeti i da su kupci prepoznali ove kvalitete jer želite li nešto tu kupiti morate stati u red. Pogotovo subotom kada u pomoć dođu i suprug i sestra i svi zajedno prodavaju. Razveseliti će vas i lijepa gesta prema kupcu, što god da kupite u vrećicu će vam dodatno ubaciti pokoju mrkvicu, limun, glavicu luka. Uz obavezno glasno "hvala" i veliki osmijeh ! :)
Tu sam kupila moju subotnju blitvu. Uvijek gledam da je blitva mlada i zdrava, ako nije i ako vidim one velike tvrde listove jednostavno je zaobiđem. Ova blitva bila je odlična !




Najjednostavnije je blitvu pripremiti tako da je skuhamo sa krompirom i dodamo malo soli i maslinovog ulja. Moram priznati da mi je u toj svojoj jednostavnosti takva i najdraža.
Tu su i fine juhe od blitve, zatim pite, savijače, ....., svašta se još može napraviti i degustirati od blitve.

Može se i napraviti mali izlet u nešto drugačije kako sam ga ja ovaj put napravila.
U nedjelju su mi navratili prijatelji, a kako je bilo i vrijeme da se nešto pojede uz ostalo spomenem kako imam lijepu blitvu pa eto ako hoće da im skuham. Mislila sam da će odbiti, a oni kažu da bi baš mogli blitvu :), ali hajdemo napraviti nešto drugačije osim "obične" kuhane blitve. Naravno, to drugačije je trebalo biti i brzo, a bilo bi poželjno i da bude fino :)

Brzinska konzultacija sa knjigom Čarolija okusa u kojoj uvijek nešto dobro nađem. Recept je originalno sa špinatom, ali ja sam ga primjenila na blitvu, zatim malo dodaj, malo oduzmi i evo jedne sasvim nove blitve.
Pripremila sam je ovako:

- 1 kg blitve
- soli po želji
- 4 žlice maslinovog ulja - koristiti će se 2+2
- 2 žlice soja sosa
- 2 žlice meda (blažeg, svijetlog)
- 1/2 žličice đumbira u prahu
- 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 1 glavica luka (ja sam koristila ljubičasti, kapulu)
- 2 čena češnjaka (ja ga nisam stavljala zbog alergije, ali sigurno bi bilo dobro dodati ga)
- 2 žlice badema u listićima

- Blitvu očistiti, oprati i skuhati. Vodu u kojoj će se kuhati posoliti po želji, ali ne previše obzirom na ostale sastojke koji slijede.  Kada voda provri kuhati još max.5 minuta, samo da omekša.Ocijediti je od vode.
- U drugu posudu ili veću tavu staviti 2 žlice maslinovog ulja, soja sos, med , đumbir i muškatni oraščić.
- Sve dobro promiješati i zagrijati na srednjoj vatri.
- Luk i češnjak nasjeckati i dodati ih na zagrijanu smjesu, pržiti ih dok ne omekšaju.
- Zatim dodati kuhanu blitvu, dobro sve promješati i kuhati još oko 5 minuta dok se blitva ne sjedini sa svim sastojcima i dodatno omekša. Na polovini kuhanja dodati preostale 2 žlice maslinovog ulja
- Listiće badema lagano tostirati i kada je blitva gotova servirati je i posuti listićima badema

I evo pomalo neobične, ali vrlo ukusne blitve ! 



Ovako pripremljenu blitvu možete poslužiti kao prilog , ribi ili mesu, ja bih čak prije rekla mesu.
Mi taj dan nismo imali neko određeno jelo nego se na stolu našlo svega pomalo od narezaka, sira, salatica, i na kraju i ova blitva.




Uz komad dobrog kruha i mladog sira imate odličnu večeru.
A može biti poslužena i kao predjelo, topla ili hladna.




U svakom slučaju, kombinacija koja me dovoljno zainteresirala i koja mi se svidjela toliko da ću sigurno još koji put odstupiti od standardne blitve sa krompirom i ovako je pripremiti.
Iskreno, ne znam što bi moja baka rekla da vidi kako sam pripremila blitvu, ali pošto je uvijek bila spremna isprobati nešto novo vjerujem da bi probala i ovo. A kasnije bi se vjerovatno vratila staroj , dobroj blitvi sa krompirom :)





A sada nagrade :)
Prije nekog vremena dobila sam dvije divne nagrade, ali ih na žalost nisam stigla do sada objaviti.
Nagradile su me draga Maja i draga Nastasja.
Cure, ispričavam se što tek sada objavljujem nagrade i još jednom vam se na njima puno zahvaljujem  !!!





Svi koji žele nagrade mogu preuzeti !

Osim nagrada tu je i Izazov na koji me pozvala draga Snježa. Hvala ti Snježo što si mislila na mene. 
Izazov sam prihvatila i evo  mojih odgovora na tri postavljena pitanja.




1.) Nabrojati 3 alatke koje u svom hobiju najvise koristite, ili koje su vam najdraze

2.) Nabrojati 3 stvari sa popisa zelja

3.) Izazvati 3 blog prijatelja


1.) Najviše koristim "timer", bilo za pečenje u pećnici, bilo za kuhanje, ako treba i za dvije minute ili za dva sata , bez timera teško ću se sjetiti pogledati na sat i reagirati u pravo vrijeme, jednostavno odlutam :). Tu je i nož, nimalo profesionalan i nešto posebno oštar, ali pored svih noževa taj mi najbolje leži u ruci i jednostavno sa njime sve što mogu režem i rezuckam. Drag mi je , pa i najdraži jer sam njime izrezuckala svo voće za moje marmelade :) . Na treće mjesto ću staviti lonac u kojemu sam skuhala puno toga (i marmelade :) ) i u kojemu najviše volim kuhati.

2.) Prije svega želim veću radnu plohu u kuhinji. To je kod mene tako nespretno izvedeno (sudjelovala sam ja u tome, ali nisam tada dovoljno mislila) i jednostavno radna ploha je za nulu. Slijedeća raspoloživa "ploha" je stol u blagavaonici što i  nije neko rješenje , stoga želim pravu radnu plohu :). Želim i bolji mikser iako je dobar i ovaj koji sada koristim, ali onako neki malo više "fency" bi bio fora. I uobičajeno, moje želje završe na još malo lijepih kalupića, slatkih košarica za muffine i sličnih sitnica kojih nikad dosta.

3.) Izazivam drage blog-prijateljice:

Dunju
(kada se vrati sa puta i opet nam se pridruži)


34 komentara:

  1. Volim blitvu, a ovako aromaticna u tvojoj izvedbi bi bila pravi hit. Bademi dodju kao kruna!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti. Istina je da bademi daju onu "točku na i" i pridonose konačnom okusu. Drago mi je da ti se sviđa.

      Izbriši
  2. Fantastično i u pravi čas - sad kada se stidljivo počinje pojavljivati mlado zeljasto povrće na pijacama.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da ti se sviđa i da je stiglo u pravi čas, hvala ti !

      Izbriši
  3. Volim blitvu, ali ne na sve načine. Najdraža mi je dinstana kao špinat, a lešo verzije mi ne pašu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da voliš blitvu, važno je da imaš svoju omiljenu verziju, i dinstana kao špinat je fina. Hvala ti na komentaru !

      Izbriši
  4. hvala draga,....ja sam isto pre par dana htela da uzmem na pijacui blitvu ali nisam jer sam sada nesto prebukirana poslom...inace sam primetila kolikkio je ona jeftina u odnosu na svvo drugo povrce skoro duplo jeftinija

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dobro si primjetila da je blitva nešto jeftinija u odnosu na drugo povrće, kod nas nije baš duplo, ali jeftinija. Hvala ti !

      Izbriši
  5. Jako zanimljiv recept koji mi se jako sviđa. U principu ja sam oduvijek voljela uglavnom svo povrće pa tako i blitvu, imam osjećaj da ju mogu jesti na koji god način spremljena :) Hvala na izazovu :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti ! drago mi je da ti se sviđa recept i da prihvaćaš izazov :)

      Izbriši
  6. Mi svi volimo blitvu a moju djecu kada pitaš što ćemo za prilog uvijek će izabrati blitvu. Naučila ih majka koja je ljubitlj svega zeleniša:)
    Mogu ti reći da je jako zanimljiv ovaj tvoj način pripreme blitve.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da ste i vi ljubitelji blitve. I drago mi je da ti se sviđa ovaj recept. Hvala ti !

      Izbriši
  7. moram priznati da ja većinom mijenjam blitvu za špinat, ponekad je ipak napravim ali rjeđe
    ovo jako dobro izgleda i djeluje fino

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da ti se sviđa ovako pripremljena blitva, a na isti način možeš pripremiti i špinat. Hvala ti !

      Izbriši
  8. Kao da sam ja pisala ovaj post, samo ću dodati još da smo imali (imamo još) i raštike. Sjećam se da mi je tada išla na živce a danas jedva čekam da mi je moji pošalju. U subotu sam kupila i ja blitvu, isto tako kao i tvoja. Skuhala je i ocijedila, računajući da ću je sutra za ručak začiniti i jesti. No dragi je bio gladan pa je pojeo dio (uz još neke dodatke) onako nezačinjen. To ne bi bilo čudno da ne znam kako on nije ljubitelj zeljenave ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vjerujem ti da jedva čekaš da ti tvoji pošalju domaću raštiku, i ona je jako dobra i volim je. Koliko je dobra bila blitva koju si u subotu kupila dragi je rekao :), i ja tako nekada ne mogu dočekati niti da je začinim, a već je jedem .
      Hvala ti !

      Izbriši
  9. Divno, baš, baš divno. :) Blitvu obožavam i prvom prilikom ću je probati ovako.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti ! Drago mi je da ti se sviđa ova blitva i biti će mi jako drago ako je isprobaš .

      Izbriši
  10. Branka, moram ti reći da me kombinacija zaista oduševila! Na blitvi sam i ja odrasla, još uvijek je već godinama sadimo u našem vrtu, probala sam je u Soparniku, u pitama sa sirom, na rižot, ali ne u ovoj kombinaciji. Divno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jako mi je drago da ti se sviđa blitva u ovoj kombinaciji i hvala ti ! Super je što imaš blitvu u svome vrtu, uvijek svježu, domaću. Hvala ti što si me sjetila na soparnik, stavljam ga slijedećeg na listi za napraviti ga, ne pamtim kada sam ga zadnji put jela, a obožavam ga !

      Izbriši
  11. Za mene potpuno nov način pripreme blitve,koju inače volim i dosta često koristim za čorbe,pite,proju...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti ! I ja sam prvi put isprobala blitvu na ovaj način. Drago mi je da je voliš i koristiš u raznim jelima.

      Izbriši
  12. Tako si lepo ovo napisala, bas sam uzivala. Dobro, ti uvek lepo pises i uvek je zadovoljstvo procitati te ... prica tece sama od sebe na tvojim stranicama. Ali ova mi je bas nekako legla, mozda zbog bake i blitve, a blitvu volim kao i sve ostale zelenise.
    Ona je ovde skoro uvek bas smesno jeftina. Prosto mi je nekako zao koliko je ne potcene sa tom cenom, jadnicu. :)) Skoro sam na pijaci kupovala nesto, a zena pored kaze suprugu:"Mogli bi malo blitve da uzmemo da pravim pitu". Ja sam brzo okrenem jer zaboga, kako mi je blitva promkla, kad ono nigde je nema. Zena gleda u dakcic sa spanacem i to ocescenim. Kako sam ja nasmejala i to glasno (ne umem da se uzdrzim), pa se i prodavac nasmejao i rece joj da nema blitve da je to spanac. A bas sam se ponadala da je ima pa da spremim. Nisam nesto sa njom eksperimentisala, sem sto je zavrsila po receptu za spanac, sa krompirom i blansirana pa doprzena sa jajima. Ovaj recpet ti je jako zanimljiv, pamtim.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Puno ti hvala Taci i jako mi je drago što voliš pročitati moje postove, a posebno što ti se svidjela ova priča.Zbog bake je sigurno, uvijek ću rado pisati o njoj jer je ostavila jako dubok trag i svaki dan mi nedostaje.
      Naravno i blitva je tu :) i drago mi je da ti se recept sviđa, a i ja ti znam tako naletjeti na placu na ljude koji gledaju i ne znaju što je, ali neće to baš uvijek priznati :)

      Izbriši
  13. u brzini pogresila
    *Prosto mi je nekako zao koliko je neki potcene

    OdgovoriIzbriši
  14. Draga Branka,evo ja javljam dojmove isprobanog recepta..kako sam jutros ugledala ovaj divan recept,odmah sam danas za ručak iskoristila blitvu na ovaj način kao prilog uz ribu i mogu ti reći da smo oduševljeni,zaista preukusna varijanta i vjeruj od sada će mi često biti na stolu..hvala ti puno:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Nely , jako si me razveselila što si odmah isprobala recept i puno ti hvala na povjerenju ! Drago mi je da ti se recept svidio i da te privukao, a posebno mi je drago što vam se svidjela blitva ovako pripremljena i da ste je poželjeli još koji put ovako pripremiti. Hvala ti još jednom !!

      Izbriši
  15. Odlican recept i prekrasno izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  16. Mi bas cesto jedemo blitvu i to na sve moguce nacine!
    Ovo mi je bas drugaciji i zanimljiv recept... :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da volite blitvu i da je često jedete kao i da ti je ovaj recept zanimljiv. Hvala ti !

      Izbriši
  17. Krasan post, baš si zanimljivo opisala svoju ljubav prema blitvi, zapravo tradiciji. U mojem djetinjstvu nije bilo blitve, od zelenog bio je samo kelj ili karfiol. U Zagrebu su tek 60 tih godina počeli dolaziti Dalmatinci s blitvom za Dalmatince naravno. Zagrebčani su to gledali onako podozrivo s uobraženim: mi ne jedemo travu! Moram priznati da sam probala prvi put blitvu od susjede koja je bila Primorka i oduševila sam se, napravila je onako s krumpirima i maslinovim uljem. Ja i suprug smo "poludili" za blitvom i kad sam pozvala svoju baku i mamu na ručak i ponudila im tu divotu, one su nas pogledale uz ono: pa vi ćete pozeleniti od toga ako će te to previše jesti. Ha, ha... mama se naučila na blitvu, baka nikad.
    Blitva i listići badema, divan spoj.
    Hvala na izazovu draga prijateljice, u sljedećim postovima predstavit ću moj kuhinjski fetiš!

    OdgovoriIzbriši