ponedjeljak, 31. listopada 2011.

Kuvarijacije - Zagorski štrukli

U ovomjesečnom krugu blog igrice Kuvarijacije isprobali smo recept drage Nade sa bloga Just good food - Zagorski štrukli.





Kako im i samo ime kaže, štrukli ili štrukle su tradicionalno jelo Hrvatskog Zagorja, a dosta se prave i poslužuju i u Zagrebu . Kao dijete u Dbk se sa njima nisam susretala, nisu bili dio naše kuhinje, a nisu se niti nudili u restoranima. Za štrukle sam i tada čula, ali sam ih počela jesti tek dolaskom u Zagreb. Nekako u to vrijeme počele su se sve češće nalaziti i na stolovima u Dbk, uglavnom zahvaljujući zamrznutim polugotovim varijantama koje se i danas često kupuju i pripremaju. Kod mojih cura su postale omiljene, nećakinja K. ih posebno voli tako da ih i mi znamo kupiti i pripremiti.

Kada biram između kuhanih i zapečenih štrukli moj izbor su definitivno zapečene. Nisam se navikla na kuhane štrukle tako da ta varijanta kod mene ne prolazi. Zapečene su već nešto drugo, prava poslastica. Opet, do sada uglavnom prihvaćena i isprobana u slanom izdanju. Moram iskreno reći da sam se pomalo iznenadila kada sam shvatila da imamo slatke štrukle, a kolegica sam posla mi kaže "pa slatke naravno, mi doma uvijek radimo slatke". Dobro, sada ću i ja isprobati slatke :)

Nadin blog redovno pratim i jako mi se sviđaju njezini recepti, od sastojaka, pripreme, prezentacije. I prije svega okusa Nadinih jela koje sam isprobala, što u okviru blog-igrice FBI rukavice kada smo istraživali "Just good food",  što izvan toga. Ali da li se upustiti u domaću izradu štrukli ? To je bilo pitanje koje sam skoro cijeli mjesec postavljala jer me najviše brinulo razvlačenje tijesta. Volim raditi sa tijestom, gledala sam kako žene razvlače tijesto preko stoljnjaka toliko tanko da se kroz njega vidi i potom ga zavijaju u savijače, ali baš da ću ja to tako uspjeti napraviti nisam bila sigurna.

Ipak, izazov je tu, zašto odmah odustati. Odlučila sam probati i krenula sa pripremama. Recept sam dobro pročitala, ok, recept je jednostavan i nije ga problem slijediti. Zatim sam otišla kupiti novi valjak za tijesto (oklagiju), stari mi više ne leži baš najbolje u ruci pa je bolje osigurati se novim primjerkom :) . Malo sam porazgovarala i sa kolegicama i dobila neke savjete tipa, pazi da ih ne prepuniš sa sirom, obavezno ih reži tanjurićem da ti krajevi ostanu sljepljeni, ........., ok, shvatila ! :)

Preostalo je otići u nabavku, sir, vrhnje kiselo i slatko, jaja, brašno, maslac, ulje........, sve je tu. Tu je i čisti bijeli stoljnjak i hajdemo započeti.

Nadin recept slijedi, a moja zapažanja su uz recept.


Potrebno za tijesto:

300 g glatkog brašna
malo soli
1 jaje
2-3 žlice ulja + za premazivanje
1 dcl mlake vode
maslac za podmazivanje

Za nadjev:

1/2 kg svježeg sira - 1/2 kg sira mi se činilo puno, a isto sam pročitala i kod blogerica koje su već isprobale recept pa sam stavila 300 g sira. Koristila sam svježi posni sir.
1 dl kiselog vrhnja
1 jaje, malo soli
 

Za prelijevanje:

3 dl slatkog vrhnja
1 jaje, malo soli - nisam stavila sol već sam dodala 1 vrećicu vanilin šećera

Šećer u prahu za posipavanje (po želji) - ja sam ga koristila


Postupak :

1 . Od brašna, jaja, ulja i mlake vode zamijesite glatko tijesto. Umijesite ga u oblik kugle i premažite s dvije žlice ulja, pa ga ostavite 30-tak minuta na sobnoj temperaturi.

Tijesto sam umjesila sa sastojcima točno po receptu. Dok sam ga mijesila bilo mi je pomalo preelastično i tvrđe nego što sam očekivala. Dodala sam još malo (oko 1/2 dcl vode), umjesila ga, premazala uljem i ostavila da stoji oko 30 minuta.

2 . Na stol stavite stolnjak na kojem čete razvlačiti tijesto, pospite ga brašnom, pa stavite na sredinu odstajalo tijesto. Prvo ga malo rastanjite koliko ide s valjkom, zatim rukama razvucite da tijesto bude što tanje i prekrije veći dio stolnjaka.

Sada je došao na red najizazovniji dio :). Obzirom na čvrstoću tijesta dok sam ga mijesila bila sam poprilično skeptična u izvedbu ovog dijela. Međutim, malo po malo moje tijesto se tanjilo i širilo po stoljnjaku. Uh, odahnula sam :) .
Stoljnjak sam dobro pobrašnila, i počela raditi sa valjkom, zatim sam malo rastanjila sa rukama, međutim sa valjkom mi je lakše išlo pa sam nastavila dalje tako. Oblikovala sam i pravokutnik i stala kada sam zaključila da dalje ne ide. Naime, na dosta rastanjenim krajevima počela se pojavljivati i pokoja rupica a to nije ok, pa sam se zaustavila.


3 . Za nadjev izmješajte sir s vrhnjem, jajem i malo soli, pa ga rasporedite uz rub tijesta naokolo.Središnji dio tijesta nakapajte i razmažite uljem. Pomoću stolnjaka zarolajte nadjeveno tijesto.

Nadjev sam izmješala, koristeći 300 g sira, ostatak po receptu. Rasporedila sam ga uz rub, a sredinu nakapala uljem. To je izgledalo ovako:



I sada sam se našla pred novim izazovom :). Zarolati tijesto pomoću stoljnjaka. Nisam do sada još uspjela ništa pošteno zarolati (rolada, savijača od lisnatog tijesta), ali hajde možda će stoljnjak pomoći . I kako se čini pomogao je :) ovaj dio sam napravila brzo i lako.

4 . Pećnicu zagrijte na 200 C. Uz pomoć tanjeg ruba tanjurića izrežite štrukle jednake veličine. Slažite ih u kalup premazan maslacem i pecite 30-tak minuta u prethodno zagrijanoj pećnici dok ne dobiju lijepu žutu boju. 10-tak minuta pred sam kraj pečenja štrukle prelijte mješavinom slatkog vrhnja, jaja i malo soli. Zapecite. Poslužite tople.

Pećnica je zagrijana, kalupići premazani (koristila sam 2 manja kalupa) i tanjurić je u rukama. Rezala sam štrukle prema veličini kalupa, cca 10 cm, obilježila sam ih tako i dobila 6 štrukli. Kako se ispostavilo, velikih i bogatih. Sigurno je trebalo tijesto biti još tanje i štrukle nešto manje, ali kod mene je ispalo ovako i sada nema natrag.





Štrukle su otišle u pećnicu, dok su počele hvatati boju trebalo je oko 40 minuta, a zatim sam ih prelila mješavinom slatkog vrhnja i jaja u koju sam umjesto soli dodala vanilin šećer. Toliko volim taj okus da sam ga jednostavno morala staviti u ovu slatku verziju.
Pekla sam još cca 12 minuta i izvadila iz pećnice. Predivno je mirisalo !

5 . Za one koji vole kuhanu varijantu štrukli, umjesto slaganja u kalup zakuhajte ih kratko u kipućoj posoljenoj vodi i prepržite s krušnim mrvicama na malo maslaca

Kako nisam ljubitelj kuhanih štrukli ovu varijantu nisam radila.

Pečene štrukle sam posula štaub šećerom i poslužila.



Čim sam ih izvadila ponovno sam shvatila da su mi nekako veće i deblje od onih koje inače viđam. Od zamrznutih varijanti u samoposluživanjima definitivno jesu. Zatim sam se prisjetila i nekih primjeraka koje sam jela u restoranima i isto su veće i deblje i od njih.
Dakle, ili mi tijesto nije bilo dovoljno tanko, ili sam ih nešto više napunila (iako sam smanjila sir) ili sam ih jednostavno velike rezala ?


Kako god, one su meni i dalje tako lijepo mirisale i toliko primamnjivo izgledale da sam jedva dočekala da ih probam.

Degustacija :)




Opet tijesto ! Malo mi je ispalo tvrđe od očekivanog, očito je da ja nisam nešto najbolje zamjesila to tijesto što je u svakom slučaju dovoljan razgog da ih ponovno napravim i malo više pažnje tome posvetim.
Sira u nadjevu mi je bilo dovoljno, ne bi smetalo niti da je još oko 100 grama. Sigurno ne bi smetalo niti originalnih 500 g , možda bi mi tada tijesto više upilo nadjev i bilo mekše.
Preljev se odlično uklapa,  a štaub šećer koliko god ga je malo baš je ono što treba.



Bez obzira na problemčić sa tijestom (ako je to uopće problem) meni je ovaj recept odličan . A posebno sam zadovoljna i sretna što sam otkrila divan okus i ljepotu slatkih štrukli. Ovo je jedan odličan zimski poslijepodnevni desert. Uz šalicu kave, čaja ili uz čašu dobrog vina, pa i uz omiljeni liker svakako će odlično ići jedna topla slatka štrukla.



Priprema ovih štrukli je relativno brza i jednostavna i sada kada imam ovaj recept nemam više niti jedan razlog za posegnuti za zamrznutim varijantama koje sam do sada koristila.

Draga Nada , hvala ti na još jednom odličnom receptu i lijepom domaćem jelu iz tvoje kuhinje !








Broj komentara: 26:

  1. Sviđaju mi se tvoje xxl štrukle. To bi mi taman bila mjera, jer sam od svojih manjih morala pojesti više komadića odjednom.

    Štrukle su prefine i jako mi je drago da su izglasane za kuvarijacije, jer su me odmah osvojile.

    OdgovoriIzbriši
  2. Joj Branka, pa to si prekrasno napravila, i opis i izvedba... savršeno ti izgleda. Ja neću učestvovati u igrici jer kod mene i mojih ne bi prošle slatke štrukle, pa ne znam kud bih s njima. Ja radim slane pečene, a i kuhane koje su mi možda čak i bolje.

    OdgovoriIzbriši
  3. Prelepe su, i recept, fotke, prezentacija, bravo mila :)))

    OdgovoriIzbriši
  4. Krasna izvedba i krasne fotke. Dobar novi tjedan zelim!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ti si kao i ja ( i ja imam problema s tijestom)ali su ti ispale savršene, a čisto i ne smeta što su i veće.

    OdgovoriIzbriši
  6. štrukle su ti ispalo fenomenalno. eni su najdraže slane i zapečene. Ja ih još nisam nikada sama radila, malo strahujem od tog tijesta, ali budem valjda jednom napokon :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Dopadaju mi se tvoje strukle..kao i objasnjenja i slike uz recepte(to meni treba dok nesto pravim d avidim da sam na pravom putu)Super;)

    OdgovoriIzbriši
  8. Ova verzija king size štrukli mi se zaista sviđa, sledeći put ću praviti veću količinu. Svi koji se "plašite" razvijanja testa nemate apsolutno nikakvog razloga, toliko se sve lepo i brzo pravi da mi je sada žao što to nisam pokušala mnogo ranije :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Joj kako ti divno izgledaju Branka..ma savršeno sve od tjesta pa do krajnjeg izgleda! Predivno, hvala ti puno!

    OdgovoriIzbriši
  10. Draga Branka, predivna prezentacija, ti se uvek potrudis da sve tako fino opises, bas sam sa uzivanjem procitala ceo post!:)

    OdgovoriIzbriši
  11. Fenomenalne su... bas mi se dopadaju tako pravilne i velike. Ja sam stavila svih 500g sira i nije mi bilo viska. :)
    I svaka cast na temeljnosti - zaista si lepo ispratila sve i dala svoja zapazanja...

    OdgovoriIzbriši
  12. "What for dessert?" - hvala ti , drago mi je da ti se sviđa moja xxl verzija :) štrukli. I meni je drago da su izglasane i da smo ih isprobavali.
    "Dunja" - hvala ti , veseli me da ti se sviđa moja izvedba štrukli. Nadam se da ću ubrzo isprobati i slane koje kao i ti isto tako volim.
    "jacamaca" - puno ti hvala na lijepim riječima, drago mi je da ti se sviđa.
    "Jasna" - drago mi je da ti se sviđa moja izvedba štrukli i hvala ti. Dobar tjedan i ja tebi želim !
    "Dilajla" - hvala ti, drago mi je da ti se moje velike štrukle sviđaju, a sa tijestom ćemo se već izvježbati :)
    "Tamara" - hvala ti, drago mi je da ti se moje štrukle sviđaju. Strahovala sam i ja od tijesta ali sada vidim da nema razloga, stoga upusti se i ti i sigurna sam da će ti biti odlične !
    "Džoli" - hvala ti , drago mi je da ti se sviđa !
    "maslinka" - hvala ti !, moram priznati da je bilo fino :)
    "Aleksandra" - hvala ti na komplimentu za king size :) štrukle. A što se tiče tijesta, slažem se, ne treba se bojati, i meni je žao što nisam isprobala ranije.
    "Nada" - hvala ti Nada, posebno mi je drago da se tebi ova izvedba tvoga recepta sviđa !
    "mognonne" - hvala ti Lana ! jako mi je drago da ti se sviđaju štrukle i post !
    "Miki" - drago mi je da ti se štrukle sviđaju, i ja mislim da cijela mjera sira ne bi bila viška, drugi put ću tako napraviti.
    "Marijana" - hvala ti !

    OdgovoriIzbriši
  13. Definitivno zapečene!! I to baš slani, sa sirom, sa slatkim preljevom! Mljac!
    Divno su ti ispali :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Predivno si ih napravila,vjeruj ja ti ih ne bi odbila, volim ih jako ali nisam ih dugo jela,barem da si mi ti prva susjeda,znam gdje bih se tada pogostila...najljepši pozdrav draga Branka:)

    OdgovoriIzbriši
  15. Oožavam štrukle, obožavam! Sve pohvale za recept, izvedbu, fotke, divno!

    Pusa i lijep pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  16. Eh, draga B, ovo si fantastično izvela! Nasmejala sam se tvom "nožu", negde na netu sam videla da pored tacnice dobro dođe i CD ili kreditna kartica za sečenje testa! Pozzzzzz!

    OdgovoriIzbriši
  17. "Maja" - i ja glasam za zapečene. Drago mi je da ti se ove sviđaju, hvala ti !
    "vera" - hvala ti draga Vera, veseli me da ti se sviđa !
    "Nely" - hvala ti i drago mi je da ti se sviđa. Iako nismo prve susjede uvijek si dobro došla pa navrati kada god želiš. Lijepe pozdrave šaljem !
    "Zondra Art" - hvala ti , drago mi je da ti se ove štruklice sviđaju. Pozdrav i pusa !
    "Shacky" - drago mi je da te nasmijalo moje rezanje štruklica, i ja sam čula za to sa kreditnom karticom, baš bih mogla i isprobati :). Hvala ti i pozdrav !
    "Sweet Corner" - hvala ti Jasenka, drago mi je da ti se štrukle sviđaju !

    OdgovoriIzbriši
  18. pa ubit ćete me sa štruklama na svakom koraku :)))
    divne su!
    samo gledam, čitam...mislim da ću se uskoro i baciti na posao. da sam bar prije vidjela ove postove sa štruklama, sad bih vjerojatno uživala u njima.

    OdgovoriIzbriši
  19. moram te pohvaliti jer si odlično napravila štrukle, pogotovo što ti je ovo prvi put da ih radiš
    ja sam ih isto radila po nadinom receptu, ali obzirom na okolnosti u kojima sam se naštla post još nije obrađen i nisam ga pustila, ako bude sve kako treba ovih dana ću i ja svoj post o tome objaviti
    inače kod mene se kuhana varijanta nikad nije radila, baka ih stavi u pećnicu i ako nije imala slatkog vrnja premazala bi maslacom pa budu lijepi hrskavi, preporučam ti da i na taj način isprobaš

    OdgovoriIzbriši
  20. Branka, odlicno si napravila struklice, meni je to sa debljim testom najlepsa varijanta.
    Sledeci put obavezno probaj dve stvari:
    1. da izmesas glatko i ostro brasno
    2. da ih kratko prokuvas pre pecenja u rerni.
    ja sam ih pravila ponovo i namerno sam razvukla debelo testo. Najvise volimo tako.
    :-*

    OdgovoriIzbriši
  21. Very informative and impressive post you have written, this is quite interesting and i have went through it completely, an upgraded information is shared, keep sharing such valuable information. Tradicionalna hrvatska jela recepti

    OdgovoriIzbriši