srijeda, 26. listopada 2011.

FBI rukavice - "Vrtaljica" - slatko

U okviru ovog kruga blog-igrice FBI rukavice koju je pokrenula mamajac , u 9. i 10. mjesecu istražujemo blog drage Snježe - "Vrtaljica".

Rezultate moga istraživanja podjelila sam na "slano" i "slatko" i slani program sam predstavila u prošlom postu. Tu sam napisala i što mislim o blogu Vrtaljica, pa da se ne ponavljam sada ćemo odmah prijeći na isprobane slastice.




Kod Snježe, na blogu Vrtaljica,  zbilja možemo naći odlične recepte i koliko mi nije bilo lako izabrati što od slanoga isprobati toliko mi je sa slatkim bilo još i teže. Kolači, torte, ...., kako koja tako bolja. Ja sam se nekako držala kolača, torte su mi uvijek malo zahtjevnije za napraviti i iako istraživanje traje dovoljno dugo ipak nisam našla vrijeme za pozabaviti se nekom finom tortom. Zato su tu  kolači koje sam isprobala i u kojima sam baš uživala.

Krenimo redom :)
(recepte neću prepisivati već su u linkovima u naslovu)

Moje druženje sa Snježinim slasticama započelo je prošle godine za blagdane kada sam isprobala Bojine kolačiće koji su me baš oduševili kako su fini, prhki, mirisni, ...., pravi blagdanski kolačići. Kako su blagdani ponovno pred vratima ne zaboravite staviti na stol i pokoji Bojin kolačić.





Ovom roladom sam se oduševila, a istovremeno mi nije baš najljepše ispala. Koliko je ona jednostavna toliko je ja jednostavno nisam dobro zarolala pa i nije ispala baš kao prava rolada već kao neki kolač koji sam pokušala zarolati, ......, ali nećemo time kvariti doživljaj. Rolada je zbilja  jednostavna za napraviti  i istovremeno jako ukusna. U tijesto idu i mljeveni orasi i meni se baš jako svidjelo. Napravila sam je točno po receptu i koristila sam moju marmeladu od naranče i limuna sa vanilom koja se odlično uklopila u cijelu kombinaciju.


Kako mi je u 9.mjesecu bio rođendan rolada je bila jedna od slastica kojom sam počastila kolege. I svi smo se složili da je odlična ! :)




Čim sam napisala "Kiflice" uhvatio me smijeh jer ja sam izraziti antitalent za lijepo napraviti kiflice a istovremeno sam toliko uporna da ih stalno iznova radim i ja mislim da rijetko koji od recepata za kiflice nisam isprobala. Ali da sam ih ikada napravila tako da bi ih mogla i pokazati i njima se pohvaliti, to se još nije dogodilo. Ipak, ne dam se smesti, i dalje sam puna entuzijazma u namjeri da jednom napravim lijepe kiflice. Sa istim tim entuzijazmom krenula sam i prema ovom receptu. Vidim kod Snježe kako ih je ona jednostavno i sa lakoćom napravila i izgledaju joj super. I odlučim i ja pokušati. Pokušaj se definitivno isplatio iako niti ovaj put kiflice ne izgledaju baš posebno lijepo, zatim nisam stavila dovoljno soli u tijesto pa ono nije imalo pravi okus , ali ipak  pojele su se cijele, a jedan od degustatora me pitao ima li ih još :) .
Donijela sam i njih mojima na posao, odmah prijavila greške :) , a njima usprkos kiflice su doslovno planule. Zanimljivo, više su se svidjele muškom dijelu degustatora. Punila sam ih mojim džemom od šljiva sa vanilom i cimetom.


I napraviti ću ih sigurno još koji put , sve dok ne budu barem približno onakve kao Snježine i kao kod vas ostalih koje ste ih isprobale i baš su vam super ispale !





Carski kuglof ili kako u nazivu kod Snježe još stoji – "iskupljenje" :) , bilo je Snježino iskupljenje njezinim dečkima zbog jela koje je prethodno radila i koje im se nije baš svidjelo. Ja se  kuglofom ipak nisam iskupljivala već sam ga uvrstila u rođendansko čašćenje kolega na poslu (možda je i to neka vrsta iskupljivanja, hmmmm.... :)
Napravila sam ga po receptu osim što sam umjesto prošeka stavila liker od ruže i stavila sam mješano kandirano voće, ne samo limune i naranče.





I Carski kuglof je ispao zbilja carski :). Fini  kolač, onaj u kojemu možete stalno uživati i kojega možete stalno grickati uz šalicu čaja ili kave. Svidio se svima , svidio se i meni i definitivno ću ga još koji put napraviti.





Jednostavan, mirisan i ukusan kolačić. Prvi recept koji je Snježa uz pomoć prijateljice objavila i na njemačkom jeziku i time ga približila širem krugu čitatelja. Ujedno, dala mi je poticaj da i ja konačno moje recepte (barem one za marmelade :) ) prevedem na engleski jezik pa vjerujem da će se pomalo i to dogoditi. No hajdemo na ovaj kolačić. Prvo, napravila sam ga točno po receptu, osim što sam ga pekla u većem plehu jer mi je trebalo više kolačića koji su mogli biti tanji. Zatim, i  ovaj kolač je bio dio rođendanskog čašćenja i zanimljivo je da se i on kao i kiflice  više svidio muškima koji su ga na kraju uglavnom i pojeli. Naravno, i ja sam malo pomogla :) .




Kao što sam rekla i u komentaru Snježi, kolač mi se sviđa osim što ću ubuduće staviti malo više limuna. Iako su degustatori rekli da se osjeti, meni je nedostajalo da bude malo više limunkast. Biti će drugi put :)  





Isprobati Snježine slatkiše, a ne isprobati i nešto o oraha ? Ne, to ne bi bilo to. Orasi su česti sastojak u Snježinim slasticama, osim što je Snježa iz kraja gdje ima puno oraha i njezini dečki vole slatkiše sa orasima. Iako ja preferiram bademe moram priznati da nemam ništa protiv oraha :) , a kada sam pitala degustatore da li bi htjeli nešto sa orasima bez razmišljanja je bilo „da!“:) . Htjela sam napraviti Pitu s orasima i ove roladice, ali nisam imala vremena za oboje pa sam im dala da izaberu i rekli su da neka im napravim  roladice tj.mini baklavice. Kupila sam kore , samljela orahe, napravila smjesu za punjenje prema receptu, ......., i roladice su tu.


Šećerni preljev (šerbet)  sam ukuhala isto prema receptu, zalila ih, zapakirala i odnijela na degustaciju :)





A tamo, ....., prva reakcija : „slatko je“ :), druga reakcija „fino je“ , treća reakcija......., kutija je prazna :):) 
Eto sve smo rekli , roladice su odlične !





Ja sam moje roladice malo više napunila tako da za zadnje dvije kore nije ostalo više smjese od oraha. Da te kore ne ostanu odlučila sam se naribati jabuku, dodala žlicu šećera, malo cimeta, grožđica, žlicu ruma, komadić maslaca , sve sjedinila i time napunila zadnje kore. Tako smo uz mini baklavice imali i „savijaču od jabuka“ :)  




Ovime zaključujem moje isprobane recepte za ovaj krug igrice FBI rukavice. Što nikako ne znači da odlazim iz Snježine kuhinje, kako sam rekla još ćemo se mi družiti :)

Draga Snježo hvala ti na svim lijepim receptima kojima nas častiš , uživala sam u tvojoj kuhinji !



Broj komentara: 19:

  1. Koliko god sam bila na početku protiv objavljivanja više recepata u jednom postu, sad vidim da je to pravo rješenje za ovu igricu, jer se stvarno može puno toga isprobati i prezentirati.

    Fine si kolače izabrala i iako sam u pregledavanju Snježinog bloga eliminirala jednostavnu čokoladnu roladu, nakon pohvala koje sam pročitala jedva čekam da ju napravim.

    OdgovoriIzbriši
  2. I meni si s atom roladom privukla paznju..a bogami sve si ti to fino spremial;))

    OdgovoriIzbriši
  3. Ne ucestvujem u vasim lijepim i zanimljivim igricama (nazalost - vrijeme ne dozvoljava), ali sam primjetila da se ti Branka zaista potrudish u svakoj od njih. Svaka pohvala za to!

    OdgovoriIzbriši
  4. Kakav divan izbor, primjetila sam da je to izbor klasičnih kolača bez krema, vrhnja i želatina. Nemam zapravo ništa protiv želatine ili šlaga, ali napraviti ovakav klasik bez krema i njime se predstaviti, teži je zadatak. Ali ove rolice - baklave su mi ludo fotogenične, napravila si sjajnu fotografiju. Baš su mi dobre, skoro da bi ih napravila, samo ne znam tko bi ih pojeo, obično pravim kolače samo kad mi dolaze gosti ili idem nekamo. Potrebu za slatkim kompenziramo ogromnim količinama voća. Eto draga Branka, ima nas svakakvih.

    OdgovoriIzbriši
  5. svaki put kad vidim vaše ratke Snježinih recepata, sline mi cure :) Svaka ti čast na ovome svemu. Ja u ovoj igrici do sada baš nisam mnogo sudjelovala i svaki put me peče savjest, jer zbog nekoliko magazina stalno smišljam neke recepte koje im trebam slati, pa ne stignem toliko isprobavati tuđe, ali neki dan sam osmislila taktiku i podijelila si vrijeme pa da stignem učestvovati u idućem krugu igrica i nadam se da ću uspjeti :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Eh, draga moja! I ovaj put sam fascinirana objavom tvoga FBI posta. Ti to stvarno uradiš svojski! Hvala ti velika na svemu! Ljubim te!

    OdgovoriIzbriši
  7. pa kad si sve to stigla??! svaka čast :) kiflice su ti baš lijepe, ne znam uopće što im fali! a ovaj kolač od limuna i kokosa mi se najviše sviđa.

    OdgovoriIzbriši
  8. Sve si divno napravila, ali, Snježini recepti i tvoj odabir sigurno imaju veliku zaslugu. Njami!

    OdgovoriIzbriši
  9. Bez riječi sam ostala, sve izgleda taako primamljivo i fino, ali mene su nekako ove baklavice najviše oduševile..

    OdgovoriIzbriši
  10. Jel se meni cini ili si ti najvrijednija ovaj krug. Svaka cast, a izbor recepata odlican i sve si bas lijepo napravila!

    OdgovoriIzbriši
  11. "What´s for dessert" - nisam niti ja ljubitelj objavljivanja više recepata u jednom postu, ali kada se radi o isprobanim receptima i ovakvoj igrici onda mi je u redu da to bude ovako. Drago mi je što se i tebi svidjelo i što ćeš možda preuzeti.
    Drago mi je i da ti se sviđa ovo što sam isprobala, roladu definitivno preporučujem !
    "Džoli" - hvala ti, drago mi je da ti se sviđa, rolada je zbilja odlična !
    "Jasna" - hvala ti ! Znam da je vrijeme najveći problem svima nama, ali evo nekako uspijem dosta toga isprobati i to me veseli.
    "Dunja" - hvala ti Dunja ! Dobro si primjetila da se radi uglavnom o suhim kolačima, nekako su mi oni ovaj put više odgovarali , a inače i ja puno puta uzmem voće ili komad crne čokolade umjesto nekih drugih slastica. Hvala ti i za fotkice za baklave i meni su one najdraže !
    "Tamara" - hvala ! Biti će mi drago ako se uspiješ priključiti i igricama, a ja se tebi divim zbog te suradnje sa časopisima i stalnom kreiranju novih, odličnih recepata.
    "Snježa" - hvala Snježa, drago mi je da si zadovoljna ovom izvedbom tvojih recepata. Pusa !
    "Monika" - hvala tu puno, pogotovo za kiflice, nisu baš najbolje ali sigurno ću pokušati ponovno . Kolač od limuna i kokosa je odličan samo dodaj malo više limuna ako ga voliš. Ne znam što bih ti rekla kada sam stigla, ..., evo stignem nekako.
    "Κάθαρσις" - Hvala ti, drago mi je da ti se sviđa. U svakom slučaju dobar recept puno znači !
    "Nada" - hvala ti i drago mi je da ti se sve sviđa, a baklavice su i meni nekako najdraže :)
    "Sweet Corner" - moram priznati da sam uživala u ovom krugu i isprobavanju ovih recepata.Drago mi je da ti se moj izbor recepata i izvedba sviđa. Hvala ti !

    OdgovoriIzbriši
  12. Svaka ti čast, toliko toga divnog si isprobala i tako lepo prezentirala... Super!

    OdgovoriIzbriši
  13. Predivno si sve prezentirala, kao i uvek dosta toga isprobala i ispostovala do kraja blogericu čiji se blog istrazuje!

    OdgovoriIzbriši
  14. Divno!!! Sve mi je privuklo paznju, ali zaista! Mozda najvise baklavice... :) Bravo!

    OdgovoriIzbriši
  15. "maslinka" - hvala ti, drago mi je da ti se sviđa izbor i prezentacija.
    "vera" - hvala ti Vera, drago mi je da ti se sviđa.
    "Miki" - hvala ti, drago mi je da ti se sviđa, baklavice su svakako privlačne.

    OdgovoriIzbriši
  16. wooow, svaka čast i na izboru i na izvedbi.
    žao mi je što ja nisam sudjelovala mada sam snježin blog detaljno proučila, zbilja je divan! al nadoknađujem tako što pasem oči na vašim radovima.

    OdgovoriIzbriši
  17. dopada mi se sve što si isprobala, šteta što ja nisam imala više vremena iako sam isprobala dva kolača iz Snježine kuhinje ostalo mi je još puno toga što sam si obilježila
    slike su ti baš predivne kao iprezentacija

    OdgovoriIzbriši
  18. Super slike i prezentacija, a recepti još i bolji! :)))

    OdgovoriIzbriši