subota, 17. rujna 2011.

Rođendan - sa rođendanskom tortom :)

O da, još jedan rođendan :) Ovaj put sa rođendanskom tortom. Sjećam se još uvijek prošlog rođendana koji je prošao bez rođendanske torte , evo ga ovdje. Njega sam dočekala ukočena, a ovaj sam pak dočekala sa nekakvom virozom. Ništa strašno ali dovoljno da me malo izbaci iz ritma. Kada se malo osvrnem, rekla bih da sam zadnjih par rođendana provela u nekim takvim virozicama ili prehladama, hm, pa nije valjda da podsvijest već viče da godine idu, idu..... :)
Neka one idu, idem i ja u korak sa njima. I najiskrenije moram reći da se u ovim četrdesetima osjećam najbolje do sada , baš sam nekako sama sa sobom dobra :)

A dobar je bio i današnji rođendanski dan. Ujutro odmah iznenađenje, na vratima prijateljica sa predivnim buketom cvijeća.  Jako lijepe ružice.....................




Eh da, ništa bez prijateljica i one su obilježile i ovaj rođendan. Bilo da su došle, bilo da su nazvale........., a ja ih gledam , slušam,  i mislim o onome što je Snježa na svom blogu Vrtaljica u jednom od svojih postova napisala. Piše ovako:

Nakon 40 godina življenja na ovom svijetu žena nauči da: 

- vrijeme prolazi
- život se događa
- distance razdvajaju
- djeca odrastaju
- ljubav blijedi
- srca se slamaju 
- karijere završavaju
- poslovi dođu i prođu
- roditelji umiru
- kolege zaborave uslugu
- muškarci ne zovu kad su rekli zvati
- Ali, prijateljice ostaju tu koliko god vremena i milja bile daleko od tebe
- Prijateljica nikada nije daleko da ne bude tu kada je potrebna 
- Ženama su uvijek potrebne prijateljice !!

I baš tako nekako dođe :)
Danas su  tako sa mnom bile prijateljice i one iz Zgb, one iz Dbk, i one koje su negdje drugdje. Naravno tu su i moje cure iz Dbk. Pa prijatelji i meni dragi ljudi od kojih sam primila  divne čestitke pune lijepih želja. Baš je super imati rođendan ! :) I to konačno sa rođendanskom tortom za kojom sam lani toliko kukala.

Razmišljala sam malo koju tortu da napravim. Par dana ranije imala sam zamisao da to bude neka kompliciranija torta, onako da joj se lijepo posvetim i u miru i sa guštom je napravim.  Onda se skupila neka gužva, pa još i ova viroza i ništa od kompliciranja. Torta mora biti jednostavna, ali mora biti i fina, zapravo mora biti profinjena. Nema u ovim godinama kompromisa :)
Pokušala sam se konzultirati sa nećakinjom K. koja uvijek sudjeluje u ovakvim odlukama, ali ovaj put, valjda u svom predpubertetskom stanju :) samo je rekla "napravi nešto pa ako ti ispadne dobro napraviti ćeš i nama kada dođeš " :):)


Ok, napraviti ću tortu koja mora biti čokoladna , dodatak badema je vrlo poželjan, minimum brašna, ........., željenu torticu našla sam u mojoj knjizi čokoladnih recepata. Kaže "Torta kraljice od Sabe", taman ! :) . Nasmijala sam se kada sam joj vidjela ime, moja mama mi ima običaj reći kada me uhvati nešto izvoljevati "ma nemoj, to kao da si kraljica od Sabe ? :) Dobro, znam da nisam, ali isto tako znam da ću napravkiti baš ovu tortu i znam da će biti super. I , bez pretjerivanja, torta je stvarno odlična !

Torta je nešto manja, za kalup promjera 22 cm. Iako recept djeluje podulji napravi se vrlo jednostavno i relativno brzo. Ovako:

- 100 g blanširanih badema
- 115 g šećera u prahu
- 40 g brašna
- 115 g maslaca
- 150 g tamne čokolade
- 3 jaja  (odvojiti žumanjca i bjelanjca)
- 2 žlice amaretto likera

Za glazuru:
- 100 g tamne čokolade
- 50 ml slatkog vrhnja
- 1 žličica maslaca

Za dekoraciju :
- cca 20-30 g tamne čokolade
- cca 20-30 g bijele čokolade



- Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva
- Kalup promjera 22 cm namastiti i pobrašniti
- Blanširane bademe kratko tostirati
- Tostirane bademe pomiješati sa dvije žlice šećera te sve zajedno samljeti što sitnije, najbolje je u mlincu za kavu (može i u blenderu, ili što finije samljeti na ručnom mlincu)
- Dobivenu smjesu samljevenih badema sa šećerom pomiješati sa brašnom
- Maslac fino izraditi mikserom da bude pjenast
- Dodati pola količine preostalog šećera i sjediniti mikserom oko 2 minute
- Čokoladu otopiti na pari i dodati smjesi maslaca
- Dodati žumanjca i sve dobro sjediniti mikserom
- Zatim dodati liker i umješati ga u smjesu
- U drugoj posudi napraviti snijeg od bjelanjaka i ostatka šećera
- Četvrtinu snijega od bjelanjaka umješati u čokoladnu smjesu, umješati ručno, polako, dok se ne sjedini.
- Zatim dodati brašnastu smjesu (brašno, bademi, šećer) , ručno umješati i sve sjediniti
- Dodati ostatak bjelanjaka i sjediniti ih sa smjesom.
- Smjesu izliti u kalup i peći na 180 stupnjeva , 30 minuta
- Kada je gotovo krajevi će se pomalo odvojiti od kalupa, a sredina ostaje mekana i sočna. Torta neće narasti iako je moguće da se po vrhu malo napuše. Ostaviti je u kalupu u poluotvorenoj pećnici (pasti će napuhnuti dio) , zatim je izvaditi da se prohladi pa zatim izvaditi iz kalupa

- Za glazuru zagrijati vrhnje do točke vrenja, ali da ne provri
- Dodati čokoladu i maslac i sve otopiti
- Tortu preliti, glazura neka bude bogatija

- Za dekoraciju grublje naribati bijelu i crnu čokoladu i kada se glazura počme hladiti i stvrdnjavati posuti po torti i oko nje.
(dekoracija je individualna, ja sam se odlučila ovako, a torta se može ukrasiti i sa grubo mjevenim bademima ili bilo kako drugačije po želji)

Ohladiti je u frižideru i zatim se počastiti :) 



Najizbirljivija među nama pojela ju je doslovno u dva zalogaja i dva puta rekla da je super, što je i više nego dovoljno za potvrdu da je odlična. Ipak, zamjerila je nedostatak kuglice sladoleda od vanilije koji bi se odlično uklopio uz tortu i tu je potpuno u pravu. Bilježim za slijedeći put.  



I prolazi tako još jedan rođendan ..........., sa rođendanskom tortom :) i sa veseljem idem dalje u novu godinu života ! :)



Broj komentara: 37:

  1. Ja da sam tvoja prijateljica u stvarnom zivotu ne bih propustila ovaj rodjendan.Divan torta a tek cvece.Ovako virtualni poljubas i najlepse cestitke:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Torta kraljice od Sabe za još jednu kraljicu: našu kraljicu marmelade:) i još dosta toga!
    Draga moja, želim ti sretan rođendan šaljem ti jedan veliki zagrljaj i bezbroj poljubaca.
    Odlična torta i dobro kažeš: uopće nije komplicirana! Neka nama naših prijateljica!

    OdgovoriIzbriši
  3. Sretan rodjendan draga Branka! Torta izgleda bas onako kakvu bih i ja pozeljela za rodjendan - jednostavna i cokoladna (bez mnogo brasna!)
    Nadam se da si imala nezaboravan dan.
    Divan uvod o ovom znacajnom datumu; svi mi zasluzujemo da budemo kraljice, bar na jedan dan i u tome nam cesto pomazu nase prijateljice, bez kojih bi zivot nezamisliv.
    Lijep naredni tjedan zeli
    Jos jedna djevica

    OdgovoriIzbriši
  4. Sretan rodjendan draga Baranka!!! Torta je bas profinjena, na fotki se vidi kako je socna!

    OdgovoriIzbriši
  5. Draga Branka želim ti sve najljepše za rođendan,što poželjeti vrijednoj mastorici kuhinje nego da ostane takva u zdravlju i veselju..torta je prekrasna,veliki ljubac ti šaljem :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Draga moja, neka ti je sretan rođendan i da se sve velike i male želje ostvare! A tortu kao da sam probala, toliko mi dobro izgleda! :) Velika pusa!

    OdgovoriIzbriši
  7. Srećan rođendan milice moja, da ti se ispune sve želje!!! Tortica izgleda preeeleepoo :)))

    OdgovoriIzbriši
  8. Bravo Snježo, Branka je prava kraljica marmelade!

    Brankić, sjećam se prošlogodišnje kuknjave i tvoje ukočenosti i tvojih komentara o kupovnoj torti. A jel vidiš kako prođe ovogodišnji rođendan? :)
    Neka ti je sretan, da nam budeš vesela, zdrava, sretna i uvijek okružena prijatelji(ca)ma. Kažu da su četrdesete najljepše godine, a ja opet kažem, jedva čekam da dođu, pa da vidim jel to tako. :) :) :)
    Tortica izgleda super, a buket me je oduševio. Ama baš! :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Torta je prekrasna, posebna, elegantna!
    I ja se još malo bližim 40-tima i slažem se sa svime što si napisala u postu.Dodala bi jedino da sad sazrijevamo u pravom smislu riječi i znamo što želimo. Ja volim svoje godine, mislim da mi dobro stoje:)
    Od srca ti želim sve najbolje, pusa!

    OdgovoriIzbriši
  10. i ja se priduzujem cestitkama i dodajem jos jednu spoznaju na tvoju listu - uvijek moze biti i gore! drago mi je da si uzivala i da su oni koji ti nesto znace bili sa tobom!

    OdgovoriIzbriši
  11. Sretan ti rođendan!!

    Buket je prekrasan, a torta fenomenalna! Recept sam pospremila, pa kad se budem osjaćala kao kraljica od Sabe ću se počastiti :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Draga Branka, kao prvo zagrljaj i želim ti sretan rođendan. A drugo, sve su godine najljepše, nema naših sitnih očekivanja, sve što dolazi, prihvati u ljubavi.
    Tora prekrasna, iskoristit ću recept, jer konačno nakon dugog ljeta dolazi vrijeme kućnog druženja i kolača.

    OdgovoriIzbriši
  13. Draga Branka, saljem ti pregrst najlepsih zelja za tvoj rodjus, tortica je divna, prava damska, cokolada i bademi su odlican izbor, mmmm... hvala na lepom receptu!;) A prijatelji su nam uvek potrebni, neko je jednom lepo rekao da su oni nasa druga porodica koju sami biramo, i bio je potpuno u pravu... tebi zelim da se sto pre oporavis!:) puseee

    OdgovoriIzbriši
  14. E pa draga, sretan ti rođendan, najsretniji! Želim ti da jednostavno uživaš u životu, u svakom danu :)
    Torta je san snova, mislim da imamo istu knjigu jer sam i ja jednom bbila našla isti recept, pod istim imenom. Sad kad si ga isprobala i potvrdila da je odlican, ne preostaje drugo nego napraviti :)
    PS. Ruže su prelijepe!

    OdgovoriIzbriši
  15. Joooj oduševljena tortom (čokoladnom) i dekoracijom i cvijećem...Tako nešto može samo PRAVA prijateljica...
    Draga Branka, želim Vam sretan rođendan i sve ono što svi i sama poželite, najviše zdravlja, jer kad je njega i svega ostalog će biti...

    OdgovoriIzbriši
  16. Drage cure, puno vam svima hvala na divnim čestitkama i prekrasnim željama ! Jako mi je drago da vam se sviđa izbor moje rođendanske torte ! Ako se netko odluči isprobati je neka javi dojmove, nadam se da će vam se svidjeti jednako kao i meni i mojim gostima.

    OdgovoriIzbriši
  17. Draga Branka,Srecan rodjendan!!!!!DIVNA torta,DIVAN buket,za DIVNU zenu!!!Sve najbolje ti zelim:))

    OdgovoriIzbriši
  18. Draga Branka, SRECAN TI RODJENDAN!!! :) Odusevile su me tvoje prijateljice... A i tako je lepo citati kako se dobro osecas za svoj rodjendan... :)
    Torta je predivna!

    OdgovoriIzbriši
  19. Sretan rođendan, malo sa zakašnjenjem. A torta je savršena, točno znam kakav ima okus. Što ćeš bolje!

    OdgovoriIzbriši
  20. sretan rođendan i sve najbolje draga! nadam se da ćeš brzo ozdraviti i da će ti u tome pomoći ova stvarno prekrasna i profinjena tortica! :)

    OdgovoriIzbriši
  21. Srećan rođendan i svako dobro ti želim... Tortica je zaista savršena!

    OdgovoriIzbriši
  22. Draga Branka, od srca ti cestitam rodjendan i zelim sve najbolje! Izvini sto malo kasnim. :)
    Secam se proslogodisnjeg i toga da nisi napravila sebi torticu. Rodjendanska tortica ti je predivna. Tako lepo stoje ove ruzice i biseri uz parce ovog slatkog cokoladnog savrsenstva.
    Jos jednom ti zelim sve naj, jer ti si jedno veliko srce!
    :*

    OdgovoriIzbriši
  23. Draga Branka, pa srećen ti rođendan sa zakašnjenjem. Sećam se ukočenosti a eto da nije nekih takvih stvari onda se ne bi ni prisećali i vezivali određene datume za određene stvari. Kao orjentiri služe u sećanju. Gde ćeš lepše od čokolade za rođendan, a još i ove divne ruže. Želim ti sve najlepše, da si nam živa, zdrava i vesela.

    OdgovoriIzbriši
  24. I ja sam u 40 i moram ti priznati da uživam a to želim i tebi jer kako ja kažem rješila sam se da mislim za druge sad su i i oni počeli misliti za sebe.A ti uživaj a tortica jako fina.

    OdgovoriIzbriši
  25. Sretan rođendan kraljice, kraljevska torta odlična!

    OdgovoriIzbriši
  26. Sretan rođendan i sve najbolje! Torta je odlična, čokoladna i baš mi je drago da si provela rođendan sa dragim ljudima.

    OdgovoriIzbriši
  27. Sjećam se tvog prošlogodišnjeg rodjendana:) Sretan rodjendan Brankice, uživaj u najljepšim godinama si...znam jer smo tu negdje :)
    http://www.youtube.com/watch?v=f5RVV3zSiZ4

    OdgovoriIzbriši
  28. sretan rodjendan i želim još puno torti

    OdgovoriIzbriši
  29. Drage cure puno vam hvala ! Za divne želje, za komplimente za tortu , jako mi je drago da vam se sviđa. Uživajmo zajedno i dalje u našim lijepim godinama kao i u tortama koje pripremamo i još ćemo ih pripremiti.

    OdgovoriIzbriši
  30. Draga Branka, malo kasnim.. ali znam da sa dobre zelje nije nikad prekasno.. zato od srca sretan ti tvoj B-day..
    Kraljevske tortice (kao ova)neka krase i nadalje svaku godinu tvoju.. eeh, a godine nase se nabiru polako sta se moze kad unazad nejdu pa, dok je zdravlja sve klapa zar ne.. :)..
    Njezni pozdrav leti ti iz daleka.. Ana

    OdgovoriIzbriši
  31. Draga Branka, mnogo kasnim... Izivni.
    Srećan ti, draga nasa, rođendan i živela ti nama u radosti, zdravlju i veselju još 105 pa opet:)))
    Samo nek' je zdravlja, biće svega-govorila je moja baka.
    Divan buket, divna torta. Veliki pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  32. Ima li ista ljepse nego biti zdrav ???
    Zelim ti da svaki rodendan docekas u zdravlju i veselju !!!!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  33. Mislila sam da sam ostavila ranije komentar a vidim nema ga!Da, najvažnije je zdravlje i ja sam to još davno osetila.Srećan rodjendan!Sa zakasnjenjem, torta je slična onoj Caprise,jel?ili gresim...:(

    OdgovoriIzbriši
  34. Branka,
    torta izgleda i vise nego odlicno. Mislim da je pravim vec danas. Samo jedno pitanje, da li bi je mogla raditi kao cup cakes, i naravno dilema koliko dugo da pecem? Uh, i sta bih ubacila ako ne nadjem liker?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. "Anonimno" - hvala ti na komentaru i drago mi je da krećeš u isprobavanje tortice. Što se tiče pitanja, teoretski bi je mogla napraviti kao cup cakes iako ja to ne bih preporučila. Ova torta je dosta kompaktna i bojim se da bi u oblika cup cakesa izgubila nešto od toga i da bi se možda cupcakesi presušili dok ne bi bili do kraja pečeni. Ako možeš zadrži se na ovom obliku. Umjesto amareto likera možeš staviti liker od naranče, marascino, a možeš i rum, isto se dobro slaže.
      Molim te još samo kada ostavljaš pitanja na blog da se potpišeš, malo mi je nezgodno odgovarati na "Anonimno".
      Hvala ti još jednom na posjeti i povjerenju u recept !

      Izbriši
  35. Draga Branka,ova torta je meni obiljezila trudnocu,i bas je se rado sjecam! Radila sam je cesto i cak dan prije porosa tako da je bilo i za pocastiti goste nakon sto sam rodila:) Izvrsna!

    OdgovoriIzbriši
  36. Draga Maja hvala ti puno na komentaru i što nakon ovoliko godina od isprobavanja i objave ovog recepta ovu torticu još pamtiš ! Posebno mi je drago što je vezana za tvoju trudnoću i što je obilježila i dolazak malog Marina :) Vjerujem da će još koji put naći mjesto na našim stolovima :)

    OdgovoriIzbriši