nedjelja, 11. rujna 2011.

Crni džem - "confiture noir"

Ovo je Crni džem , ali oko mene nije sve crno , .........sve oko mene je "crno-bijeli svijet" :)
Eto baš tako bi se mogli opisati moji zadnji dani, skoro  i tjedni. Crno-bijeli svijet. Ne pamtim kada su mi se u kratkom vremenu ovako brzo izmjenjivale dobre i loše stvari. Obično imam neke lijepe pozitivne periode, a zatim neke malo manje lijepe, nazovimo ih negativne periode. Sada se odjednom sve događa i pomalo lovim sebe kako sve češće pomislim gdje je ona moja mirna svakodnevnica koju sam često smatrala pomalo dosadnom. E pa kada sam je takvom smatrala, eto mi sada ........ :)

Mi naravno nećemo o ovim negativnijim stvarima, sve će se to riješiti, kako ja obično kažem, uvijek sve dođe na svoje, kad-tad.  Doći će i ovaj put. I od crnoga ostaje samo ovaj Crni džem kojeg prati priča iz kategorije pozitivnih događanja i koja definitivno u toj kategoriji  ovih dana drži prvo mjesto.

U ovomjesečnom krugu igrice Ajme koliko nas je  naša domaćica je draga Snježa sa bloga Vrtaljica, a tema su - Šljive. Istovremeno, kod Snježe smo svi u gostima i u igrici FBI rukavice istražujemo njezin odličan blog. A neki dan draga Snježa je pokucala kod mene sa jednim mailom koji me i više nego razveselio. Snježa mi je poslala ovaj recept koji je pronašla u Provansanskoj kuharici koju je dobila na poklon sa željom da ga ja kao ljubiteljica marmelada prva isprobam i objavim na svom blogu. Ujedno, ovim receptom u ruke mi je dala i prvu ulaznicu u igricu Ajme koliko nas je, šljive su tu :)

Što još reći  i što može značiti kada ti kolegica blogerica ovako nesebično ustupi interesantan recept i potakne te na isprobavanje i objavu. Mogu samo reći da je ovo potvrda pravog blog-prijateljstva.
Stoga, draga prijateljice, draga Snježo, recept sam isprobala i ovaj džem je zamirisao i rado ga dijelim sa svima ostalima koji ovdje navraćaju.
Uživajmo zajedno u ovoj zanimljivoj kombinaciji.

Potrebno je:
- 400 g patliđana (oguljenih i narezanih na komadiće)
- 300 g šljiva (narezanih na komadiće)
- 300 g crnog grožđa
- 300 g borovnica
- 300 g kupina
(ja sam imala samo 100 g borovnica pa sam za razliku količine stavila kupine, koristila sam smrznute)
- 600 g šećera (preporučuje se staviti želirni šećer, ali ja sam stavila obični bijeli šećer. Mislila sam dodati na kraju želin, ali već tijekom kuhanja vidjelo se da će se džem i bez toga lijepo zgusnuti pa ga nisam dodavala)
- sok i korica 2 limuna
- 150 ml bijelog vina
- 400 g oraha (nasjeckanih)
(ja sam stavila 200 g oraha jer ih nisam imala više, a jutros kada sam radila ovaj džem u 3 trgovine u kvartu nije bilo za kupiti niti jednog grama oraha :(

- Pripremiti osnovne sastojke: patliđane oguliti i nasjeckati, šljive narezati na komadiće, grožđe prepoloviti i odstraniti mu koštice, kupine i borovnice ako su svježe oprati, ako su smrznute odmrznuti
(obzirom da su voćni sastojci "crni" a i patliđani vrlo brzo puste crni sok poželjno je tijekom pripreme imati rukavice, ili ostaviti malo limuna kasnije za ruke koje vrlo brzo postanu crne, a ne skine se baš lako)
- U posudu za kuhanje staviti patliđane, voće i šećer. Dodati sok i koricu limuna i bijelo vino. Sve dobro umješati.
- Kuhati na jačoj vatri do vrenja i zatim još 10 minuta. Stalno mješati. (na vrhu će se stvarati pjena koju je potrebno odstranjivati)
- Nakon 10 minuta kuhanja na jakoj vatri smanjiti je i umjereno kuhati još oko 15 minuta uz stalno mješanje.
- Sada treba odlučiti da li sastojke dodatno usitniti ili ostaviti u komadićima kako su narezani. Ja sam se odlučila na dodatno usitnjavanje što sam napravila štapnim mikserom.
- Nastaviti kuhati još oko 30-40  minuta kada će se početi zgušnjavati
- Zatim dodati nasjeckane orahe , dobro ih umješati i sve kuhati stalno mješajući još oko 5 minuta.
Džem je gotov razliti ga u čiste i zagrijane staklenke. Dobro ih zatvoriti i okrenuti na poklopac. Neka tako stoje 10-tak minuta, zatim ih okrenuti na pravu stranu i pustiti da se ohladi.

Tijekom cijelog vremena kuhanja džem jako lijepo miriše i uistinu mami da ga se još toplog isproba.
Degustacija ! :)

-




E da, ovo je moj prvi džem ili kako ja volim reći marmelada sa patliđanima. Nailazila sam ranije na neke recepte džema sa patliđanima, ali niti jedan me nije dovoljno privukao da bih se odlučila patliđane isprobati i slatkoj kombinaciji. Ovaj me definitivno privukao. Šljive, grožđe, kupine i borovnice uz patliđane, iskreno mislila sam da se oni neće toliko niti osjetiti. Ali osjete se i to taman koliko treba da marmeladi daju pomalo opori okus. Ovo je uistinu jedna posebna kombinacija okusa gdje se ne možete odlučiti što se više osjeti jer dok jedete džem osjećate svaki od okusa. I orahe. Da li ih staviti više ili možda još malo manje, neka ostane individualan izbor. Meni je nekako količina koju sam stavila optimalna i nje ću se i ubuduće držati.






Osim što se u džemu osjete okusi svih voćnih sastojaka sa patliđanima, moram reći da ovo nije džem iz kategorije slatkih. Sladak je ali ne toliko da biste pri isprobavanju uzviknuli "baš je slatko", malo je kiselkast zbog limuna. Količina limuna je ono što bih u slijedećem isprobavanju izmjenila, možda i na pola, mislim da bi bilo dovoljno.


Draga Snježo, još jednom ti hvala na receptu koji si mi poslala . Ja tebi šaljem moju prvu ulaznicu u ovomjesečni krug igrice Ajme koliko nas je. A šaljem ti i teglicu džema koju sam pripremila za tebe :)

23 komentara:

  1. Ja ovo moram probati, sljive i patlidzan!!! Stvarno nikada mi nije ni palo na pamet:)!

    OdgovoriIzbriši
  2. Veoma neobicna kombinacija! Voce i povrce tamne boje sadrzi dosta bitnih vitamina i minerala - Dzem je savrsen za extra energije koju trebamo kada nas problemi obuhvate ;-)

    OdgovoriIzbriši
  3. Popis sastojaka me jako iznenadio. Zapravo iznenadio me patlidžan u kombinaciji s voćem. Ali ako ti kažeš da je fino slatko, vjerujem ti.

    OdgovoriIzbriši
  4. fantastičan recept, perfektna prezentacija, uživala sam u cijeloj priči i receptu! Ne čudi me recept pošto je francuski hehee :D, a i vjerujem da se ovo sigurno jede u Francuskoj uz neko meso.. iako ne mora bit nužno pravilo, ali nekako mi tako "miriši". :) Bravo za obje, mene ste razveselile, a i očekujem od Snježe još provansalskih receptića :)))

    OdgovoriIzbriši
  5. Joj koja uživancija. Volim ove tvoje istraživačke postove, zapravo čitajući imam tremu kako će sve ispasti. Baš lijepo od Snježe, nitko ne bi tako smisleno prionuo izradi ove fenomenalne marmelade do tebe.
    Inače kad meni netko spomene patliđan, imam asocijaciju na paradajz i parmezan, nikako na šljive i kupine, ali eto... čudo, ma fenomenalno čudo!

    OdgovoriIzbriši
  6. Fantastično totalno,obožavam tvoj izbor recepata koji su zaista uvijek posebni.Vjerujem da je i ovaj džem preukusan,stvarno sve pohvale:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Ženska glavo, rasplakala si me:)
    Tako mi je drago što si ga isprobala i znala sam ja niko to ne bi tako dobro uradio kao ti! A izgleda fantastično!

    OdgovoriIzbriši
  8. O, bože:)))! Ti nam svake sezone napraviš neko novo iznenađence, draga. Ova varijanta sa patlidžanima-ma, ne mogu verovati:) U ukus ne sumnjam. Jako mi se dopada, zaista:)

    OdgovoriIzbriši
  9. Neobično i vjerujem, jako fino. Kako nisam od bilo kakvog ukuhavanja bilo čega kod kuće, iako je ovo što si pripremila primamljivo, za sada znam da neću isprobati. U jednoj fazi života, kada su djeca bila mala, radila sam džem od domaćih kupina, ali oni nisu bili oduševljeni, pa sam prestala. Sada nam, kada smo svi toliko stariji, ne treba ništa slatko mazati na kruh.:)))

    OdgovoriIzbriši
  10. vrlo neobična kombinacija sastojaka, vrlo mnogo namirnica za jednu marmeladu i vjerujem kako je okus stvarno bogat i pomalo drugačiji od klasične marmelade

    OdgovoriIzbriši
  11. Ovo je sjajno.. Prekrasna kombinacija..

    OdgovoriIzbriši
  12. Patlidžan u džemu e to je nešto sasvim novo za mene. Ne sumnjam da je sve ispalo kako treba. JOš i naseckani orasi, prava egzotika.

    OdgovoriIzbriši
  13. Ooo, kakva cool kombinacija, ne bih nikada pomislila da se i patlidzani mogu "spakovati" u tegle na ovaj nacin...cure, svaka vam cast, i na divnoj gesti i na recepticu!:)

    OdgovoriIzbriši
  14. Zaista interesantan i neobičan džem, obzirom na sastav namirnica. Lepo izgleda a za ukus, moram se sama pobrinuti...

    OdgovoriIzbriši
  15. Ovaj dzem sjajno zvuci! :) Bas mi je interesantan dodatak patlidzana. Nisam ga probala u slatkim jelima...

    OdgovoriIzbriši
  16. Zaista interesantan recept, bravo cure :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Obožavam šljive i sve s njima! :) Vjerujem da je baš fin :)

    OdgovoriIzbriši
  18. wowoww skroz neobicno! rado bih probala!

    OdgovoriIzbriši
  19. kao što si sama rekla: sve će doći na svoje. samo bez živciranja :) džem ima prekrasnu boju i moram priznati da sam malo skeptična prema patlidžanima u njemu. vrlo je neobična kombinacija okusa. djeluje mi više kao džem koji bih poslužila uz neki steak na žaru nego kao doručak na šniti kruha :)

    OdgovoriIzbriši
  20. Eeee a zamisli da ti je stalno tako.. ne dosadno? :)))) Onda bih ti rekla: welcome to my world! :DDDD

    Ja samo ne znam odakle ti crpiš svu svoju inspiraciju za sve svoje mazalice, džemiće i pekmeziće?
    Meni ni u snu ne bi pala na pamet ovakva kombinacija :)))))) Svaka ti čast!

    OdgovoriIzbriši
  21. Kakva kombinacija, nikad nisam probala dzem sa necim slanim u sebi. Zapravo, i istina je da moze biti izvrsno, jer u svakom receptu ima nekog slanog i slatkog sastojka. Boja dzema je predivna :) i bas smo se mama i ja skoro pitale kako da napravimo dzem od kupina, borovnica i tog bobicastog voca, jer do sada nikada nismo probale, bas cemo prouciti ovaj recept. Zanimljivo mi je sto je dodato i grozdje.

    OdgovoriIzbriši