subota, 11. lipnja 2011.

Marmelada od višanja i trešanja i višnjaste marmelade za Veru :)

U komentaru prošlog posta draga Vera sa bloga Astal kuhinja moje ravnice napisala je da ima jako puno višanja i pitala me imam li neke marmelade od višanja. Hm, ljubitelj sam višanja, ljubitelj sam marmelada , pa kako ne bih imala spremljenu barem jednu marmeladicu :) . Imam dvije na zalihama, a treću sam sada napravila . I evo ih, za Veru i za sve vas kojima se moje marmelade sviđaju :), hvala vam na tome !

Prva marmelada od višanja koju sam napravila i koja je ujedno i jedna od mojih prvih marmelada općenito je , rekli bismo klasika, marmelada od višanja sa rumom. Ovo je jedna jednostavna marmelada ali istovremeno i jako ukusna. Za one koji vole višnje i aromu ruma definitivno pun pogodak. Ono što je ovdje važno je količina ruma koju ćete staviti jer rum diktira okus marmeladi. Ja stavljam količinu kako je zapisano u receptu i zadovljna sam tim omjerom i okusom.

Ovu marmeladu sam napravila već nebrojeno puta, kao što je radim od svježih višanja tako je tijekom cijele zime radim od smrznutih višanja, okus bude isti.
Ne znam da li zbog ruma ili nečega drugoga, ali ovu marmeladu nekako više vole muški.Svi prijatelji i poznati kojima sam je dala iskazali su svoje oduševljenje i pojeli je na brzinu , dok su cure malo suzdržanije.  Iako definitivno spadam u kategoriju "cure - žene"  meni je ova marmelada jedna od najomiljenijih :). Od zadnjeg puta  kada sam je pravila, ostalo je točno ovoliko da je mogu  sada slikati.



Recept za Marmeladu od višanja sa rumom možete naći u ovom postu.
Kako mi je zanimljivo i smješno kada nekada prelistam svoje starije postove, godina i pol od kada pišem blog i nije neko jako dugo vrijeme , a opet se vidi razlika i u pisanju i slikama......, ok, nisu mi slike niti sada nešto posebno, ali one od prije su baš ajme joj :)
No, uživajmo u ovoj marmeladi :





Ova marmelada je usitinu mirisna, i ukusna. Za razliku od one sa rumom koju više vole muški , ovu definitivno više vole žene. I meni je jedna od omiljenijih , a imam jednu prijateljicu koja čini mi se nema mjeru kada je ova marmelada u pitanju. Draga I., raditi ću je opet , ne brini :).
Evo dokaza da teglica brzo ostane prazna :)




Recept za Mirisnu marmeladu od višanja možete naći u ovom postu.
Uživajmo u mirisu i okusu:







A za ovu sezonu odlučila sam spojiti višnje i trešnje i napraviti jednu, na izgled sasvim običnu,  a vjerujte mi, istovremeno i sasvim posebnu marmeladu.  Ovu marmeladu napravila sam prošlo ljeto, tek u maloj količini, onako za probu. I bila sam oduševljena rezultatom. Odnijela sam jednu teglicu mojima u Dbk i sestra me odmah "vukla za rukav" da im napravim još ove marmelade. Međutim, vrijeme mi je prošlo u nekim drugim stvarima, pa su prošle trešnje i nisam je tada opet ponovila. Ali evo došlo je i ovo ljeto, došle su i trešnje, došla je na red opet ova marmelada.

Trešnje i višnje kupila sam na Dolcu. Šetam tako po placu i zagledam ponudu, ima se što izabrati, svatko nudi svoje, a ja tražim, ....., trešnje i višnje sa peteljkama ! Da, volim ih kada su sa peteljkama, kada imaju i pokoji listić. Znam da to sve skupa izgleda pomalo neuredno, ali meni je prirodno i volim ih takve. Ok, trešnje i jesu uglavnom sa peteljkama, pa budu i oni primjerci koje možemo staviti i kao naušnice :), ali višanja ima i bez peteljki (uglavnom maraska) , fine su , ali odoh ja po ove druge.

Našla sam što sam tražila i Marmeladu od višanja i trešanja napravila ovako: 

- 2 kg trešanja
- 1 kg višanja
- 800 g šećera
- 4 vanilin šećera
- 1 želin + 2-3 žličice šećera

- Trešnje i višnje očistiti od peteljki i koštica, oprati ih i usitniti (u blenderu ili štapnim mikserom)
- Smjesu od trešanja i višanja staviti u posudu za kuhanje, dodati šećer i vanilin šećer i dobro umješati
- Kuhati dok ne uzavri a zatim još 15-tak minuta uz stalno mješanje. Stvarati će se dosta pjene koju treba uklanjati.
- Zatim umješati želin pomješan sa 2-3 žličice šećera.
- Neka ponovno uzavri , mješati i kuhati još oko 10-tak minuta
- Marmelada je gotova, razliti je u čiste i zagrijane staklenka, zatvoriti i okrenuti na poklopac. neka tako stoje 10 minuta, vratiti ih na pravu stranu i ostaviti da se hlade.

A zatim degustacija, uživanje, ......, trešnje i višnje su odličan spoj !





Ja moju marmeladu nosim curama  u Dbk kada ću ići na godišnji odmor , za tjedan dana i na tjedan dana :)
Odmah sam im je stavila u veliku staklenku, nadam se da će im ovaj put biti dovoljno :)
Evo je sa  trešnjama , višnjama i ....., peteljkama  :)



Broj komentara: 15:

  1. Sve pohvale za fine marmelade!

    Najviše mi je zapela za oko ova s cimetom i klinčićima. Obožavam tu kombinaciju začina i morat ću sljedeće sezone isprobati na trešnjama.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ti si draga Carica, već se sutra "bacam " na posao, neću ti još otkrivati koji recept ću napraviti. Hvala do neba!

    OdgovoriIzbriši
  3. Bas sam danas pravila dzem od tresanja;)!!! I od marelica...
    melrose

    OdgovoriIzbriši
  4. Odličan izbor i ako bi mi slučajno palo na pamet praviti ih znam gdje ima dobar recept!

    OdgovoriIzbriši
  5. Divno divno.Evo Neustrasivi mi se zalepio pozadi i samo uzdise za svezim visnjama(nema to ovde ni kad je sezona).
    On kad putuje za Evropu u sezoni a ja ga zovem telefonom pa cujem da nesto zvace..skoro uvek su vsinje!:)
    Divno si ih preradila;)

    OdgovoriIzbriši
  6. Mmmm, koliko divnih marmelada, hvala ti sto si nas podesetila na neke dobre receptice, ovde jos nikako da vidim visnje na pijaci, bilo je i lose vreme i grad je padao u vise navrata, nadam se da nisu prosle...bas bih volela da nesto napravim od ovoga. Zelim ti lep odmor i da nam se vratis sa nekim finim novim recepticima...:) pozzzz

    OdgovoriIzbriši
  7. Fina marmelada,samo ja uvijek visnje pojedem prije nego se sjetim praviti marmeladu:)!!!

    OdgovoriIzbriši
  8. sve ovo tako dobro izgleda, obožavam marmelade, pogotovo kad su ovako zamamne, crvene, od trešanja i višanja...bravo!

    OdgovoriIzbriši
  9. Prekrasna je ta crvena boja tvoje marmelade; pozadina (zelena) savrsena.

    OdgovoriIzbriši
  10. Ako bi čovek hteo da onu moju korpu napuni marmeladama onda bi se definitivno odlučio za tvoje recepte, čak bi i pronašla ovakvo karo platno da se sve posluži. Predivno. Volim višnje i kajsije koje kise u tim stvarima.

    OdgovoriIzbriši
  11. sve marmelade su ti fantastične, i ja volim crvenu boju, i crvene marmelade, sve si jako lijepo uklopila na fotkama, pogotovo sa ovom crvenom pozadinom, na crvene i bijele kockice! :-))

    OdgovoriIzbriši
  12. Ja sam skoro napravila svoju prvu marmeladu od jagoda, sa zelinom i odusevila se lakocom pripreme i ukusom marlelade. Razmisljala sam o visnjama, kad eto Vas:) Isprobavam ovu sa rumom!

    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  13. Super, evo ja ogladnila gledajući slike i čitajući ove fenomenalne recepte.:)

    OdgovoriIzbriši
  14. Super je Branka, jedva čekam da spremim marmeladu od višanja! Nakon šta poberemo sve svoje višnjice, neke završe u likeru, neke u soku, neke zamrznute za kolače, neke odmah završe u kolačima, a neizostavna mi je marmelada za zimske palačinkice :) Uobičajeno je spremam samo s šećerom i dodatkom limuna, nekada dodam ekstrakt ruma, nekada mljevene bademe... Dopada mi se ideja s cimetom, cimet je tako topao začin i sigurna sam da bi u palačinkama, pogotovo u hladnije i kišovito jesenje vrime, dao savršenu toplu notu :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Čekala sam prošli tjedan neku tvoju deliciju iz flašice. Baš si me razveselila. Ja sam od onih, a i moji ukućani, ne jedeno ništa od đemova i marmelada, ali... na jesen kad se počnu praviti kolači, pa čak i obične buhtle, nema te industrijske marmelade koja može zamjeniti ovako nešto, a da ne spominjem krafne ili palačinke. Ova kombinacija trešanja i višanja je jako dobra, trešnje malo ublaže kiselost, baš super. Fotkice su ti prekrasne.

    OdgovoriIzbriši