četvrtak, 30. lipnja 2011.

Kuvarijacije - Pavlova

U ovomjesečnom krugu blog-igrice Kuvarijacije isprobali smo recept drage Maje - mamajac sa bloga Cooks and Bakes - Pavlova


Da li se upustiti u izradu Pavlove ili ne ? bilo je moje pitanje skoro cijeli mjesec i onda sam doslovno zadnji dan, jučer, odlučila da hoću . Idem i ja pokušati napraviti ovu dobro poznatu torticu od bjelanjaka i šećera. Nisam je do sada radila, a što je možda čak i smiješno nisam do sada radila niti puslice. Ne poznajem nikoga tko nije barem jednom odlučio višak bjelanjaka utrošiti u puslice, ali evo ja nisam. Nekako, nije me to baš privlačilo, a nisam niti vidjela nekog smisla da se najedem bjelanjaka sa šećerom :)

Ali, evo sada Pavlove, onako lijepo, primamnjivo izgleda, nije baš niti da ne volim korice od bjelanjaka, k tome ide tu i slatko vrhnje i voće. Lijepa i ukusna torta sigurno, ma naravno da je samo pitanje vremena kada ću je isprobati. I to vrijeme je došlo sada.  
Prošli tjedan bila sam na godišnjem odmoru kod mojih u Dbk i sestra me nagovarala da joj je napravim. Htjela sam, ali smo se brzo izgubile u hodanju, kupanju, nekim obavezama ili samo odmaranju i Pavlova je ostala za drugi put. Pa do tog drugog puta kada ću je napraviti sestri , sada sam je napravila sebi, prijateljima i nama :)

Kako je Maja napisala, na Pavlovu se stavljaju jagode, borovnice i kivi, a kod mene se dogodilo da nisam imala niti jedno od toga, već sam kupila maline i ribizle pa sam stavila njih.
Malo sam zapela i kod "slatke pavlake". Kupila sam slatko vrhnje u čašici ali ono je dosta rijetko, a i ne muti se da bi time promijenilo teksturu. Stoga sam kupila i vrhnje za šlag koje sam umutila i dodala dio slatkog vrhnja iz čašice.

Slijedila sam Majin recept i Pavlovu napravila ovako:

Sastojci:
5 belanaca
250 g šećera
250 ml slatke pavlake (ili više, ovo je stvarno proizvoljno) - kod mene je bilo 200 ml vrhnja za šlag + oko 100 ml tekućeg slatkog vrhnja iz čašice
1 kašika šećera
oko 250 g jagoda - ja sam stavila 250 g malina + malo crvenih ribizla


Postupak:
1. Belanca mutiti dok ne postanu penasta, pa dodati šećer mutiti dok se ne dobije čvrst i gust šne a kristalići šećera skoro nestanu. Na papiru za pečenje nacrtati krug prečnika 20 cm. Okrenuti papir da strana na kojoj ste crtali bude dole, pa rasporediti šne.

Koristila sam zamrznute bjelanjke koja su mi ostala od Uskršnjih pinica. Prethodno sam ih odmrzla i ostavila jedan dan u frižideru. Snijeg mi je odlično ispao i to vrlo kratkom roku, zatim sam dodala šećer i ostavila da se miksa još oko 15 minuta. I ispao je baš čvrst i gust snijeg kojega sam probala i tu se pojavio 1. problem - skoro sam ga ovako pojela :):). Uh, a kada se sjetim da sam do nedavno izbjegavala šaumšnite jer što će mi ta bijela šećerna masa. A ova je tako finaaaa...... :).:)
Ok, disciplinarala sam se, na papiru za pečenje nacrtala krug promjera 20cm i formirala snijeg od bjelanjaka za torticu. 
Krenulo je ovako: 



A u pećnicu je otišlo ovako: 




2. Peći na 150°C oko 1h i 15 minuta, dok se kora spolja skroz ne osuši. Nije strašno ako popuca, jer ta spoljna površina jeste krckava, i krta. Po završetku pečenja otvoriti širom rernu i ostaviti koru još 15 minuta unutra. Izvaditi pleh i ostaviti koru da se skroz ohladi.

Ovaj dio sam napravila točno kako piše, a i popucalo mi je baš kako piše da bi se moglo dogoditi. Meni se čini da mi je i malo previše popucala.  Uglavnom, kada sam je izvadila iz pećnice izgledala je ovako:


3. Ohlađenu koru pažljivo preneti na tacnu, preko rasporediti slatku pavlaku koja je umućena sa kašikom šećera. Nije potrebno više šećera, jer je kora jako slatka, a umućena pavlaka treba da ublaži ovu slast. Preko poredjati voće. Služiti rashlađeno
 
Kada se ohladila bez problema sam je prenjela na tanjur za posluživanje. Vrhnje za šlag sam umutila uz dodatak slatkoga vrhnja iz čašice pa mi je "šlag" ispao nešto rjeđi i kremastiji. Premazala sam sve po vrhu i  malo popunila raspukline.
Po vrhu sam stavila maline i malo crvenog ribizla.

I tortica je gotova ! :)






A zatim je i degustirana :
 



Prvi zaključak : mislila sam da je puno kompliciranija izrada Pavlove nego što se sada u praksi pokazalo. Treba biti pažljiv sa koricom od bjelanjaka, ali u principu sve ide prilično dobro i jednostavno.
 
Zatim, nije mi trebalo puno da zaključim da je torta baš prava damska, nježna, lijepa, ...., ne nosi uzalud ime po balerini , dok sam je gledala i degustirala mogla sam zamisliti balerinu kako uživa u svojoj tortici.

Što se tiče eventualnih izmjena koje bih napravila, njih nema, ja ne bih ništa mjenjala. Iako ne volim preslatke stvari, a ova torta to možda jest , svejedno bih ostavila i količinu šećera i sve ostalo ovako kako je u receptu. Ova torta jednostavno treba biti baš ovakva kakva je.
Jedino čemu se definitivno priklanjam su mini-verzije Pavlove. Ne može se odjednom pojesti puno ove torte, barem ja ne mogu, tako da mi je mini verzija bolja što se tiče doziranja i izbjegavanja da ono što ostane kasnije i po par dana ide u frižider i iz frižidera.

Ono što moram izdvojiti je korica koja mi je najfinija dok me unutarnji dio bjelanjaka i nije toliko oduševio. Meni se čak čini da mi je taj unutarnji dio ostao nešto slabije pečen, ali nakon 1 sat i 15 minuta korica je već počela tamniti i činilo se da je gotovo.



I na kraju moram reći da sam baš sa veseljem radila Pavlovu, kada je bila gotova razvukla mi je osmijeh na lice, a posebno sam sretna što ću je slijedeći put i sestri napraviti. Znam da će se i njoj svidjeti.
 
Maja, hvala ti na ovom odličnom receptu i divnoj tortici !

Broj komentara: 20:

  1. Brankic divna ti je Pavlova! :) Ova sundjerasta sredina je bas kako treba, mozda je malkice okolo vise popucalo ali je bitno da je sve ostalo na mestu da moze da se lepo premaze. Ona hoce malo da padne i pod tezinom "fila" i da "dopucne".
    Imam problem sa blogerom, ne mogu da napisem post, ali cim uspem predstavljam svoju Pavlovu.
    pozdrav! :***

    OdgovoriIzbriši
  2. Koji je vrag ovom bloggeru, jedva sam uspjela otvoriti post a onda nije bilo mogućnosti za ostaviti komentar:))
    Uglavnom, Pavlova je savršena i vjerojatno je brzo nestala!
    Ja se nisam upuštala ovaj put u pripremu ali biće vremena, uglavnom znam gdje ima dobar recept!
    Ti si prava vrijednica, sve stižeš!

    OdgovoriIzbriši
  3. Vrlo ti je lepa Pavlova, dopada mi se što si stavila mešano voće.

    OdgovoriIzbriši
  4. obožavam ovu tortu. Prelijepo si ju napravila. Slažem se da su mini verzije praktičnije, a i slađe :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Lepa je, a možda možeš i na nižoj temperaturi da pečeš, kod mene je 150 ok, ali često se ovaj tip kore peče i na 120-130... To je samo pretpostavka, da bi možda manje ispucala ako bi se pekla na tišoj vatri, ali svesu to varijacije na temu. Dopada mi se i izbor voća, sve kiselkasto, što i treba, da malo ublaži preslatku koru.

    Za slatku pavlaku - uvek je zbrka sa tim terminima, mi ovde kupujemo nešto što se zove slatka pavlaka, a zapravo nije uopšte slatka, nego je baš pavlaka (vrhnje) za šlag, i neutralna je, sam dodaš šećera koliko hoćeš.

    Hvala što si učestvovala i veliki pozdrav!
    Maja

    OdgovoriIzbriši
  6. Vidjela sam post par minuta nakon što si ga objavila, ali nije bilo rubrike za ostaviti komentar, tako da tek sada mogu reći da si napravila odličan posao.

    OdgovoriIzbriši
  7. Bravo Branka, i ja sam razmišljala pa odustala od pravljenja. Ne volim jesti puslice pa mi se čini da ni ovo ne bih htjela. Možda jednom probam za ukućane ;)

    OdgovoriIzbriši
  8. Draga moja skidam kapu ja je ne bih nikad znala napraviti, izgleda predivno!!!
    Sve pohvale,majstorice i pusa!:)

    OdgovoriIzbriši
  9. Draga, fantastična je....i naravno opet vidim da ja svoju nisam dovoljno pekla...ali je zato bila preeedobra :)

    Tvoja izgleda fantastično :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Puno, puno ti hvala draga Branka na prekrasnim komentarima, pusa velika za tebe od mene!

    OdgovoriIzbriši
  11. Ni ja je nisam nikad radila, a ni probala. Radila sam torte s beze korama i voćnim kremama, ali ovo je ipak drugačije. Mislim da bih i ja isto radijač pravila mini Pavlove. Sve u svemu, ovaj kontrast bijele i crvene, ujedno nježan i vatren mi izgleda baš lijepo i primamljivo.

    OdgovoriIzbriši
  12. NIsam ljubitelj beze kora, ali kad vas vidim sve kako su vam sjajno uspele nešto se nećkam. I ja bi pravila mini varijantu. Kako Maja kaže smani temperaturu sledeći put i peci duže jer se rerne ralzlikuju ili napravi veći krug. Meni se čini odličnom!

    OdgovoriIzbriši
  13. A ja sam se cijeli mjesec nekako spremala i spremala i onda ništa od tog velikog spremanja a ti si takoreći zadnji dan odlučila i napravila ovu divnu slasticu.

    OdgovoriIzbriši
  14. Fantastična torta,napravljena je,i izgleda savršeno,ja je osobno jako volim,divna je:)

    OdgovoriIzbriši
  15. Izgleda fantastično, ja obožavam ove tortice lagane za letnje dane :)))

    OdgovoriIzbriši
  16. Odlična je i super sto si je kombinovala sa malinama.Nisam je do sada pravila ali hoću, sada nisam jednostavno stigla da isprobam ovaj fantastičan recept od nase mamajac!

    OdgovoriIzbriši
  17. Mogu ti samo reć da tvoja prva Pavlova izgleda fantastično!! Divan recept :) Obožavam je s voćem, bilo kakvim, samo da je voće :)

    OdgovoriIzbriši
  18. Ovo je bas prava Pavlova, kako zapravo i treba da izgleda, nisam stigla ovog puta da vam se pridruzim u igrici ali cu slatkis napraviti u "popravnom" roku, hihih...;)

    OdgovoriIzbriši
  19. Savrsen izgled, i mislim da je odabir kiselkastog voca fantastican, jer daje kontrast i balans vrhnju i podlozi od bjelanaca.

    OdgovoriIzbriši
  20. imala sam prilike da probam i pravim raznorazne varijacije na temu Pavlova ali mi ova nekako najbolje pase zbog odabira voca,jer ja jako volim sumsko voce...bravo i hvala

    OdgovoriIzbriši