petak, 3. lipnja 2011.

Arbuni i komorač/koromač

„Muke po komentarima“ kod mene još traju. Kažu da su se sredili, ali kako stvari stoje baš i nisu. Prijavu za komentare mi još uvijek ne prima, na nekim blogovima ih mogu normalno ostaviti, na nekima upisujem svaki put ime i url, a na nekima ne mogu niti to (npr. kod Tamare, Ane...) . Stoga, prije svega isprika svima koji mislite da me više kod vas nema. Ima me, čitam i pratim, ali na žalost ne mogu se i oglasiti. Nadam se iskreno da će se ovo ubrzo riješiti, nije mi nimalo fora.

Iako pomalo ljutkastu zbog problema sa komentiranjem  uhvatila me nešto faza isprobavanja namirnica koje do sada nisam baš koristila u svojoj kuhinji. Ovaj put,  malo sam se pozabavila komoračem.


Komorač ili koromač ? Može i jedno i drugo, oba naziva su jednako u upotrebi , ovisno gdje se nađete. Možete se naći i na istom mjestu , odnosno u trgovini u kojoj ga kupujete , a tamo vas dočeka zanimljiva situacija : na policama sa povrćem piše Komorač – 19,90 kn/kg, a na računu koji ćete kasnije dobiti na blagajni piše Koromač – 19,90 kn/kg .

Eto, znači definitivno ide i jedno i drugo :)

Komoraču i želji da ga isprobam me prije svega privukla juha od komorača koju nam je servirala draga Katarina sa bloga Laka kuharica. Par dana prije nego što je ona objavila svoj recept za ovu juhu ja sam je jela u jednom zagrebačkom restoranu. I pomalo ostala razočarana jer se u toj juhi puno osjetilo maslinovo ulje a premalo komorač. A ja sam htjela dobro osjetiti komorač. Ostalo mi je znači sama ga pripremiti i uživati u tom interesantnom okusu i zdravoj namirnici.

Prvo sam napravila juhu prema receptu od Katarine – Laka kuharica.


I ovo je prava juha od komorača, finog okusa, maslinovog ulja je baš onoliko koliko treba da učini juhu ukusnom a da ne prevlada u okusu.


Zatim su na red došli arbuni pečeni na komoraču i sa punjenjem od komorača.

Moram iskreno reći da nisam baš sama smislila ovu kombinaciju. Razmišljala sam što bih još mogla napraviti sa komoračem i odlučila prelistati kuharice i ostale knjige u kojima imam i poneki recept. Došla mi je tako pod ruku pomalo zaboravljena zbirka recepata Ivana Lozića – „Čarolija okusa - putopisi sladokusca“. Nije ovo neka jako poznata i isfurana knjiga recepata, ja sam je našla prije oko godinu dana na nekom štandu knjiga , mislim da je bilo na Trgu. Izdana je 2003. godine . I moram priznati da je meni baš interesantna i našla sam u njoj popriličan broj recepata koje bih rado isprobala.

Ivan Lozić je inače novinar, uz to i sladokusac:), recepti u knjizi su podijeljeni na države iz kojih dolaze , a u Hrvatskoj i gradove koje je obilazio i svugdje zabilježio neki zanimljiv recept. Svaki dio prati i njegova uvodna, meni interesantna, priča.

Sve u svemu, u ovoj knjizi sam našla recept za ove arbune sa komoračem po kojemu sam ih napravila.

Arbune sam pak našla kao i uvijek u ribarnici na Dolcu kod gđe Danice kod koje uvijek kupujem ribu pa je tako bilo i prošlu subotu.
Pročitala sam Dunjinom postu za ražu u rižinom papiru  na blogu Parfe Dunja,   kada je kupovala ražu i tražila jednu manju, a prodavačica joj je pomalo podrugljivo prodala. Ne razumijem takve prodavačice i to mi nikako nije u redu da se kupac ne cijeni bilo što i koliko god da kupi. Ja izgleda imam sreće jer kada dođem kod gđe Danice nekada mi bude neugodno kupiti neke dvije male ribice pa kažem „a dajte mi ono za mene......“, a ona odvaže doslovno 2-3 ribice ili ako su malo veće onda 1 i kaže : „evo, ne treba ti više, uz neki prilog ovo ti je za tebe dosta“. Pa eto, pošteno :):)

Tako su kupljeni i arbuni , kupljen je i komorač/koromač, ostale sastojke sam imala doma , i evo recepta  uz moje minimalne izmjene .
(sa originalnim količinama , a ja sam ih prilagodila na moju količinu ribe)

Arbuni punjeni komoračem

- 1 kg arbuna , ili 4 veća arbuna
- 2 gomolja komorača
- 4 žlice maslinovog ulja
- 1 glavica luka 
- 1 režanj češnjaka  (ja sam ga naravno preskočila, ali sa njime bi sigurno bilo ukusnije)
- 1 limun
- 2 žličice svježeg origana ili peršina (u originalu je origano, ja sam stavila peršin)
- sol i papar
- maslinovog ulja za posudu za pečenje

- Na dno posude za pečenje, pleh ili vatrostalne zdjele staviti maslinovo ulje
- Koromač narežite i nekoliko većih komada stavite na maslinovo ulje za pečenje
- Ostatak komorača dodatno narežite sitnije
- Luk i češnjak nasjeckati, dodati komoraču i sve pirjati na maslinovom ulju dok ne omekša (10-15 minuta)
- Kada je gotovo posoliti i popapriti po želji
- Arbune očistiti, ocijediti od vode i ovom smjesom ih napuniti.  Potrošiti oko 2/3 trećine smjese
- Limun iscijediti u sok i njime premazati arbune
- Ostatak smjese za punjenje , oko 1/3 rasporediti na dno posude za pečenje na maslinovo ulje i komorač. Dodati i pola količine origana ili peršina
- Napunjene arbune poslagati na ovu smjesu u posudu za pečenje i posuti ih drugom polovinom origana ili peršina
- Pokriti ih folijom (ja sam zaboravila :)) , staviti u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva i peći oko 30 minuta. (ja volim kada je malo zapečenije pa sam ostavila 40 minuta bez folije)

Spremni za pećnicu:



Izašli iz pećnice :


Idealno bi bilo imati malo veće arbune tako da se dobro napune, ja sam imala manje, ali svejedno sam ih fino napunila i dobro su pokupili okus punjenja.

Punjenje sam dosta sitno nasjeckala (baš zato jer sam imala male ribice), ali nije potrebno, može se ostaviti i u krupnijim komadima.



I što za ovo jelo reći, ja jako volim ribu, sviđa mi se i okus komorača, naravno, sviđa mi se njihov spoj u ovakvoj pripremi.

Arbuni sa komoračem su definitivno zadovoljili !

Broj komentara: 17:

  1. Odlične si recepte izabrala za komorač, jako fino! Ja ga jako volim i najčešće koristim uz ribu, kada ju pečem u opećnici skupa s komoračem.

    OdgovoriIzbriši
  2. Arbune obožavamo, pogotovo ako ih sami ulovimo, tada su najslađi. Ovi tvoji jako mame.

    Po pitanju koromača, mišljenja su podijeljena, suprug ni čuti, a ja sam isprobala dva recepta u nadi da ga nagovorim i na kraju odustala.

    OdgovoriIzbriši
  3. Mislim da je krajnje vreme da probam komorač jer ovi recepti baš mame li mame :)

    OdgovoriIzbriši
  4. 1. Što set tiče komentiranja isto imam problema, na nekim blogovima se uopće ne vidi onaj dio za osztaviti komentar! Koji je vrag bloggeru, ko zna?!
    2. I ja sam imalastrašnu želju za napraviti Juhu od komorača by Laka kuharica, ali ne bi ga kupiti. Ponovno ću pogledati opet, sada si me podsjetila.
    3. Ovi su ti arbuni pravo dobri

    OdgovoriIzbriši
  5. Draga Branka ,baš si bila vredna.:))ni ja ne koristim komorač u svojoj kuhinji ali posle tvojih recepata...krajnje je vreme da probam:))

    OdgovoriIzbriši
  6. Komorac (eto naucih nesto danas) se ovdje zove fenel. Najcesce ga pravim sa ribom, ili ispecem sa korjenastim povrcem. Ovu tvoju juhu probam prvom (komoracevom)prilikom, jer izgleda zamiljivo.

    OdgovoriIzbriši
  7. Drago mi je da ti se juha svidjela - ja je radim skoro svaki tjedan jer je zaista volimo. Eh, kod nas nije problem nabaviti komorač, ali ovakvu ribu zaista je. Čini mi se odlično za ribu i sigurno ću probati.

    OdgovoriIzbriši
  8. Odlicno! Ova namirnica ima takav divan miris i ukus..onako vuce pomalo na anajs:)Ja je najvise volim u salati.Divno si ovo iskombinovala:)

    OdgovoriIzbriši
  9. Kao prvo, blago tebi što imaš Danicu, morat ću je potražit. Drugo, arbuni su mi super riba, super je i za roštilj, a odlično ti je ovo s komoračem, mi to zovemo finokio, ta predivna biljčica svojim okusom super se slaže s ribama. Ovo mi je baš ideja. Ja ga inače poslažem u tepsiju kad pečem neko meso umjesto krumpira, kao prilog. Potpuno se reducira, i dođe do izražaja slatkasti okus i još koja kap balzamika, a moji mjesto da se trgaju za pečenku, oni prvo pograbe finokio. Moja unuka kaže, kad ćeš mi raditi ponokio. Naravno da se može peći u pećnici samostalno s mješavinom putra i masliovog ulja, jedina mu je mana cijena na žalost.

    OdgovoriIzbriši
  10. Zaboravila sam, ja isto jedno vrijeme nisam mogla stavljati komentare i unatoč upitima dugo se nije ništa popravljalo. Onda sam otvorila jedan probni i prazan blog, s njega sam komentirala bez problema i tako sam to riješila. Onda se jednog dana sve samo od sebe popravilo.

    OdgovoriIzbriši
  11. Komorač nikada nisam probala iako se već odavno i kod nas može kupiti. vreme je da i ja uvedem neku novu biljku u svoj repertoar.
    Riba je prelepa, klot, bez ičega ili ovako pripremljena. Za restoran sa pet zvezdica.
    Prednosti bloga leže u stalnom napredovanju.
    Ja sam imala problem sa Bloggerom isti pre nedelju ili dve, ali se sve samo rešilo za jedan dan. Taj dan sam videla da ostale cure svuda ostavljaju komentare tako da to izgleda ide u nekim turama.

    Evo ovo možda pomogne
    http://www.google.com/support/forum/p/blogger/thread?tid=744e3e0da5029373&hl=en
    kažu da se uloguješ na blogger.com i da ne čekiraš remember me, a da takođe u HISTRORY izbrišeš sve kolačiće...

    OdgovoriIzbriši
  12. Kako samo fino izgleda ovaj tvoj rucak, sad bih gricnula malo od svega, njam, njam...ovde nema za kupiti komorac, a dugo sam mislila da je to zapravo mirodjija jer su im listici isti, ali izgleda da su samo "rodjaci".;))
    Sto se tice bloggera, isto sam imala problema sa njim ovih dana, jednostavno svaki put sam morala da se prijavljujem da bih ostavila komentar a negde je to bilo i nemoguce uciniti... kada ti sledeci put otvori stranicu za upisivanje tvoje e-mail adrese, probaj da obrises onu kvacicu iz kvadratica ispred "ostavi me prijavljenog", meni je to pomoglo...na kraju se samo nekako sredilo.;)

    OdgovoriIzbriši
  13. Ellerinize sağlık,çok güzel görünüyor.Sevgiletrrrr..

    OdgovoriIzbriši
  14. Svez komorac nisam upotrebljavala ali njegovo seme redovno koristim. Corbica je odlicna i koliko sad bih je probala:) Riba je pripremljena fantasticno, rekla bih, jer po boji koju ima moja cula se bude i reaguju:)))
    Nemoj se nervirati oko ovog blogerskog haosa, procice i to:))) Pozdrav, draga moja

    OdgovoriIzbriši
  15. Nisi jedina i ja imam problema a u većini slučaja sam anonimna ,a baš me zanima taj okus koromača u juhi.

    OdgovoriIzbriši
  16. Uf koromač je jedna os par stvari koje nikako ne volim. Pokušala sam ga zavoljeti sto puta ali meni taj miris izaziva mučninu tako da sam odustala od njega zauvijek. :)
    S druge strane arbuni su uvijek dobro došli, a ovo tvoji izgledaju sjajno. :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Ja ga iskreno nisam probala, ali mislim da bi mi se dopao, nego ove ribice si savrseno pripremila!

    OdgovoriIzbriši