subota, 7. svibnja 2011.

Kruh sa sjemenkama i Marmelada od jabuka - sa jabučnim pivom !

Tema ovomjesečne blog-igrice Ajme koliko nas je koju je pokrenula monsoon sa bloga Dalmacija down under je „Pivo“ ! Ovu zanimljivu temu nam je zadala naša domaćica, draga Ana sa bloga Kašičica šećera i prstohvat soli.

Kako mi se sviđa ova igrica,  uvijek kreativna sa zadanom namirnicom,  ne želim propustiti niti ovaj krug i  sa zadanom temom Ana me stavila na muke :) , ali i postavila popriličan izazov da negdje i nekako u svojoj kuhinji smjestim pivo.

Pivo ne volim, ne pijem ga, i uglavnom ga zaobilazim. Probala sam ga par puta i nakon svakog gutljaja uglavnom se mrštila , ne odgovara mi.
Ipak, u jednom trenutku čak sam i otkrila pivo koje mi odgovara iako se nitko još sam mnom nije složio da je to pivo, kažu, to ti je kao sok :)

Radi se o jabučnom pivu – Cider beer – "Sommersby" mu je naziv pod kojim se sada može kupiti i u našim trgovinama. Istina je da je slatkasto i da ima malo alkohola, ali ubraja se pod pivo i eto , nije sok :)

I njega popijem jednu limenku u 2-3 mjeseca (ako i toliko ) i moja želja za pivom je u potpuno zadovoljena.

Danas sam ga odlučila ne samo popiti već i smjestiti u ova dva uratka koji slijede i  koja prijavljujem kao moje ulaznice u ovomjesečnu igricu i šaljem ih našoj domaćici Ani.

Marmelada od jabuka sa jabučnim pivom

Hm, da, znam da ne zvuči baš normalno, marmelada sa pivom.... ? :):)

Ne zvuči niti meni, ali razmišljajući u što i kako da smjestim pivo dogodio mi se onaj „klik“ . „Klik“ koji je rekao , imaš jabučno pivo, spoji ga sa jabukama, skuhaj tu marmeladu, možda će biti dobra , a možda i neće , ali isprobala si je , drugačije nećeš znati........, dobro, dobro, neću se svađati još i sama sa sobom, skuhala sam je :) i to ovako:

- 500 g jabuka – oguljenih, očišćenih i narezanih na komadiće
- 200 g šećera
- 30 g grožđica
- 1,5 dcl jabučnog piva
- 1 žlica želina + 1 žličica šećera

- Jabuke, oguljene, očišćene i narezane na komadiće staviti u lonac za kuhanje , dodati vode da ih pokrije i kuhati dok ne prokuhaju, zatim još oko 15-tak minuta dok ne omekšaju.
- Od vode u kojoj su se kuhale jabuke sačuvati oko 1 dcl a ostatak proliti
- Omekšane jabuke usitniti u sjeckalici ili štapnim mikserom
- U usitnjene jabuke dodati šećer, grožđice i 1 dcl vode u kojoj su se kuhale jabuke
- Sve dobro umiješati i kuhati dok ne uzavri a zatim još 10-tak minuta uz stalno mješanje
- Zatim dodati želin pomiješan sa šećerom , dobro ga umješati i kuhati još 1-2 minute.
- Dodati jabučno pivo, umješati ga i kuhati još oko 20-30 sekundi.

Marmelada je gotova , razliti je u čiste i zagrijane staklenke.
Ohladiti i – isprobavanje ! :)


Zanimljivo, baš zanimljiv okus, često "bljutave" jabuke dobile su novi okus.

Osjete se jabuke, osjeti se i pivo, oboje u dovoljnoj mjeri da ne prevladava okus piva već da se dobije aromatizirana marmelada od jabuka.
Zašto sam stavila i grožđice, ne znam, nekako su mi išle ovdje. I idu, baš su se dobro uklopile. Mogla sam ih i malo više staviti, ali i ovo je sasvim dovoljno.

Obzirom na dodatak piva na kraju i bez obzira na želin, marmelada nije jako čvrsta već je ovo jedan gusti, kremasti namaz.



Meni se ova marmelada ili namaz sviđa, ako je netko odluči isprobati neka mi obavezno javi dojmove. Hvala unaprijed.
Ako je netko negdje već isprobao ovakvu ili bilo kakvu kombinaciju marmelade ili voćnog namaza sa  pivom neka mi također javi da je i ja potražim, zanimalo bi me probati.



Da ne bi „pivska marmelada“ :) ostala sama napravila sam joj i kruh sa jabučnim pivom sa kojim se odlično složila. I kruh sam iskombinirala u onom istom „klik“-u koji me zaskočio i napravila sam ga ovako :

Kruh sa sjemenkama i jabučnim pivom

- 100 g bijelog brašna
- 100 g kukuruznog brašna
- 100 g integralnog brašna
- 1/4 žličice soli
- ½ kockice kvasca + 1 žličica šećera + 1 dcl vode
- 50 g raznih sjemenki (lan, suncokret, ...., može se dodati i nasjeckanih oraha)
- ½ jabuke narezane na sitnije kockice
- cca 1 dcl jabučnog piva

- Kvasac sa žličicom šećera rastopiti u 1 dcl vode i ostaviti da se digne
- Uzdignuti kvasac dodati brašnu (pomiješati sve vrste) , dodati 1/4 žličice soli,sjemenke, kockice jabuke i početi mjesiti tijesto (najbolje ručno)
- Pivo dodavati koliko je potrebno da se umijesi tijesto (biti će potrebno oko 1 dcl) , a tijesto će biti pomalo ljepljivo ali skrok u redu za oblikovanje
- Tijesto ostaviti 45 – 60 min na toplome da se digne
- Premijesiti ga na pobrašnjenoj površini, formirati ga u pogaču ili štrucu, staviti u kalup za pečenje i ostaviti ga još oko 15 minuta da se digne.
- Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva i kruh peći 30-40 minuta
- Kada je kruh pečen izvaditi ga , zamotati u vlažnu krpu i ostaviti tako da se hladi.




A kada sam ga isprobala, ......., jako mi se svidio ovaj kruh. Volim ovu mješavinu brašna i sjemenke a to je osnova.
Dodatak jabuke za koji sam najviše mislila da li mi treba mi se sviđa, kockice su ostale mekane , onako malo zapečenog okusa koji volim.
Dodatak jabučnog piva ? Interesantan i okus koji meni odgovara.
(ovu mali štrucu, pecivo, napravila sam od pola navedenih količina

„Pivski kruh“ sa „pivskom marmeladom „ ?? ...... Ma može ! :):)



23 komentara:

  1. Nisam jos cula za ovo pivo, probala sam od limuna i borovnice, ali od jabuka ne. Moracu da potrazim.
    Inace, ova marmelada me je totalno odusevila, genijalna ideja-marmelada sa pivom. Zamisli, jedes palacinke sa mameladom i postanes veseo :)))
    I hleb je zanimljiv, ali marmelada mi je ulepsala dan.
    Hvala na ucescu!

    OdgovoriIzbriši
  2. I ja nisam ni videla a ni cula za ovo pivo,ali svaka cast na idejama. Kako bi bilo i malo cimeta staviti u marmeladu,lepo se slazu?Ako naidjem na to pivo,bas bih probala,hik...:))I hleb divno izgleda!!Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  3. Kako zanimljivi recepti! Definitivno vrijedno isprobavanja (jedino tako mogu probati pivo).

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja pivo uopšte ne volim, ali ovu tvoju marmeladu bih rada probala!!! Divni recepti i slike!

    OdgovoriIzbriši
  5. Kao i obično,vrlo maštovito:))
    Hlebić izgleda Njami....pa još plus marmelada;))

    OdgovoriIzbriši
  6. Totalno drugacije i neobicno, ali vrlo kreativno, ovaj kruhic me bas privlaci iako kod nas nisam videla ima tog piva/soka u limenci, hihih...moram priznati da jos nisam smislila sta cu raditi u ovom krugu.;)))

    OdgovoriIzbriši
  7. Ja sam samo problala cider, ali cider beer nikada (kakava je razlika)??? Iako sam se upravo ubila od rucka, sada bih bas mogla jos jednu krisku tvog super kruha sa marmeladom!!!

    OdgovoriIzbriši
  8. Ideja odličnaa i baš si me zaintrigirala s ovim pivom i to još i u marmeladi .Mami na probu baš.

    OdgovoriIzbriši
  9. Super mi zvuči ova marmelada, baš zanimljivo!

    OdgovoriIzbriši
  10. Nisam nikada probala ovo pivo. Inače, nemam ništa protiv piva ali, samo poslije dobrog ručka.
    Ovo mi izgleda nevjerojatno zanimljivo i marmelada i kruh!

    OdgovoriIzbriši
  11. Ti stvarno imaš ludo dobre ideje, ovj kruh me dobro zainteresirao. Inače volim pivo, naročito kad je vruče, a trenutno mi je favorit Corona!

    OdgovoriIzbriši
  12. Cider pivo mi je iz Amerike poznato, kao i njihov Root beer, ali njega sada ima i kod nas. Nismo ni sumnjale da će na ovom blogu iznići ovako luda kombinacija Branka. Kažem ja, u privatne preduzetnike da se baciš, a uz marmelade da se prodaje i knjiga recepata.

    OdgovoriIzbriši
  13. Obožavam ovo pivo!! Mada nisam neki pivoljubac (zapravo, pivo uopće ne volim), ali ovo pivo mi je kao nekakav gazirani sok od jabuke, presavršen! Sigurna sam da se odlično uklopio s jabukama u ovoj marmeladi! Nisam ni sumnjala da ćeš me i ovaj put iznenaditi :) Stvarno, zašto još čekaš s otvaranjem obrta? :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Super ideja kao i obicno ukusno i lepo...Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  15. Bas originalno!Sve mi se dopada!

    OdgovoriIzbriši
  16. Super izgleda. Jel znaš da postoji i pivo od kruške, pa s okusom višnje i sl... Možda dođe neka nova ideja za marmeladu...

    OdgovoriIzbriši
  17. Koja odlična i kreativna ideja. Marmelada me totalno oduševila iako mi se i kruh sviđa. Bravo Branka i na ideji i na odličnoj izvedbi. :)

    OdgovoriIzbriši
  18. Draga, daj mi samo reci koje si pivo koristila, točno? Je li to jabučno pivo isto što i onaj apple cider od Sommersby-ja npr. što ima kod nas za kupiti ili to nije to? Ja sam ovih dana u potrazi za novim i neobičnijim pivima. Tražim i root beer, ili ginger beer nisam još nigdje našla za kupiti...

    OdgovoriIzbriši
  19. Hi Tamara, da koristila sam baš to pivo. Apple cider - Sommersby , limenkica je na slici. Ima ga skoro svugdje za kupiti.
    I ja tražim neke druge zanimljivije vrste , rekli su mi da pogledam u Vrutak, nije mi baš usput ali nadam se da ću ovih dana otići.

    OdgovoriIzbriši
  20. Svima vam želim zahvaliti na posjeti i lijepim komentarima za ove "pivske kreacije" , jako mi je drago da vam se sviđaju !

    OdgovoriIzbriši
  21. Koliki je rok cuvanja svih Vasih marmelada i dzemova?

    Ovo odlicno izgleda

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala i drago mi je da ti se sviđa !

      Rok čuvanja marmelada i džemova je oko godinu dana. Potrebno ih je čuvati na hladnom i tamnom mjestu, ne trebaju biti u frižideru, dovoljno je u ormariću.
      Također, marmelade u kojima ima alkohola sugeriram potrošiti ranije, unutar 6 mjeseci, neće se niti kasnije nešto loše dogoditi, ali vremenom aroma alkohola postaje intenzivnija pa je moguće da preuzme cijeli okus.
      Nadam se da sam pomogla i hvala na interesu !

      Izbriši
  22. Branka, hvala na odgovoru i naravno da ste pomogli. Bila sam u dilemi, jer sve su to stvari koje nisu radjene kao nekad oni pekmezi koji se skoro pa sijeku nozem, vec je ipak malo tecnije, pa sam zbog toga bila u dilemu za cuvanje i trajanje. To je odlicno ako oliko moze da traje. Samo jos jednu stvar, da li ima potrebe da se svaka staklenka okrece na poklopac nakon punjenja i zatvaranja ili samo one za koje ste Vi naglasili da treba? Nekako kad se okrene na poklopac, odmah se naduva i imam osjecaj da se eksplodirati.

    OdgovoriIzbriši