srijeda, 6. travnja 2011.

Slatki kruh sa marmeladom i makom

Vrijeme mi zadnjih dana jako brzo prolazi, sve je puno nekih obaveza. Posao, pa obično nešto treba ići obavljati poslije posla, pa dođe vikend koji isto tako proleti za tren i nekako mi je ovaj 4. mjesec baš brzo došao i još brže odmiče dan po dan. Ali sretna sam što je došao i ovaj mjesec i  što nam je sa njime došlo i proljeće. Više je sunca, više je topline i to je moje vrijeme, zapravo moje drago ljeto tek dolazi pa sam  svemu usprkos svakim danom sve bolje volje.

E sada, prvi proljetni dani sa kojima se sunce probije u stan obično su vrijeme kada dobro primjetim stanje stana, ormara , prozora....., i da dalje ne nabrajam :), onda se par dana pripremam na "generalku", a onda se u slijedećim danima konačno uhvatim i posla. Ti dani su upravo u tijeku, uh :). Vremenom sam naučila da ne odradim sve u jedan ili dva dana  nego to nekako rasporedim pa ostane vremena i za druge stvari,  a kroz tjedan i dijelom za vikend sve riješim.

Pa evo, nakon što je i kuhinja generalno sređena nema mi većeg gušta nego onda nešto fino u njoj pripremiti. Ovaj put želim upotrijebiti Mak, namirnicu koju nam je zadala draga Jovana sa bloga Jojini isprobani recepti , naša ovomjesečna domaćica igrice Ajme koliko nas je,  blog igrice koju je pokrenula monsoon sa bloga Dalmacija down under.

Mak volim ali ne koristim ga često i kada ga jedem to je uglavnom makovnjača ili kolač od maka koji je netko drugi napravio. Kod mene je uvijek u zalihama vrećica maka kojoj stalno provjeravam rok trajanja a nikako da je iskoristim. Evo prilike.
Sa čime sudjelovati u ovome krugu igrice, bilo je moje pitanje samoj sebi, jer naravno bila sam uvjerena da ću napraviti još neku u nizu marmelada :) . Ali, ......., radila sam već marmeladu od bresaka sa makom koju nisam objavila na blogu , a sada nema bresaka da je ponovim. Vera sa bloga Delicious for kids stavila je mak u marmeladu od jabuka, a meni u ovom trenutku nije palo na pamet sa kojim još voćem bih mogla iskombinirati mak. Što ne znači da mi neće pasti na pamet do zaključenja ovog kruga igrice :)

Pa kada već nije marmelada, onda će biti "sa marmeladom" i naravno makom , ovaj put fini , slatki kruh ......., po ovom receptu :

- 220 g brašna
- 1 žlica praška za pecivo
- 1 žlica sode bikarbone
- 6 žlica šećera - ja sam izostavila šećer jer mislim da je kruh i ovako dovoljno sladak , šećera je dovoljno u marmeladi a tu je i vanilin šećer
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice mljevenog maka
- 8 žlica mlijeka
- 10 žlica marmelade po izboru (ja sam stavila moju marmeladu "naranča-limun-vanilla" )
- 2 žlice ulja
- 150 g jogurta

- Pećnicu zagrijati na 170 stupnjeva
- Kalup namastiti, možete uljem , ja sam margarinom
- Suhe sastojke : brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, vanilin šećer (+šećer ako ga stavljate) i mak pomješati  u jednoj posudi
- U drugoj posudi pomješati "mokre sastojke" mlijeko, marmeladu, jogurt i ulje i pridodati ih u smjesu sa brašnom
- Sve dobro sjediniti lagano mješajući kuhačom
- Smjesu izliti u kalup, staviti u pećnicu zagrijanu na 170 stupnjeva i peći 30-45 minuta
- Ohladiti, izvaditi iz kalupa i posuti štaub šećerom
Kruh će u pečenju potamniti, ali bez brige, nije izgorio, jednostavno je potamnio a i dalje ostaje jako mekan i nježan :)

Šteta je jedino što zbog tamne boje zrnca maka ne dolaze toliko do izražaja pa time gube svoju dekorativnu notu. Svejedno, u okusu se osjete. Osjeti se i marmelada. I moram primjetiti da kruh i ovako zbilja dovoljno sladak tako da mu šećer ne treba dodavati.






Ja sam se odlučila na male kalupiće i male slatke krušćiće :) i  dovoljno je bilo peći ih 20 minuta.
Od ove količine dobiti ćete 6 ovakvih malih krušćića.






Uz šalicu kave ili čaja uživanje u ovoj slastici je potpuno :)


24 komentara:

  1. BRAVOOOO!! Sjajni hlebići draga Branka!! Ne sumnjam da ćeš nas uskoro obradovati sa nekom novom marmeladom u kojoj ima maka ! Čekamo je ... :-)) ! Veliki pozdrav draga!

    OdgovoriIzbriši
  2. Finoooooooooooo!!! Može komadić? :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Baš su proljetno mirisni! :)
    A znam kako izgleda kad proljeće primi. I ja se spremam na generalku. Jedan dio sam već savladala, ostali mi prozori i kuhinja :)

    OdgovoriIzbriši
  4. I kod mene je ista situacija sa makom: oobožavam ga, imam ga,ali ga rijetko spremam i to iz razloga što ne umijem da se zaustavim u jedenju kada je mak u pitanju:)Da znas samo kako bi mi prijalo parčence ovog tvog privlačnog kolačića...

    OdgovoriIzbriši
  5. Svidja mi se. Idealno je za dorucak uz solju caja ili mlijeka. A sto se tice marmelade ili dzema... Moja sugestija je sa limunom ili jagodama, mmmmmm

    OdgovoriIzbriši
  6. Jako dobro zvuči ovaj kolač. I ja volim mak ali ga nekako rijetko koristim, ovaj bi recept mogao biti prilika da se i to promjeni. :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Obožavam mak. Volim taj njegov miris, okus, ali ovi moji ga jednostavno ne vole! Tatini sinovi!
    Ovi kruščići mi djeluju tako privlačno, meko i mogu samo zamisliti kakvi se divni mirisi šire tvojim domom!
    Muka mi je kada ujutro ustanem, naročito subotom a ono sunce samo pokaže što je sve prljavo:) Ne znam od kuda početi i kada! Isto tako ne radim više sve u jednom dahu, nego rasporedim ali, kako zadnje završim ponovno ono prvo dolazi na red.... Gdje si bio, nigdje, šta si radio, ništa :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Znam situaciju sa suncem: zamazani prozori, prašine k'o pljeve, sve treba očistiti, a vani je lijepo. Uz to, ubi me ova promjena vremena, samo kunjam. A što se maka tiče, kada ga voliš, sve s njime je fino. I slažem se za šećer, sigurna sam da ga je sasvim dovoljno u marmeladi. Fino.

    OdgovoriIzbriši
  9. Odličan je, za jedan po meni savršen doručak!

    OdgovoriIzbriši
  10. Ovo je pecivo kao stvoreno za mene a i ideja da se izostavi šećer. Sviđaju mi se ovi kalupi za kruščiće.

    OdgovoriIzbriši
  11. Odlično... Stvarno super ideja:) Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  12. Kao i uvijek dosljedna samoj sebi - ako nije marmelada, onda mora biti s marmeladom, a to mi se uistinu sviđa kod tebe :) Sve ti je divno i držim fige :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Jao Brankic sta mi radis. Em mi nedostaje hlebic em jos ovaj mak :(( Ovo mora da je bozanstveno. Jos i marmelada, uh ...

    OdgovoriIzbriši
  14. Kruscici izgledaju fenomenalno! Savrseno za dorucak! A sa makom imam isti problem: imam ga uvijek kod kuce ali ga vrlo rijetko upotrebljavam. Ne da ga ne volim (naprotiv), ali se rijetko sjetim da nesto s njime i napravim. Ali ovaj tvoj recept biljezim, jer me ovi tvoji kruscici bas gledaju!!! ;)

    OdgovoriIzbriši
  15. Svima vam puno hvala na komplimentima za ove slatke krušćiće . Drago mi je da vam se recept i krušćići sviđaju i ako se netko odluči za isprobavanje nadam se da će biti zadovoljan.

    "Dunja" - kalupiće sam prošle godine kupila doslovno za par kuna u trgovini koja se zatvarala tako da sada na žalost ne znam gdje bi se našli. Ima ih nešto u Kiki, ali cijena im nije baš mala pa sam ih uglavnom zaobilazila.

    A što se "generalke" tiče, ne možemo od toga pobjeći, što se mora - mora se , a kada se nakon posla sa nečim finim počastimo tada i čišćenje i pospremanje ide lakše :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Ja se tek spremam za generalku, ali polako ;)
    Super su mi šalice, podsjećaju me na bočicu Kenzo parfema...

    OdgovoriIzbriši
  17. "jubistacha" - i ja još rješavam "repove" od generalke, ali isto kažem polako :)
    Da, šalice su kao bočice Kenza, nisam ni skužila dok nisi rekla, .... a stvarno podsjećaju :):)

    OdgovoriIzbriši
  18. Tek sad sam otkrila ovaj prekrasan blog, oduševljena sam tvojim receptima, savjetima... sa velikim zadovoljstvom ću te čitati i naravno komentirati:)
    Lijep pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  19. "Zondra Art" - hvala ti puno na posjeti, drago mi je da si me otkrila :) i jako me veseli da ćeš mi i česšće navratiti. Hvala ti na komplimentima za blog , i ja isto mogu reći za tvoj na koji češće navratim i uživam a potruditi ću se isto tako češće i komentirati :)

    OdgovoriIzbriši
  20. Hvala lijepom na komentaru, šaljem ti veeliku pusu:)

    OdgovoriIzbriši