subota, 16. travnja 2011.

FBI rukavice - Astal, kuhinja moje ravnice - "slano"

Tijekom 3. i 4. mjeseca u blogerskoj igrici FBI rukavice koju je pokrenulama mamajac sa bloga Cooks and Bakes istražujemo blog drage Vere – Astal, kuhinja moje ravnice.
Osim ovog bloga Vera piše još jedan blog – Delicious for Kids

Istraživanju ovih blogova sam se baš veselila, Veru sam upoznala preko bloga i preko njezinih recepata a zatim sam je vidjela i na slikama i sve što mogu reći je – divna mlada žena, majka prekrasne dječice, odlično kuha , ima odlične i originalne recepte i uz sve obaveze ulaže dosta truda i vremena za pisanje čak dva bloga. Iskreno, divim joj se na tom radu ! 



Za ovaj krug igrice izglasali smo Astal, a kako piše možemo zaviriti i na Delicious for kids :)

Ja sam prvo odlučila da ću ostati samo u Astalu, međutim, kako se ono kaže „nije mi vrag dao mira“ :) pa sam svoju istragu pomalo proširila i na Delicious for kids.

Astal je blog na kojemu Vera vrijedno prikuplja, isprobava i objavljuje tradicionalne recepte, uglavnom Vojvođanske kuhinje. Svaki od ovih recepata je vrijedan isprobavanja, ali kao i uvijek trebalo je napraviti uži izbor.

Obzirom da sam pred sobom imala veliki broj recepata, čak dva bloga, prezentaciju onoga što sam isprobala i ovaj put sam podijelila na „slano“ i „slatko“.

Pa krenimo sa „slanim programom“ :)
Kada je počelo ovo istraživanje bila je još uvijek prava zima, a kako se bližimo kraju već je naveliko proljeće. Gledajući ove recepte po redu čini mi se da nekako i prate ova godišnja doba.

(recepte neću prepisivati već se nalaze u linkovima u naslovu)


Vojvođanska Focaccia

Naziv ove focaccie me odmah privukao, simpatično,  a privukla me i sama focaccia. Pa kada započinjem istraživanje Vojvođanske kuhinje onda je u redu da započmem sa nečim vojvođanskim taman to samo nosilo takav naziv :) . Nije baš da nosi samo takav naziv, i sastojci su kako je i Vera sama napisala prilagođeni podneblju. Ja sam ovu focacciu napravila točno po receptu, a ljutu papriku sam umijesila odmah u tijesto umjesto da sam je ostavila za posipanje. I dobila sam finu, hrskavu focacciu koja mi se baš svidjela. Svidio mi se taj malo jači okus koji je pustila paprika.


Najviše sam je pojela  sa komadićem sira, a bila je i  degustacija uz kiselo mlijeko uz koje odlično ide .
Kiselo mlijeko je recept koji sam slijedeći isprobala.

Kiselo mleko
Kod ovoga recepta dovoljna je bila prva Verina rečenica da se odlučim na isprobavanje. Točno, iako se danas mogu kupiti svi mogući pripravci pa i oni pod nazivom „100% domaće“, mislim da je tome „100% domaće“ još uvijek najbliže ono što sama doma napravim pa kako god da ispadne :). Obzirom da sam ljubitelj razno-raznih mliječnih proizvoda pa tako i jogurta i kiselog mlijeka htjela sam isprobati i ovo. Uz to, ovaj recept probudio je i sjećanje na moga tatu koji je kada smo sestra i ja bile djeca uvijek sam radio jogurt i kiselo mlijeko. To je jako volio raditi, a mi smo  opet jako voljele jesti te njegove pripravke  i rijetko se moglo dogoditi da u kući nema domaćeg jogurta ili kiselog mlijeka. Danas nema tate i njegovog kiselog mlijeka , ali je tu Verin recept i evo moga kiselog mlijeka kojega sam napravila točno po receptu.
Ovo kiselo mlijeko mi se sviđa, lagano je, kremasto, osvježavajuće. Mislim da ću ga u ljetnim mjesecima i češće raditi.


I naravno, uz Vojvođansku focacciu još je i bolje :)





Nanina riblja čorba
Gdje je juha tu sam ja, gdje je riba tu sam opet ja :). A ovdje je i juha i riba. K tome još od fileta soma , a takvu juhu ili čorbu još nisam isprobala.
Znači, nije bio niti najmanji problem odlučiti da isprobavam ovaj recept :)
Prvo pitanje mi je bilo ima li i gdje za kupiti fileta soma. Naravno da ima, samo ga ja do sada nisam kupovala pa ne znam , našla sam ga odmah i to doslovno u prvoj samoposluzi.
Filet soma je kupljen i  ....., napravila sam sve točno po receptu i dobila izvrsnu juhu , oduševljena !




Tanjur ove juhe sa komadićima soma, i zdjela salate , uz komadić dobrog kruha, i ništa ali baš ništa uz to ne treba da imate jedan divan lagani obrok, u mom slučaju bio je to ručak.






Čorba od krompira
Evo me opet kod juhice :). Vera je u uvodu recepta izrazila svoje oduševljenje ovom juhom i to mi je bilo dovoljno da je i ja odlučim isprobati.
I oduševila sam se i ja. Moram iskreno reći da sam u početku mislila da će juha biti nešto „teža“ i jača obzirom da je osnova krompir, tu je i zaprška i nešto brašna...... Ali nije teška, juha je laganija, blago kremasta, i jako ukusna i fina ! :).
Radila sam je točno po receptu . I napraviti ću je sigurno i opet !









Od svih jela koje sam kod Vere isprobala rekla bih da je ovo „kapitalac“ :)
Uh, ovaj gulaš je definitivno jelo za uživanje. Ok, ja sam veliki ljubitelj divljači i jela „na divljač“ tako da i to sigurno igra ulogu u oduševljenju ovim gulašem, ali uistinu je odličan . Uz to, nimalo kompliciran za napraviti, osim malo strpljenja dok se kuha, sve ostalo ide brzo i jednostavno. Iskreno, malo sam se prepala količine luka u receptu, hm, pa što baš toliko luka, ali hajde, kako piše tako ću staviti i količina je skroz ok.
Meso srne sam kupila već narezano na manje komade i nije mi ga bilo problem usitniti na komadiće, pridodala ostale sastojke i spremila ga točno po receptu. Osim što ja nemam kotlić za kuhanje već sam ga kuhala u loncu na štednjaku.
Kuhala i skuhala :) , pozvala prijatelje na ručak, i baš smo uživali. Rekli su da ih pozovem opet kada ću ponavljati ovaj gulaš :)


Ovo što sam uz njega poslužila slijedi u nastavku ...........





Ove projice našle su svoje mjesto uz Srneći gulaš. Znam da nije kombinacija koja bi vam prva pala na pamet i sigurno da se idealno niti ne slažu. Ali, za knedle od kruha koje bi bile idealne nisam bila inspirirana, a kako volim sve od kukuruznog brašna, k tome još u kombinaciji sa sirom i kajmakom , meni se kombinacija učinila baš zgodna :) . Zašto ne, vjerujte da se sasvim dobro složilo i ide jedno sa drugim.



I da nije bilo gulaša ove projice bih sigurno isprobala jer su mi se same po sebi svidjele. Ja nisam imala kalupiće kao Vera već sam ih napravila malim kalupićima kako ih vidite. Iako je i izgled važan, moram ovdje prije svega potvrditi okus. Fine, mekane, meni odlične ! :)

                                
I idu uz srneći gulaš :):)


Sada je u istraživanju došlo vrijeme kada sam počela sve češće zavirivati i na „Delicious for kids“ , i kada sam vidjela dva recepta koji slijede odmah sam odlučila napraviti oba dva.
Odlučeno, napravljeno :)

Kako sam već spomenula ljubitelj sam ribe i 2-3 puta tjedno na meniju imam neku ribicu ili neko jelo koje uključuje ribu na bilo koji način. Pastrva je često na mome tanjuru i ova kombinacija sa ruzmarinom mi se svidjela na prvi pogled. Spoj riječne ribe i dalmatinskog „štiha“. Uz to volim kada se meso i riba spremaju sa raznim marinadama tako da sam i ovdje "došla na svoje" .
Ispekla sam je točno po receptu (izostavila sam češnjak zbog alergije, njega uvijek izostavljam pa to više niti posebno ne spominjem), dan ranije marinada, pečenje..... . I uživala sam u okusu, aromi, mirisu......, odlična !


Uz pastrvu ? ........., ovo što slijedi :)





Odličan sam za sebe, odličan sa komadićem sira, sa malo pršuta i crnih maslina, ......, odličan i uz pastrvu sa ruzmarinom.
Sušene rajčice sam već odavno napravila i pospremila u maslinovo ulje. I kako ih inače volim bila sam uvjerena da ću ih pojesti u rekordnom roku. Ali nisam. Nešto se pojelo a ostatak stoji tako u tom ulju u frižideru i čeka i evo dočekalo je ...., ovaj recept ! :)


Sušene rajčice i ostali sastojci za kruh su tu. Napravila sam sve točno po receptu i tu je i ovaj odličan kruh !
Meni se nije baš dobro digao što se i vidi, ali to mu ne umanjuje odličan okus, kruh je krckav, ukusan, pomalo aromatičan. meni je super :)



A tek sa pršutom i sirom......., mmmmm..... :)



Kao što sam već rekla veliki broj Verinih recepata je vrijedan isprobavanja, ali uži izbor je trebalo napraviti . Uživala sam detaljno istražujući oba bloga, uživala sam u isprobavanju ovih recepata ,a najviše ipak u njihovu degistiranju :)

Vera, hvala ti za sve odlične recepte, i ostajem još malo u tvojoj kuhinji uz slatki program čiji rezultati uskoro slijede :)

Broj komentara: 15:

  1. A ja sam draga moja doslovno pala u nesvest.Sve ti je predobro ispalo,savrseno si sve prezentovala, plus sto si mi i ovako lično vrlo draga osoba, sta reći...:)

    OdgovoriIzbriši
  2. E, Vera nisi jedina! I ja sam se skoro srušila. Sreća da sjedim:) Branka, tebi skidam kapu. Čestitam ti na ovako dobro odrađenom poslu!

    OdgovoriIzbriši
  3. Svaka cast, sve je tako lepo napravljeno i prezentirano, ovaj hleb sa susenim paradajzom mi se posebno svidja i to bih volela da isprobam...ma, sta bih sve volela da napravim, ali ne mogu da (po)stignem i zato ti skidam kapu!:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Pravi kolaž! Sve dobro spremljeno, kao i uvek. Svaka čast na predanosti i tvom umeću. Sve čestitke! Pogačice su prva liga:)

    OdgovoriIzbriši
  5. BOŽE KOLIKO DIVNIH RECEPATA NA OVAKO MALOM PROSTORU!!! SVE JE BESPREKORNO BRANKA! SVAKA ČAST!

    OdgovoriIzbriši
  6. Svaka čast... Koliko toga lepog si isprobala... Super!

    OdgovoriIzbriši
  7. Prekrasan post, uživala sam!

    OdgovoriIzbriši
  8. Uuuuu, baš si se potrudila i uživala u Verinoj kuhinji. Greh je biti u njenoj kuhinji a ne probati divljač, iako je prava sreća kad se dođe do nje ako neko voli. Dopadaju mi se ove igrice istraživanja, samo kad bi godina duže trajala. Toliko mi se recepata nakupilo za isprobavanje da je jedini način to uraditi blog po blog.

    OdgovoriIzbriši
  9. WOW Branka koliko si ti toga isprobala. Stvarno sam oduševljena, a teško mi je uopće odlučiti što izgleda bolje. Sve je tako lijepo servirano i prezentirano. Svaka čast. :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Branka, sve ti divno izgleda! A ima toliko toga! I, znala sam da ćeš morati zaviriti na slatko :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Cim sam vidjela fotku, pomislila sam - kako je Branka vrijedna, kada je samo sve to spremila!!! Stvarno svaka ti cast, recepti jesu super, ali ipak treba sve to napraviti i uklopiti u svakodnevnicu (to mi je najtezi dio, ne volim bacati hranu, pa onda ne kuham ako znam da niko nece jesti:(
    Jos jednom: super si to napravila!!!

    OdgovoriIzbriši
  12. Kakav izbor! Baš si odlično napravila zadatak. A i preko tvoje prezentacije otkrila sam čaroliju divne kuhinje. Prekrasno.

    OdgovoriIzbriši
  13. svaka čast na ovoliko isprobanih jela, kako si samo stigla, sve ti je odlično ispalo

    OdgovoriIzbriši
  14. Drago mi je da vam se ovaj moj istraživački pohod :) sviđa. U dva mjeseca uspjela sam dosta toga isprobati i drago mi je zbog toga jer su recepti kod Vere zbilja odlični.

    Vera, drago mi je da sam te razveselila i da si zadovoljna sa tvojim receptima u mojoj izvedbi.

    OdgovoriIzbriši