subota, 19. ožujka 2011.

Marmelada od jagoda sa šampanjcem

U ovomjesečnoj igrici Ajme koliko nas je koju je pokrenula Monsoon , naša domaćica Valentina zadala je za temu – Vino.

Pitanje je bilo da li u obzir dolazi i šampanjac, naravno da dolazi, to profinjeno pjenušavo vino nećemo zaobići. Kao što ga ne zaobilazimo u raznim svečanijim prigodama.

Čašom šampanjca nazdravljamo dobre i lijepe događaje, čaša šampanjca nezaobilazna je na prijemima, čašom šampanjca počastimo se onda kada se jednostavno želimo počastiti.


A uz šampanjac idu jagode. Uz jagode i čaša šampanjca dobije neku novu notu, ....., onako pomalo zavodničku :), romantičnu, ....., pa želite li nekoga zavesti ili netko želi vas zavesti šampanjac sa jagodama je izbor koji uvijek prolazi.




Da li će isti zavodničko-romantični efekt pobuditi i ova marmelada ? E, u to nisam sigurna. Nije mi to niti bila prva misao kada sam je odlučila ovako iskombinirati. Ova kombinacija dogodila se iz veeellliiike znatiželje, koji okus ću dobiti i hoće li to imati ikakve veze sa jagodama i šampanjcem koji se inače podrazumjevaju.
Znači, jagode su se morale sjediniti sa šampanjcem , kad-tad i evo dogodilo se sad :)

Kao što sam rekla jako me zanimalo kako će sve skupa izgledati  u marmeladi,  kako će jagodice reagirati kada im pridodam šampanjac i skroz sam se iznenadila kako je ovo dobro ispalo, u svakom slučaju iznad mojih očekivanja.

Marmeladu sam radila od smrznutih jagoda, a šampanjac odnosno pjenušavo vino je bila španjolska „Cava“ , imala sam jednu manju bočicu kao suvenir sa putovanja u Madrid pa sam je sada ovdje iskoristila.


Za marmeladu je potrebno:
- 450 g jagoda ( količina smrznutog pakiranja jagoda koje sam koristila)
- 350 g šećera
- 1 vanilin šećer
- malo (1/2 žličice) limuntusa
- 1,5 dcl šampanjca
- ½ vrećice želina + 1-2 žličice šećera


- Jagode odmrznuti i usitniti u blenderu ili štapnim mikserom
- Usitnjene jagode staviti u lonac za kuhanje, dodati šećer i vanilin šećer i sve dobro umješati
- Kuhati smjesu dok ne uzavri i zatim još 5 minuta uz stalno mješanje
- Zatim dodati limuntus i umješati ga u smjesu i kuhati slijedećih 5 minuta uz mješanje
- Dodati želin pomiješan sa 1-2 žličice šećera, dobro umješati, neka opet uzavri i kuhati još oko 2-3 minute
- Maknuti sa vatre i dodati šampanjac, umješati ga oko 20-30 sekundi

Marmelada je gotova , razliti je u čiste zagrijane staklenke. Dobro ih zatvoriti, okrenuti na poklopac i neka tako stoje 10-tak minuta.
Vratiti ih na pravu stranu i – uživati ! :)






U ovom slučaju zbilja ne preostaje ništa drugo nego uživati.
Mmmmmm, jako je fina ova marmelada :) ,  šampanjac jagodama daje jednu tako posebnu notu okusa. A ono što me najviše iznenadilo je tekstura marmelade koja je dodavanjem šampanjca postala skroz kremasta.
Radila sam već marmelade od jagoda u raznim kombinacijama ali ova mi je baš nekako drugačija.




I , zapravo, ...., hm, ....., tko kaže da marmelada ne može imati neku zavodničko-romantičnu notu ? :) :)





Ovu marmeladu šaljem Valentini kao moju drugu ulaznicu u ovomjesečnu igricu.

22 komentara:

  1. ajoooj draga Branka, ovo je fantastično :))), pikiram već duže (haha :)) nekoliko godina) rižot od jagoda i pjenušca.. jela sam španjolske jagode pred malo, nisam mogla jednostavno izdržati, i začudo, nisu uopće loše.. a ovaj tvoj receptić ćemo ubrzo isprobati. Preporučam ti, ako još nisi probala, i recept džema od jagoda s acetom balsamicom, od Milizce recept na coolki. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hmm, mislim da si mi upravo dala ideju za iduće homemade božićne poklone :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Luksuzno zvuči, a još slasnije izgleda! :D

    OdgovoriIzbriši
  4. Izuzetno kreativno i neobicno...U okus ne sumnjam, jer je moj najdrazi sampanjac upravo onaj sa jagodama...Fabulozno!

    OdgovoriIzbriši
  5. Marmelada od jagoda sa šampanjcem. Pa to može da se patentira Branka. Nisam veliki ljubitelj marmelada, ali ovu bi sigurno kupila da je u prodaji. A i biseri sjajno pašu uz šampanjac.

    OdgovoriIzbriši
  6. Evo mene ponovo a kod tebe na blogu, super marmelade, stvarno bilo kada mi zatreba recept za marmeladu, kod tebe cu naci sigurno. Pozdrav...

    OdgovoriIzbriši
  7. Kako je ovo dobro!! Kradem receptić i jedva čekam da počnu moje domaće jagode :)
    Divno Branka :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Ovo je skroz zavodljivo, jaaako mi se sviđa ova kombinacija, bravo!
    Eh, da mi je zaviriti u tvoju smočnicu prepunu divnih marmelada :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Još samo fali šlag ;) Odlična kombinacija...

    OdgovoriIzbriši
  10. "Jovana" - hvala ti !
    "Ebba" - hvala ti, drago mi je da ti se sviđa. I ja mjerkam taj rižoto isprobati :). I hvala ti što si mi skrenula pažnju na Miliczinu marmeladu, vidjela sma je na Coolki ali malo sam na nju zaboravila, svakako ću je isprobati.
    "Marina" - drago mi je ako ćeš se odlučiti na ovakve poklone, ja ih već neko vrijeme poklanjam i vjeruj mi da dobro prolaze :))
    "Lilly" - hvala ti !!
    "melrose" - hvala ti, drago mi je da ti se sviđa !
    "Jasna" - hvala ti, drago mi je da ti se sviđa ova kombinacija !
    "Jelena" - hvala ti ! I za bisere :). Ne znam da li je baš za patentiranje , vjerujem da već negdje postoji ova kombinacija ali drago mi je da ti se sviđa !
    "Surac" - hvala ti na lijepim riječima, biti će mi drago ako ćeš kod mene naći neki recept koji ti se sviđa.
    "Maja" - hvala ti Maja ! Sa domaćim jagodama marmelada će sigurno biti još i bolja, biti će mi drago akoje isprobaš i budeš zadovoljna.
    "Tamara" - hvala ti i drago mi je da ti se ova zavodničko-romantična :) marmelada sviđa ! . U mojoj smočnici ih na žalost nećeš puno naći, obično ih isprobam i brzo sve razdijelim :)
    "jubistacha" - tako je , još bi trebao šlag :, drago mi je da ti se i ova kombinacija sviđa, hvala ti !

    OdgovoriIzbriši
  11. Pa kako ti ovakve kombinacije padnu na pamet?! Izvrsno, mogu misliti koje su to arome i okusi!

    OdgovoriIzbriši
  12. E ovo je stvarno jedna elegantna marmelada. Inače ne volim piti pjenušava vina, ali su mi odlična kad se obrade nekako i dodaju drugoj hrani. Ovo je nešto što bi rado probala, svakako moram zapamtiti recept za sezonu jagoda. :)

    OdgovoriIzbriši
  13. draga Branka i ponovo si nas sve zadivila svojim kreativnošću i divnom idejom, odlično skombinirano, djeluje vrlo elegantno i što drugo reči nego bravo na odlično odrađenom zadatku :)

    OdgovoriIzbriši
  14. E pa stvaaaaaaaaaaarno! Za ovo jos nisam cula, a ne sumnjam da je super! Mislim, O.K. rum, ali sampanjac?! Kakva ideja! Cestitam, sjajno!

    OdgovoriIzbriši
  15. Vrlo interesantna kombinacija,koja mi se jako dopada.Inače fotke su prelepe!

    OdgovoriIzbriši
  16. Ovako nesto mi nikada ne bi palo na pamet, ali ti si to sve prekrasno ukomponovala...ovo je marmelada sa stilom i odlican predlog za nas ovomesecni krug igrice!:)

    OdgovoriIzbriši
  17. "Snježa" - hvala ti ! Iskreno , ne znam ni ja kako mi više bilo koja kombinacija padne na pamet , ali baš kako si rekla, ne razmišljam puno, doslovno mi "padne na pamet" :)
    "Andrea" - drago mi je da ti se ova kombinacija sviđa iako nisi ljubitelj pjenušavih vina. Slažem se da je najbolje čekati sezonu jabuka za isprobavanje, ako se odlučiš nadam se da će ti se svidjeti. Hvala ti.
    "Nina" - hvala ti puno na ovim lijepim riječima, jako mi je drago da ti se sviđa !
    "Sandra" - hvala ti puno ! Evo i za mene je novost, drago mi je da ti se sviđa !
    "Vera" - hvala ti ! drago mi je da ti se kombinacija sviđa a posebno fotkice :)
    "mignonne" - drago mi je da ti se marmelada sviđa i počašćena sam time da je smatraš dovoljnom za prijedlog za igricu :). Hvala ti puno ! Predlažem da ipak pričekamo sezonu jagoda pa onda razmislimo o njoj, šteta bi je bilo sada raditi sa smrznutima kada je sa sezonskima svježima to sve puno bolje. Ovo je sada samo "pokazni primjerak" :)

    OdgovoriIzbriši
  18. Iako ne volim slatka vina,a pravi šampanjac zapravo i ne vjerujem da sam pila, riječ je uglavnom isto tako o nekim pjenušcima i desertnim vinima, mislim da bi mi se u kombinaciji s jagodama jako svidjelo.
    I dalje si nenadmašna u kombinacijama,kad su marmelade u pitanju. :)

    OdgovoriIzbriši
  19. aaa, koja kombinacija! sjajna ideja. moram zabilježiti ovaj recept, sad će sezona jagoda ;)

    OdgovoriIzbriši
  20. "Tadeja" - hvala ti, drago mi je da ti se ova kombinacija sviđa.
    "Monika" - hvala ti ! tako je, sada će sezona jagoda, osim ove smislit ćemo još koju kombinaciju :)

    OdgovoriIzbriši