četvrtak, 24. veljače 2011.

Vitaminska marmelada sa medom i đumbirom

Kako sam u prošlom postu napisala "vratila sam se" i kada sam već opet ovdje onda mislim da je skroz u redu da nastavim sa jednom novom marmeladom ,  onako malo drugačijom, kako to već ide po mome guštu :). 

Prije ovog nastavka i marmelade  hvala vam svima na lijepim riječima koje ste mi uputili u komentarima u prošlom postu. Zbilja sam sretna što vas imam i što sam ovdje sa vama. 

U ovomjesečnoj igrici Ajme koliko nas je koju je pokrenula monsoon ,  naša ovomjesečna domaćica, draga Aleksandra sa bloga Sweet Food za temu nam je zadala Med.
Prava tema u pravo vrijeme !
I ovo je moja ovomjesečna ulaznica koju šaljem Aleksandri.

U ovo hladno, zimsko vrijeme svi smo podložniji prehladama, virusima, gripi, i tada je osim voća, povrća i tople juhice uglavnom i med neizostavna namirnica koju koristimo.

U mojoj kuhinji med je obavezan. Svako jutro velika žlica meda uz doručak ili prije doručka. I bilo koja vrsta meda, sve ih volim . Onda sam jedan dan prije 3-4 godine dobila alergijski napad , onaj pravi sa gušenjem. Sve je prošlo ok ali niti do danas nisam uspjela utvrditi što je bio uzrok toj alergiji. A liječnica mi je uz terapiju rekla da iz prehrane na neko vrijeme izbacim med, baš med !
Izbacila sam ga na neko vrijeme ali sam ga ubrzo i vratila, od meda mi kako se čini nije alergija i definitivno mi ne škodi.

A što se viroza i gripe tiče, niti jedna kod mene nije prošla bez teške upale grla. Grlo je moja bolna točka, kritična točka, i kod bilo kakvog naprezanja mene zaboli grlo.
Zato uvijek imam med i uvijek imam đumbir , svježi ili ušećereni. Žlica meda i kockica-dvije đumbira i grlo je opet u redu. 

Uz to, zimi su količine naranči, limuna, jabuka, mandarina......, koje ja pojedem doslovno neograničene :) . Kroz cijeli dan meni je u ruci neka od ovih voćkica a sa jabukom se doslovno ujutro budim i navečer liježem.

Stoga, ovaj put odlučila sam se protiv virusa boriti ne samo svježim namirnicama nego i jednom posebnom marmeladom u kojoj sam ih sve iskombinirala. Na moje zadovoljstvo jer zadovoljna sam ovim što sam dobila, a nekako vjerujem da bi ova marmelada mogla rastjerati i virusiće :):)

Marmeladu sam napravila ovako:

- 6 kom naranči
- 2 kom limuna
- 2 kom jabuka
- 2 cm korijena đumbira
- 1 velika žlica meda - svakako treba paziti koji med se koristi. Med dosta utječe na okus marmelade i koristite li neki intenzivniji takav okus će i marmelada imati. Zato je preporuka uzeti neki laganiji, neutralniji.  
- 250 g šećera
- 1/2 do 2/3 vrećice želina + 1-2 žličice šećera

- 3 naranče oguliti, odstraniti bijele kožice i meso naranče narezati na komadiće
- Od 3 naranče iscijediti  sok
- 1 limun oguliti, odstraniti bijele kožice i meso limuna narezati na komadiće
- Od 1 limuna iscijediti sok
- Jabuke oguliti, narezati na komadiće i kuhati ih dok ne omekšaju.
- Nakon što su jabuke skuhane, omekšale, usitniti ih u kašu (u sjeckalici, štapnim mikserom ili jednostavno izgnječiti viljuškom)
- Komadić korijena đumbira oguliti i što sitnije nasjeckati ili sitno naribati (ja sam ga sitno nasjeckala)
- U posudu za kuhanje staviti meso limuna i naranče, sok limuna i naranče, kašu od jabuka i đumbir
- Dodati šećer i dobro ga umješati.
- Smjesu kuhati dok ne uzavri i zatim još 10 minuta uz stalno mješanje.
- Zatim dodati med. Dobro umješati veliku, punu, žlicu meda i nastaviti kuhati još oko 2 minute uz stalno mješanje.
- Želin pomiješati sa 1-2 žličice šećera i umješati ga u smjesu. Kada opet uzavri kuhati još oko 2 - 3 minute.

Marmelada je gotova. Razliti je u čiste i zagrijane staklenke.
Dobro ih zatvoriti i okrenuti na poklopac. Neka tako stoje 10 minuta , a zatim ih okrenuti na pravu stranu.

A zatim......, uživati, što drugo ? :)


U okusu ove marmelade citrusi se osjete, jabuke se malo manje osjete ali dovoljno da se zna da su tu, povremeno đumbir malo zapecka (po mom ukusu mogla sam ga staviti i malo više) , a cijela marmelada je baš "medena" :):). Med se osjeti i daje marmeladi punu slatkoću. Količina šećera u marmeladi je mala za ovu količinu citrusa, ali više od toga ne treba jer je med zasladi čak i iznad očekivanja.






Eto ga, nema zime uz ovu marmeladu :):)





Broj komentara: 15:

  1. Hej Brankić,
    super ti je ova kombinacija, a teglice su ko male bombi koncentriranog zdravlja. :)
    baš mi je drago da si opet tu i da nas uveseljavaš sa svojim marmeladama. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Bez meda ni ja ne bih mogla, divan ti je ovaj recept, med i đumbir su super kombinacija!

    OdgovoriIzbriši
  3. Jos jedna fina marmelada od tebe :) Savrseno medena kombinacija!

    OdgovoriIzbriši
  4. Krasna marmelada, napravit ću ju.

    OdgovoriIzbriši
  5. Med je zakon i u mojoj kuci. Kao kcerka pcelara dajem sebi za pravo dati jedan savjet kod kupovine meda: Uvijek pitajte jeli 'topljeni' med i izbjegavajte ga. Iscijedjeni med (bez zagrijavanja) je bogatiji prirodnim antibioticima, mineralima i vitaminima. Usecereni/ kristalizirani med ne gubi od svoje vrijednosti.
    Odlican recept!

    OdgovoriIzbriši
  6. kombinacija ove marmelade je fantastična, ovo se mora isprobati

    OdgovoriIzbriši
  7. Hehe, marmelada sa medom :) Pa ti si genije :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Anafilaksa, e to je gadna stvar. Moja mama je imala dva anafilaktička šoka na ubod pčele, ali ja čisto sumnjam da je med u pitanju, jer si ga i ranije jela. U svakom slučaju zgodno je imati kod sebe epi pen, samoinjektor
    http://www.epipen.com/
    marmeladica je divna i tako egzotična!

    OdgovoriIzbriši
  9. "Jovana" - hvala puno, jako mi je drago da ti se marmelada sviđa !
    "lozica" - hvala ti !, drago mi je da ti se sviđa.
    "Andrea" - hvala ti Andrea, i meni je drago da sam ponovno ovdje sa vama. I hvala na komplimentu za marmeladu !
    "Aleksandra", "Just Cake Girl", "Stočiću postavi se" - hvala vam cure, drago mi je da vam se sviđa i ova marmelada !
    "Tamara" - i meni se ovdje najviše sviđa što su med i đumbir zajedno, zbilja se dobro slažu :) Hvala ti !
    "Casa de vainilla" - hvala ti na lijepim riječima, drago mi je da ti se marmelada sviđa !
    "Dunja" - hvala ti Dunja, nadam se da ćeš je jednom isprobati i biti zadovoljna !
    "Jasna" - hvala ti piuno Jasna za ove informacije o medu. Kao kćerka pčelara sigurno puno znaš o medu i hvala ti što to dijeliš sa nama. Drago mi je da ti se marmelada sviđa.
    "Nina" - hvala ti puno ! Nadam se da ćeš je isprobati i da će ti se svidjeti.
    "Taša" - hvala ti Taša, drago mi je da ti se ova kombinacija sviđa.
    "Jelena" - hvala ti puno Jelena za informaciju o ovom samoinjektoru. Za sada uvijek imam kod sebe tabletice i šumeći kalcij ako zatreba jer sam baš nekako podložna alergijama ali i ovo je svakako jako korisno i dobro i sigurno ću ga potražiti.
    Hvala ti i za kompliment za marmeladu, drago mi je da ti se sviđa.

    OdgovoriIzbriši
  10. da li ova marmelada može normalno stajati u smočnici godinu dana kao i klasična marmelada sa šećerom?

    OdgovoriIzbriši