ponedjeljak, 28. veljače 2011.

Kuvarijacije - Dobar jutarnji kruh

U ovom krugu blog-igrice Kuvarijacije isprobavali smo recept drage Anite sa bloga Istine i laži o hrani, recept za Dobar jutarnji kruh.

Dobar jutarnji kruh me privukao kada sam ga prvi put vidjela na blogu kod drage Dunje, a tada sam otkrila i Anitin blog koji je jako interesenatan, poučan i gdje Anita nesebično sa nama dijeli puno informacija kao i mišljenja o hrani i prehrani.

Dobar jutarnji kruh radila sam po receptu kako je objavljen uz izmjenu u količini masnoće. Tu količinu sa prepolovila nakon što sam pročitala komentare onih koji su ga radili kao i Anitinu sugestiju da se količina masnoće može smanjiti čak i na pola.

Originalni recept:

Sastojci:

•100 g maslaca (ili 50 g maslaca i 50 g kokosovog ulja) - kako sam u uvodu navela ja sam stavila pola količine , 25g maslaca i 25 g kokosovog ulja
•0,5 jusne zlice praska od psyllium sjemenki (ili 2 - 3 jusne zlice zobenih posija/mekinja) - koristila sam zobene mekinje
•1 dl vode
•1,5 dl (100 g) lanenih sjemenki
•2 dl (120 g) suncokretovih sjemenki
•1,5 dl (55 g) kokosovog brasna
•125 g badema, grubo nasjeckanih
•4 jaja
•1 cajna zlicica (ravna) morske soli
•malo cimeta

Priprema:
Zagrijte pecnicu na 170 stupnjeva. Maslac neka je sobne temperature. Pomijesajte psyllium prasak (ili zobene posije) sa vodom i ostavite da nabubre 5 minuta. Usitnite u mikseru ili mlinu bademe, lanene i suncokretove sjemenke. Pomijesajte sve sastojke mikserom te dodajte jos jednu saku cijelih suncokretovih sjemenki. Izlijte tijesto na pleh oblozen papirom za pecenje. Vlaznim dlanovima oblikujte okrugli kruh (oko 7-8 cm visok i 20-25 cm u dijametru). Ostavite da se pece 45 minuta na 170 stupnjeva. Ohladjeni kruh mozete narezati i zamrznuti, ili ga mozete u komadu cuvati u hladnjaku 7 - 8 dana.

Sastojke sam pripremila na način da sam badem i sjemenke suncokreta samljela.
Sjemenke lana nisam dodatno usitnjavala već sam ih stavila cijele.
Kokosovo ulje sam dodala u tekućem stanju, a maslac nasjeckala na listiće
Dodala sam ostale sastojke kako je navedeno i sve ih dobro umješala mikserom (na najmanjoj brzini, cca 2-3 minute miksanja)
Pleh sam obložila papirom za pečenje, na njega istresla smjesu, navlažila dlanove i bez problema formirala okrugli kruhić.
Dodatno, posula sam ga po vrhu sa sjemenkama suncokreta.
I kruh je spreman za pećnicu :



Pekla sam ga kako piše na 170 stupnjeva 45 minuta. Vidjela sam da je već bio pečen ali kako ja volim da bude malo zapečeniji i hrskaviji pojačala sam temperaturu na 200 i ostavila ga još 5 minuta. I tada je bio baš kako sam željela :) 



Nakon što se kruh ohladio (relativno brzo se ohladio obzirom da je dosta kompaktne strukture) , narezala sam ga, istina na malo deblje šnite, ali sa minimum mrvljenja.

Ovako narezani kruh baš mi izgleda dekorativno, uz to cijelo vrijeme tako fino miriše :)



Kako ga poslužiti ?
Sa maslacom je idealan, ja bih dodala još komadić nekog finog sira i doživljaj je potpun.
A obzirom da je to dobar jutarnji kruh koji jedemo za doručak ja nisam mogla zaobići moje marmelade koje su se tu našle uz maslac i sa ovim kruhom se savršeno slažu :)




Kruh ili kolač ? Pitanje mi se nametnulo jer u jednom trenutku imala sam osjećaj da jedem neki suhi kolač a u drugom trenutku bila sam uvjerena da je to kruh.
Kako god, ja volim ovakav kruh, pun sjemenki i sastojaka koji se uobičajeno ne bi stavili u kruh.
Sigurno ću ga napraviti opet i opet, vidim već da će se uz Dajanin savršeni No knead bread i ovaj kod mene udomaćiti.

Jedino što ću drugi put izmjeniti je količina kokosa. Okus kokosa je tu zbog kokosovog brašna a ja sam stavila i kokosovo ulje i malo mi se previše osjeti u odnosu na druge sastojke.
Bez obzira na to ovaj fini, neobični, kruh  je kod mene dobio čistu peticu ! :):)



Broj komentara: 19:

  1. Lijep i kod tebe a volim i različita mišljenja.

    OdgovoriIzbriši
  2. Krasno izgleda Branka, predivan!

    OdgovoriIzbriši
  3. Sto dobro izgleda, ovo treba da se proba. Pozdrav...

    OdgovoriIzbriši
  4. Cure, baš ste jutros sve vredne. Dopada mi se što može i sa pola putera. Odlično Branka. Ja ovakve hlebiće zamtam u krpu, pa u kesu i onda u fižider, a sutra se mogu seći jako tanke kriške i ne mrvi se.

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala za predlog,i ja sam pravila,odličan je!

    OdgovoriIzbriši
  6. Mogu misliti kako paše sa tvojim marmeladama! Predivan kruhić!

    OdgovoriIzbriši
  7. Da, da sa tim domacim marmeladama mora da je divan, mene bas privlaci ta narandzastam, kajsije pretpostavljam...

    :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Tvoj je naj ljepše oblikovan! Torta.

    OdgovoriIzbriši
  9. Ovo je za 'Bogovski' dobar pocetak dana!

    OdgovoriIzbriši
  10. Divno bucmast ti je ispao! Morati ću i ja idući put smanjiti masnoću da vidim kako će ispasti. Ispekla ga jesam odavno, ali nisam složila post. Jednako kao što ne stižem komentirati ni tvoje niti ičije druge, ali čitam. I zavidim na Londonu. I tebi i Andrei, ali mi je drago da ste uživale!
    I nemoj odustajati od bloga, ima teških dana i trenutaka kad nam se čini da ništa nema smisla , ali promijeni se to, a u sve naše blogove je uloženo previše truda i ljubavi da bi ih samo tako napustili. :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Hvala vam svima na lijepim komentarima, drago mi je da vam se sviđa moja izvedba ovog kruha. I drago mi je da ste ga mnogi od vas isprobali i da uglavnom dijelimo mišljenje da je dobar. Što se količine masnoće tiče bez problema se može smanjiti i kruh je jednako dobar.
    "Tadeja" - hvala ti što si se javila, znam kako je kada gužva uhvati i ne stigneš puno toga pa tako niti komentirati. Hvala ti u svakom slučaju što me i dalje čitaš. Dobro kažeš, nema smisla odustati, previše truda je uloženo a još više ljubavi i lijepo nam je ovdje. Loši dani će svakako proći ! :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Ovaj kruh mi odavno stoji na "to do" listi i mada u ovom krugu nisam stigla da ga isprobam, sigurno cu to uciniti u sto skorije vreme...mogu vec zamisliti kako fino pase uz tvoje domace maremelade, ma mirise cak dovde!:) Punooo lepih pozdrava leti do tebe...:)

    OdgovoriIzbriši
  13. Svima je predivno ispao! I ja planiram da ga mesim i kontala sam da koristim kokosovo ulje ali ako kazes da se mnogo osetilo u kombinaciji sa kokosovim brasnom onda cu verovatno raditi samo sa maslacem. Pamtim!

    OdgovoriIzbriši
  14. Brankic, pre svega drago mi je da si opet sa nama i da je zuta-minuta prosla :-*
    Hleb ti je ispao savrseno a posebno mi je dobra ova poslednja fotografija sa tvojim marmeladama. Verujem da je ukus fantazija, ali je kombinacija ubica struka :))
    Druga preporuka je da ipak meljes lanene semenke, jer jedino mlevene pruzaju maksimum svoje nutritivne vrednosti. Ipak, treba ih koristiti sveze mlevene, jer stajanjem gube svoja svojstva.
    Jos jednom, dobrodosla nazad!

    OdgovoriIzbriši
  15. Joj Branka, odlično izgleda. Ovo kod tebe je stvarno domaći štih i doručak. Kruh+marmelade, ajme koji gušt!

    OdgovoriIzbriši