nedjelja, 9. siječnja 2011.

Marmelada od limuna sa ruzmarinom

Blagdani su prošli, moje cure su se vratile u Dbk, pomalo se vraćamo u svakodnevnicu. Nakon dva tjedna pune kuće i aktivnog druženja sa rodbinom, prijateljima, hodanja po gradu i okolici danas mi se izgleda tako prazno :( iako već znam da čim sredim stan i sve opet bude na svome mjesti kreće novi ciklus svakodnevnice , i tako do ponovnog susreta :)
Dosta toga smo ovih dana prošle i K. je posebno uživala u snježnim radostima na Sljemenu, u klizanju na ledu , u druženju sa svojim malim prijateljima, a nije propustila niti shopping :). Zapravo, svi smo uživali jer smo bili zajedno i to nam je uostalom i bilo najvažnije. Kako to obično bude, jučer prije odlaska nikako se nismo mogli dovoljno napričati, baš tih zadnjih par sati trebalo je reći sve što nismo zadnjih par dana :)

A u tih zadnjih par dana pričalo se i o mojim marmeladama :) . Sestra je kolegicama u Dbk htjela odnijeti neku od marmelada i zamolila me da joj nešto napravim. Naravno da sam jedva dočekala da mogu neku skuhati jer sam se pomirila sa time da preko blagdana neće biti ništa od toga ali evo prilike i mene sa voćkicama, dodacima i zamirisale su ..... :)

Uz već isprobane kombinacije odlučila sam se i na jednu novu.
Marmeladu od limuna. Sa dodatkom ruzmarina.
Mama mi je donijela neprskane domaće limune (koricu sam odmah pospremila) a meso limuna završilo je u ovoj mirisnoj marmeladi.

Marmeladu od limuna do sada nisam uspjela napraviti da bude onakva kakvu želim. Uvijek bi mi se u kuhanju šećer toliko karamelizirao da je marmelada svakom minutom postajala sve više smeđa, a ja sam željela žutu marmeladu od limuna. Odlučila sam da ću je raditi dok je takvu ne dobijem. U međuvremenu sam i kupila jednu takvu i znam da su za njezin izgled zaslužni svi mogući dodaci koji su tu stavljeni jer gledajući osnovne količine ništa tu nema što bi joj dalo baš takav izgled.

Iako sam pomalo ali sigurno počela izbacivati želin iz marmelada i odlučila se na dulje ukuhavanje,  ovdje sam se odlučila na varijantu sa želinom iz jedinog razloga da ne bi zbog duljeg kuhanja šećer opet počeo sa karameliziranjem a moja marmelada opet postala smeđa umjesto žuta.

I dobila sam koliko-toliko žutu marmeladu od limuna :) :). Nije niti ova baš ono što sam htjela ali zaključila sam da može proći :)
Ruzmarin sam joj pridodala tako da dodatno zamiriše i da dobijem doživljaj mediterana.
Dodala sam i malo likera od ruže :)
I dobila sam marmeladu čiji mi se okus jako svidio .

Ovu marmeladu sam napravila ovako:

- 500 g limuna - očišćenog mesa limuna
- 400 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice likera od ruže (može se izbaciti a može i zamjeniti nekim drugim likerom po želji)
- 3-4 grančice ruzmarina
- 1/2 vrećice želina + 2-3 žličice šećera

- Limun oguliti, odstraniti bijele kožice i meso limuna nasjeckati - da se dobije 500 g nasjeckanog mesa limuna sa pripadajućim sokom
- Mesu limuna pridodati šećer i vanilin šećer i sve dobro umješati
- Grančice ruzmarina staviti u kuhinjsku vrećicu ili omotati u gazu i natopiti u limun sa šećerom.
- Staviti na hladno mesto i neka tako stoji 2-3 sata (može ostati i preko noći)
- Zatim izvaditi grančice ruzmarina i ocijediti ih , a smjesu limuna i šećera staviti kuhati.
- Dok smjesa koja se kuha ne uzavri jednu grančicu ruzmarina nasjeckati na sitne komadiće, da se dobije 1 žličica nasjeckanog ruzmarina.  Da bude jednostavnije može se upotrijebiti i sušeni ruzmarin , tada je dovoljno oko 1/2 - 2/3 žličice sušenog ruzmarina.
- Kada je smjesa zakuhala , kuhati je i dalje uz stalno mješanje oko 5 minuta.
- Zatim dodati liker od ruže (ili neki drugi liker po želji ili ga jednostavno preskočiti)
Dodati nasjeckani ruzmarin  
- Kuhati još 5 minuta uz stalno mješanje . (i sada dolazi vrijeme kada šećer pomalo postaje smeđi i daljnjim duljim kuhanjem marmelada više neće biti žuta)
- Sada u smjesu dodati  želin pomiješan sa 2-3 žličice šećera, dobro ga umješati, neka opet uzavri i kuhati još oko 2-3 minute.

- Marmelada  je gotova.
- Razliti je u čiste i zagrijane staklenke, dobro zatvoriti i okrenuti na poklopac. Neka tako stoji 10 minuta.
- Nakon 10 minuta okrenuti staklenke na pravu stranu, ohladiti i......., uživati ! :)

Da, baš uživati, u okusu i u mirisu !
A ja uživam i u boji koju sam konačno koliko-toliko dobila. Iako vidim i ja da je još uvijek pomalo smeđkasta i  još će ona na doradu  :):)




 
Bez obzira na količinu šećera koja se možda čini velika ova marmelada je i dalje kiselkasta. Tko želi slatku marmeladu (ne i preslatku) treba staviti limun i šećer minimum u omjeru 1:1. Ovisi sigurno i o limunima, kod mene je ispalo ovako, kiselkasto.




Ako želite po zimi donijeti dašak mediterana u kuću, ili po južini i kiši donijeti sunce, sunčani dan napraviti još sunčanijim, ........, ova marmelada je tu ! Dovoljno je da zamiriše :):)



Broj komentara: 26:

  1. Nista ljepse od provedenog vremena sa onima koji su nam bliski :-)
    Limun i ruzmarin se odlicno upotpunjuju, tako ova tvoja marmelada mora biti odlicna.

    OdgovoriIzbriši
  2. joj, marmelada ti je divna, totalno sam oduševljena! Dodatak ružmarina me baš zaintrigirao, i mislim da bi ova marmelada izvrsno išla uz neku piletinu :))) Baš kako kažeš, u ove tmurne dane ovakvo nešto te definitivno oraspoloži.. možda bih je mogla napraviti uskoro pošto znam ženu na placi koja prodaje baš domaće limune sa Brača. Odlično, prekrasno i svaka čast! :-))

    OdgovoriIzbriši
  3. btw. ja ne vidim nikakvu smeđu boju na maremladi, pa ona je kristalno čista, žute boje poput finog želea ;) ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Prekrasna je marmelada. Uopće ne treba na doradu. Super mi je dodatak ružmarina. Kada dobijem domaćih limuna bacit ću se u izradu iste. Drago mi je da ste provele super praznike. Meni se osobno Zagreb više sviđa u proljeće :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Mnogo lepo izgleda a mogu misliti kakav je ukus... Da znas da cu probati, jer onaj dzem/marmeladu od pomorandze obozavam, i vec znam da cu i ovaj obozavati. I zavidim ti na neprksanim limunovima, ja o tome mogu samo da sanjam :)

    Boja je DIVNA i mislim da ne treba nista dalje da menjas! Hvala za predivan recept!

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovo je predivno! nekoliko puta sam pravila dzem od limuna ali ova kombinacija s ruzmarinom me potpuno osvojila - svakako cu isprobati, hvala na prekrasnom receptu

    OdgovoriIzbriši
  7. Jako lijepo izgleda i mislim da je boja baš izrazito žuta. :)
    Kombinacija ružmarina i limuna je savršena, ta dva okusa i mirisa se divno nadopunjavaju i mislim da je ova marmelada pun pogodak. :)

    OdgovoriIzbriši
  8. predivno...kombinacija je stvarno sjajna i vjerujem da je jako uskusna i aromatična. baš sam dobila iz dubrovnika pošiljku domaćih limuna, ružmarin imam, a imam i domaći limoncello. mogao bi pasto ovaj pekmet uskoro ;)

    OdgovoriIzbriši
  9. Prekrasno, prekrasno!
    Obožavam takve kombinacije, a nikada nisam napravila mermeladu s dodatkom ružmarina. Pravo je vrijeme za to...

    OdgovoriIzbriši
  10. vrlo originalno, limun i ruzmarin, mislim da cu isprobati. jako lijepo izgleda. ja sam se tako vise puta mucila pripremiti marmeladu od naranci, da nije ni pregusta ni prerijetka, ni preslatka ni pregorka :)....

    OdgovoriIzbriši
  11. ovo moram probati pod obavezno!!! jako mi se svidja!

    OdgovoriIzbriši
  12. Majke ti, gdje ti vidiš ovdje smeđu boju?
    Fantastična marmelada, originalna i mogu zamisliti kako lijepo miriše.

    OdgovoriIzbriši
  13. dopada mi se ova marmelada, jedino bih ja izostavila ružmarin, jako mi se dopada ovaj dodatak likera i to ću isprobati

    OdgovoriIzbriši
  14. Au, pa ovo izgleda predivno. Cim sam videla tu divnu zutu boju odmah sam osetila osvezavajuci ukus limuna. Nista ja tu ne bih menjala :) Svaka cast.

    OdgovoriIzbriši
  15. prekrasna marmelada, sviđa mi se dodatak ružmarina, možda bi moglo i malo lavande ;)

    OdgovoriIzbriši
  16. http://pippi-u-kuhinji.blogspot.com/2011/01/12-blog-awards.html :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Draga svrati do mog bloga, čekaju te nagradice :)

    OdgovoriIzbriši
  18. Baš sam se na putu pitala da li ce se pojaviti koja agrumska delicija, pa naravno kod koga bi nego kod tebe. Odlična kombinacija. Kako ti je prekrasno želeast.

    OdgovoriIzbriši
  19. Prelepa marmeladica, počastila sam se a ti svrati kod mene po nagradu!!!

    OdgovoriIzbriši
  20. Brankic, imas kod mene nagradicu pa svrati po nju. inace se spremam da pravim tvoju marmeladicu sa narandzama i viskijem pa nikako. Odavno me mami, a i ova mi deluje perfektno.

    OdgovoriIzbriši
  21. Ja se kad su limuni u pitanju nisam upuštala u marmelade, s druge strane ja upravo zbog tog kraćeg vremena kuhanja, koje omogućava da marmelade zadrže svjetliju boju, priznajem da još ne odustajem od želina.
    Sviđa mi se boja tvoje, baš je taman dovoljno žuta, ada nije prešla u karamel žuto, a vjerujem da joj ružmarin daje poseban šmek! :)
    Fotke su jako, jako lijepe!

    OdgovoriIzbriši
  22. Praviću već ove nedelje.Obožavam limun!

    OdgovoriIzbriši
  23. Branka, svrati po jednu nagradicu kod mene :)

    http://mojanoblica.blogspot.com/2011/01/nagrada-3-u-1.html

    OdgovoriIzbriši
  24. Divno, fantasticno, prelepo! Tako pametna i interesantna kombinacija limuna i ruzmarina. Svaka cast. Zelin predpostavljam da je pektin? U tom slucaju dodatak istoga uposte nije losa stvar. Mi ga na poslu uveliko koristimo, prvenstveno za pripremu pate de fruit.
    Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  25. Prava ste majstorica!!!! SVAKA ČAST!!! :-)))))

    OdgovoriIzbriši
  26. Branka, sve najbolje u novoj godini a sto se tice marlelade, nema sta da se doda, super...

    OdgovoriIzbriši