ponedjeljak, 3. siječnja 2011.

Kuvarijacije - Vol-au-vent

Pozdrav svima u prvom ovogodišnjem postu !! :)
Još jednom koristim priliku da vam zaželim Sretnu Novu Godinu i sve naj, naj, najbolje !!!


U  blogerskoj igrici Kuvarijacije zadatak u 12. mjesecu , sada već prošle godine :) ,  je bio napraviti Vol-au-vent po receptu sa Dunjinog bloga Parfe Dunja. 
Ova "školjka za punjenje" privukla me već ranije kada sam je vidjela na Dunjinom blogu, a priliku za isprobavanje uzela sam sada kada smo je izglasali i u okviru igrice.


Na početku mislila sam da je komplicirano napraviti i da će biti pucanja tijesta na sve strane, ali nije bilo tako, školjkicu nije uopće komplicirano napraviti. Važno je pratiti Dunjine upute i sve prilično lako ide. (ja u jednom detalju nisam obratila pažnju na upute pa sam imala mali problem ali do toga ćemo već doći)


Jedan od razloga što sam u ovom krugu igrice sudjelovala sa posebnim guštom je da sam ovaj put, kod izrade Vol-au-venta ,  imala i pomagačicu, moju nećakinju K., koja se oduševila kada je čula što ćemo raditi.


I krenule smo.......


Potrebno je:
- lisnato tijesto - industrijsko 500 gr ili malo više, ovisi o ukrasima
- 1 jaje + 1 žutanjak
- aluminijska folija, kuhinjski ručnik ili salvete
- neka okrugla posuda koja će poslužiti kao kalup


Mi smo se odlučile napraviti 2 manje "školjke" odnosno "šeširića" kako smo ih mi zvali jer su nas jako podsjećali na šeširiće :)


Sve potrebno smo pripremile i K. se prihvatila razvaljati tijesto:




Od silnog uzbuđenja zaboravile smo i podlogu za stol, ali uspjele smo sve odraditi i ovako direktno na staklu :) . Tijesto sam kasnije preuzela ja, a K. je radila ukrase za "šeširiće".


Postupak - prenosim kako piše kod Dunje:
Prije svega posudu iznutra obložiti aluminijskom folijom u 3 sloja, pa natrpati što više salvetama ili papirnatim ručnicima i preklopiti isto folijom
Uzela sam dvije manje zdjelice, obložila ih folijom i napunila kuhinjskim ručnicima. I tu sam napravila spomenutu grešku. Kuhinjske ručnike nisam razrezala tj.nekako usitnila već samo onako "u komadu" ugurala u zdjelicu i to se kasnije pokazalo kao problem kod vađenja. U svakom slučaju, dobila sam dobar, čvrsti kalup (na žalost, zaboravila sam ga slikati :(


Razvaljati četvrtinu tijesta u krug (to će biti dno školjke) i položiti na obrnutu stranu pleha i staviti masni papir ili u ovom slučaju silikonsku podlogu. Izvaditi iz kalupa foliju sa papirima i staviti na tijesto. Rubove donjeg tijesta namazati umućenim jajetom pa razvaljati ostalo tijesto i staviti na polukuglu od al. folije. Cijelo tijesto premazati jajetom i rezati ukrase ako imate volje i inspiracije ili ako vam ostane tijesta




Ovaj dio sam napravila ovako kako piše, dvije četvrtine tijesta su bile dvije podloge, a druge dvije četvrtine tijesta su bile "poklopci". Donji rub sam malo uvila (nešto mi je ljepše izgledao sirov nego kada se ispekao i napuhnuo :) ) Od svake četvrtine tijesta sam oduzela malo kako bi ostalo za ukrase.
Podlogu sam premazala umućenim jajetom, a "poklopce" u tankom sloju prvo umućenim jajetom, a zatim ih premazala i samo žutanjkom



K. je napravila ukrase, stavili smo ih i također premazali žutanjkom.

I naši "šeširići" su spremni za pećnicu :)






Treba školjku peći oko 20 min na 200 st. Malo prohladiti i još toploj odrezati poklopac. Polako izvaditi papire. I to je to.
Pećnicu sam zagrijala na 200 stupnjeva i pekla točno 20 minuta.
Nakon što se malo prohladilo odrezala sam poklopce (bez problema) i počela vaditi papire. Kao što sam već rekla nisam pazila na to da usitnim papire i vađenje je potrajalo. Ako povučem cijeli papir raspuknuti će mi se tijesto tako da sam uvukla škare unutra i pomalo ih tako rezuckala i "čupkala" vani. Na kraju, uspjela sam sve izvaditi, reklo bi se bez posljedica :)


I to je to !! :)


Odlična ideja za serviranje salata, namaza .......
U mom slučaju jednu školjku ili šeširić napunila sam francuskom salatom :








- a jednu sa paštetom od tunjevine :








Uživali smo :) i sugurno ću još dosta puta nešto servirati u "Vol-au-vent" !






  

Broj komentara: 13:

  1. Pa ti si majstorica, to uopće nije jednostavno. Ma super ti je ispalo. To je starinski način kako hladne zakuske obogatiti extravagantnim izgledom. Nekad nije bilo hrane puno kao danas, pa se ono malo francuske salate utrpalo u jednu ovakvu školjku, i izgledalo je raskošno, a sadržaja nije trebalo biti puno. Daj si zamisli nekad kad sam ja bila mala, od kud grašak, pa i mlada mrkva (osim ona iz trapa), a i na jajima se štedilo, a ulje za majonezu... svako je dobio jednu žlicu na tijestu od školjke koja se svečano škarama razrezala pred svima. Lijepa stara vremena. Čestitam ti još jednom.

    OdgovoriIzbriši
  2. Divno vam je ispalo. Eto čovek se uči dok je živ, i baš zato su ovi blogovi super da nam skrenu pažnju gde možemo da omašimo. I ja bi nagurala dugačak papir. Nažalost nisam napravila ovu sjajnu stvar jer mi se nikako nije uklapala u Novogodišnji meni (suprugu sa temperaturom nije bilo do ovog krasnog testa), ali imam recepte za krasne salate i sigurno će biti na mom stolu uskoro u raznim i minijaturnim izdanjima. Zanima me, ako se napuni salatom kao što je francuska, pa onda stai u frižider, da li testo omekša i deformiše se ili je potrebno ga dobro sušiti na sobnoj temperaturi pa tek tad puniti! Htela sam da napravi dan unapred, pa stavim u frižider, ili mora da se pravi kada se servira?

    OdgovoriIzbriši
  3. Konačno otvorih post, jučer se nije mogao otvoriti.
    I tebi i tvojima svako dobro u Novoj godini, draga Branka!
    Skidam kapu što si ga odlučila napraviti! Ma lako ti je kada si imala ovakvu pomagačicu:)
    I sve ti je odlično ispalo, dobra zamisao serviratri i druge salate u njemu:)
    Čestitam vam, tebi i tvojoj nećakinji!

    OdgovoriIzbriši
  4. Bravo, cure..."sesirici" odlicno izgledaju i moram vam reci da ste ste se vrlo lepo snasle!:) Ja se upravo spremam da kuckam receptic, jer sam isla nesto laksom varijantom... naime, nisam pravila donje postolje od testa, vec sam kalup samo oblozila folijom i testom i tako ispekla (sve zajedno sa kalupom, bez stavljanja onih trakica)...posle sam skoljku jednostavnao prebacila na ravan tanjir i napunila salatom....nista nije iscurilo sa strane jer se odmah posluzilo;)

    OdgovoriIzbriši
  5. odlično su ispali ovi vaši šeširići i sigurna sam da baš ne bi to tako dobro izgledalo da nije bilo nećakinje ;)

    OdgovoriIzbriši
  6. Krasno izgledaju, a sigurno je bilo i jaako zabavno uz takvo društvo...predivno!

    OdgovoriIzbriši
  7. Predivno izgleda! Svaka cast!!! Nisam ucestvovala ovaj mesec, ali verovatno ce ovaj sesiric i kod mene doci na red nekom prilikom :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Svaka čast. Lepo izgleda, nisam hrabra da isprobam ovo, nažalost... Sve najbolje u Novoj godini, uz puno sreće i dobrog zdravlja, od srca ti želim. Pozdrav, draga

    OdgovoriIzbriši
  9. Brankic, odlicno ste napravile. Pomocnica ti je preslatka :) U malo da omasim tvoj post (ne znam sta se zabaksuzilo sa pregledom tvog blog-a :( ) jer sam pokusala da otvorim i prikazivalo je uporno da stranica ne postoji.

    Preskocila sam ovaj krug kuvarijacija i sada mi je krivo zbog toga.

    :-***

    OdgovoriIzbriši
  10. Jako lepo! Odlican ste tandem:)
    Sve najlepse u 2011. godini!

    OdgovoriIzbriši
  11. Divno ste ga uradile.Ja kada sam videla recept odusevila sam se.Ali nazalost nisam stigla napraviti.Deluje vrlo komplikovano ali nije.Btw jel tesko bilo posle izvaditi foliju?Mislim kada je pečeno?

    OdgovoriIzbriši
  12. Prekrasan je, a imala si i odličnu desnu ručicu koliko vidim! Super! :)

    OdgovoriIzbriši