ponedjeljak, 31. siječnja 2011.

Kuvarijacije - Bounty čokoladice

U ovomjesečnoj igrici Kuvarijacije radili smo Bounty čokoladice po receptu koji je na Coolinarici objavila Vanilyca.


Bounty čokoladice po ovom receptu sam napravila već puno puta do sada , ali nikada mi nisu ispale tako lijepe da bi ih i slikala i to negdje objavila. Sada sam se odlučila opet sa njima pozabaviti,  rezala sam ih i glazirala najbolje što sam znala, opet mi izgledaju nekako "čupave" , ali evo, na kraju su mi  ispale ovakve kakvima ih vidite :)


Bounty inače jako volim i to je čokoladica koju ću među prvima odabrati onda kada mi prifali nešto slatko, bilo to zbog neke trenutne nervoze kada je čokolada i više nego dobro došla :), bilo kada se opustim uz šalicu kave i  baš mi  dobro dođe još onaj mali slatki zalogaj.

Ovaj bounty ima okus zbilja jako sličan originalu. Ono što me u prvo vrijeme kada sam ga radila "brinulo" je količina margarina i šećera u receptu i moram priznati da su mi čokoladice uistinu malo premasne i preslatke.
Odlučila sam zbog toga nešto izmjeniti te omjere (pa kako ispadne :) ), ali ipak ne ovaj put, nisam sada eksperimentirala već sam se točno držala recepta koji ide ovako:

Sastojci:
Bounty
- 1 dl slatke pavlake
- 250 g margarina sa aromom slatke pavlake
- 300 g šećera
- 250 g kokosa

Čoko-preliv
- 150 g tamne čokolade
- 80 g margarina


Postupak:
1. Šećer, margarin i slatku pavlaku, otopiti na srednjoj temperaturi ( kod mene je to 1, 2, 3, znači 2…), a onda povećati temperaturu ( 3 ), da provri.
Ovako sam napravila, sjedinila se sastojke i otopila ih mješajući na srednjoj vatri.

2. Kada provri, dodati 250 g kokosa i sve sjediniti.
Kada je prva smjesa provrela dodala sam kokos, pomalo, uz stalno mješanje, maknula sa štednjaka i sve dobro  mješajući sjedinila


3. Manjem plehu obložiti dno papirom za pečenje, i izliti smesu.
Pleh promjera 25*17 obložila sam papirom za pečenje,  izlila smjesu i poravnala je po vrhu.

4. Staviti u frižider da se stegne 2 h.
Obzirom da je vani temperatura u minusu , pleh sam ostavila na lođi da se hladi i stegne preko noći, a zatim ujutro prebacila u frižider gdje je stajalo još oko 1 sat.

5. Dasku za sečenje ili tacnu obližiti papirom, ( kako se ne bi lepilo ). Nožem odvojiti ivice kolača od pleha, pa prevrnuti ga na tacnu, i skinuti papir sa kolača.
Ovaj dio sam ovako napravila i bez problema sve odvojila i odstranila papir.

6. Seći kolač, kao minjone ili čokoladice, i vratiti ih u frižider, dok se sprema glazura.
Maknula sam rubove kolača i narezala ga na kockice. Prva ideja mi je bila da napravim male okrugle minjončiće i sada mi je žao što se nisam odlučila na tu varijantu, mislim da bi bilo efektnije. Ali, evo kockica :)

7. Čokoladice ili minjone preliti čokoladom i ostaviti da se stegnu.
Napravila sam čokoladni preljev i svaku kockicu u njega umakala, stavila na podlogu prekrivenu papirom za pečenje i sve stavila u frižider da se stegne cca 2 sata.



Dodatno, otopila sam malo bijele čokolade i htjela napraviti bijele prugice po tamnoj glazuri, ali nije mi išlo. Bijela čokolada koju sam otopila nije bila baš najbolji materijal za ovu ideju tako da sam na kraju po njoj posula bijele čokoladne mrvice i dobila ovaj crno-bijeli efekt. Nije neko umjetničko djelo, ali ok recimo da je fora :)

I kao što sam na početku rekla, ovaj bounty mi je okusom vrlo sličan originalu. Ali, i dalje mi je malo premasan i presladak. Drugi put ću se sigurno upustiti u eksperiment sa omjerima, smanjiti ću šećer i margarin, povećati pavlaku i ostaviti kokos kako stoji. I vidjet ćemo što će ispasti :)



Ovih dana prati nas neko ružno vrijeme i nismo baš puni elana za negdje ići i sa nečim posebno se baviti. Tako i ja sam mojim prijateljicama nisam otišla u neki uobičajeni vikend-đir , kavicu ili šetnju. Više nam je odgovaralo biti negdje u stanu i cure su došle k meni na kavu i "čašicu razgovora" :). Počastila sam ih sa ovim bounty-cama i njima su se svidjele, toliko da danas kada je post u objavi nema više niti jedne :):)




p.s. I ovo je moj 100-ti post ! :):)

22 komentara:

  1. Branka, ma odlično su ti ispale. Najbitniji je ukus. Ti svi sitni kolači su jako slatki jer je poenta da se pojede jedna kockica, a smanjiti šećer nije nikakav problem. I ja ne volim preslatke kolače, pa bi se onda ja odlučila da u startu smanjim šećer.

    OdgovoriIzbriši
  2. Koja brojka da stoti post ,čestitike a ove bounty sam radila ali mi nije baš ispao pa nisam sudjelovala u ovom krugu ali tvoji su savršeni.

    OdgovoriIzbriši
  3. čokoladice su ti divno ispale, meni se okusom nisu dopale, ali moji su bili oduševljeni i riješili su sve u rekordnom roku

    OdgovoriIzbriši
  4. Bravo za 100 ti post:)

    Slazem se sa Vama da je slican originalu, ali da je i premasan.
    Ali svejedno, lepo Vam je ispao!

    OdgovoriIzbriši
  5. Uopće se ne moraš brinuti da su čupave jer meni izgledaju savršeno. :)
    Nisam stigla sudjelovati u ovom krugu ali sudeći po tvojim fotkama ovaj domaći Bounty izgleda baš kao pravi. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Čestitke za stoti post, i to baš ove slatke kokos - čokoladice, moram priznati da posute kokosom su baš posebne i originalne, nisam to kod nikog još vidjela.

    OdgovoriIzbriši
  7. Ma šta kukaš da ti nisu ispale kako treba? :))) Baš su ti super ispale. A za ove bijele čokoladne mrvice sam isprva pomislila da je to ustvari kokos! :))))
    Sinoć sam ih pravila. Vatam zadnji voz za objavu danas nekad popodne :)))

    OdgovoriIzbriši
  8. Čestitke na 100-tom postu! Šta se žališ, odličen su ispale, i još se sve pojelo!
    Nisam učestvovala u ovom krugu, nešto mi je bilo previše kokosa, em u kuvarijacijama em u ajme koliko nas je. Meni je od tolike količine kokosa već bilo dosta!

    OdgovoriIzbriši
  9. Cestitke za 100-ti post!
    Odlicno su ispale! :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Baš su ti lepo ispale čokoladice! Čestitke za 100-ti post!

    OdgovoriIzbriši
  11. Prekrasno su ti uspjele :))) Čestitke :))

    OdgovoriIzbriši
  12. Bounty izgleda famozno. Čestitke i još puuuno postova....

    OdgovoriIzbriši
  13. Svaka čast za 100-ti post,nije to mala stvar;))
    Čokoladice su ti super ispale i meni se sviđa dekoracija!

    OdgovoriIzbriši
  14. Bas su ti lepe :)
    Cestitke za 100-ti post :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Cestitke za stoti post!!! Dopada mi se kako su ti ispale i presek je jako lep:)

    OdgovoriIzbriši
  16. Čestitke na 100-tom postu prije svega! A onda i čestitke za Bountyje, odlično su ti ispali. Oko masnoće i slatkoće se izgelda manej više svi slažemo. Ja sam zamijenila maragarin maslacem, ali je očito trebalo smanjiti i udio šećera.

    OdgovoriIzbriši