nedjelja, 19. prosinca 2010.

Mirisni kolačići

Bliže se blagdani , meni najdraže vrijeme u godini. Vrijeme kada mi je sve nekako ljepše drugačije. Iako znam da je zapravo isto kao jučer i kao što će biti sutra ta dva tjedna blagdana jednostavno živim u nekom ljepšem svijetu. Ovi blagdani i ta dva tjedna koji su pred vratima biti će drugačiji nego do sada.

Ovu godinu ne idem već standardno kod mojih u Dbk već oni dolaze k meni. Ajme, radost je to naravno ali i panika :) Istina je , ulovila me panika jer u mom malom stanu treba udomiti mamu, sestru i sada već veliku K. i malu pseću ljubimicu Liu, treba sve pripremiti, urediti,  ispeći, skuhati, dočekati, osmisliti dane, vrijeme, aktivnosti, svima ugoditi, i u tri različite generacije niti jednu ne zanemariti (sada tek vidim kako je jednostavno kada dolaze pojedinačno :) ,   ........, uh, uh, sve sam ja to lijepo posložila, napravila plan za pripreme i ...., ništa do sada ne ide po planu, odnosno sa svime lijepo kasnim. Uz to, prijateljima za Božić uz neke sitne poklone uglavnom darivam moje pripravke i namjeravam to napraviti i ovu godinu pa i za to treba vremena kojega je sada eto malo.

No dobro, što je tu je , odlučila sam ne paničiti nego ići optimistično. Dakle,  cure su presretne što ovako dolaze i što ćemo sada imati   zagrebački Božić i Novu Godinu (naravno presretna sam i ja), možda i sa snijegom pa da bude baš onako pravo , kao iz slikovnice :).   I naravno  viču da ništa ne pripremam jer nešto ćemo valjda i zajedno napraviti a i kako god bude biti će nam dobro. Ali ja se ne dam ,  jednostavno, moram ih lijepo dočekati i onako kako sam zamislila. I tako će i biti ! :)

Ovaj vikend bacila sam se na pečenje keksića , ali te recepte neću stavljati jer recepti su vaši :) a kako su meni ispali vidjet ćete u slijedećem postu.  Biti će tu još i nekih kolačića, nešto za Božić a nešto za Novu Godinu i ja nisam imala problema sa traženjem recepata, više sam problema imala za koji se odlučiti. A između ostalih tu su i ovi keksići/kolačići  koje želim podijeliti.
Oni su mirisni, oni su ukusni, prhki, mekani, jako fini ........ :) 

I naprave se jako brzo i jednostavno. 
Potrebno je: 

- 100 g maslaca
- 75 g šećera
- 2 žumanca
- korica 1 limuna
- 1 žličica začina za medenjake
- 1/2 žličice cimeta  
- 125 g brašna
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 4 -5 žlica mlijeka
- 50 g grožđica
- 50 g badema
- 50 g kandirane korice limuna
- 50 g kandirane korice naranče
- šećer u prahu za posipanje

- Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva
- Grožđice namočiti u mlaku vodu
- Bademe sitno nasjeckati
- Mikserom pjenasto izraditi mlasac.
- Dodati šećer i dalje mutiti dok se ne postane kremasto.
- Umješati žumanjca, koricu limuna, začin za medenjake i cimet.
- Brašno i prašak za pecivo pomiješati i pomalo umješati u smjesu i dodatavati mlijeko.
- U tijesto zatim umješati grožđice, nasjeckane bademe  i kandiranu koricu limuna i naranče
- Žličicom vaditi male hrpice i stavljati ih na pleh prekriven papirom za pečenje. Dobije se oko 30-35 hrpica/keksića.
- Peći na 180 stupnjeva, 12-15 minuta
- Kada se ohlade posuti ih šećerom u prahu 
- Slijedeći korak je pojesti ih  naravno :) a možete ih i pospremiti u dobro zatvorenu kutiju da vas pričekaju do upotrebe. 







Meni par komada jednostavno nije stalo u kutiju pa sam ih morala pojesti :) . I baš kako sam već rekla, mirisni su, prhki i mekani, meni jako ukusni, uz topli čaj , kavu, može i uz čašicu likera, svugdje će se dobro naći i snaći :). A kada se ispeku i kada zamirišu odmah će vam popraviti i raspoloženje i onaj lijepi dašak blagdana već ulazi u kuću.........

I jedino mi je žao što odmah nisam stavila duplu dozu :)

  
  

Broj komentara: 15:

  1. Po svim navedenim sastojcima, mora da su izuzetnog mirisa. Vjerujem da takvi kolacici, zimsko doba i blagdani idu jedno uz drugo...stvaraju lijepe memorije. Ja kad ih pravim ovdje (Australija), nisu onakvi kao kod vas. Fale neki elementi:-(

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo su definitivno mirisni keksici:))) Nadams e da ces sve stici i zelim ti da se lijepo provedes sa svojom obitelji,a sigurna sam da hoces:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Mmmm, kandirana korica narandze i limuna. Mora da su predobri.

    OdgovoriIzbriši
  4. Znaš šta, najvažnije od svega je da ste vi skupa, imaćete malo drugačiji Božić i Novu a sve ostalo će ići kako treba.
    Ovi keksići su pravi izbor: mirišu, mirišu:)) a vjerujem da će biti još dosta toga:

    OdgovoriIzbriši
  5. Jao sto su fini,ja za božić i ng napravim milion keksa...ali pojede se!

    OdgovoriIzbriši
  6. Meni malo nedostaje sva ona gužva oko božićnih priprema, ali nažalost svake godine idemo kod svekra i svekrve, a mojoj je svekrvi mrzak svaki pomen hrane. Tako da pripremim malo kolača (uglavnom keksa, jer put je dug), i ponesem ih, inače desert bismo vidjeli samo kao fatamorganu u pustinji :D
    Ne brini ti ništa, bit će vam lijepo i sve ćete to onako ženski u veselju odraditi.
    Za zagrijavanje, ovi keksi nisu nimalo loši, miris Božića je već na stolu :D

    OdgovoriIzbriši
  7. Kad sam ugledala ove tvoje keksiće, sjetila sam se moje bake, ona je imala neke takve uvijek za večeru, čaj i keksi, isto sa puno mirisnih začina. I kad sam bila klinka, to mi je išlo na živce, uvijek sam ju pitala, možeš si valjda napraviti nešto drugo. Ona se samo zagonetno nasmijala i rekla, jednom ćeš ih i tekako cijeniti. Eto, cijenim ih, danas, a tebi čestitam na trudu i veselju što ćeš imati goste.

    OdgovoriIzbriši
  8. Mogu samo zamisliti kako mirisu!!!
    Verujem da ces ti to sve postici i docekati svoje devojke upravo onako kako si zamislila :) Uzivajte!!!

    OdgovoriIzbriši
  9. Ništa lepše nego kada praznike delimo sa onim koje volimo. Tada ništa nije teško, a mali stan postane vila kada se svi okupe. Dobro planiranje je ključ, ali i ako se ne stigne, ko mari, zajedno pravite ono što je ostalo i tako podelite radost kuvanja za one koje volite!

    OdgovoriIzbriši
  10. Keksici su ti super! A vi se svi lijepo provedite i u ljubavi i sreci docekajte Bozic! Sretan Bozic!

    OdgovoriIzbriši
  11. UH deluju savršeno ukusni a kako mirišu moraću sama da proverim :-)) !

    OdgovoriIzbriši
  12. Draga Branka želim vam da provedete blagdane kao iz bajke, a uopće ne sumnjam da će tvoje cure uživati u keksima i svim tvojim delicijama. Volim kekse sa začinima za medenjake oni su mi baš idealni za blagdne i zimu. Vjerujem da su ovi tvoji jako ukusni i mirisni. :)

    OdgovoriIzbriši
  13. sretno s pripremama za doček najdražih!
    Želim vam bijeli Božić i sve najbolje!!

    OdgovoriIzbriši