nedjelja, 5. prosinca 2010.

Marmelada od kakija i mušmula by Dunja

Kada je draga Dunja na svom prekrasnom blogu Parfe-Dunja objavila recept za ovu marmeladu rekla sam da ću je isprobati čim nabavim kaki i mušmule.
Kaki i mušmule sam nabavila i napravila sam marmeladu :)

Kombinacija voća je definitivno neuobičajena, pogotovo za marmeladu.  Zapravo niti kaki niti mušmule nisu neko svakodnevno voće osim ako ih nemate negdje u vrtu ili ste na neki drugi način naviknuti na njih.
Kaki  povremeno kupim i volim ga pojesti npr. za doručak dok sam mušmule uglavnom zagledala na placu ali nikada nisam znala što bih konkretno sa njima pa bi ih pogledala i produžila.
Tako je ova Dunjina marmelada došla u pravi tren da konačno upotrijebim i mušmule a trenutak je bio pravi i u smislu da sam jedva našla na placu neke zadnje mušmule koje sam mogla koliko-toliko iskoristiti.

Dakle, sa kakijem je išlo dobro, ali sa mušmulama i ne tako dobro. Nakon što sam prošlu subotu obavila sve što sam trebala došla sam i na plac. Volim na plac otići nakon što su ostale obaveze iza mene i u miru lijepo šetati, gledati, sa pokojim prodavačem izmjeniti pozdrav, osmijeh, koju riječ, i naravno kupiti ono što mi treba, a počesto i ono što mi ne treba , ali teško je odoljeti :)

Dođem tako i tu prošlu subotu, hodam i gledam i evo kakija.
- Želite li zrelije ili manje zrele ? Dajte pola-pola, jedni mi trebaju za nešto a druge ću pojesti.
Ovi koji su mi trebali za "nešto" bili su idealni za ovu marmeladu , baš ono taman.
A ovi drugi nisu bili manje zreli već dozreli i jako fini i ukusni , narezala sam ih u zdjelicu i baš uživala u nedjeljnom doručku uz ove plodove.



A mušmule ? Nema mušmula, hodam i hodam a nema ih pa nema ....., o joj, ......a već je kasno da ih tražim na nekom drugom ili trećem placu. I kada sam već skoro odustala kod jedne kumice na pultu viri mala hrpica mušmula.
- Molim vas idu li ove mušmule, pošto su ? Ma dajte koliko date, ovo je samo ostalo i to su zadnje, nema ih više ove godine, gotovo je.
Ajme uhvatila sam ih, biti će marmelada, ma dam koliko god treba :) . Ok, malo povrća, malo mušmula i dogovorile smo se .



Sve je spremno, marmeladu mogu napraviti ! :)
Zbog problema sa mušmulama malo je drugačija od Dunjine ali kada im opet bude sezona ponavljam je i biti će ista :)

Recept za marmeldu je u Dunjinom postu - Mušmule i dragun u ljubavi stoje. 
I prenosim ga u cjelosti.

Potrebno je:

• tri kakija - izvagati
• mušmula istu količinu
• koricu od limuna (traku ili dvije)
• šećera po želji - 25 posto od ukupne količine

Kakije oguliti i nasjeckati. Iz mušmula (samo jako zrele, sasvim mekane) istisnuti sadržaj, meso, i odvojiti koštice. U prikladnu posudu staviti voće, limunovu koricu i ja sam stavila na ovu količinu 3 žlice šećera. Može naravno i više ako volite slađe, ali mušmule su jako slatke. Kuhati mješanjem dok tekućina od kakija ne ispari. Nije potrebno dugo kuhati. Na hladnom se ugusti

Točno  ovako sam sve napravila osim što je kod mene drugačiji omjer kakija i mušmula. Zbog toga je marmelada nešto svjetlija nego ona kod Dunje.
Kako sam rekla kaki je bio taman za marmeladu, doslovno se sam ogulio , nasjeckala sam ga za minutu. 
Ali mušmula jednostavno nije bilo toliko da dobijem istu količinu, dobila sam malo više od 1/3 količine kakija i toliko sam i stavila. Zatim koricu limuna i šećer prema receptu (šećera svakako može i manje jer je voće samo po sebi dosta slatko)






 
Marmelada me oduševila, slatko-oporo-sa blagom kiselosti limuna, ma super je , baš super ! 
Kako mi se jako sviđa i okus mušmula vjerujem da će slijedeći put kada ću je raditi sa punom količinom mušmula biti još i bolja. Do tada uživam u ovoj maloj teglici koliko mi je izašlo od ove količine , i nikome je ne dam :):):)
 




Draga Dunja, hvala ti na ovoj divnoj marmeladi !





Broj komentara: 13:

  1. Kraljice marmelada, krasno ti je ovo, kao i svaki put dosad! :)
    A meni je izgleda danas dan za sramljenje. Ja i jedno i drugo imam. I kaki i mušmule i nula bodova! :(
    Mada priznajem, pokušavala sam ja raditi od kakija marmelade i pojede se nešto malo taj čas, ali moji jednostavno nisu od marmelada, osim marelice i bobičasto voće i to je meni žali Bože truda i materijala.
    Evo mi hrpa kakija čuči u hladnjaku, idem mami i tati pitu napraviti. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Branka, vidim da si se specijalizirala u marmeladi, super izgleda. Pozdrav...

    OdgovoriIzbriši
  3. Joooj moj mali buraz obožava mušmule!! Imamo ih doma, a ovo je baš dobra ideja!! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Bas bih volila ovo probati, ali ne vjerujem da cu mushmule pronaci u Sydney-ju.
    Cula sam i da se mikrovalna moze koristiti pri spravljanju marmelada i sl.

    OdgovoriIzbriši
  5. Joj, divim se i tebi i Dunji što tako dobro znate raditi marmelade. Ja o tome nemam pojma. No, volim kakije i mušmule i jedem ih sada skoro svaki dan. Mušmule su voće moga djetinjstva, a zvala sam ih pula-naš (našpulj)!

    OdgovoriIzbriši
  6. Draga Braka, pa sjajno si to odradila. Nisam u Zagrebu, ali nisam izdrzala da ne skicnem sto se dogadja makar preko mobitela, a ono iznenadjenje. Tvoja je sigurno bolja od moje i svidja mi se kako ti je ispala svjetla, mozda od vrste kakija, mozda od limuna, a i omjer voca. Drago mi je da si se "zakvacila" za to mnogima neinteresantno voce, i steta sto okrecu glavu kad ga vide, to je obilje nutrienata, narocito za nas puce, pa ga na takav nacim malo vracamo iz vrece zaborava. Pozdrav Dunja

    OdgovoriIzbriši
  7. Sjajno, Branka. Ove godine toliko receptića za marmelade - i svaki je hvale vredan. Kaki nikad nisam koristila:( a mušmule su jedno od mojih omiljenih voćkica. Divna je boja ove marmeladice i lepo si to uslikala. Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  8. Prekrasno ti je marmelada, i iskreno ne znam koja mi je boja ljepša, tvoja i Dunjina.
    Inače sam i ja imala u planu napraviti ovu marmeladu ali nigdje nisam našla mušmule. :( Izgleda da sam baš zakasnila ove godine s njima.

    OdgovoriIzbriši
  9. Imam u susjedstvu i kakija i mušmula, da sam na vrijeme vidjela recepta, išla bih u kakvu kasnovečernju šetnju, ali ovako... ostavljam za ubuduće. Intrigira me okus, iako nisam veliki potrošač ni jednog ni drugog

    OdgovoriIzbriši
  10. I ja sam taj recept uočila ali j anazalost kada naletim na musmule ili kaki to su obično male količine i obično ih ja i deca pojedemo za čas...to je jos jedna prednost vas primoraca imate svegga!

    OdgovoriIzbriši
  11. "Tadeja" - hvala ti puno na lijepim riječima, a da me vidiš kako zablistam kada vidim ovo "Kraljica marmelada" :) . Ti se nemaš čega sramiti, niti danas niti nikad već se ja mogu zasramiti svaki put kada vidim sve one divote koje nam ti pripremaš i prezentiraš.
    "Surac" - hvala ti, drago mi je da ti se sviđa. A istina je, marmelade nekako najviše volim.
    "Just Cake Girl" - hvala ti i drago mi je ako si dobila dobru ideju za iskoristiti mušmule.
    "Jasna" - hvala ti. Može marmelada i u mikrovalnu i u pećnicu, ali ja je nekako najviše volim ovako ukuhanu, tada mi ima najbolji okus.
    "Κάθαρσις" - drago mi je da te mušmule prate još od djetnjstva, a ja se tek sada upoznavam sa njima. Dunja zbilja radi divne stvari, ja volim raditi marmelada, a vjeruj mi da bi je i ti kao majstor u kuhinji vrlo lako napravila. Hvala ti !
    "Dunja" - puno ti hvala što si iako na putu navratila i jako mi je drago da ti se sviđa ova moja izvedba tvoje marmelade. A voćkice su super , definitivno sam se za obje, a posebno za kaki "zakačila" :)
    "Nale" - hvala ti i drago mi je da ti se sviđa ova marmelada. Biti će ih još, obećajem :)
    "Ami" - hvala ti Ami !
    "Andrea" - hvala ti, jako mi je drago da ti se i Dunjina i moja marmelada sviđaju. A mušmule sam i ja pronašla u zadnji tren , no biti će ih i dogodine pa se opet bacamo na kombiniranje i kuhanje :)
    "Dajana" - uh, šteta je bilo ne iskoristiti ponudu iz susjedstva :), ali biti će ih i opet kako kažeš pa ako se odlučiš za isprobavanje ove kombinacije biti će mi drago.
    "vera" - šteta što nisi uspjela naći mušmule i napraviti ovu marmeladu, tebi bi se sigurno svidjela. Ali recept je tu a biti će jednom i više mušmula :)

    OdgovoriIzbriši