srijeda, 1. rujna 2010.

Palenta sa preljevom od smokava

Ljeto bez svježih smokava nije ljeto :)
Tako je barem kod mene i uvijek se iznova veselim lijepim svježim smokvama koje jako volim.
Fine, sočne, slatke smokve ,a nakon njih gutljaj prave domaće travarice. Odlično !!

Nekada smo imali smokve u vrtu, crne i bijele, i nismo ih baš niti brali i nosili doma već odeš  pod stablo, bereš i jedeš dok ti se jede. Danas je priča drugačija i ja sezonu smokava uglavnom provodim uz ponudu na Dolcu a posebno sam sretna kada se u sezoni nađem u Dbk pa ili dobijemo od nekoga domaće smokve ili ih nađemo na nekoj dubrovačkoj placi. Tamo mi tek posebno mirišu i kao da imaju poseban drugačiji okus, Jedino nisam sretna sa cijenama koje su u Dbk na placi inače visoke, a kada za kilogram smokava odvojite oko 40 kn onda su ne samo visoke nego previsoke.
Ipak ih se ne odričemo i često su na stolu pa je tako bilo i ovo ljeto.
Ja sam ih morala i zabilježiti, a naravno odmah im se prišuljala i K. govoreći kako su lijepe, hajde baš da ih malo bolje pogleda, ....., ne znam baš da li se prišuljala zbog smokava ili zbog fotkanja :), pa evo neka joj bude :)





Dubrovačke smokve smo pojeli svježe, a zatim sam se vratila u Zg i na Dolcu pronašla neke, kažu "kaštelanske". Ne znam baš da li su kaštelanske ali da su bile nešto posebno i nisu.
Stajale su koji dan u frižideru i izgledale sve lošije a ja sam stalno razmišljala što od njih da napravim i da ih iskoristim prije nego što skroz propadnu.

Iako pasionirana ljubiteljica džemova i marmelada smokve nekako nisam odlučila staviti u taj oblik, i inače mi pripravci od smokava nisu jača strana ......, ali ideja je došla zajedno za zahladnjenjem koje nas je ovih dana iznenadilo.

Baš je zahladilo, odjednom, sa više od 30 na manje od 20 stupnjeva . I ovih dana stalno sam tražila za pojesti nešto toplo, i da je fino i slatko..... I našla sam u smokvama i palenti. Kako ?
Za smokve sam odlučila , napraviti ću od njih neki preljev (umak) , iskombinirati ih još sa nečime, neka bude na tragu karameliziranih smokava iako nije baš to.

Prva ideja nakon toga bila je  napraviti pannacottu ili neku kremu od sira i preko toga staviti preljev. Može tako, ...., ali može i palenta ! Ovo ljeto čitala sam na plaži jednu od knjiga sa trafike, ono u stilu pročitaš i zaboraviš. I pažnju u knjizi mi je privukla rečenica "za doručak je pripremila slatku palentu sa grožđicama i cimetom". Hm, slatku palentu ?! Do sada je palenta na mome stolu bila u slanoj verziji  kao prilog nekom saftu ili u verziji palenta sa mlijekom ili jogurtom. E a sada me zaintrigirao ovaj doručak lika iz knjige. 
Hajdemo isprobati !  i napravila sam ovako: 

Količine su za 2 osobe (dvije porcije/standardne zdjelice za doručak)

Palenta:
- 100 g palente 
- 400 ml vode
- 3-4 kapi arome vanille

- Vodu staviti da uzavri i kada je uzavrela pomalo dodavati palentu uz stalno mješanje  
- Dodati aromu vanille i nastaviti kuhati stalno mješajući oko 3 minute.
- Palenta je gotova, stavite je sa strane neka se prohladi i malo odmara :)

Preljev od smokava:
- 200 g mesa od smokve (ja sam rastvorila smokvu i žličicom izvukla meso - crveni dio i bijeli gdje se sam povuka zajedno sa crvenim )
- 20-30 g smeđeg šećera
- 1 žličica maslaca
- 1 žlica narezanih blanširanih badema
- 1/4 žličice cimeta
- malo rakije - travarice

- Maslac i smeđi šećer staviti u posudu za kuhanje i zagrijavati mješajući dok se maslac i šećer ne rastope i sve postane kompaktna smjesa
- Dodati meso od smokava i bademe, sve spojiti, i kuhati mješajući oko 2 minute.
- Dodati cimet i rakiju, umješati i kuhati mješajući još oko 2-3 minute
I poslužiti.

Ja sam palentu stavila u špricu za kreme i tako je istisnula u zdjelice (ove na slikama su male, onako za foru :)
Zatim sam žlicom po palenti rasporedila preljev.
Preljev je dosta gust i htjela sam da takav ostane zato nisam dodavala vodu ili neku drugu tekućinu.

I bilo mi je jako finooooo......... :)
Toplo, nježno, mirisno, ......., da sam imala pri ruci još i kuglicu sladoleda od vanilije to bi bio potpuni užitak.
A umjesto badema mislim da bi jednako dobro išli i pinjoli , sa njima ću slijedeći put napraviti.







I tako je palenta kod mene dobila novo mjesto u prehrani, ova slatka verzija mi se jako svidjela i isprobati ću još koju.
Uz to i smokve koje nisu obećavale ispale su i više nego obećavajuće :)

A istovremeno , danas je Mihaela sa sa bloga La casa de vainilla objavila ovomjesečnu temu za igricu Ajme koliko nas je koju je pokrenula Monsoon sa bloga Dalmacija down under. Tema je kukuruz i njegove prerađevine. Tu je i palenta, i ja prijavljujem ovu palentu sa preljevom od smokava kao moju prvu ulaznicu za ovomjesečnu igricu.

24 komentara:

  1. super ideja! ovo mi jako fino izgleda, a vjerujem da zaista i jest tako. Imam neki recept za slatku palentu u kuharici "Prirodno i slatko" Jadranke Boban Pejić pa mislim da bi se isto izvrsno uklopila uz ove tvoje smokve.. u, već kemijam recepte sa kukuruzom za ovaj mjesec :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Svaka cast, ovo je najbrza ulaznica do sada :)
    Nisam bas ljubitelj smokava ali mi jako interesantno zvuci ova kombinacija :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Smokve su moje voće broj 1 pa onda puno praznih mjesta... A volim je samo zato što je tako slatka... Oh, Bože i još slatka palenta... kombinacija za ubiti vuka:)))

    OdgovoriIzbriši
  4. Luda kombinacija, po naslovu me nije moram priznat privuklo, no kad sam pročitala cijeli post, oduševila sam se. Evo, ovo je za mene krasna lagana večerica.

    OdgovoriIzbriši
  5. Cesto jedem palentu za veceru, u poslednje vreme. Ovaj recept zvuci tako primamljivo :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Smokve! Omiljeno voće! Svako leto patim za njima. Na pijaci kod nas neke kržljave i nikakve. Smokve koliko znam, ima ih u dvorištu moje ujne u Ćupriji i tamo sam ih jela sa drveta, niko nema nameru niti želju da prodaje a vidim i sama da je ujni drvo fantastično. Posadila ga je pre par godina. Valjda zato što im je rok tako kratak. Pa i rokovi drugog voća su kratki. Nemam pojma. Neobična kombinacija. Smokve u svakom obliku su dobrodošle!

    OdgovoriIzbriši
  7. Odlična ideja! Moglo bi to biti jako, jako dobro! :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Jako lepo izgleda,generalno volim smokve i ovo mi se bas dopada!

    OdgovoriIzbriši
  9. Koja zanimljiva kombinacija. Jako volim i palentu i smokve, a nikad mi ne bi palo napamet skombinirati ih. Ovo zbilja treba isprobati. :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Branka, fantasticna ideja i predivne fotografije. Kacamak ne volim, ali bih ga ovako sigurno probala. Mama je godinama pokusavala da me "nauci" da ga jedem .. eh da se setila ovog :))

    A kad vec pominjes preradu smokvi, mama je prosle godine pravila dzem, posto ja slabo pravim bilo kakvu zimnicu. Nisam nesto bila odusevljena. Tu je bio i miris i ukus ali nekako "bled". Ka da mu je falilo jos nesto od arome. Kako god, sveze su mi najdraze.
    Kod mene u kraju, bio je jedan dekica koji izadje na glavnu ulicu sa onom starinskom vagicom i kanticom smokava pa prodaje. U tom delu naselja jos uvek ima porodicnih kuca. Eto, raste lepo smokva i u sred Beograda, mada nije onako mirisna i socna kao vase primorske. :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Odličan način kako iskoristiti smokve, stvarno originalna ideja :)

    OdgovoriIzbriši
  12. nikad mi ne bi palo napraviti ovu kombinaciju, ustvari nisam nikad ni pomislila da bi palenta mogla biti u slatkoj verziji
    odlična ideja, svaka čast, recept je odličan

    OdgovoriIzbriši
  13. Hvala vam svima !
    Jako mi je drago da vas je ova kombinacija zainteresirala i da vam se recept sviđa ! Ako ga netko odluči isprobati želim vam da uživate u ovoj slastici !
    "Ebba" - hvala ti za podsjetnik na knjigu "Prirodno i slatko" , imam je već dugo a isto tako dugo nisam niti u nju zavirila što svakako moram ispraviti.
    "Taci" - smokva u sred Beograda zbilja interesantno zvuči. Ne znam ima li ih i negdje u Zagrebu, ali svakako uživajte u njezinim finim plodovima !

    OdgovoriIzbriši
  14. greаt put up, very informatiѵe. ӏ ponԁeг ωhy the
    ορposite eхperts of this sector don't understand this. You should continue your writing. I am sure, you have a huge readers' base аlready!
    Have a look at my blog :: Recommended Looking at

    OdgovoriIzbriši
  15. What's Taking place i'm new to this, Ι stumbleԁ uρоn this I've discovered It absolutely helpful and it has aided me out loads. I'm hopіng to contгibute & aid othеr custοmеrs like itѕ helped me.
    Great job.

    Ηere is mу ρage ... Www.prweb.Com
    Also see my website :: click through the following post

    OdgovoriIzbriši
  16. If you wish fоr to increase your еxρerienсе simply keep ѵisiting this site anԁ be upԁateԁ with the
    lateѕt infогmation posted here.


    Feel frеe to ѕurf to my websіte; www-set.win.tue.nl

    OdgovoriIzbriši
  17. This post іs invaluable. Where can Ӏ
    find оut more?

    Fеel free to viѕit my ωeb pаge .
    .. V2 Cigs Reviews
    My page :: www.sfgate.com

    OdgovoriIzbriši
  18. Generаllу I ԁo not learn аrticlе on
    blogѕ, but I ωοuld like
    to say thаt this writе-up vеry compelled mе
    tο tгу and ԁo sο! Youг writing
    tastе has bееn ѕurρrіsed me.

    Thаnκ you, quite nice ρost.

    mу webpаge - %anchor_teхt%

    OdgovoriIzbriši
  19. Fаbulοus, what a wеbsite it іs!
    Тhis ωeblog presеnts helρful ԁаta
    to uѕ, keep it up.

    my blоg post ... sfgate.com

    OdgovoriIzbriši
  20. Ηi theгe, I dіscovеred your web site by thе use of Gοogle ωhіlst looking fоr a rеlated mаtteг, уour webѕitе
    gοt here uρ, it apρeаrs great. ӏ've bookmarked it in my google bookmarks.
    Hello there, simply become aware of your weblog through Google, and located that it is truly informative. I'm going to
    be careful for brusѕels. I will be grateful when you pгoсeed thіs in futurе.
    A lоt of οther folκs ωill be benefitеd fгοm your wrіting.

    Сhеers!

    Αlso visit my hοmeρаge:
    visit the following internet site

    OdgovoriIzbriši
  21. Inсredible stοгy there. What occurred аftеr?
    Thanks!

    My рage; v2 cigs Review

    OdgovoriIzbriši
  22. Your current post featurеs estаblisheԁ necessaгу to myѕelf.
    It’s еxtrеmely helpful and уou геally are clеaгly quite еԁucated in this field.

    Yοu get exposed my sight for you to variοus thοughts
    about this ѕubject alοng with intriguing,
    nοtable and strong content mateгial.


    Stop by my homepage: buy viagra

    OdgovoriIzbriši