ponedjeljak, 20. rujna 2010.

Kukuruzni "No knead bread"

Bez obzira na stanje mirovanja (još uvijek, disciplinirana sam i moram reći da oporavak skroz dobro ide, yes ! :) ) , ima dobrih stvari koje se mogu i iz ove pozicije napraviti i ovaj kruh je jedna od njih :).

Osim što sam skoro svakodnevno "on-line" sa poslom, osim što sam pročitala štošta što do sada nisam stigla i pogledala na tv-u ono što nikada gledala nisam, došlo je vrijeme da se može i mora ponešto konkretnije i skuhati. A i ispeći.

Izbor je odmah pao na ovaj kruh ! Prvo , kruh sam već isprobala i oduševio me, drugo - ovdje je zbilja vrlo malo posla za nas i kako je naša draga Dajana po čijem receptu sam ga radila rekla : "pustite da vrijeme radi za vas" tako je vrijeme odradilo svoje, a onoliko minuta koliko je trebalo za zamjesiti ga mogla sam si priuštiti. I u stanju mirovanja :)

Dakle, kruh sam nedavno isprobala i napravila ga tako da sam u jednakim omjerima stavila bijelo, raženo i graham brašno. I kako sam rekla - oduševila sam se , doslovno ! Divna hrskava korica a mekana, prozračna,  nježna sredina, što više od kruha možemo tražiti ?




Danas, odnosno jučer sam se odlučila za kukuruznu varijantu. Jedan od razloga je što volim kukuruzni kruh i peciva i često ga stavljam ispred mnogih  drugih, a drugi razlog je što je u ovomjesečnoj igrici "Ajme koliko nas je" koju je pokrenula Monsoon sa bloga Dalmacija down under , naša domaćica Mihaela sa bloga La casa de vainilla zadala temu kukuruz.
Tako sam želju da priložim još jednu ulaznicu u ovomjesečnu igricu i ljubav prema kukuruznom kruhu spojila u ovom "kruhu koji se ne mijesi" .

Prije nego što sam finalno odlučila da ću koristiti kukuruzno brašno postojala je bojazan da se ono neće baš dignuti onako kako bi trebalo u ovom kruhu obzirom da je dosta teže i kompaktnije od ostalih vrsta brašna i sam kukuruzni kruh je uvijek težak, gust, tvrd. Ali vrijedilo je pokušati.
Uz kukuruzno brašno umješala sam dio bijelog brašna , odnosno kruh sam napravila ovako:

- 220 g kukuruznog brašna 
- 100 g bijelog brašna za dizana tijesta 
- 1 žličica soli 
- 1/4 žličice suhog kvasca 
- cca 300 ml vode 

- Sve suhe sastojke umješati u posudi i mješajući ih spajati sa vodom 
- Dobivenu smjesu (rjeđu od uobičajene smjese za kruh) prekriti krpom i ostaviti da stoji min.12 sati. (ja sam ostavila cca 18 sati).
- Zatim radnu plohu obilato posuti brašnom (i ovdje sam koristila kombinaciju kukuruznog i bijelog brašna) , istresti smjesu za kruh, opet obilato po vrhu posuti brašnom i zamjesiti tijesto 
- Tijesto razvući i preklopiti ga sa svake strane tako da dobijete oblik kakav ćete staviti za pečenje i umotati ga u kuhinjsku krpu
- Sada bi tijesto trebalo stajati još 2 sata, međutim ja sam ga ostavila još oko 45 min do 1 sat.
- U međuvremenu pećnicu ugrijati na 250 stupnjeva.
- U pećnicu odmah staviti posudu u kojoj će se kruh peći, obavezno posuda sa poklopcem (ja sam koristila vatrostalnu) i neka se zagrijava do temperature 250 stupnjeva.
- Kada je zagrijano kruh smjestiti u posudu, poklopiti i peći oko 20-25 minuta (ovdje je trebala i koja minutica više, držala sam ga zaklopljenog oko pola sata)
- Zatim dignuti poklopac sa posude, smanjiti temperaturu na 220-230 stupnjeva i peći još oko 15 minuta (ovo što vidite kod mene na vrhu je da je ostao malo dulje, oko 20 min, znači gotov je za oko 15 min  :) 

Izvaditi i jedva čekati da se malo ohladi i degustirati  :):)

Kako sam i očekivala, ovaj kruh nije od onih sa mekanom i prozračnom sredinom, ali je definitivno jedan od najboljih kukuruznih koje sam jela. Korica je toliko hrskava , a sredina ipak nešto mekša i prozračnija od uobičajenog kukuruznog kruha. 
Ja ću ga sigurno opet ponoviti ! 








Kao što je draga  Dunja rekla u svome postu o ovom kruhu , njemu ništa ne treba , najbolji je kada se jede sam ! 
Ipak, ......, malo pršuta uz pokoju rajčicu nećemo odbiti :) 









I na kraju,  imam i jednu nedoumicu pa molim pomoć i vaše mišljenje.
Smijem li ja ovaj kruh prijaviti za igricu ?
Kukuruzni je i ja sam ga napravila, ali recept nije baš moj već Dajanin a ja sam samo prilagodila brašno i ovo nešto sitno kod pripreme, pa nisam sigurna da li je u redu da ga prijavim kao svoju ulaznicu ? Gledala sam u pravilima ali ovo sa receptom nije mi baš najjasnije .
  
Hvala vam na pomoći i bio kruh ulaznica za igricu ili ne ja upravo uživam u njemu i pozivam vas da uživate zajedno sa mnom ! :)  








Broj komentara: 15:

  1. Meni je ovaj kruh i inače fenomenalan a ideja da ga radiš sa kukuruznim brašnom je odlična. Što se tiče prijaviti ga ili ne mislim da niko od nas ovdje ne izmišlja toplu vodu. Pa recepata ima na svijetu i više nego ljudi pa ne vidim razloga zašto ne prijaviti i ovaj tvoj kruh. To je moje mišljenje a s obzorom da ja nisam baš dugo u ovim vodama možda i nisam mjerodavna.

    OdgovoriIzbriši
  2. Već neko vrijeme snimam recepte za ovaj kruh i planiram ga isprobati. Kako najviše volim kruh od kukuruznog brašna ova me tvoja varijanta oduševila. Slažem se i sa Snježinim mišljenjem da ovo može biti tvoja ulaznica, ne vidim nikakav razlog da to ne bude. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Prekrasan ti je kukuruzni koji se ne mijesi. Znaš da ga imam u planu raditi, planiram već nekih mjesec dana, čak sam kupila i brašno, no imam kojekakve obaveze pa nikako. Baš će mi dobro doći tvoje iskustvo, no radim si keramičku posudu s poklopcem da napravim no knead "francuza". Ako mi iole bude ličio na njega objavim ga, ako ne, objavim fijasko, zašto bi se morali objavljivati samo uspjesi. Jel tak.
    A što se tiče ulaznice, apsolutno može, ne vidim baš nikakve zapreke. Ti si kreirala omjer brašna i dala se u istraživanje!

    OdgovoriIzbriši
  4. Draga Branka, svaka ti cast!!! Jedva mrdas a ipak uspevas toliko toga pripremiti, to je za svaku pohvalu :)
    Hleb izgleda bas tako kako ga opisujes i verujem da bi mi se svideo, a sto se ulaznice tice, i ja mislim da mozes da ga prijavis.

    OdgovoriIzbriši
  5. Branka, to ti je super ideja, stvarno dobro izgleda...

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlično izgleda! Kako ima dosta kukuruznog brašna, kruh ni ne može biti "prozračan". Pravi kukuruzni kruh (bez bijelog brašna) vlažan je i tanak, ima debelu koru i prefini je. I ja škicam taj recept i odlične su ti ideje s onim miješanim i s ovim kukuruznim, tako da ću ih sigurno "ukrsti".

    OdgovoriIzbriši
  7. vidis ,vidis!!! a bas imam jos kukuruznog brasna kod kuce (ostalo od boze)!

    OdgovoriIzbriši
  8. Odlicno izgleda!
    Nisam do sad pravila hleb koji se ne mesi u planu mi je ovih dana.

    OdgovoriIzbriši
  9. odličan kruh, ne vidim razloga zašto ga ne bi mogla prijaviti

    OdgovoriIzbriši
  10. Branka, svaka cast zeno zmaju! :) Pa ti usinuta pravis hleb?! Nema veze sto se ne mesi, treba da se spremi to i ispece. Svaka cast! recept prijavi slobodno.

    OdgovoriIzbriši
  11. Hvala vam svima, jako mi je drago da vam se sviđa izvedba ovoga kruha u kukuruznoj verziji !
    Za one koji će ga isprobati napominjem dodatno da bi ga bilo dobro pojesti prvi dan, već sutradan je dosta tvrđi i iako je i dalje jednako ukusan nije to isti doživljaj.

    Obzirom da nitko nema ništa protiv da ga prijavim za ulaznicu u igricu ja ću tako i napraviti tj. prijaviti ću ga :)

    "Κάθαρσις" - što se tiče ideja, slobodno "ukradi" :), pa ovdje su da svima posluže i recepti i ideje i sve ako vam se sviđaju. A uz to ja sam jako sretna i zapravo mi je i čast kada mi nešto netko "ukrade" i to mu se sviđa.

    OdgovoriIzbriši
  12. Draga Branka,
    nemaš pojma koliko se divim tvom optimizmu!
    Drago mi je da oporavak ide k boljem ( a i jadan onaj tko tebe pokuša zadržat dalje od kuhinje ) :)
    Obožavam miris svježe pečenog kruha, a kukuruzni mi je najdraži :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Draga,već sto puta sam se spremala napraviti ga,ali uvek izadje nesto novo,pa nikako da stignem.Jako lepo izgleda i dobro si ga ispekla...:)

    OdgovoriIzbriši
  14. Brankic, jel mozes sada da nam spremis kokice? :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Stvarno si neumorna, Branka, svaka čast.
    Ja sam ovaj kruh radila u bezbroj kombinacija, samo još nisam nikad probala s kukuruznim brašnom. Ali sudeći po tvojem rezultatu, odličan je i s njim. Ne vidim nikakvu smetnju da ovo bude tvoje ulaznica.

    OdgovoriIzbriši