nedjelja, 26. rujna 2010.

Dajanin pekmez od bijelih bresaka sa ruzmarinom

Kada sam vidjela ovaj recept kod Dajane na blogu Baker´s corner.....somewhere in my kitchen znala sam da ću ga isprobati samo je bilo pitanje kada. Iskreno, obzirom na događanja i stanje zadnjih dana, sada već i tjedana mislila sam da to neće biti tako skoro. Ali evo malo sam pogrešno mislila i ovaj pekmez je već zamirisao u mojoj kuhinji i u cijelom stanu.

Ovaj tjedan (sada već prošli) je bio ključan za rješavanje išijasa, za  stati na noge i krenuti u život. Otišla sam kod odličnog liječnika , koji me odmah stavio na odlične terapije, i jednostavno sam sa time prezadovoljna. Već nakon prve dvije terapije sam bila puno, puno, bolje a sada na pitanje "kako si " odgovaram sa "dobro sam, hvala" :) . I naravno, sada sam u najopasnijoj fazi, više toliko ne boli, čini mi se da sve mogu, a zapravo malo toga smijem,......, ajme a ja nemirni duh, ne mogu dočekati da krenem opet u đir. Ali stiže i to i još malo i uz potrebnu pažnju i vježbe sve će opet biti super.
Uostalom, sutra počinjem raditi, pa ako mogu na posao mogu malo i prošetati i ponešto napraviti :)

A priliku za prvi đir dobila sam u četvrtak, nakon terapije sam obično čula rečenicu "eto, i sada doma na mirovanje", ali u četvrtak čujem "eto, danas bi bilo dobro ako možete sada malo lagano prošetati......" . Ajme da mogu li lagano prošetati, pa naravno da mogu ! :). U četvrtak još nije bilo ove kiše koja ne prestaje a kako stvari stoje niti neće tako skoro stati , bilo je sunčano, prekrasno, a ja sam bila na Trešnjevci na kojoj sam inače jako rijetko. A tamo je i trešnjevački plac i eto mi prilike za laganu šetnju i da se konačno dokopam placa :)
Kako je bio radni dan, a došla sam i dosta kasno, nije bilo gužve, i baš sam lijepo, lagano, polako prošetala između štandova. A tamo svega lijepoga. A ja ne smijem teško nositi pa nema kupovanja, a dobro , pa i došla sam samo prošetati.
I naravno da nisam izdržala baš ništa ne kupiti :).

Prvo gdje sam se zaustavila je klupica gdje je jedna draga gospođa nudila začinsko bilje koje je meni super izgledalo (sve bi mi valjda super izgledalo nakon dva tjedna karantene :) ) i super je mirisalo. I ja kažem kupila bih ali što ću sa svim tim biljem , ne mogu odjednom sve potrošiti,  uvenuti  će mi, sušenja sada baš i nema.
Gospođa kaže : "ne trebate to ništa sušiti, nasjeckajte ili ostavite ovako i zamrznite. Koristite po potrebi , kada izvadite iz zamrzivača biti će vam kao svježe.". Aha, to smo doma  nekada radili sa peršinom , i istina je , kada smo ga izvadili iz zamrzivača, malo ostavili da se opusti bilo je kao svježe i takvog smo ga koristili.

Imate li vi takvih iskustava i kakva su ?
Ja sam ovaj put nabavila ruzmarin, kadulju, bosiljak i kopar .
I eno ih većim dijelom u zamrzivaču :)



Kupila sam tako ovo začinsko bilje, obišla još malo po placu, i već da ću otići kad mi za oko zapnu bijele breskve ! Ajme vidi bijele breskve , pa to je za onaj pekmez od Dajane, ruzmarin imam a sada bih mogla imati i bijele breskve :)
Ok, već mi je vrijeme za otići, ne smijem nositi teško, ali zar je kilogram bresaka teško, pa kilogram mi ima i torba na ramenu. Hajdemo, 1 kg bijelih bresaka i ja pekmez moram isprobati.

I sastojci su tu:



I mogla sam napraviti ovaj mirisni pekmez koji me toliko mamio.
Sve sam napravila po receptu od Dajane  kojega prenosim u cjelosti , osim malog snalaženja sa ruzmarinom jer nisam imala niti jedan suhi cvjetić već samo zelene grančice. 

- 700 g očišćenih bresaka (od kupljenog kilograma ispalo mi je je očišćenih oko 670-680 g)
- 300 g šećera
- 1 veliki limun
- 1 grančica ružmarina sa svojim cvijećem (duga oko 10 cm)- (kod mene je bila bez cvjetića)
+ dvije manje grančice

- Narežite breskve (oguljene i bez koštica) na komadiće, pomiješajte ih sa šećerom, zatvorite i ostavite u hladnjaku 12 sati. Promiješajte koji put.

- Procijedite breskve da odvojite sok. Stavite kuhati sok na srednje visokoj temperaturi oko 20 minuta, odnosno dok sirup ne počne karamelizirati.

- U međuvremenu iscijedite sok iz limuna. U komad gaze stavite iscijeđene polovice limuna (ogulite vanjski žuti dio), sjemenke i grančice ružmarina (odvojite cvjetove i ostavite sa strane). Zavežite komadom kuhinjske špage da dobijete vrećicu.

- Dodajte sok limuna, breskve i vrećicu s koricom limuna i ružmarinom u pomalo karamelizirani sirup. Kuhajte oko 10 minuta, a zatim izvadite vrećicu s ružmarinom i dobro je iscijedite.

- Nastavite kuhati pekmez još 5 minuta. Prije nego ga maknete s vatre umiješajte i cvjetove ružmarina. (kako nisam imala cvjetove ruzmarina ja sam škaricama sitno nasjeckala listiće, cca pola male žličice i njih umješala. To su ovi sitni zeleni komadići koji se vide u pekmezu)

- Ako želite da je pekmez bez komadića izmiksajte odmah štapnim mikserom i sipajte u sterilizirane staklenke. Stavite u svaku staklenku i manju grančicu ružmarina pa dobro zatvorite.
(ja volim da mi u pekmezu bude komadića voća, ali mi se u ovom slučaju činilo da ih je previše i da je pregusto pa sam se odlučila pola smjese izmiksati a pola sam ostavila u komadićima)


I super ! Pekmez me oduševio, kombinacija je odlična, breskve i ruzmarin tako dobro idu !!
Inače, ne jedem stalno baš sve pekmeze koje napravim, ali ovaj mi dobro ide :), baš jako lijepi spoj okusa, lagan i aromatičan.
Dajana, hvala na receptu !









Broj komentara: 6:

  1. Baš super da si ga isprobala, Branka. Nadam se da nisi pretjerala s nošenjem, i kilogram može biti previše u tvom stanju. Ali drago mi je što kažeš da ide sve nabolje.
    Moj ružmarin je baš u cvatu, pa sam kupila još bresaka (ovaj put žutih, bijele su nestale netragom) i dodat ću i malo borovnica i ribizli, već slutim da će kombinacija biti odlična.
    A za cvjetiće nisi trebala brinuti, oni su onako optional, može i bez.
    Što se tiče začinskog bilja, ja uvijek imam peršun i bosiljak nasjeckane i smrznute (tako mi ih je lakše dozirati kasnije), za druge nisam probala, jer ružmarin i kadulja mi obično prežive zimu bez problema.

    OdgovoriIzbriši
  2. Kako je lijepo citati i gledati sta sve fino spremate!!!
    Odavno sam to prestala raditi,misliti o zimnici...zima kod mene nije zima kao kod kuce,tako da nista od toga ne spremam za poslije jedino ako imam vremena i potrebno voce,probam iz znatizelje ,zanima me okus,za sada samo mogu da zamislim kako mirise...valjda ce ove godine i kod mene breskve da rode,a ja umijesto da ih jedem svijeze,prihvatim se serpe pa isprobam ovaj fini pekmez!!!sa zacinskim biljkama je isto,ima ih tjekom cijele godine !!!!:)
    Branka sve najbolje !!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Branka,drago mi je da si bolje:))
    Tvoji pekmezi i džemovi uvek sjajno izgledaju,svaka pohvala:))
    Što se začinskih biljaka tiče i ja ih zamrzavam i odlični su preko cele zime.
    Pozz

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovo mi je tako dobra kombinacija, začinsko bilje i voće. I ja spremim u škrinju kitice od svega po malo, i ništa ih ne sjeckam i ne skidam od stabljike, makar u supermarketima ima kroz cijelu godinu u teglicama, ali je to prilično skupo. Kad mi se da i kad mi treba toga više recimo u siječnju, odem u vrtljariju "mbm" u Lučko i tamo se snabdijem sa svježim puno povoljnije. Đem ti je prefin, ovo s ružmarino je super idena, pohvala i Dajani, no pdsjetilo me na ljuti "čatni" koji radim od bresaka koji služim kao prilog mesu. Drago mi je da si bolje.

    OdgovoriIzbriši
  5. Mmmmm, predivno draga Branka :)

    OdgovoriIzbriši