ponedjeljak, 6. rujna 2010.

Bijelo grožđe - marmelada sa vermouthom i liker

Ups kako alkoholno zvuči naziv ovog posta :)

Ali nije fora u alkoholu već je fora u bijelom grožđu koje se jako lijepo može pospremiti za kasnije, a kapljica-dvije su tu da nam bude finije i ukusnije.

A fora je i u tome što je jesen pred vratima, a ako pogledamo vani onda nam se zadnjih dana čini da je već i prošla preko vrata. Baš je zahladilo, a ja nikako da se u tome snađem. Već sa prvim hladnim jutrima i večerima uspjela sam se prehladiti i danima me ne pušta , a kako idu dani tako su i jutra i večeri sve hladnije i jednostavno dolazi jesen. I školarci su krenuli u školu , K. je sada u 6.razredu i kada sam je pitala kakav je bio prvi dan u školi kaže : "ništa mi ne govori, odmah sutra nastavljamo dalje " :). Hm, pa ne znam što je mislila kada bi trebali nastaviti dalje......., kaže da se nadala još tjednu praznika pa da zaupravo krenu od lijedećeg ponedjeljka :) . E, ali nema više praznika i  gotovo je ljeto i ljetne radosti.
A ja opet živim u nadi da će nas do pravog zahladnjenja i definitivnog pozdrava ljetu pogoditi barem još jedan toplotni udar :)

Dok se sve ovo ne dogodi početi će prava sezona grožđa. Iako kukam za ljetom zapravo i jesen jako volim a plodovi jeseni su mi nešto najljepše. Volim ih vidjeti, mirisati, jesti, ....., baš nekako u njima uživati. Sa plodovima jeseni povezano je i dosta tradicionalnih , narodnih, običaja pa tako i dozrijevanje i berba grožđa, a zatim i pravljenje vina i rakije.
A možemo napraviti i marmeladu i liker ! :)

Obzirom da sam već objavila recept za pekmez od crnog grožđa u redu je da vam sada predstavim recept za jednu marmeladu od bijelog grožđa.
A prije marmelade predstaviti ću vam još jedan od likera kojim me darivala prijateljica Jadre iz Dbk. I ovaj je iz njezine kolekcije likera koje sama radi, i kao što sam komentirala kod likera od marelica, i ovaj što dulje stoji to je bolji. Jučer sam ga probala, i pijem liker a kao da grožđe jedem, naravno, onako malo je  jače :) . A Jadre ga je napravila ovako:

Liker od bijelog grožđa

- 1 kg potpuno zdravog grožđa (najbolje bijeli muškat)
- 200 g šećera
- nekoliko komadića limunove korice (samo žuti dio, bez bijeloga) 
- 1 štapić cimeta
- rakija lozovača (toliko da pokrije grožđe)

- Sa grozda škaricama odrezati boboce grožđa, ostaviti barem milimetar peteljke.
- Bobice oprati, ocijediti i ostaviti da se potpuno osuše.
- Poslagati ih u staklenku i posuti šećerom. Staviti cimet i samo malo korice od limuna (samo žuti dio). 
- Grožđe preliti rakijom, zatvoriti i ostaviti na hladnom i tamnom mjestu.
- Ostaviti da stoji minimum mjesec dana a zatim procijediti. (može se ostaviti i dulje, Jadre je procijedila nakon 6 mjeseci)  

I dobili smo ovaj fini liker :






A što se marmelade tiče, nju sam otkrila prošle godine i od prve napravljene verzije je mrvicu doradila. Recept sam našla na Coolinariki. 
Što se moje dorade tiče odnosi se na onaj dio obrade grožđa prije kuhanja. Već sam dosadna sa ovim ali evo reći ću još jednom :  ne mogu se uvijek složiti sa receptima koji kažu "voće operite i stavite u neku sjeckalicu ili multipraktik i to je to".  Jednostavno postoje neke vrste voća kod kojih je potrebna malo zahtjevnija priprema i vjerujte da se tada osjeti i razlika u marmeladi. 
I ovo grožđe je jedno od te vrste voća i ova marmelada zaslužuje da se bobicama grožđa zabavimo tako da svaku bobicu prerežemo, izvadimo koštice i ogulimo koricu koja nam ovdje nije potrebna. To traži vremena i strpljenja ali kada malo pogledamo uz guljenje bobica grožđa može se pogledati nešto na televiziji, može se porazgovarati, može se sasvim lijepo to vrijeme iskoristiti i za još neku paralelnu aktivnost. A i ne mora, ja sam ovaj put jednostavno gulila bobice grožđa i posvetila se svojim mislima.

I da više ne duljim, marmeladu sam napravila ovako:

- 1 kg bijelog grožđa
- 600 g šećera
- 1/2 žličice klinčića u prahu
- 100 ml vermoutha
- Po želji :  1/2-1 vrećica želina + 2-3 žličice šećera , ovisno koju čvrstoću marmelade želite ako želite brzu verziju ili bez želina ako se odlučujete na dulje kuhanje.
Pogađate : odlučila sam se na marmeladu bez želina, pomalo ću ga iz svake izbaciti i imati baš potpuno prirodni namaz.

- Grožđe operite, prerežite svaku bobicu na pola i (po mogućnosti) ogulite kožicu. Zatim "meso" grožđa isjeckajte (ovo možete i u blenderu). Ako se ipak ne odlučite na guljenje kožice sa svake bobice, sasjeckajte ih u blenderu i zatim izvadite kožice ali računajte sa time da ćete izvaditi i dio "mesa" jer to tako ostane.
- Grožđe stavite u posudu za kuhanje, pospite klinčićem, dodajte šećer, sve dobro sjedinite mješanjem i kuhajte dok ne zakuhala, a zatim još na laganijoj vatri oko cca 1-1,5 sat. Na početku povremeno promješajte a kako se marmelada pomalo zgušnjava tako češće mješajte, zadnjih 10-15 minuta stalno.  
- Pred sam kraj dodajte vermouth, dobro ga umješajte i kuhajte oko 30 sekundi.

- Ako ste se odlučili za varijantu sa želinom nakon što je marmelada zakuhala kuhajte je na laganoj vatri još 10-tak minuta.
- Zatim umješajte želin sa 1-2 žlice šećera i stalnim mješanjem kuhajte još oko 3 minute.
- Dodajte vermouth, mješajte i kuhajte još oko 30 sekundi.

Na kraju ste dobili  divno mirisnu i ukusnu marmeladu, dašak klinčića i tek aroma dodanog vermoutha čine je zbilja posebnom.
Ne trebam napominjati da ide odlično sa palačinkama , a ja sam je isprobala i kao mali dodatak uz pečeno meso, i jako dobro se slaže.








Broj komentara: 19:

  1. Vrlo lepo izgleda a verujem da je i ukusno...

    OdgovoriIzbriši
  2. Alal vjera! Odlična mi je ova marmelada. Nekada davno se u nas pravilo slatko od grožđa i to mi je bilo fenomenalno zato vjerujem i da je ova marmelada isto takva! Svaka čast!

    OdgovoriIzbriši
  3. Obavezno ću ovo s grožđem napravit i liker i marmeladu, užasno mi je to privlačno, makar nemam potrebu za slatkim, zapravo nikad ne jedem kolače i još manje marmelade na kruhu i sl. ali jako ih volim raditi , naročito kad je nešto ovako ne svakidašnje, a imam i ko će ih pojest. Hvala ti na receptu, baš si me obradovala.

    OdgovoriIzbriši
  4. Krasno, Branka. Drago mi je da se i ti vracas prirodnom postupku, bez zelina. Citala sam ovih dana o jos jednom nacinu, ali ga moram isprobati.

    OdgovoriIzbriši
  5. Dašak vermuta mi se dopada. Ima li dame koja ne voli vermut. Liker od grožđa nisam nikada probala. Ne konzumiram alkohol, nije mi gušt, čisto osladim usne, a ovo bih definitivno probala!

    OdgovoriIzbriši
  6. Krasno izgleda i sigurno je fino, što će tvoji uživati!

    OdgovoriIzbriši
  7. Kod tebe se uvek nesto fino sprema, mogu misliti kako to tek divno mirise dok se kuva,mmmm...ove godine ne stizem nista da napravim od zimnice, a tako bih volela, stalno sam u nekoj frci a ostalo je joj par teglica od proslogodisnjih zaliha pa to treba prvo potrositi!;))))
    p.s. ozdravi nam brzzzzo...;))

    OdgovoriIzbriši
  8. marmelade sam radila i od crnog i bijelog grožđa i u raznim kombinacijama, ugl.nisam stavljala jer imam već na starom blogu
    liker si printam i sigurno ću ga isprobati, djeluje odlično

    OdgovoriIzbriši
  9. "Surac" - hvala ti, drago mi je da ti se sviđa !
    "Snježa" - hvala ti, drago mi je da ti se sviđa. Jednom sam imala priliku probati slatko od grožđa, ova marmelada je dosta laganija.
    "Dunja" - hvala ti, biti će mi drago ako odlučiš nešto od ovoga isprobati i ako se tebi i tvojima svidi. Divim ti se kako nemaš baš potrebu za slatkim, pogotovo pored svih divnih stvari koje i sama radiš. Ja moram priznati da obično moram kontrolirati svoju potrebu za slatkim, volim slatko.
    "Dajana" - hvala ti ! I meni je drago da sam prestala sa želinom i prešla na skroz prirodnu varijantu. Nadam se da ćeš ti ubrzo isprobati novi način o kojemu si čitala i pokazati nam ga.
    "Jelena" - hvala ti , drago mi je da ti se sviđa ! Nisam ni ja od alkohola osim ovako kao dodatak u marmeladice gdje su to zbilja minimalne količine koje daju tek dobru aromu i neku dodatnu notu okusu.
    "Κάθαρσις" - hvala ti , drago mi je da ti se sviđa ! Moji već doživljavaju inflaciju mojih marmelada i viču "ne kuhaj više ništa" :) ali ipak svaku isprobaju , uglavnom i pohvale :)
    "mignonne" - puno ti hvala na komplimentu, volim se malo oko ovoga zabavljati,nadam se da je i drugima fino barem malo koliko je meni. Slažem se, u redu je potrošiti zalihe, a novo se uvijek stigne spremiti. I evo već sam bolje, ...., hvala :)
    "Nina" - drago mi je da si i ti radila marmelade od grožđa, super !! Hvala ti za liker, ako ga isprobaš nadam se da ćeš biti zadovoljna !

    OdgovoriIzbriši
  10. He, he niko nije sretniji od mene zbog ovog zahlađenja. Meni baš paše ovakvo vrijeme kad je dnevna temperatura oko 20, a noćna ispod 10 da lijepo spavam. :)

    Grožđe obožavam i mislim da bi mi se i ova kombinacija jako svidjela. :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Brankice tvoji recepti su tako detaljni da nema omaške:)Na mom blogu te čeka nagrada, ukucaj http://kuvaricanatrapezu.blogspot.com/2010/09/nagrade.html

    OdgovoriIzbriši
  12. hvala na receptu za marmeladu, da li ima nešto tako dobro za šljive. Hvala. Loredana

    OdgovoriIzbriši
  13. Svasta cu jos videti kod tebe :D Naravno uvek se obradujem novom receptu :)
    Imas nagradicu kod mene http://moja-kuhinjaa.blogspot.com/2010/09/prix-darts-award.html

    OdgovoriIzbriši
  14. Sto je ovo divno,praviću,krasne fotkice..:)

    OdgovoriIzbriši
  15. "Andrea" - sjetila sam se tebe sada kada je zahladilo i pomislila kako uživaš, a ja evo nikako se priviknuti.
    "kuvarica na trapezu" - puno ti hvala !! preuzela sam nagradu i jako si me razveselila !
    "Villa-loredana" - hvala na posjeti na blog ! drago mi je da vam se ova marmelada sviđa. Imam i neke kombinacije sa šljivama u pripremi, nadam se da će biti zanimljive a za isprobavanje i prezentaciju čekam šljive koje su mi obećali donijeti iz Like tako da se moramo još malo strpiti.
    "Taša" - drago mi je da sam te obradovala ovim receptom a i ti si mene sa nagradom. Puno ti hvala na predivnoj nagradi, k tome još i drugoj od tebe u ovo kratko vrijeme, koju sam preuzela !
    "Vera" - hvala ti draga Vera, jako mi je drago da ti se sviđa i veseliti će me ako napraviš i budete zadovoljni.

    OdgovoriIzbriši
  16. Branka ovo je savršena marmelada! Tako divno izgleda. I ja sam kao mala jela slatko od grožđa ali nisam imala prilike jesti marmeladu ! Vredi probati! Puno pozdrava!

    OdgovoriIzbriši
  17. "Jovana" - hvala ti i jako mi je drago da ti se marmelada sviđa i biti će mi drago ako je isprobaš !

    OdgovoriIzbriši
  18. Ajme ovo je prefino, jako volim grožđe i mislim da bi mi se ovo straašno svidjelo! :)))

    OdgovoriIzbriši
  19. upravo gledamsvoje grodzdje koje je ove godine fantazija,,,,i sad bi nesto da napravimz zimske dane,,,tako da cu svakako isprobati ovu marmeladu,sigurno je odlicna!!!!!hvala za recept!!!

    OdgovoriIzbriši