utorak, 3. kolovoza 2010.

Sladoledi od jagoda i višanja i, ...i, .... godišnji odmooorrr..... :)))

Stiglo je vrijeme za godišnji odmor, onaj pravi godišnji od malo više od dva tjedna. Kada malo bolje pogledam i nije dva tjedna neko dugo vrijeme, hajde da sam rekla dva mjeseca godišnjeg :) ali ja mu se svejedno jako veselim i već jedva čekam da mi zamiriše more i borovi, da zaronim, zaplivam, da me dočekaju mama, sestra i K, da vidim prijatelje, .......ma da se dobro odmorim i provedem ! Živimo tako kako živimo i uz ovaj tempo i obaveze ova dva tjedna mi zbilja i izgledaju kao dva mjeseca , i kako uvijek bude tako će i sada biti vremena za sve pa tako i za ponešto skuhati, a svakako i za fino jesti :) . Uh, kada krenu riba, blitva, rižota, punjene paprike, pa uleti koja pizza, lazanje i piletina na kineski i još svašta nešto , ..........mmmm :):)

Što god krenulo, uletilo i neuletilo, na godišnjem odmoru nekako pojedem najviše sladoleda. Sladoled inače ne jedem stalno, volim ga ali nisam neki super ljubitelj da ne mogu bez njega, ali jesam li otišla na odmor sladoled postaje neizbježan.

Ovo ljeto radila sam domaći sladoled, koji se teško mjeri sa industrijskima (ili ja sve više primjećujem i osjećam te industrijske dodatke pa mi je sve što je koliko-toliko domaće sve više neusporedivo sa skroz industrijskim proizvodima) . Što se recepta tiče, tu nisam imala niti najmanje problema, puno je dobrih i lijepih recepata za sladolede na blogovima i na netu općenito, trebalo je samo izabrati.

Prvi sladoled koji sam napravila u sezoni jagoda je po receptu od moje prijateljice Đ ., iz ove priče.

Napravila sam ga ovako:
- 500 g jagoda
- 250 g jogurta
- 120 g šećera -(u originalnom receptu ide 250 gr šećera ali to sam odmah prepolovila i ovako mi je bio malo "kiselkast" sladoled ali to mi odgovara
- 500 ml vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja (u originalnom receptu ide vrhnje za kuhanje, ja sam stavila slatko vrhnje)
- sok od jednog limuna


- Jagode očistiti i oprati, narezati ih i usitniti u blenderu ili sjeckalici (da budu kao kaša)
- Staviti uh u posudu za miksanje, dodati šećer, sjediniti miksanjem i miksati dok se šećer ne rastopi
- Zatim dodati jogurt i miksati dok se ne sjedini.
- Dodati vrhnje i sok od limuna i opet miksati dok se ne sjedini
- Naliti u posudu u kojoj ćete čuvati sladoled i staviti je u zamrzivač
- Svakih sat vremena trebalo bi promiješati kako se ne bi stvorili kristalići leda
- Prije posluživanja ga izvadite na 15-tak minuta u fružider ili na sobnu temperaturu.
- I onda uživajte :)










Ovaj sladoled je lagan i osvježavajući , dodatak limunovog soka mu daje posebnu svježinu i baš jako prija u vruće dane. Ujedno je i kremast i nekako nježan.

Znam da sada više nije sezona jagoda, ali vjerujem da bi jednako dobar bio i sa nekim bobičastim voćem a ja ga namjeravam isprobati i sa breskvama ili marelicama, samo da malo smislim kako ih ukomponirati i što im eventualno još dodati (malo mente, ili cimeta, ...., neki drugi začin možda ?) .


Drugi sladoled koji sam napravila je Schwarzwald sladoled kojim nas je počastila moja draga Vera na blogu Deliciuos for kids.

Kada sam vidjela ovaj sladoled odmah sam znala da je samo pitanje dana kada ću ga napraviti. Kombinacija višanja i čokolade mi je preomiljena, pa tu ide još i pokoji keksić, a sve u finoj kombinaciji sladoleda.

Krenula sam po Verinom receptu, ali sam usput malo odstupila i uz neke moje manje izmjene sladoled sam napravila ovako:


- 300 g višanja
- 250 g jogurta
- 120 g šećera -(u originalnom receptu ide 250 gr šećera ali sam ga prepolovila)
- 500 ml slatkog vrhnja
- 1 vanilin šećer
- mljeveni keks - stavila sam cca 250 g i koristila sam Speculas kekse
- čokoladni preljev - otopila sam cca 80 g čokolade za kuhanje


- Višnje očistiti od koštica i pola količine usitniti u sjeckalici ili blenderu
- Kekse izmrviti (ja sam ih rukom namrvila na komadiće)
- Čokoladu otopiti i preliti preko keksa. (kekse sam stavila u duboki tanjur i preko njih prelila čokoladu , malo promješala tako da dobijem smjesu keksa i čokolade)
- Šećer, vanilin šećer slatko vrhnje i jogurt staviti u posudu za miksanje i miksati dok se sve ne sjedini i postane glatka smjesa.
- U tu smjesu dodati dio višanja (pola količine) koja je usitnjena i sjediniti ih miksanjem.
- Dok se ovo miksalo čokolada se pomalo ohladila na keksu i otvrdnula. Uzimati komadiće čokolade sa keksom i ubacivati uh smjesu i lagano miksati (na najmanjoj brzini)
- Dio keksa i čokolade će se sjediniti sa smjesom koja će postati lagano čokoladna a keksi će se osjetiti kao mrvice, dok će krupniji komadi ostati u komadićima koji će se kasnije osjetiti u sladoledu.
- Zatim umješati i ostatak višanja koje su ostale u komadu. Ručno ih umješati i sjediniti sa smjesom.
- Smjesu naliti u posudu u kojoj ćete čuvati sladoled i staviti u zamrzivač.
- Prije posluživanja ga izvadite na 15-tak minuta u fružider ili na sobnu temperaturu.
- I onda uživajte :)









Ovaj sladoled je kompaktan, kremast, komadići višanja i čokolade sa keksom se fino osjete u samoj sladolednoj kremi koja isto tako daje sve ove okuse. Meni se jako svidio i mislim da ga se može jesti tijekom cijele godine. Iako je sladoled i zimi prija nešto fino i kremasto i ovi sastojci se odlično i tada uklapaju. Višnje imam smrznute, sve ostalo je dostupno......., znači, sezona sladoleda se produljuje :)




Uživajte u ostatku ljeta, uživajte u sladoledima, ...................., jednostavno uživajte i vidimo se (ups čitamo se :) ) ubrzo ! :)

Broj komentara: 12:

  1. Jaooo ,šta mi radite ti i mignone,sad treba i ovaj tvoj da pravim:)))
    Izgleda mi preukusno,moram da probam!!!
    Lep odmor ti želim!Pozz

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga Branka, neka ti bude godišnji odmor baš onakav kakav si zamislila, pun svakojakih esencija, od mora do prefine mediteranske hrane, druženja i naravno prikupljanja snage za jesen i zimu. Sladoledi na bazi jogurta su mi jako privlačni, nisam neki ljubitelj, ali kiselkasti i s manje šećera sigurno će se naći ovog ljeta na mom stolu.

    OdgovoriIzbriši
  3. baš ti zavidim na godišnjem, ja ovog ljeta neću ići ni na godišnji ni more :( a baš bi mi trebalo, no nadam se da će doći bolja vremena...
    sladolede obožavam i volim napraviti doma, ovaj s višnjom je dobra ideja, imam višanja smrznutih pa bi se moglo isprobati

    OdgovoriIzbriši
  4. Sladoledi !!!!nije ljeto bez sladoleda iako ih ima uvijek ,ali u ljeto su najbolji ,pa zato se i rashladujemo s njima !!!sve ja biljezim,pa cu da se hladim ,kad vama zazimi :)

    Sretno i uzivaj u zasluzenom odmoru !!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Uh, sladoled, sladoled, sladoled! Divni su!:)

    Lep provod ti želim!:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Draga moja,hvala za isprobane recepte.Zelim ti ugodan odmor i čekamo te sa novim receptima!!!

    OdgovoriIzbriši
  7. Uh,ne zna se koji bolji, vocni sladoledi su mi uvek favorit, zanimljiv mi je ovaj sa visnjama i keksicima, to cu morati da napravim...hvala ne lepim recepticima i zelim ti ugodan odmor na moru, uzivaj i "citamo se" kad se vratis!;))))

    OdgovoriIzbriši
  8. Ja pravi mpo jednom sliicnom receptu, a obavezno cu probat i ovaj tvoj(e)!!! sa Speculatis keksom je sigurno super! Lijep ose provedite na moru!

    OdgovoriIzbriši
  9. jaoo. ovaj sa Scwarzwald mi se čini taaako dobar, inače sam ljubitelj isključivo čokoladnih sladoleda tako da bi mi se ovaj sigurno jako svidio, još uz dodatak Speculoos-a koje obožavam! :DD Želim ti da se lijepo odmoriš i uživaš skroz u godišnjem odmoru! :))

    OdgovoriIzbriši
  10. e baš se spremam napraviti sladoled od višanja ovih dana, odlično će mi doći ovaj recept :) uživaj na godišnjem, odmori se i napuni baterije :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Nadam se da uživaš na godišnjem! Moj je eto došao kraju. :)

    Sladoled divno izgleda. :)

    OdgovoriIzbriši