ponedjeljak, 19. srpnja 2010.

Marmelada od kupina sa lavandom

Kako pisanje bloga odmiče tako sve češće lovim sebe da se sa svakim novim naslovom vraćam u djetinjstvo i pričam neku priču iz tih dana . Što to znači ? Ne znam. Možda da starim :) a možda i da sam imala lijepo djetinjstvo, što jesam, pa mu se rado i vraćam. Tako ga se rado prisjetim  i na spomen kupina.
Sada kada im je sezona krenula, kada sam ih ugledala na placu i kada su se našle u mom frižideru otvorilo se još jedno takvo sjećanje.

Kupine su rasle oko naše kuće gdje smo nekada živjeli. Na koju god stranu bih krenula bilo je grmlje, tj. drače sa kupinama. Čim bi dozrele eto nas djece sa posudicama i uz igru obavezno je bilo i branje kupina. Kada ih danas pošteno plaćam na placevima često se sjetim tih nabranih količina od kojih više nismo niti znali što bismo radili. Mama je stalno nešto sa njima kombinirala ,....... kupine sa šlagom, razni kolačići od kupina, sladoled od kupina, kupine sa jogurtom ......
A tek naše ruke uvijek crne od soka kupina, pa smijeh kada se zacrne i usne i zubi :)

U kojem god izdanju bi se pojavile ja sam ih obožavala , a obožavam ih i danas. Od svog bobičastog voća kupine su mi nekako ostale najdraže.
Zanimljivo, u svim oblicima smo ih tada jeli ali marmeladu nikada nismo napravili. Zapravo, nismo prije baš niti nešto radili domaće marmelade dok mene nije uhvatilo otkrivanje „marmelada-svijeta“ :)

Pa me tako uhvatilo i kupine sa nečim spojiti i pretvoriti u mirisnu marmeladu. Tada sam nekako baš naišla i na recept u kojemu su spojili borovnice i lavandu. Odmah sam zaključila da ću ja spojiti kupine i lavandu i napraviti neke svoje male izmjene. I dobro sam to zaključila :), jer ova marmelada je od dana kada sam je prvi put napravila (prošlo ljeto) do danas ostala jedna od mojih omiljenih marmelada, ona u čijem okusu i mirisu uistinu uživam. I ona koja mi je toliko draga da je pomalo škrto trošim (kao da je ne mogu napraviti ponovno :):) )

Napravila sam je ovako:

- 1 kg kupina
- 450 g šećera
- 2 vrećice vanilin šećera
- 1 velika žlica svježih ili sušenih cvjetova lavande (ovdje vodite računa o intenzitetu mirisa lavande. Ja kada koristim cvjetiće lavande koja raste na nekom od zagrebačkih balkona stavim ovu količinu, a kada dobijem neku otočku (hvarsku npr) lavandu njezin intenzitet je puno jači pa je i pola količine dosta)
- malo limuntusa
- Pola do cijela vrećica želina +2-3 žličice šećera

- Kupine operite i usitnite u sjeckalici ili blenderu
- U posudu za kuhanje stavite usitnjene kupine, šećer i vanilin šećer. Dobro sve umješajte i pospite sa malo limuntusa.
- Stavite kuhati i kada uzavri kuhajte još 10-tak minuta. Preporučujem stalno mješanje
- Zatim dodajte želin pomješan sa 2-3 žličice šećera (na ovu količinu ja stavim oko 2/3 vrećice želina) . Želin dobro umješajte i uz stalno mješanje nakon što ponovno uzavri kuhajte još oko 3-5 minuta
- Sada smanjite skroz vatru, umješajte cvjetove lavande i mješajte, mješajte i kuhajte još oko 1 minutu (na skroz lahanoj vatri, ne mora niti vreti, važno je da se lavanda dobro umješa).

Marmelada je gotova i razlijte je u čiste i zagrijane staklenke.
Dobro ih zatvorite , okrenite na poklopac i neka tako stoje 10 minuta
Okrenite ih na pravu stranu i ostavite da se ohlade.

A zatim,.......:)










 
U svakoj kombinaciji i uvijek ova marmelada kod mene ima svoje mjesto.
Možete samo zamisliti divno mirisno nedjeljno jutro kada otvorim ovu staklenku :):)

Inače, možete je raditi tijekom cijele godine, kao što je fina kada se napravi od svježih kupina isto tako je i sa smrznutima.



Broj komentara: 20:

  1. nikada nisam probala poslasticu sa lavandom... svako podneblje ima svoje čari...

    OdgovoriIzbriši
  2. Ti i tvoje ideje:))) Divim ti se kakve sve kombinacije pripremaš i mogu samo zamisliti koji opojni mirisi se šire od tvojih marmelada. A ja i danas berem u drači kupine:)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Jao divno. Ja sutra idem u vikendicu u Žumberak a tamo ima kupina i baš ću nabrat. Boja ove marmelade mi je prekrasna, a tek miris od lavande...

    OdgovoriIzbriši
  4. Jao, prelepo :) Svaka cast na ideji.

    OdgovoriIzbriši
  5. Volim kupine i znala sam raditi džem od njih kada su djeca bila mala, baš kao i sirup s obzirom da smo ih imali u vrtu. No, oni džem nisu voljeli zbog "koštica", pa sam prestala. Baš kao i sa sirupom od bazge koja je isto bila iz vrta. Djeca kao da imaju ugrađenu želju za onim što im nije u dvorištu. Meni se ovo sviđa i znam da je odlično!

    OdgovoriIzbriši
  6. E to bas nisam jeo,moram da probam.Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  7. baš ovih dana razmišljam s čim bih skombinirala lavandu, imam neki recept za marmeladu od marelica s lavandom pa sam to mislila, kupina se nisam ni sjetila da bi ih s lavandom kombinirala, sigurno probam, prvom prilikom

    OdgovoriIzbriši
  8. Inače, obožavam slatko od kupina. Marmeladu od istih nisam pravila, a ni probala. Ovo je veoma lep način stapanja ukusa i mirisa. Originalno, zaista. Ne mogu ni da zamislim kakvo je prožimanje ali verujem da je kompletan doživljaj potpuno uživanje. :)

    OdgovoriIzbriši
  9. mogu zamisliti kako dobro miriše...sjajna kombinacija okusa. sviđa mi se i boja, baš je onako duboko ljubičasta. ma super! :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Branka, jel mi mozes molim te reci, kod marmelade sa malinama i visnjama, kada se stavi oko 400-500 gr voca, koja kolicina otprilike ispadne, odnosno za koliko tegli? :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Odlične arome i kombinacija...volim jako i kupine i lavandu i marmelade, nema mi lijepšeg nego na jesen dok malo zahladi ili zimi mazati te fine marmelade na palačinke..odlično! Svaka čast za maštovitost!

    OdgovoriIzbriši
  12. Mi smo u djetinstvu obožavali ići brati kupine po kršu. Kasnije bi ih mama skuhala u najfiniju marmeladu na svijetu jedino ona nikad nije dodavala lavanu i to mi je nešto potpuno novo. Svakako nešto što bi voljela probati, a boja ove marmelade je nodoljiva. :)

    OdgovoriIzbriši
  13. "jelena" - hvala ti na komentaru, nadam se da ćeš imati priliku isprobati i da će ti se svidjeti.
    "Snježa" - hvala ti i jako mi je drago da ti se sviđa i ova kombinacija. I pomalo ti zavidim na branju kupina :)
    "Dunja" - hvala ti Dunja ! Nadam se da će berba biti uspješna i da ćeš se počastiti nekom poslasticom od kupina. Drago mi je da ti se ova marmelada sviđa.
    "Taša" - hvala ti ! Drago mi je da ti se sviđa !
    "Κάθαρσις" - hvala ti ! jako mi je drago da ti se svođa. A dobro kažeš, dječica bi uvijek nešto "kupovno" ali vremenom će i oni doći na to da je domaće ipak domaće.
    "Surac" - hvala ti ! Biti će mi drago ako probaš i nadam se da će ti se svidjeti !
    "Nina" - hvala ti ! ako se odlučiš na isprobavanje nadam se da će ti se svidjeti !
    "Nale" - hvala ti ! drago mi je da ti se sviđa i svakako se slažem ovdje se stapaju okusi i mirisi .
    "Monika" - hvala ti i jako mi je drago da ti se sviđa. Istina i boja ove marmelade dolazi do izražaja.
    "Nada" - hvala ti, drago mi je da ti se sviđa. I ja ovu marmeladu volim u svako doba godine, i svakako na palačinkama je odlična !
    "Andrea" - Hvala ti ! Drago mi je da ti se marmelada sviđa ! Biti će mi drago ako i ti svoju jednom isprobaš sa dodatkom lavande i nadam se da će ti se svidjeti !

    OdgovoriIzbriši
  14. "Taša" - sa ovom količnom voća (450 g), konkretno malina i/ili višanja + šećer ja obično napunim 3 teglice po 212 ml (takve koristim). Količina može varirati ovisno o tome koliko soka pusti voće, ali možeš računati sa 600-630 ml marmelade.

    OdgovoriIzbriši
  15. Nije mi do sada palo na pamet staviti lavandu u marmeladu:) ideja je odlicna (samo nemam lavande, a da ju uzgajam na balokonu, gadi mi se zbog golubova:()
    Inace ovdje ima kupiti lavanda u saksijama, ali na njoj pise da je iskljucivo za ukras (kao bilje), a ne za konzumaciju (pitaj boga cime su ju sve prskali).

    OdgovoriIzbriši
  16. Branka, hvala ti puno :) Kada se vratim sa odmora napravicu sigurno onu sa malinama, a mozda i sa visnjama :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Jako zanimljiva kombinacija ,maram reći da me zanima spoj lavande s bobicama jer nekad lavanda zna preuzeti sav okus.

    OdgovoriIzbriši
  18. Bokić! Evo me konačno u obilasku!
    Kod tebe kao i uvijek mirisno i slatko!
    Moram se nakaniti pokušati nešto s lavandom, makar u maloj količinim jer to meni tako dobro izgleda, ali ne volim pretjerano miris lavande, prejak mi je, kao i kadulja.
    Ali sam se zato s kupinama igrala i ja ovo ljeto. I izgrebala gležnjeve! :))

    OdgovoriIzbriši
  19. Fantastično! Možeš je slobodno zaštitit kao Hvarski proizvod :) :) Divno Branka!!

    OdgovoriIzbriši
  20. Vau koliko marmelada si napravila! Bravo! O ovoj marmeladi vec znam preko slika u netu ali nisam jos probala ovu kombinaciju. Svidja mi se!

    OdgovoriIzbriši