nedjelja, 25. srpnja 2010.

Marmelada od bresaka i.......


Breskve mame sa svih strana, mirisne i ukusne, manje i veće, sočne i još nedozrele,  jeftinije i skuplje ......, jučer su se na Dolcu mogle naći sve ove breskve. I izabrala sam, malo jednih, malo drugih, malo trećih :)

Breskve sam uvijek voljela i to je ostalo i danas. Čak više od samih bresaka volim njihove pripravke, kolače i  pite sa breskvama, sladoled, sok, čak mi je i industrijski ledeni čaj sa dodatkom okusa breskve drag.  Kada kažem riječ "breskva" , kada je dodirnem i pomirišem asocira me na nešto nježno, prirodno, profinjeno. Ok bez nekih dodataka zna biti i malo bljedunjava, ali ja joj to pridam nježnosti :)

Obzirom na sezonu i obzirom da skoro da i nema voća od kojega nisam napravila marmeladu bilo bi čudno a i to ne bi bila ja da nisam i breskve isprobala u tom stanju. Kada sam krenula (naglas) razmišljati što i kako sa breskvama pitali su me : " a jel ti ne znaš napraviti onako običnu marmeladu ?" :). Hm, a dobro i pitaju ali ja sam se pravila da kakvo je to pitanje i odgovorila sa :  "Mooollliiimmm.... kako to mislite da li znam napraviti običnu marmeladu ?! Pa naravno da znam , evo od bresaka će biti jedna obična marmelada. I napravila sam je ovako:


Marmelada od bresaka

- 1 kg breskve (oguljenih i narezanih na komadiće)
- 400 g šećera
- 2 vrećice vanilin šećera
- sok od 1/2 limuna
- oko 2/3 vrećice želina + 2-3 žličice šećera

- Breskve oguliti i narezati na komadiće. Pola količine usitniti u blenderu (da bude kao kaša) , a pola količine narezati na manje kockice (ako ne volite komadiće u marmeladi usitnite sve u blenderu)
- U posudu za kuhanje staviti breskve, šećer,  vanilin šećer i sok od limuna. Sve dobro umješati.
- Kuhati dok ne uzavri i zatim još 10-tak minuta
- Zatim dodati želin sa 2-3 žličice šećera i dobro ga umješati.
- Neka opet uzavri i kuhati još oko 3 minute uz stalno mješanje (u ovoj fazi dosta se počinje lijepiti za dno)

Marmelada je gotova, razlijte je u čiste i zagrijane staklenke. Dobro ih zatvorite i okrenite na poklopac, neka tako stoje 10 minuta. Vratite ih na pravu stranu, neka se ohladi i uživancija :)
Dobili ste fino mazivu , slatku, breskvastu marmeladu koja mirišeeee.......







Naravno da sam napravila jednu običnu marmeladu i neka je ona super, ali hajdemo se malo igrati.....
Nježne (dobro, malo bljedunjave) breskve traže nešto jače da ih malo trgne. Što im pridodati ? Vidjela sam prošlo ljeto na netu recept gdje im je pridodan đumbir. Pitala sam se - đumbir ?! Tako je, đumbir se pokazao dobar , uz malo ruma ....., i druga marmelada je tu !


Marmelada od bresaka sa đumbirom (gingerom) i rumom

- 1 kg breskve (oguljenih i narezanih na komadiće)
- 400 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- sok od 1/2 limuna
- 1-2 cm svježeg korijena đumbira
- 1-2 žlice ruma
- oko 2/3 vrećice želina + 2-3 žličice šećera


- Breskve oguliti i narezati na komadiće. Pola količine usitniti u blenderu (da bude kao kaša) , a pola količine narezati na manje kockice (ako ne volite komadiće u marmeladi usitnite sve u blenderu)
- Đumbir naribati ili narezati na sitne komadiće (ja sam ga narezala na tanke listiće i zatim svaki listić na sitne kockice)
- U posudu za kuhanje staviti breskve, šećer , vanilin šećer , sok od limuna i usitnjeni đumbir. Sve dobro umješati.
- Kuhati dok ne uzavri i zatim još 10-tak minuta
- Zatim dodati želin sa 2-3 žličice šećera i dobro ga umješati.
- Neka opet uzavri i kuhati još oko 3 minute uz stalno mješanje (u ovoj fazi dosta se počinje lijepiti za dno)
- Pred sam kraj umješati rum, dovoljno je da se samo umješa i eventualno kuha još 10-15 sekundi.

Marmelada je gotova, razlijte je u čiste i zagrijane staklenke. Dobro ih zatvorite i okrenite na poklopac, neka tako stoje 10 minuta. Vratite ih na pravu stranu, neka se ohladi i uživancija :)





Ovu marmeladu sam već  pravila prošlo ljeto i meni se jako svidjela tako da nije bilo dileme da ću je sada ponoviti. I dok je meni ovakva bila super ostali su dvoumili  da li je tu trebalo ruma ili ne. Meni se rum dobro uklapa i ja sam ga opet stavila . Ako niste neki ljubitelj smanjite mu količinu ili ga jednostavno izostavite.

Marmelada je prije svega mirisna (breskve, rum) i pomalo peckava (đumbir). Pomalo neobična kombinacija i najbolje se slaže sa nekim slatkim pecivom ili palačinkama.


I to su sada marmelade od bresaka:



A treća marmelada ? Tako je , i ona je tu :) , to je ova tamna koja viri između dvije svijetle.
Ali o njoj nećemo danas. Ona je nastala kao neki dodatak u smislu hajde da još nešto iskombiniram, ova prva je obična a ova druga već isprobana. Pa sam malo istražila, malo sama smislila..............., i nju ću vam prezentirati slijedeći put :) :)

Broj komentara: 17:

  1. u svojoj kulinarskoj karijeri, jos nisam dosla do toga da pravim slatko, marmeladu i dzem,mozda zbog toga sto ih tako slabo konzumiramo (osim one od kajsija koja ide na Sacher i Esterhazi) a i vredne tete iz familije nas uvek snabdeju. Steta, moram da probam barem jedan dzem da napravim. Mozda me i ne privlaci voce na pijaci koje vise nije kao nekad, mada obozavam da slatko prebacujem u iste ovakve teglice male kao na slici i redjam lepo da se vide, kao ukras. U Merkatoru sam videla medju odeljkom za poklone za strance prelepo upakovana slatka u providnim teglama malim koje se kace jaedna na drugu onako kao decije igracke, a cena pa prilici ambalazi i sadrzaju. Ovakve stvari moraju da se prenesu sa generacije na generaciju. Mozda se okusam jednog dan...ovog leta sveze voce...U svakom slucaju bravo za toliki trud, rad i divan proizvod...

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlično..još jedna ukusna marmeladica iz tvoje kuhinje..

    OdgovoriIzbriši
  3. Ideja je odlična, pa razmišljam mogla bih i napraviti bar jednu količinu kada su breskve ovako na akciji. Naravno ja ću praviti bez želina, te stvari još nisam počela koristiti, u mene je po starinski: kuhaj dok se ne ukuha:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Kako zivim u Australiji nisam pravila zimnicu...ali vremena se mijenjaju,zime i ovdje postaju hladne ,pa cu rado zapisati ovaj recept iako sam prije kao i snjaza samo dobro ukuhala i tako ostavila ,no vidim po trgovinama da ima svega od secera za dzemove,zelatine,znaci da nam preporucuju pravljenje :)!!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Breskve nisam ostavljala za zimnicu do sada. Ovaj receptic sa rumom i djumbirom mi deluje primamljivo. Ovih dana bas razmisljam sta da ostavim od kajsija i slicno, tako da cu i ovo probati. Odlicen fotografije :)

    OdgovoriIzbriši
  6. odlične marmelade, srem me je i priznati da ja ove godine osim one od jagoda nisam napravila još ni jednu marmeladu, no tome je vjerojatno razlog što u podrumu ima još marmelada od prošle godine pa možda i nema smisla... ugl.morat ću se i ja primiti posla.
    što se tiče bresaka volim ih, u marmeladu obično stavljam rum odgovara mi jedno uz drugo, no imam još neke kombinacije u planu samo što ne znam hoču li ove godine stiči ostvariti svoje naume

    OdgovoriIzbriši
  7. Da znaš da sam čekala da vidim koju ćeš sad marmeladu lansirati. Ja se isto
    rastapam od mirisa breskve, a i izgled me uvijek razoruža, stanem i gledam, breskva je i simetrična i nije. Zapravo nije, i volim onu vrstu s dlačicama, pa kad ju primiš u ruke ostaje tvoj "potpis na njoj". A tek vinogradarke. Sve mi se ove marmeladice sviđaju, no ova sa đumbirom ide prva.
    Kupine i lavanda mi je odlično uspjela, a ukućani ushićeni! Hvala ti.

    OdgovoriIzbriši
  8. krasne marmelade za zimu.. ako izdrže do onda :)))

    OdgovoriIzbriši
  9. Uvek kreativni receptici za divne marmelade, ova sa djumbirom mi je posebno privukla paznju...jos nikako da se okusam u koriscenju tog zelina, moracu da isprobam.:D btw.cekamo receptek i za onu trecu teglicu, u sredini...:)

    OdgovoriIzbriši
  10. jedna nagradica kod mene :)

    http://shangrilafood.blogspot.com/2010/07/back-to-reality-i-nagradice.html

    OdgovoriIzbriši
  11. Ti si stvarno veliki majstor domaćih marmelada. I meni su breskve drago voće, a dopadaju mi se i marmelade. Ova obična mi je krasna, a tek mogu zamisliti ovu u koju si dodala đumbira i ruma.

    OdgovoriIzbriši
  12. "jelena" - hvala ti ! nadam se da ćeš se uskoro odlučiti okušati u kuhanju neke marmelade, vjeruj mi okus kupovne i domaće ne može se usporediti.
    "Nada" - hvala ti ! Drago mi je da ti se sviđa !
    "Snježa" - hvala ti ! biti će mi drago ako ćeš uživati u nekoj od ovih marmelada. I slažem se, princip kuhaj dok se ne ukuha bez želina je svakako bolji i skroz prirodan. Ja stavim želin najviše zbog vremena kuhanja. Obzirom da volim isprobati sve ove moguće kombinacije vremena mi uvijek nedostaje.
    "Ruža123" - hvala ti ! Nadam se da ćeš biti zadovoljna kreneš li na pripremu marmelade za zimnicu, domaće je ipak domaće i istina je puno je danas pripravaka koji nam obrzavaju kuhanje tako da ne treba puno vremena.
    "Nale" - hvala ti ! drago mi je da ti se sviđaju marmelade i slike. Ako se odlučiš napraviti koju nadam se da ćeš biti zadovoljna !
    "Nina" - hvala ti ! drago mi je da ti se marmelade sviđaju i da i ti uživaš u njima . Odlučiš li se za neku od svojih kombinacija ne zaboravi je podijeliti sa nama :)

    OdgovoriIzbriši
  13. "Dunja" - hvala ti i jako mi je drago da ti se i ove marmelade sviđaju , obećajem da će ih biti još :). Breskve si divno opisala ! A za marmeladu od kupina sa lavandom ti puno hvala na povjerenju i isprobavanju !! Veseli me da vam se sviđa i da ste u njoj uživali, super !!
    "Shangri la food" - hvala ti, drago mi je da ti se marmelade sviđaju !
    I hvala ti puno na nagradici ! :), jako si me razveselila !!
    "mignonne" - hvala ti puno, jako mi je drago da ti se marmeladice sviđaju . Što se želina tiče, on ne mjenja okus marmeladi, a ubrzava kuhanje, i lijepo želira smjesu, ja sam se sada već nekako navikla na njega. Evo i recept za treću je stigao :)
    "cosmo2503" - hvala ti puno na lijepom komentaru ! Drago mi je da ti se marmelade sviđaju. Ne znam da li bih sebe nazvala majstorom za marmelade ali istina je da uživam praviti ih i isprobavati razne kombinacije i to baš nekako volim :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Za mene su breskve i rum odlična kombinacija,nesto slično je i moja baka radila..

    OdgovoriIzbriši
  15. S ovim bi me sigurna kupila!
    Stvarno si kraljica marmelada! :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Pokušala sam danas složiti marmeladu . 1 kg narezanih bresaka ( neoguljenih),400 gr šećera, korica limuna , 2 burbon vanili šećera, sok 1/2 limuna. Preslatko je, al je prvi put. Uskoro radim opet, samo sad bi nešto drugo stavila u breskve, mislila sam možda klinčiće...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. "luna cat" - hvala ti na posjeti i na javljanju.
      Drago mi je da si isprobala marmeladu, a što se tiče količine šećera to uvijek možeš regulirati prema tvojim željama i ukusu. Želiš li neke druge dodatke u breskve to svakako mogu biti klinčići, a i cimet lijepo ide. Meni je, ipak moram proznati, favorit ona sa mentom, zadnja koju sam radila i objavila.

      Izbriši