utorak, 6. travnja 2010.

Matijini čokoladni keksići by Jasenka

Keksići , od onih najobičnijih pa do onih kompliciranijih su sigurno prisutni kod svakoga tko je ikada ušao u kuhinju, otvorio pećnicu i nešto u njoj ispekao. Tako bi i ja još kao klinka dobila od mame i bake ostatke tijesta, formirala ih u neke moje keksiće, mama bi ih stavila u pećnicu i to su bili "moji keksići". Kasnije sam prešla i na neke malo ozbiljnije , ali prave i vrhunske kesiće upoznala sam onim danom kada sam za sada još uvijek virtualno upoznala i Jasenku, njezine uratke na Coolinariki i njezin odličan i prekrasan blog Sweet Corner. I naravno, njezine izvrsne recepte za kekse i keksiće svake vrste ! Osim što me se dojmila po keksićima Jasenka me se dojmila i kao divna mlada osoba, uvijek pozitivna i uvijek spremna za pomoć, lijepu riječ, podršku , koja me na neki način i potaknula da danas i ja pišem svoj blog , i koja me svakodnevno oduševljava sa svojim receptima, slikama, postovima. Sigurno su svi koji navrate ovdje već upoznati i sa njezinim blogom, ako ima netko tko nije neka obavezno navrati na Sweet Corner i neka uživa :). Jasenka je ovaj mjesec i domaćica u igrici "Ajme koliko nas je", tema su orašasti plodovi i sjemenke, sudjelovati ću , ali još moram smisliti svoju ulaznicu.
A što se keksića tiče, prestala kupovati bilo kakve kekse i  krenula isprobavati neke od Jasenkinih poznatih keksolina :) - čokoline, rumoline, makoline, kokoline....... i svaki put je bilo ono "kako koje "line" tako bolje" a sa ovim keksićima to se višestruko potvrdilo. Obzirom da oko sebe imam dosta ljubitelja čokolade i nikada ne mogu pogriješiti kada im napravim nešto čokoladno tako sam se "zapikirala" za ove keksiće i samo čekala kada ću ih isprobati. I dočekala. I isprobala. I oduševila se. Pa počastila ekipu i oduševili se i oni i Matijini čokoladni keksići su postali glavni hit :).
Recept prenosim bez izmjena, po njemu sam ih i radila , uz mali dodatak u kremu koji ću nadopisati.


Tijesto za 50 keksića, odnosno 25 sendviča
- 250 g brašna
- 40 g gorkog kakaa u prahu
- 1 puna žličica praška za pecivo
- 125 g omekšalog maslaca
- 100 g šećera
- 1 jaje
- prstohvat soli

Nadjev (krema)
- 250 ml slatkog vrhnja za šlag
- 200 g tamne čokolade za kuhanje
- 50 g maslaca
- moj dodatak - pola žličice cimeta i prstohvat klinčića

i još…
- čokolada u prahu ili kakao u prahu za posipanje

 
- Slatko vrhnje zagrijte na laganoj vatri do točke vrenja.
- Čokoladu razlomite na kockice, i prelijte slatko vrhnje preko nje i miješajte pjenjačom dok ne dobijete glatku i jednoličnu smjesu, zatim dodajte maslac i miješajte dok se sav ne otopi. (po želji dodajte cimet i klinčić i dobro izmješajte) . Stavite u hladnjak na nekoliko sati dok se smjesa ne stisne i stvrdne.
- Brašno, kakao, sol i prašak za pecivo promiješajte u jednoj posudi.
- U drugoj pjenasto izmiksajte maslac sa šećerom, zatim dodajte jaje i sve dobro promiješajte.
- Malo po malo dodavajte smjesu sa brašnom, miksajte dok ne bude jednolična, i na kraju s rukama zamijesite u kuglu, zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata do sat vremena.

- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
- Pleh obložite pek papirom.

- Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na pola cm debljine, možete i malo deblje ako želite, i modlicama po želji vadite oblike i pecite ih cca 5 do 7 minuta, ne smijete ih prepeći, moraju još biti mekani kad ih izvadite.

- Ostavite da se ohlade, 25 komada okrenite na suprotnu stranu, nadjev od čokolade stavite u slastičarsku vrećicu i stavljajte ga na sredinu keksića, poklopite drugim keksićem od preostalih 25 komada, lagano pritisnite i odmah stavite u hladnjak na pola sata da se krema stisne.
Možete i nožem mazati nadjev, samo je bitno da ga ne stavite previše.
(Ja sam nadjev stavila u špricu za kreme i šlag i njome ga istiskivala na keksiće. Nadjev je malo tvrđi ali nije problem istisnuti ga na ovaj način)



- Po želji ih posipajte kakaom u prahu ili čokoladom u prahu.
(Ja sam ih posipala čokoladom u prahu)

Kako je i Jasenka u izvornom receptu napisala nadjeva (kreme) će malo ostati i ako to ne želite količine se mogu smanjiti (predlažem 200 ml vrhnja, 170-180 g čokolade i oko 35 g maslaca, to bi bilo dovoljno.)

Naravno, i broj keksića ovisi o veličini modlice, moj "krug" je bio nešto manji pa sam ja dobila 60 keksića tj. 30 sendviča.
Naravno odmah sam probala keksić-dva i odmah su mi bili prefini :)
Navečer sam ih radila pa su u frižideru ostali do jutra kada su krenuli na  pravo isprobavanje, a dio je ostao 2-3 dana za slijedeće degustatore. I svi su ih i više nego pohvalili. Sam keksić je prhki i mekan, a krema je fina , gusta, ....., i sve je tako čokoladno :)
Za kremu (nadjev) sam koristila čokoladu sa 50% kakao-a , a dodani cimet i klinčić su u okusu ostavili tek dašak svojih aroma. Može se dodati i koja kap arome vanille.

I na kraju, ispali su mi ovako:







Broj komentara: 14:

  1. Divni su, Branka. Ja ih još nisam pravila, ali vjerujem da su odlični i za jesti.
    Ni ja kekse ne kupujem već cijelu vječnost, a vidi se i po računu za struju, stalno mi je pećnica "zaposlena".

    OdgovoriIzbriši
  2. hvala ti draga moja Brnaka za ovaj predivan uvod o meni, jako si me razveselila, i hvala ti za ovu divnu izvedbu, ispali su ti fenomenalno, bolje i od originala, fantasticno!!!! zaista su predivni!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Stvarno su lijepi, svaka čast na strpljenju:) Često se pitam zašto sam ja toliko drugačija od drugih. Varijacije na temu tih sitno-suhih keksića su prisutne i kod mene, ali samo kao nužno zlo: ja to odradim za Božić i Uskrs, napravim ih zato što se to od mene očekuje "zbog tradicije", ali ne volim ih.
    Negdje krajem svojih tinejđerskih godina počela sam s pečenjem kolača: to su sve bili kolači koji su se satojali od biskvita i (puno) kreme (i voća). Za počertak nisam radila komplicirane kreme (npr. kuhane na pari), ali postupno sam došla i do kompliciranijih.
    I jedne godine za Božić mama je zbog svojih neodgodivih obaveza zamolila mene da na sebe preuzmem kompletno pečenje kolača i dala mi je odriješene ruke: tj. da napravim kolače kakve god hoću. I ja sva sretna napravila 4 kremasta kolača i tortu. Svi su se sastojali od barem jedne kreme, a bilo je i onih s 2-3 kreme i nadjevom od voća, a gore je još bila i čokoladna glazura. Hladnjak je bio prepun kremastih kolača, moram se pohvaliti da su svi uspjeli i da su bili odlični; ja sam bila oduševljena svojim uratcima.

    Moja mama je bila poprilično zabezeknuta kad je shvatila da nisam napravila niti jednu jedinu kiflicu, tj. niti jedan jedini kolačić koji bi barem donekle podsjećao na nekakv sitno-suhi keksić. Čak mi je bila kupila i par pakovanja oblatni, valjda se nadala da ću napraviti barem nešto od oblatni što neće biti totalno kremasto; ali ja sam potpuno ignorirala prisutnost tih oblatni u kuhinji.

    Ja sam mamino dopuštenje da napravim kolače kakve god hoću shvatila doslovno: nikad mi nije bilo jasno čemu ona za Božić i Uskrs rade sve te suhonjavo-sitne kekse - ja to nikad nisam voljela jesti i zato sam odlučila da takve stvarčice neću niti raditi.

    Iduće godine za Uskrs mama mi je opet "dopustila" da radim kolače, ali ovaj put postavila je uvjet: "moram napraviti nešto sitno-keksasto". I zato ja svaki Božić i Uskrs odradim izradu tih nekih keksa, ali preko volje.

    Tebi svaka čast na strpljenu, meni se neda rezati tijesto kalupićima, a onda ih još na kraju treba i spajati kremom, meni je to prekomplicirano: radije ću se držati biskvitnih kolača s 2-3 kreme kuhane na pari:))))))))))))

    OdgovoriIzbriši
  4. i ja već dugo škicam ove kekse. nemam baš ruku niti strpljenja za ovakve delikatesice. tvoji izgledaju sjajno :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Kako ovo privlačno izgleda. Ovi keksi mi zvuče apsolutno savršeno. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. i ja sam ih zapazila no nisam ih još isprobala, tebi su super ispali

    OdgovoriIzbriši
  7. Preivno si ih napravila!Jasenka ima savrsene recepte,uradjene vrlo pedantno,i ovi keksići su takvi u tvojoj izvedbi!

    OdgovoriIzbriši
  8. "Dajana" - hvala ti ! Drago mi je da ti se keksići sviđaju, nadam se da ćeš i ti odlučiti ih napraviti jer su zbilja super. To za pećnicu i račune za struju mi je poznato :)
    "Sweet Corner" - drago mi je da sam te ovim postom razveselila, zaslužila si i više od ovog uvoda :), veseli me i da ti se sviđa moja izvedba keksića .
    "Sanela Mallory"- hvala ti na komentaru ! Razumijem te da se ne voliš baviti keksićima i ovim malo "pipkavijim" stvarima, kod mene je suprotno, ja obožavam raditi takve stvari i one me smiruju i opuštaju dok nisam baš za kolače sa kremama , mislim čak da mi nikada nije niti uspjelo fino ukuhati neku kremu zato se ja divim tvojoj izradi i uživanju u tome.
    "Shangri La Food" - hvala ti ! Pomalo, treba malo vremena i strpljenja , nisu komplicirani i vjerujem da će ako se odlučiš napraviti ih i tvoji ispasti super !
    "Andrea" - hvala ti Andrea ! vjeruj mi da su zbilja jako ukusni , za ljubitelej čokolade pun pogodak !
    "Nina" - hvala ti na komentaru, nadam se da ćeš ih i ti ubrzo isprobati.
    "Vera" - hvala Vera ! uživala sam radeći ove keksiće i slažem se da Jasenka ima savršene recepte, još ih je dosta za isprobati :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Probala sam ih kada smo istraživali Jasenkin blog i mogu reći da su prekrasni, tako fini čokoladni biskvit i čokoladna kremica i kod mene su naprosto planuli i nestali za jedan dan.

    OdgovoriIzbriši
  10. "cosmo2503" - hvala ti na komentaru ! Baš mi je drago da si i ti isprobala ove keksiće i da su ti super kao i meni :)

    OdgovoriIzbriši
  11. meni su ovi keksi zapeli za oko čim ih je jasenka objavila. ja ne radim često keksiće ali kad ih radim onda su uglavnom ovakvi "sendvič" keksi, a najdraži su mi čokoladni. morat ću i ja ove isprobati jer u tvojoj izvedbi izgledaju super!

    OdgovoriIzbriši
  12. I ja sam odmah primjetila te Matijine keksiće, bilo mi je žao što je Jasenkin blog bio pod istragom u prosincu, jer od svih obaveza nisam stigla isprobati sve što sam htjela, a ovi keksići su bili u užoj konkurenciji.
    Inače i sama radim puno varijanti tih sitnih keksića s kremama i volim ih i prhko tijesto je bilo jedno od prvih tijesta koje sam savladala i puno radila s njim još u srednjoj školi.
    Ispali su ti prekrasno! Kao u apoteci! :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Divno izgledaju, to je kao neka varijanta tamnih vanilica :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Probala sinoc, predobri su i degustaroti prezadovoljni

    OdgovoriIzbriši