ponedjeljak, 26. travnja 2010.

Flan au fromage blanc ili prevedeno "Varenac od svježeg sira"

Da li se "Flan" sa francuskoga prevodi kao "Varenac" ili nekako drugačije ne znam, ovako je napisan naziv u knjizi Montignaca iz kojega sam recept preuzela pa neka takav naziv recepta i bude.
Nedoumica na što se osvrnuti u ovom postu - na sir ili na Montignaca - i dalje postoji, i zbog jednog i zbog drugog došla sam do ovog recepta, a kako se čini doći ću i do još nekih. Zapravo, ..., i čoko vulkani iz prethodnog posta imaju veze sa ovim. Kako sada sve to ? Hajdemo ovako :

- čoko vulkani su se pokazali kao vrhunska čokoladna poslastica i nakon što sam ih napravila za utjehu zbog propalog putovanja, napravila sam ih kasnije još jednom za prijatelje. Jedna od fora kod vulkana su mi male posudice/kalupići iz kojih sam ih i jela i to mi je baš super  pa sam se ubrzo bacila i na osmišljavanje i traženje slatkih i slanih recepata koje bi mogla tako pripremiti.

- i između ostaloga uzela u ruke i Montignacovu knjigu " Montignacovi recepti i jelovnici". Tu knjigu imam već par godina i nisam je slučajno kupila već sa velikom namjerom da u jednom trenutku pređem na Montignacovu prehranu. Odmah sam kupila dvije knjige, o toj prehrani općenito i ovu sa receptima i jelovnicima. Evo kako je proljeće i svi smo u pričama ili razmišljanjima o kilogramima, nekim dijetama , da se i ja podsjetim na ono vrijeme prije oko 3 godine kada sam definitivno imala više kilograma nego sada.  Ja kažem da sam morala dosta smršaviti, a okolina kaže da sam trebala malo smršaviti. No to je već ona druga tema o tome kako vidimo sebe a kako nas vide drugi. Uglavnom, u prvo vrijeme mi nije toliko niti smetalo tih par kilograma koje sam dobila na klasičan način - sjedanje, slatkiši, peciva, večera, vježbanje samo ako i koliko se mora, nerviranje kada god se može , pa malo i geni, ....., i eto kilograma !  Međutim kasnije mi je počelo smetati i odlučila sam da ću ih se riješiti, jednostavno ne želim ih i idem u akciju !
Počelo je ono kao neka dijeta pa od dijete ništa, pa nešto malo vježbanja, pa i od toga skoro ništa i u jednom trenutku skontala sam da bi meni bila najbolja prehrana po Montignacu. I pripremim se, lijepo to proučim, zaključim da je to to  i krenem onako junački, ujutro bez kave, uh, uh, prvo jutro, drugo jutro, ...., prošlo je  nekako, ali već treće jutro nikako - popila sam kavu i već prekršila načelo "bez kofeina i teina" . Zatim sam rasporedila preporučene  namirnice pa se ispostavilo da nisam gladna ali baš mi svaki dan nešto fali od onoga što ne smijem. I malo po malo od Montignaca ništa ali sam i nadalje ostala uvjerena da je dobar i da bi prehrana na taj način bila dobra.
I dalje neću u detalje, ali ja sam se na kraju riješila tog neželjenog viška kilograma na svoj način  (da prišapnem , i to  za 2 konfekcijska broja :) što nisam baš planirala ali evo dogodilo se, čak sam u jednom periodu čula "čuj B. žgoljava si, daj malo, heeejjj......... Ha ha ha, ja žgoljava, ok sada sigurno više nisam jer nešto skineš, a nešto i vratiš  i da ostane ovako kako je sada ja zadovoljna ! ) . I ništa preko noći, godina, skoro godina i pol  sa vrlo malo slatkoga, kruha i peciva, sa manjim količinama nego inače svega ostaloga, sa 2-3 puta tjedno vježbanjem i obaveznom nedjeljom hodanja po šumi. Nikad zadovoljnija, nikad gladna ! Promjenile se navike a da nisam ni svjesna toga.  
I sada kada sam uzela opet u ruke Montignacovu knjigu , čitam i skužim "pa ja to ovako i radim, ovo je uz neka odstupanja zapravo moja prehrana". Eto, prirodno je samo došlo ........pa smo se tako Montignac i ja sada opet našli kod ovog Flana/Varenca  od svježeg sira :). Radi se u posudicama/kalupićima onako kako volim, radi se od sira kojega jako volim, i kako se čini od njega se sigurno nitko neće udebljati. Uostalom, Montignac ga preporučuje i to čak kao predjelo :). Preporučuje on i još neke fine stvari od sira ali njih ostavljam za neki drugi put.

- a sir, pogotovo svježi sir, volim, volim, volim, u slanome, u slatkome, namazati ga, ovako ga samoga pojesti, super mi je ! A još mi je više postao super kada sam ga sama napravila.


Krenula sam po receptu za Basa Lički sir od foodfan sa Coolinarike, divne izvedbe ovoga sira se tamo mogu naći i ja sam također jedva čekala da isprobam recept. Ali kada sam konačno dočekala isprobavanje nekako se dogodilo da nisam imala puno vremena  čekanje da faze izrade ovog sira odrade svoje , da se stvrdne , pa sam ono što se uspjelo stvrdnuti ostavila i toj  fazi "svježeg sira" , toliko kremastog i finog da sam se doslovno oduševila. Moram priznati da osim što ima veze sa strpljenjem ima veze i sa time što sam zamislila posnu verziju sa ne baš masnim mlijekom a ta se i nije pokazala naročito izvedivom. No kako god, ovo što sam dobila je predobro, a sigurno ću opet jednom napraviti i pravi Basa Lički sir jer po ovome receptu dobiti ću sigurno izvrstan sir !
A ono što nisam dočekala da se stvrdne ostavila sam kao jogurt koji me isto oduševio i sada imam doma dane jogurta i ovog sira a vjerujem da ću ih uskoro i ponoviti.

Sir i jogurt dobila sam tako što sam prokuhala 1 litru mlijeka, nakon što se prohladilo dodala sam 1,5 dcl kiselog vrhnja. Dobro ga umješala, poklopila i lonac omotala krpama da drži toplinu. To sam napravila navečer i do jutra se trebalo stvrdnuti, ali nije baš (hm, a mlijeko 0,9% mm...., baš se ne uklapa ) . No procijedila sam ga i dobila ovaj krasni jogurt, a dio je ostao u cjediljki pa sam ga ostavila da se stisne, ali tu već nisam mogla dugo čekati, i upotrijebila sam ga u ovoj krem-fazi.





Recept za Flan ili Varenac je kako sam već napisala od Montignaca , nisam unosila neke izmjene ali slijedeći put sigurno hoću. To sada ovisi o ukusima, ali meni je zasmetalo što se dosta osjete jaja a nešto manje sir. Nije mi to najdraže tako da slijedeći put mjenjam jedno jaje za dodatnih 50 g sira ili mješano sira i vrhnja  i vjerujem da ću tada biti skroz zadovoljna. I ovako, okus a i miris je iznad očekivanja pa volite li sir i ovakva mala jela od sira ovo vam iskreno preporučam.


Za 2 osobe, ili za 2 zdjelice (kao kod mene na slici)
- 100 g svježeg sira
- 50 ml vrhnja za kuhanje, sa manje masnoće , može se staviti i kiselo vrhnje
- 25 g crnih maslina , bez koštica
- 2 jaja
- 1 rajčica
- sol, papar, origano
- maslac za namazati zdjelice

- Rajčicu potopite u provrelu vodu na 30-tak sekundi. Izvadite, ogulite joj koru, odstranite koštice i nasjeckajte na komadiće. Posolite i ostavite da se cijedi oko 15-tak minuta .
- Masline narežite na komadiće .
- Sir i vrhnje sjedinite miksanjem, možete i pjenjačom kao što sam ja napravila
- Jaja izmutite kao za omlet i dodajte u sir i vrhnje i sve zajedno sjedinite
- Začinite po ukusu sa soli, paprom i origanom.
- Umješajte nasjeckane masline i rajčice i sve dobro promješajte


- Pećnicu ugrijte na 150 stupnjeva
- Maslacem namažite zdjelice / kalupe.
- Ulijte smjesu



- Pecite na 150 stupnjeva oko 40 minuta.
- Zatim pojačajte na 200 i pecite još 10  minuta.
- kada je gotovo isključite pećnicu, otvorite vrata i neka se tako malo ohladi prije vađenja.



I onda se dogodi ovo : gledam kako se peče, diglo se skroz iznad rubova zdjelice, onako drhturi, super izgleda. Kada je gotovo ista slika, zapečena korica po vrhu, fino naraslo. A nakon 5 minuta hlađenja, ajmeeee....., sve je palo u zdjelicu , pa gdje li je nestalo. A eto palo je, ne znam , ali znam da i nakon što sam shvatila da je to jednostavno tako  meni i dalje sasvim dobro izgleda i skroz je ukusno.
Osim što ja moram riješiti omjer sira i jaja što sam već spomenula.

Uglavnom evo ga odmah nakon pečenja i evo ga nakon hlađenja:











Ja sam se odlučila da mi ovo bude obrok uz veliku salatu i komad dobrog kruha ništa mi više nije trebalo, lagano i fino . I sa sirom :)







Broj komentara: 7:

  1. Vidiš ja sam uvijek mislila da varenci ko neki nabujci ili soufflei. Mora da sam bila u totalnoj zabludi. :D :D
    Obožavam sir, a jako volim i ovakve kombinacije.
    Ovo zbilja mora biti delikatesno. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. "Andrea" - hvala ti !. ja isto računam nešto da je varenac = nabujak, zato me malo i zbunio ovaj prijevod varenac. ne znam ni sada što bih rekla, nabujao je i ovaj ali i pao :) . Kako god , fini je, za ljubitelje sira i nečeg laganog odličan ! Drago mi je da ti se sviđa.
    p.s. imaš novi avatar, interesantan, sviđa mi se !

    OdgovoriIzbriši
  3. Hej,pa ovo ti je extra..ide na listu za isprobavanje!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ma odličan post! To ja stalno govorim, može se sve ako nisu prevelike količine, a mogu i količine ako se trošiš. A kako mi svi uglavnom sjedimo, uz malu pomoć nesklone nam pripadnosti ženskoj populaciji i genetici, prima se doslovce i voda.
    Varenac mi je odličan i slažem se da je uz salatu, pogotovo ljeti, dovoljan i odličan obrok.

    OdgovoriIzbriši
  5. "Vera" - hvala ti ! biti će mi drago ako isprobaš recept i budeš zadovoljna !
    "Tadeja" - hvala ti ! drago mi je da se slažemo u ovom djelu oko hrane, kretanja....., i veseli me da ti se varenac sviđa.

    OdgovoriIzbriši
  6. Wow, stvarno prelepo izgleda, sve pohvale :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Vrlo ukusno izgleda,probacu i ja,pozdrav...

    OdgovoriIzbriši