subota, 5. travnja 2014.

Pet omiljenih slastica - blog igrica

Draga Vera sa bloga Astal kuhinja moje ravnice pokrenula je ovu blog igricu u koju smo se rado uključili. Svakodnevno na blogovima izlaze postovi sa omiljenim slasticama ili desertima koji su mi jako zanimljivi i koje čitam i gledam i mislim kako bi bilo super da se sve te fine slastice nađu negdje meni blizu :) Volim, baš volim slatko :)
Mene su za igricu nominirale drage Ingrid sa bloga Prekratak dan, Sanja sa bloga Ultimativni sastojak, Nataša sa bloga Kolači.biz, Jovanka sa bloga Kutlačom po kazanu , draga Cook and Play,  hvala vam !






Kojih 5 slastica sa moga bloga mi je najdraže ? Naizgled lako pitanje pokazalo se nimalo lakim. Prvo, kada sam krenula nabrajati Reform torta, Američka pita od limunaSemifredo, Pita sa ananasom i mangom, Pita sa jabukama ........, zaključila sam da to zapravo nisu moji recepti što znači da ne ulaze u igru, a kada sam krenula po mojim receptima shvatila sam da će u svakom slučaju biti teško izabrati baš pet najdražih i još ih na neki način poredati od 1 do 5. Ali izbor je napravljen, a ovo od 1 do 5 moglo je možda biti i od 5 do 1 ili poštenije rečeno od 5 do 2, jer u svakoj kombinaciji na broju 1 je za mene uvijek jedan i jedini - Kolač od rogača.


1. Kolač od rogača






Jedan od mojih prvih objavljenih recepata, sa lošim slikama koje nikada nisam zamjenila boljima, ali doći će i to na red. Iako ga volim i volim i opet  volim nisam ga već dulje vrijeme pravila kako zbog želje da isprobam i neke druge slastice tako i zato da se ne dovodim stalno u napast, jer pojesti samo komadić ovog kolača za mene je nemoguće. Ovo je jedan od onih maminih kolača koji sam zavoljela odmah i kojim me mama često dočekivala , nije ga niti ona već neko vrijeme napravila, a baš bi mogla  :):)



2. Dubrovačka dvobojna torta






Torta iz zadnjeg objavljenog posta, ona koja je mirisna, koja je meni preukusna, torta moga grada i njegove tradicije, zapravo ja sam se pomalo i vezala za ovu tortu :), da nije kolača od rogača bila bi na prvom mjestu :)



 3. Torta kraljice od Sabe






Ovo je jedna od onih torti koje su po mom ukusu, sa minimum brašna, a maksimum ostalih sastojaka, u ovom slučaju badema i čokolade, torta u kojoj sam uživala na svoj rođendan i u  kojoj su uživali i moji prijatelji  kada je jedan od njih  rekao "ovo je kao iz najboljeg bečkog cukeraja" :) , smijali smo se , a njegova supruga mi je nekoliko mjeseci nakon toga rekla "ne pitaj koliko puta sam mu je već napravila" :) Vjerujem da je bilo puno puta, i mene je ova torta osvojila









Iako se Pinica tradicionalno pravi za Uskrs ja je ponekad napravim i tijekom godine, volim je, volim kako miriše isto kao i to slatko mekano tijesto kada je svježa, a volim je i nakon nekoliko dana kada je već pomalo prosušena pa uz šalicu kave svakim zalogajem osjetim još uvijek njezin miris i arome u okusu. Za svaki Uskrs je napravim po nekom od recepata koje imam ili koje nađem, uglavnom su to varijacije na temu, a ova je po prošlogodišnjem receptu.









Marmelada je slastica :) Znam da nije u ciljanoj skupini i da je nećemo svi staviti u kategoriju slastice, ali sjetite se onih trenutaka kada nema ništa slatko u kući pa otvorimo teglicu marmelade i eto slatkoga :) Stoga, moja omiljena je ova od citrusa, jednom isprobama i xy puta već ponovljena, sa domaćim grejpom, limunima i narančama stavljam je u sami vrh, a tek sa croissantom u kombinaciji.......e to sada više ne znam da li je obožavam zbog croissanta ili zbog same marmelade :):)


I........, pa tek sam krenula, a već ih je 5 :) Ok, sada se zaustavljam, i na igricu pozivam: 

- Katarinu - Laka kuharica
- Oliveru - Ja u kuhinji
- Petru - Thursdaycooking





Broj komentara: 8:

  1. Da, stvarno je teško izdvojiti 5 komada, ispočetka misliš da je lako, a ono muka živa :))
    Sviđa mi se tvoj odabir, i to baš svaka od tih slastica, rogač volim, pincu obožavam, čokolada s bademima mi je jedna od naj kombinacija, u ovu dubrovačku ljepoticu sam se zaljubila na prvi pogled, pa fina marmelada...ah kaj da pričam dalje, isti ukus imamo. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Nije lako odvojiti samo 5! Zapali su mi za oko mnogi tvoji deserti; ipak Dubrovacka torta izgleda da je na prvom mjestu kod isprobavanja.

    OdgovoriIzbriši
  3. krasan izbor, uskoro ću i svoje favorite složiti

    OdgovoriIzbriši
  4. odličan izbor...a ova dubrovačka dvobojna torta mi ne izlazi iz glave

    OdgovoriIzbriši
  5. Branka, pa šta pre isprobati odavde...ja bih od svega po malo i siđa mi se tvoj izbor. Pozdrav, draga moja.

    OdgovoriIzbriši
  6. Odličan izbor a tvoja pinca mi zapela za oko i ja ju volim raditi mimo Uskrsa.

    OdgovoriIzbriši
  7. Odličan izbor, možda nešto napravim za FBI rukavice :)

    OdgovoriIzbriši
  8. prvo mislis kako je lako odabrati 5 komada, a onda kad krenes se nadjes u cudu koji odabrati :D tvoj izbor je super, pogotovo onaj prvi, kolac od rogaca, pogotovo sto rogac bas bas volim =)))

    OdgovoriIzbriši