ponedjeljak, 2. siječnja 2012.

Kuvarijacije - Reform kocke

Pozdrav svima u prvom postu u Novoj Godini !!  Želim vam sretnu, lijepu, veselu i uspješnu Novu 2012.-tu Godinu ! Neka nam svima ova godina bude godina ostvarenja najljepših želja ! 
A mi  koji se susrećemo i družimo na "food-blogovima" neka je zapamtimo po daljnjem lijepom druženju i kao i do sada odličnim receptima koje ćemo i dalje razmjenjivati i jedni od drugih  učiti i u svemu skupa zajedno uživati.
(a ja ću konačno riješiti i ove probleme sa izgledom bloga, još nisam, ali na dobrom sam putu, za koji dan, ....., obećajem ! ) 



U ovom krugu blog-igrice Kuvarijacije učili smo i uživali uz recept od drage mamajac sa bloga Provereni recepti - Cooks and Bakes - Reform kocke. 

Majine Reform kocke svi smo primjetili kada ih je objavila i njima se oduševili, jednako kao i ranije Reform Tortom sa kojom su nas upoznali Maja i Dade u suradnji. Odlična torta, odličan recept, a kocke koje smo  isprobavali su jednostavnija varijanta recepta za tortu . Maja nam je pokazala kako se ove kocke mogu prekrasno napraviti, uistinu su za divljenje. Ujedno nam je pokazala i  kako to izgleda kada torta možda na kraju i ne izgleda onako kako je zamišljeno  pa se servira u šalicama. 

Ja ću vas danas upoznati sa svim ovim mojim ,  "3 u 1 " izdanjem :) koje je  nastalo bez ikakve namjere da bude tako. Ali kada ne krene po planu onda ne krene i teško tu ima neke pomoći. 

Reform torta mi je jedna od najomiljenijih, znam da često kažem kako mi je nešto jako omiljeno, ali ako ću gledati neki No.1 kod slastica tu će se sigurno smjestiti i Reform torta ili kako je mi zovemo Reforma. Koliko mi je omiljena toliko sam je uvijek držala za neku luksuzniju i kompliciraniju slasticu i nikada je nisam sama napravila, a nisam je baš nalazila niti u široj ponudi po slastičarnicama i restoranima. Tako je Reforma uvijek ostala posebna i za posebne prilike. 

Posebna prilika su i blagdani i ja sam Majine Reform kocke vidjela na blagdanskom stolu za Novu Godinu u Dbk. Zamrzavanje kolača mi je posebno išlo na ruku pošto sam ih radila u Zg i tako sam ih  mogla bez problema odnijeti u Dbk .

Posebnu priliku sam imala i u Zg jer je kod mene bila moja draga nećakinja K. koja je odmah odlučila biti asistentica broj 1. i samo je pitala "što danas radimo ?" :) 
Otvorim laptop i pokažem Majine kocke, a K. ih pogleda i samo zadivljeno izusti "ali to je teško, kako ćemo mi to ?".
O joj, u tom trenutku mi je entuzijam nešto opao i tada sam tek i sama shvatila da sam se uhvatila možda prevelikog zalogaja. Ali svejedno, Reformu jako želim isprobati i imam idealnu priliku to napraviti u jednostavnijoj verziji. 

K. je ostala pri tome da će pomagati  a to je kod nje podrazumjevalo zamotati se u novu pregaču koju sam dobila na poklon za Božić i opremiti kuhinjskim "rekvizitima" :)



I zatim smo krenule prema Majinom receptu: 
(prenosim original recepta sa Majinog bloga uz moja zapažanja)

Sastojci:
kora
10 belanaca (~370 g)
250 g šećera
250 g mešavine mlevenih oraha i badema 

fil
10 žumanaca (~190 g)
190 g šećera
250 g margarina/putera, tj. oko 200 g čiste masnoće, bez vode
100 g čokolade za kuvanje

i još
malo mešavine mlevenih oraha i badema za umakanje kocki
polovine oraha i celi blanširani i očišćeni bademi, za ukras


Sastojke sam pripremila ovako kako piše uz minimalna odstupanja od cca 10 g kod vaganja jaja.
Za masnoću sam koristila 150 g margarina i 100 g maslaca.
Orahe i bademe smo imale cijele pa se K. posvetila mljevenju i samljele smo 150 g oraha i 100 g badema za koru , a zatim još oko 50 g mješavine oraha i badema za umakanje.


Predradnje:

- Otopite margarin u šerpici, ostavite 10-ak minuta da ostoji, masnoća će isplivati na vrh, a voda će ostati na dnu. Možete odliti masnoću u drugi sud, a vodu baciti, ili sve vratiti u frižider, pa kad se masnoća stegne izvaditi je, a vodu prosuti. Potrebna nam je samo masnoća


Margarin i maslac sam otopila, ostavila da se prohladi i zatim stavila u frižider da se stegne. 

- Pripremite dve šerpe, jednu veću, i jednu manju. Recimo 18 cm i 15 cm prečnika, za kuvanje fila. U manjoj će biti fil, a ona će biti zagnjurena u veću šerpu sa vodom koja vri

Kod mene je veća posuda bila promjera 18 cm, dok je manja bila promjera 14 cm 

- Koristite jaja S klase. Kad razdvojite belanca i žumanca od 10 jaja, izmerite ih. Ako treba dodajte još jedno jaje, da dobijete približno 190 g žumanaca i 370 g belanaca.

Jaja sam odvojila i izvagala, odstupanje sam imala oko 10 g više žumanjaca i isto tako bjelanjaca, smatrala sam da to nije veliko odstupanje pa sam tako ostavila.  


Postupak:

1. Uključite rernu na 200°C i pustite da se greje. Pokvasite sunđerom pleh (otprilike 24x36cm), i na tako mokar pleh stavite papir za pečenje. Odvojite belanca od žumanaca. Žumanca stavite u manju šerpu. Kad je rerna skoro ugrejana, na veću ringlu šporeta stavite veću šerpu sa vodom do 1/3, uključite na najjače, a vi počnite da pripremate koru


Ovaj dio sam napravila ovako kako piše. 


2. U odgovarajuću posudu sipajte belanca i mutite mikserom 2 minuta, dodajte šećer i mutite još 2 minuta. U umućen šam od belanaca dodajte samlevene orahe i promešajte žicom za mućenje, da se orasi ravnomerno rasporede. Sipajte u pleh i izravnajte. Kora se peče na 200°C, na srednjoj visini šporeta oko 25 minuta

U ovom dijelu K.je vrlo aktivno sudjelovala, a najaktivnije na kraju :), bjelanjca sam mutila mikserom (K.obožava gledati kako se bjelanjci pretvaraju u snijeg ) , dodala sam šećer i dalje mutila, a K. je zatim dodavala samjevene orahe i bademe i dobile smo smjesu za koru. 

Tada su počeli moji propusti i sve mi je počelo pomalo ići nizbrdo, ali nisam odustajala, kocke ću napraviti pa kako - tako.

Dakle, smjesu sam pekla u plehu od pećnice jer nisam imala prikladan manji (svaki je bio premali ) pa iako je ovaj veći od predviđenog odlučila sam se na njega i na to da mi kora bude nešto tanja.  Izlila sam smjesu u pleh i mislila da sam je poravnala dobro, ali tek kasnije sam vidjela da je uopće nisam poravnala i...., a što još reći, izgledala je loše. 
Ipak, ovakva je otišla u pećnicu:



I dok sam ja rješavala pečenje kore K. je super aktivno sudjelovala što je izgledalo ovako :):)


Posvetila se ostatcima smjese za koru i jedino što sam od nje čula je bilo : " ovu smjesu ćeš mi opet napraviti, da je ovako samu pojedem, ...., meni je ovo super, ...., a jel´ mi je možeš opet napraviti ? " :)

3. Za to vreme pripremite fil. U manju šerpu sa žumancima sipajte šećer i mikserom mutite samo 20-30 sekundi. Prebacite šerpu sa žumancima u veću šerpu u kojoj voda vri, tako da manja šerpa uranja svojim dnom u vodu. Kuvajte žumanca  mešajući varjaćom onoliko koliko je potrebno da počnu da se stežu, i da dobiju gustinu meda koji curi sa kašike. Kod mene je to bilo oko 15 minuta, mereći od trenutka kad sam spustila manju šerpu u veću. Dodajte margarin/puter i promešajte. Zatim dodajte izlomljenu čokoladu, promašajte da se otopi, i mešajte da se sve sjedini i postane gusta emulzija. Fil ostavite da se malo prohladi.


Krenula sam kako piše i bila jako sretna kada su se jaja i šećer počeli kuhati i pretvarati u sve gušću smjesu: 




Međutim, kada je došlo vrijeme dodavanja masnoće sreća me malo pustila jer sam primjetila da mi se voda nije baš u dovoljnoj mjeri odvojila od masnoće, a nekako mi u tom trenutku nije ništa preostalo nego uzeti to što imam i umješati u smjesu jaja i šećera. Zatim sam dodala i čokoladu, otopila se, sve skupa sam još par minuta kuhala i zaključila da je nakon ukupnih 15-16 minuta dovoljno gusto i da odlično izgleda. 
I to će se poslije pokazati pomalo pogrešnim zaključkom  .

4. Koru ohladite, prebacite na poslužavnik, bez skidanja papira. Mažite prohlađenim filom. Ostavite malo da se fil sam poravna. Celu tablu stavite u zamrzivač.

Nakon što se kora ohladila i fil prohladio koru sam prebacila na poslužavnik i odmah vidjela da ne da je nisam dobro poravnala nego da je toliko neravna da me muka uhvatila. Zatim sam krenula razmazivati fil koji se hlađenjem nije dodatno stvrdnuo nego kao da je malo i omekšao. Uglavnom, bio je dosta rijedak i na neravnoj kori se teško zadržavao. Ali namazala sam ga poprilično brzo i sve stavila u zamrzivač. 
Fil sam malo i probala :), mmmmm, ......, to je onaj divni fil kojega volim ! 

Kako sam koru radila u velikom plehu nije mi cijela stala na poslužavnik pa sam oko 1/4 kore odrezala i stavila je na drugi, manji poslužavnik, također premazala filom i stavila u zamrzivač. 


5. Zaleđenu tablu iseći na jednake kocke. Seče se zaleđena jer je fil lepljiv i ovako se najlakše iseče. Brišite nož između rezova ako krene da se lepi. Umakati bokove kocaka u mešavinu mlevenih oraha i badema. Ukrasiti polovinama oraha i blanširanim bademima.

I sada je došao trenutak kada sam počela ozbiljno razmišljati o tome da odustanem od sudjelovanja u ovome krugu igrice, da pojedem ovu Reformu ovako "iz table", bez kocaka, bez ičega, ....., joj što to kod mene nije dobro izgledalo. Pretanko, nije lijepo, .....,a opet, probam malo sa kraja,  tako finoooo :) 

Dok sam tako gledala u ono što imam i razmišljala što napraviti da spasim stvar fil se počeo pomalo otapati pa je i moja muka postajala sve većom, ali dosjetim se :).......manji dio kore koji sam imala posebno odrezan staviti ću na dio veće kore i dobiti pristojnu kocku. Rečeno - učinjeno ! 




Što ću sa ostatkom ? 
K. se srećom opet "probudla" i kaže mi : kako što ćeš, pa izreži krugove, oni ti mogu biti niski i fora su, imaš i kocke za igricu i krugove koje ćemo isto pojesti :) . Yes !! Hvala ti K. !!




I tako sam uspjela izvući dio u kockama i iako nisu ispale nasjajnije dobila sam Reform kocke : 





A dobila sam i Reform krugove :)
Kod njih se dobro vidi neravno tijesto pa je jedan niži, jedan viši ili jedan deblji , jedan tanji, ..., uh





Kocke sam umakala u mješavinu mljevenih oraha i badema držeći ih među prstima i umakajući stranicu po stranici i to je išlo bez problema. 
Sa krugovima koji su bili nešto više omekšale file imala sam pokoji problem da bi mi malo "pobjegli" i cijeli otišli u smjesu za umakanje, ali to sam im istolerirala :)

Kocke sam rezala uz obavezno umakanje noža u vodu nakon svakog rezanja, fil je ljepljiv, ali nije ga problem ovako rezati. Isto tako sam modlu za krugove nakon svakog vađenja kruga umakala u hladnu vodu. 


Obzirom da sam kocke izvukla od kora u dva reda i fila u dva reda u presjeku su izgledale ovako: 




A ono što je ostalo nakon izrezanih krugova posluženo je ovako: 






K. nije imala ništa protiv :), a i još uvijek je bila presretna što se sjetila krugova :)








I na kraju, moram još dodati da znam i vidim da nije išlo niti sa slikama, rekla sam odmah na početku kada ne ide onda ne ide i nema tu pomoći. Jednostavno, tako se dogodilo, mogla sam definitvno odustati od toga da sve ovo pokažem, ali zašto ? Recept sam isprobala sa velikim veseljem, uočila sam ono što sam pogrešno napravila i na kraju dobila izuzetno ukusan i fin kolač ! Uživala sam u svakom zalogaju. 

Uživale su i moje cure u Dbk, kocke i krugovi imali su uspješan "let" :). Iz zamrzivača u kutiju, pa u kofer, u avion i u Dbk, zatim malo u frižider pa na stol. 
Omekšale jesu i kada smo ih vadili iz kutije nisu sasvim zadržale formu , ali jedino što sam od mame i sestre čula bilo je "što ti je ovo dobroooo......" :) 






I ono što mi je jako važno i što mi je  drago je da više nemam straha od pravljenja Reforme. Znam da će mi nekad odlično uspjeti, a nekada i neće izgledati najbolje, ali mojom omiljenom slasticom sada se mogu počastiti  kada god je se zaželim . 

Draga Maja, hvala ti na ovom odličnom receptu i svim detaljnim uputama koje si sa nama podijelila kod Reform torte, kao i na ovoj pojednostavljenoj verziji recepta i Reform kockama. 




Broj komentara: 25:

  1. Odličan post! Ja se još uvijek nikako uloviti Reforme! :)Mislim da je, bez umanjivanja Majinog i Dadetovog truda da svi konačno savladamo Reformu, uloga pomagačice ovdje bila presudna! :)
    Puno pusa udruženim reformskim snagama i sve najbolje u Novoj! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala na učešću, i na detaljnom prikazu svakog koraka.
    Meni se uopšte ne čini da si ikakvih grešaka napravila. Kod kore - moguće da si malo jače umutila belanca, pa da su se teško ravnala. Ali to nema veze, jer fil pokrije sve neravnine.
    Fil meni, po ovim slikama koje vidim, deluje odlično ukuvan. No, ako kažeš da su malo izgubile formu kasnije (ali ipak nisu CURELE) to znači da je ili trebalo još minut-dva da se kuva, ili da si masnoću otopila dan ranije, pa da je imala vremena da se skroz stegne i da se voda lako odvoji.

    Odlično si se snašla da napraviš dvospratne kocke :) A i ovi okrugli primerci meni baš super izgledaju.

    Ipak, važno je da si dobila taj lepljivi krem, "ono nešto", što Reformu baš izdvaja od drugih klasičnih torti.

    Puno hvala i asistentu, i veliki pozdrav vam šaljem!

    OdgovoriIzbriši
  3. I meni se dopadaju ovi okrugli primerci. Dođu nešto kao Reform kape umesto Ruske kape. Curica je medena i pored takvog slatkiša kako mogu kocke da ne valjaju.

    OdgovoriIzbriši
  4. Draga Branka želim ti srećnu Novu 2012! Ispunjenje svih želja i još puno divnih recepata i druženja sa nama!

    Odlično si dokumentovala sve i baš ste se fino zabavile ti i K. a na kraju i zasladile. Uspele su kocke, da nisu završile bi u smeću :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ej, svaka ti čast kako si to sve predočila. A, molim te, šta bi tek bilo da nije bilo tvoje K.?
    Uglavnom malena ljepotica je spasila stvar!
    Naravno, ja se šalim, malo se dodvoravam K. a mislim da si se fantastično snašla. Tako ti je to, kada kuhaš, nekada si zadovoljan a nekada nisi. Pa znaš, mnogi prave svaki dan kruh i nije im uvijek isti. Tako ti je to i sa kolačima. Ne smije te ništa obeshrabriti. I na kraju zašto ti to ne bi mogla, šta je u svemu tome neobično, teško...samo naprijed. Ti možeš sve što hoćeš i to vrlo, vrlo dobro!

    OdgovoriIzbriši
  6. Baš mi se sviđaju u okruglom obliku,totalno originalno! Srećna Nova godina i sve najbolje!

    OdgovoriIzbriši
  7. Branka prvo tebi i tvojoj porodici zelim sve najbolje u novoj godini!!!Imala si divnu pomoc zato su ti i tako lepe:))Ja cu ih napraviti van kruga,cim pre stignem:))

    OdgovoriIzbriši
  8. Draga Branka sve najljepše u Novoj godini,sa željom za još puno ovako divnih recepata,i ideja na tvome blogu..veliki pozdrav i pomagačici naravno bez nje ne bi bio ovako uspješan kolač:)

    OdgovoriIzbriši
  9. i unatoč svemu što si napisala kao neuspjeh, meni se ovo čini kao odličan uspjeh, sjajno si se domislila spajati po dvije kocke, a i ovi krugovi su mi vrlo simpatični, najbitnije da se sve pojelo
    Želim ti sve najbolje u Novoj godini!

    OdgovoriIzbriši
  10. Uz asistenta je sve puno lakše, vidiš kako je bila od koristi :)

    Da sam sudjelovala u igrici (a nisam jer je 10 jaja u ovoj blagdanskojsituaciji bilo previše za moje kokoške), bila bih napravila krugove.

    OdgovoriIzbriši
  11. Vazno je da ste se vas dve super zabavile dok ste pravile ove kockice, a koliko vidim i asistent je vrlo ozbiljno shvatio svoj posao, pa je zdusno pomagao, hihih... svaka cast.:)) Nemoj se nista birnuti, bas su slatki ovako kao minjoni, ja sam ih cak pravila stanglice, vazan je ipak ukus a ove kockice, stanglice, kruzici su tako finiii!:) Sve najbolje u Novoj godini i jedva cekam da vidim novi dizajn bloga!;)

    OdgovoriIzbriši
  12. S ovako divnom pomoćnicom nije ni čudo da su ti ispale ovako prekrasne.Sretna Nova...

    OdgovoriIzbriši
  13. Branka, sve najbolje tebi i tvojima!
    Da ti nisi ispričala ove svoje nevolje, na kockama se nikad ne bi reklo da su te zadesile :) Stvarno lijepo izgledaju! A okus...divan sigurno, jedva čekam isprobati

    OdgovoriIzbriši
  14. Krugovi su odlična, mladenačka ideja!!baš ti je prava pomagačica!!
    Želim ti sretnu novu!!

    OdgovoriIzbriši
  15. Svaka čast na upornosti i hrabrosti. Rekla bih da se ipak isplatila jer kocke izgleda super! Sve najbolje u Novoj draga Branka!

    OdgovoriIzbriši
  16. Glat prijavi krugove za Kuvarijacije - zaista su varijacija, i to veoma zanimljiva. Baš si se potrudila oko prikaza - veoma korisno.

    OdgovoriIzbriši
  17. Bas super izgledaju! :)
    Ali, pomagacica je sigurno bila kljucni faktpr uspeha... :)

    OdgovoriIzbriši
  18. Srećna Nova godina mila moja, tebi i tvojoj porodici a posebno malom pomoćniku :) biće ona velika kuvarica jednog dana vidi se da ima štiha <3 Reformice su zaista ispale extra i da nisi pisala o ''neuspesima'' niko ne bi primetio ;) , meni baš super izgledaju <3.

    OdgovoriIzbriši
  19. ovo sve izgleda jako lepo i sigurna sam i ukusno.detaljno si sve objasnila tako da treba samo da se rešim i krenem sa delanjem.Inače,mlada kuvarica koja tako slasno lize krem je najbolji dokaz da je kolač jako ukusan.Takodje ti zelim sve najbolje u novoj 2012-toj,da nevolje i patnje sve ostaviš za sobom,da od ovog trenutka počneš da očekuješ bolje,i to bolje će sigurno doći.Puno sreće!!!

    OdgovoriIzbriši
  20. Prekrasne kockice :) izgleda da su ih praili svi osim mene :D Slike su divne, i želim ti sretnu novu 2012-tu :))

    OdgovoriIzbriši
  21. Meni se baš dopadaju! Čini mi se da su ove kockice (i krugovi) ovih blagdana prešle više Hrvatske nego ja :) K. mi je divna, super je imat takve pomagače u kuhinji draga Branka :)
    Drago mi je da si s nama podijelila ovaj recept i svoja zapažanja.
    Želim tebi i tvojoj obitelji sretnu Novu 2012-u sa još puno dobrih receptića, slika i inspiracije :)

    OdgovoriIzbriši
  22. Sretna Nova godina,
    Lako je tebi kad imas K. kao pomocnicu;
    dopadaju mi se oni okrugli primjerci.

    OdgovoriIzbriši
  23. Prvo, sretni praznici Brankić i sve najljepše ti želim! :)

    A, sada o kockama. :) Ajme, pa ti si se zabavljala kao i ja kada sam ih pravila i još prije nego su bile izabrane za igricu. :) Super si se snašla i dobro je da si se ipak odlučila objaviti svoje utiske, jer šteta je propustiti ovakvu zabavnu interpretaciju. :)
    A, K. je prava krasotica. Prava lutka. :)

    OdgovoriIzbriši
  24. Ne znam dali sam ti već čestitala Novu godinu ako nisam... sve najbolje ti želim, puno zdravlja, zadovoljstva i divnih postova kojima nas uvijek oduševiš i nešto novo naučiš!

    Kocke izgledaju prekrasno a tvoja pomoćnica mi je prelijepa,lijepo je da pomaže mami u kuhinji:)

    Pusa velika i pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  25. :) Kako fine fotkice! Tvoja K je prava lutkica :). A i kocke su krasne.

    OdgovoriIzbriši