srijeda, 30. lipnja 2010.

Brodet od morske ribe

Nakon poprilično lošeg vremena prošlog tjedna opet su počele vrućine kako i priliči ljetu. I možda ne bih to tako niti primjetila da prošli tjedan nisam bila na godišnjem odmoru u Dbk i zbog lošeg vremena se nisam niti okupala, minimalno se sunčala, a poprilično se smrzla i pokisla. Uz to tjedan prije su bile vrućine , a evo ih ponovno i tjedan poslije. Ali,  na to se ne može utjecati već ostaje  prilagoditi se  vremenu i iskoristiti ga na najbolji mogući način. Što sam i napravila,  i mogu reći da mi je na godišnjem bilo jako lijepo. Družila sam se mojima, prije svega sa malom K., vidjela sam se sa prijateljima , prošetala sam po gradu i naokolo, obavila sam što treba, spavala, čitala, zabavila se, ...........ma sve sam :).
Sada opet hvatam korak sa obavezama, sa slobodnim vremenom, obavim što treba ali najviše čekam koji slobodan sat da pregledam sve što sam propustila na ostalim blogovima , ovako što sam vidjela "na blic" ima tu puno finih stvari kojima ću rado posvetiti pažnju.

No, vratimo se još malo na tjedan u Dbk. 
Osim lošeg vremena bilo je tu i sunčanih razdoblja kao što je ovaj divan dan kojega smo iskoristili u šetnji uz more : 




Ipak više je bilo oblačnoga vremena kao na ovoj slici koja je snimljena u sumrak pa je time dojam veći:





K. i ja smo svejedno kada god se moglo hodale naokolo pa i na plažu, ja uz knjigu , a K. sa udicom u lovu na ribe, na morskom zraku, odlično !








Naravno, dio vremena sam i kuhala , ali sada neću pisati o mojim „poduhvatima“ jer se ovaj put i nisam posebno istaknula pa se nemam čime posebno hvaliti, već je tu recept za brodet od morske ribe koji nam je pripremila moja mama i na kojemu obavezno poližemo tanjure :)

Mama nas svaki put kada dođem razveseli sa brodetom, nekada od više vrsta ribe kao što je bilo ovaj put a nekada ako nema za kupiti dobre ribe , pogotovo u zimsko doba , sasvim dobro posluže zamrznuti repovi škrpine.

Brodet, brudet, brujet, ....., više je naziva za ovo riblje jelo, mi ga oduvijek zovemo brodet tako da zadržavam taj naziv. Isto je i sa ribama, kod onih za koje sam našla da imaju drugi naziv napisala sam ga u zagradi.

Kako god ga zvali,  brodet u kojemu uživamo ide ovako:

Za 4 osobe:

- 1 kg miješane morske ribe - škrpina (škarpina) , lubin, tabinja, kovač (šanpjer) ,ugor (gruj) , i možete staviti nekoliko škampi (mi ovaj put nismo)
- maslinovo ulje
- 2-3 režnja češnjaka,
- 2 glavice luka
- 3 zrele rajčice ili pelat
- peršin
- malo metvice, kadulje, bosiljka i origana
- 2 dcl bijelog vina
- ½ dcl octa
- ½ dcl prošeka

- Luk isjeckati na ploške (kriške) i staviti na dosta zagrijano maslinovo ulje, prodinstati ga da „postakli“.
- Češnjak nasjeckati i dodati na luk
- Rajčice nasjeckati na komadiće i dodati. Ukoliko su rajčice kiselije uz njih dodati pola male žličice šećera.
- Sve skupa dinstati kratko vrijeme, tek da se poveže i omekša.
- Ribu očistiti (ne treba dizati glave) i dodati je u posudu za kuhanje.
- Zajedno sa ribom dodati i ostale začine – malo metvice, kadulje, bosiljka , origana, peršin – dozirajte po želji i ukusu prema pojedinom od začina , a sa peršinom koliko god ga stavili nećete pogriješiti.
- Zatim sve zalijemo bijelim vinom i prošekom. Dodamo ocat. Tekućine bi trebalo biti toliko da prekrije ribu pa ako je potrebno dodamo još malo vode – ako se dodaje voda to bi trebalo biti zbilja sasvim malo.
- Kuhati 20- 40 minuta na laganoj vatri (ovisno o veličini ribe) bez miješanja. Može se samo lagano protresti lonac ukrug.

Gotovo je:







Za prilog uz brodet uobičajeno poslužujemo palentu ..........



........po kojoj je super preliti ovaj toć .......






I kada ispred sebe ugledate ovaj tanjur preostaje jednostavno uživati u okusu i mirisu ribe, mora, toća, ........, brodeta !







nedjelja, 27. lipnja 2010.

FBI rukavice - Pippi u kuhinji

Godišnji odmor je prošao i eto me natrag u Zgb. Prošlo je brzo, zapravo proletilo je, kao i uvijek. Bilo je divno biti sa svojima, obaviti neke obiteljske posliće, popričati, prošetati, zajedno kuhati ......, ali detaljnije o tome u nekom od slijedećih postova.

Ovaj mjesec u igrici FBI rukavice koju je pokrenula Mamajac sa bloga Cooks and Bakes istraživali smo blog Pippi u kuhinji. Za mene ovo je novi blog koji sam otkrila i što me veseli. Sviđa mi se izgleda bloga i rado sam ga prelistala i isto tako izdvojila nekoliko recepata koje sam željela isprobati. Ali kako se to obično dogodi vremena za sve moje želje na žalost nisam imala dovoljno pošto su i moje cure mene htjele počastiti sa nečim domaćim što svi volimo tako da je u kuhinji zavladala poprilična gužva. 
Ipak, recept za Slane mafine sa fetom i vlascem je došao na red. I to ne jednom :)  

U mojoj izvedbi ipak bez vlasca ili listića luka kako je autorica sugerirala jer su cure tražile da to izostavim , pa eto neka se Pippi ne naljuti...... :)
Uz to kada sam ih krenula raditi ustanovila sam da je kalup za muffins kod sestre a ne kod mame gdje sam radila  tako da sam ih napravila u plehu , takva izvedba je i na blogu kod Pippi, nešto brže ide ali krajnji rezultat je vjerujem jednako dobar.
Nama se jako svidjelo ovo tijesto, sir nam je bio dovoljan i prvi put kada sam napravila doslovno je planulo , svi su pitali "što ti je ovo ovako mmmmm......" :)
Pa sam isto napravila i sutra dan.

Recept je original (link u nastavku )- samo bez vlasca :


I moja "pita" umjesto muffina ispala je ovako:


















Žao mi je zbog loših slika , posebice se ispričavam blogerici Zelji - Pippi u kuhinji. Ali u svakom slučaju moram još jednom reći da sam izabrala pravi recept za mene i za nas jer smo zbilja oduševljeni mekoćom, lakoćom i okusom ovog tijesta sa dodatkom feta sira. Vjerujem da je sa vlascem još i ukusnije i to ostaje za neko novo isprobavanje, kao što ostaju i ostali odabrani recepti.

Veselim se sudjelovanju i u ovom krugu FBI rukavice,  povratku ovdje i  daljnjem druženju sa svima vama :)



petak, 18. lipnja 2010.

Jagode i marmelade

Znam da je prva asocijacija na ovaj naslov sezona jagoda pa su onda od njih nastale i marmelade. Tako nekako i jeste  ali ne baš sasvim. Ovdje se prije svega radi o početku jednog divnog prijateljstva, zatim su na red došle jagode, a onda , naravno kod mene neizbježno i marmelade :)

Već sam  spominjala moju dragu Cool-prijateljicu Đ. (jussi044) i prikazala sam njezin recept za kolač od bjelanjaka koji uvijek preporučujem.
Nakon što smo se tako virtualno družile došlo je vrijeme da se i susretnemo što ne bi trebalo biti teško iako je ona u Sisku a ja u Zagrebu (nije uopće daleko), ali poklopilo se nekako da prvi pokušaj nije uspio, pa onda nije niti drugi, i konačno prije 15-tak dana pao je naš prvi čvenk ! ☺. Bio je praznik, neradni dan, i poslijepodne sam sjela u auto i pravac Sisak. Prvi put sam vozila tom cestom ali nikakvih problema nije bilo, putokaz za putokazom, samo ravno i ubrzo sam bila na parkiralištu trgovačkog centra gdje me čekala Đ. Jako lijepo je ovako se susresti i sva dragost i toplina koju inače dijelimo putem komentara i porukica odjednom postane stvarna. Nisam imala potrebu ranije nešto zamišljati Đ., pa kakva će biti, kako će nam biti....., i sve te neke misli kada se idete ovako sa nekime naći. Nekako sam znala, Đ.je Đ., jako draga i topla osoba, jednostavna, obična a opet posebna, rekla bih da smo se baš nekako našle. Đ.me odvela na šetnicu uz Kupu, kavica sa pogledom na stari most u Sisku, priča na priču o svemu i svačemu,  kao da se već dugo poznajemo i sada smo izašle na kavu. Nije potrebno dalje nabrajati , kako sam rekla ovo je tek početak jednog lijepog prijateljstva. Nakon kavice Đ.me ugostila i u svojoj kući sa svojom obitelji na čemu se još jednom zahvaljujem, a na odlasku u autu uz mene našlo se tu i još  puuunnnnoooo jagoda ! ☺ . Đ. ih je vadila iz frižidera a ja sam vikala da prestane jer ne znam kuda ću sa svim tim jagodama. Uglavnom, bile su mi pratnja do doma, tako fino mirisale, a onda........., brzo sam ih morala iskoristiti , u što, za što, ...., pa kako....., naravno za marmeladu  :) i to je ne jednu nego odmah tri meni jako drage marmelade od jagoda.

Jagode, jagodeeee.......




1. Marmelada od jagoda sa vanillom

Ovo je definitivno marmelada za djecu. Nema tog djeteta koje je probalo ovu marmeladu da nije tražilo još, a kod moje nećakinje se ne može dogoditi da je nestane, čim se približi kraju odmah naručuje „pošalji još ☺“. U marmeladu ide dosta šećera pa je time i poprilično slatka, vanilin šećer daje tek neznatnu aromu vanile i kako se čini djeci i te kako odgovara. Naravno, odgovara i odraslima, posebice ljubiteljima jagoda i slatkoga, a meni odgovara u trenutku kada mi baš prifali nešto slatko pa trk po koju palačinku sa ovom marmeladom ili jednostavno i sama žličica bude dosta.
Gdje sam našla recept na žalost više ne znam, ali imam ga zapisanoga i evo po njemu radim.

Potrebno je:

- 1 kg jagoda
- 800 g šećera
- 3 vrećice vanilin šećera (jednu možete zamjeniti i vanilin-bourbon šećerom)
- malo limuntusa
- oko ¾ - 1 vrećica želina + 2-3 žličice šećera

- Jagode operite, odstranite peteljke, narežite i dodatno usitnite u sjeckalici ili blenderu (da budu kao kaša)
- Usitnjene jagode stavite u posudu za kuhanje i pomješajte sa šećerom i vanilin šećerom . Da sve dobro umješate možete eventualno dodati 1 dcl vode.
- Pospite smjesu tek sa malo limuntusa
- Kuhajte na jačoj vatri do vrenja, zatim na nešto slabijoj vatri još oko 15 minuta
- Zatim dodajte želin pomješan sa 2-3 žličice šećera , dobro ga umješajte, neka opet uzavri i uz stalno mješanje kuhajte još oko 3-5 minuta.
- Marmelada je gotova, razlijte je u čiste zagrijane staklenke , poklopite ih i stavite da stoje naopako (na poklopcu) oko 10 minuta. Zatim ih vratite na pravu stranu i neka se ohladi.

Iako ide dosta šećera i skoro vrećica želina ova marmelada se neće jako stisnuti , možda je i zato djeca najviše vole.

Uglavnom, moja izgleda ovako:











2. Marmelada od jagoda sa mentom

Ovo je jedna od mojih omiljenih ljetnih marmelada. Jagode i svježina mente, idealna kombinacija za ljetno jutro. Komadić dvopeka, malo ove marmelade, pa čaj ili kavica....., skoro da mi nema ljepšeg početka dana. Marmelada nije baš slatka jer niti nema puno šećera, a i ovo što ima je smeđi šećer pa je time situacija drugačija . I taj smeđi šećer joj daje neku notu u okusu koji se meni  sviđa.

Recept sam našla prošle godine na Coolinariki kod hobbes i marmeladu sam već više puta napravila. Sastojke sam pratila po receptu uz to što sam smanjila malo količinu svježe mente i dodala malo sušene. I što sam išla sa svojim sistemom kuhanja (10 minuta + 3 minute sa želinom) . Umjesto džem fixa koristim želin, uvijek, nekako sa džem fiksom imam loša iskustva pa ga izbjegavam (vjerovatno je to individualno, ali evo ja sam se oslonila na želin pa neka tako i ostane) .

Ovu marmeladu napravila sam ovako:
- 1 kg jagoda
- 400 g smeđeg šećera
- 10-tak listića svježe mente + pola žličice sušene mente
- 1 vrećica želina


- Jagode operite, odstranite peteljke, narežite i dodatno usitnite u sjeckalici ili blenderu (da budu kao kaša)
- Usitnjene jagode stavite u posudu za kuhanje i pomješajte sa šećerom.
- Kuhajte na jačoj vatri do vrenja, zatim na nešto slabijoj vatri još oko 10 minuta
- Zatim dodajte želin pomješan sa 2-3 žličice šećera , dobro ga umješajte, neka opet uzavri i uz stalno mješanje kuhajte još oko 3 minute.
- Nakon što je kuhalo oko 3 minute dodajte sitno narezane listiće mente pomješane sa sušenom mentom i dobro umješajte. Nakon 1-2 minute završite sa kuhanjem.
- Marmelada je gotova, razlijte je u čiste zagrijane staklenke, poklopite ih i stavite da stoje naopako (na poklopcu) oko 10 minuta. Zatim ih vratite na pravu stranu i neka se ohladi.


Osim što sam kod hobbes otkrila ovu odličnu marmeladu , otkrila sam i njezin blog koji mi se jako svidio. Kako je sama rekla nije u zadnje vrijeme jako aktivna po njemu, ali to ne umanjuje moje sviđanje i svakako rado tamo  navratim.

A marmeladica je ispala ovako:








3. Marmelada od jagoda i banana

Recept za ovu marmeladu objavila je naša draga jubistacha na svom blogu. Čim sam ga vidjela znala sam da ću isprobati ovu kombinaciju, jagode i banane, može biti samo dobro. Tako je i bilo. I još nema šećera ☺ . Ipak, napravila sam neki odmak od recepta, malo sam izmjenila omjer jagoda i banana u korist jagoda, dodala sam vanilin šećera onako malo za aromu i malo stevie da je ipak na neki način malo više zasladim.

Napravila sam je ovako:

- 1 kg jagoda
- 200 g banana
- 2 vrećice vanilin šećera
- 5 žličica-dozica stevie
- 1 vrećica želina + 2-3 žličice šećera


- Jagode operite, odstranite peteljke, narežite i dodatno usitnite u sjeckalici ili blenderu (da budu kao kaša)
- Banane izgnječite ili također usitnite u sjeckalici ili blenderu
- U posudi za kuhanje pomješajte jagode, banane, vanilin šećer i steviu. Sve dobro umješajte.
- Kuhajte na jačoj vatri dok ne prokuha a zatim na slabijoj još 10-tak minuta.
- Zatim umješajte želin pomješan sa 2-3 žličice šećera, neka opet uzavri i kuhajte još oko 3 minute.
- Marmelada je gotova, razlijte je u čiste zagrijane staklenke , poklopite ih i stavite da stoje naopako (na poklopcu) oko 10 minuta. Zatim ih vratite na pravu stranu i neka se ohladi.

I dobili ste super kombinaciju jagode i banane, laganu, meni pomalo i osvježavajuću , bez suvišnog šećera ........., još jedna idealna ljetna kombinacija ☺
Draga jubistacha hvala ti još jednom na ovom lijepom receptu !

Marmelada je ispala ovako:







I za kraj priče o jagodama i marmeladama ostavljam vas na 10-tak dana, pogađate , malo sam spojila praznike slijedećeg tjedna i godišnji odmor je tu :). Jako se veselim što ću vidjeti mamu i sestru i ponajviše moju nećakinju K.
I svakako, iskreno se nadam da će ovo biti prilika da isprobam barem nešto od recepata koje sam preuzela sa vaših blogova, to bih jako voljela.
Pozdrav do povratka, i uživajte marmeladicama kao što ću to činiti i ja, onako kako najviše volim - na komadiću hrskavog dvopeka, evo ovako :)

utorak, 15. lipnja 2010.

Marmelada od tikvica sa ananasom i jagodama

Kada je Dajana sa bloga Baker´s corner...somewhere in my kitchen za ovomjesečnu temu igrice "Ajme koliko nas je" koju je pokrenula Monsoon sa bloga Dalmacija down under , objavila "Tikvice" na moj komentar kako mi je tema odlična pitala me da li ću je iznenaditi sa nekom od marmelada od tikvica :). Naravno da mi je to bio plan i odmah sam počela razmišljati što pridodati tikvicama odnosno da li im uopće nešto pridodavati i od toga napraviti marmeladu .

Prošlo ljeto radila sam Džem od tikvica i čokolade koji nam je predstavila Ebba, i koliko god mi je  bio odličan nekako mi se previše osjetila čokolada a premalo tikvice. Svejedno ću ga raditi opet jer je svakako interesantan i ukusan.
Prije par dana Dunja nas je počastila predivnim Džemom od tikvica koji ću tek isprobati, a koji izgleda savršeno.

A ja sam i dalje razmišljala što, koje voće i kako spojiti sa tikvicama :)
I na kraju došla do onoga da nema tu mjesta kompliciranju nego idemo iskoristiti ananas koji komadić uvijek imam pri ruci i iskoristiti ćemo jagode kojih ovih dana ima u izobilju.
Istovremeno potražila sam malo i na netu i na ovim stranicama našla puno ideja za džem od tikvica. Spajaju ih sa raznim voćem i jedan od komentara na koji sam naišla je bio " sa svim voćem je odličan, a sa ananasom je fantastičan !" .

Pa hajdemo isprobati. 
Za prvi put napravila sam umanjenu dozu tek da isprobam.


Marmelada od tikvica i jagoda

- 200 g tikvica
- 100 g  jagoda
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 žličica želina + 1 žličica šećera


- Tikvice nasjeckajte na komadiće i stavite ih kuhati dok ne omekšaju . Ne trebate ih guliti.
- Kada su omekšale usitinite ih u sjeckalici ili blenderu .
- Jagode operite i također usitnite u sjeckalici ili blenderu.
- U posudi za kuhanje spojite usitnjene jagode i tikvice, dodajte šećer i vanilin šećer , kuhajte dok ne uzavri i zatim još 10-tak minuta uz stalno mješanje.
- Zatim umješajte želin sa šećerom i kuhajte još 1-2 minute.
- Marmelada je gotova , nalijte je u staklenku, zatvorite i neka se hladi.  








Marmelada od tikvica i ananasa

- 200 g tikvica
- 100 g ananasa
- 150 g šećera
- 1 žličica želina + 1 žličica šećera

- Tikvice nasjeckajte na komadiće i stavite ih kuhati dok ne omekšaju . Ne trebate ih guliti.
- Kada su omekšale usitinite ih u sjeckalici ili blenderu .
- Ananas ogulite i narežite samo mekano meso, bez sredine koja je nešto tvrđa. Također ga usitnite u sjeckalici ili blenderu.
- U posudi za kuhanje spojite usitnjene tikvice i ananas , dodajte šećer, kuhajte dok ne uzavri i zatim još 10-tak minuta uz stalno mješanje.
- Zatim umješajte želin sa šećerom i kuhajte još 1-2 minute.
- Marmelada je gotova , nalijte je u staklenku, zatvorite i neka se hladi.









Iskreno nisam sigurna koliko je želin u obje marmelade  bio potreban, stavila sam ovu malu žličicu za svaki slučaj da se stisne a ispalo je da se malo previše stislo i da je sasvim fino moglo proći i bez njega.


Kada sam probala kombinaciju tikvice - jagode za trenutak sam zastala, onako sa nepovjerenjem, probam opet i opet, i ona meni ima okus kao "sir od dunja" koji sam radila po ovom receptu :). Stvarno, kao da njega jedem , skroz sam se iznenadila.
A kada sam probala kombinaciju tikvica - ananas shvatila sam onaj komentar koji kaže kako je ta kombinacija fantastična. Zbilja je, meni se svidjela, jako, osjete se i tikvice i ananas , niti jedno ne preuzima okus i marmelada je dosta svježa i lagana.
Ova kombinacija ostaje, a što se tiče one sa jagodama, hm, pa možda bih se radije odlučila za originalni "sir od dunja" :):)



nedjelja, 13. lipnja 2010.

Umak (toć) od tikvica i kozica

Čim je došlo  toplije vrijeme, a ovih dana je zbilja ne toplo nego vruće ovaj umak je prvo na što sam promislila da ću pripremiti. Naravno, može se pripremati i kada je hladnije ali obzirom na lagane sastojke i jednostavan način pripreme idealan je za toplije dane.

A kako sam uopće došla do njega ? Prošlo ljeto došla sam na godišnji odmor kod mojih u Dbk. I kao i uvijek osim što sam jedva dočekala da njih vidim,  jedva sam dočekala i slijedeće jutro da se okupam i da godišnji zaupravo krene. Uvijek sam se više voljela kupati ujutro dok su plaže mirnije, a i more mi je tada nekako ljepše. Domaći tada manje-više rade a turisti još spavaju tako da obično skupi nas par koji se iz jutra u jutro susrećemo , pozdravimo, malo popričamo i svatko uživa kako mu najviše odgovara. Svi su obično sa djecom, a ja sam sa mojom najdražom nećakinjom K (iz ove priče :) ). K. tako  ima svoje društvo na plaži , a ja  se posvetim moru i knjizi ili jednostavno ničemu. Nakon jednog od jutarnjih kupanja kada smo došle doma gladne i spremne na brzinsko pripremanje ručka  K. me  pitala "a kada ćemo za ručak imati onaj moj toć od tikvica i kozica ?", a ja pojma nemam koji toć a još manje znam da je "njezin" :), ali stiglo je objašnjenje. K. nije baš neka izjelica ali moram priznati da je spremna sve isprobati i da ima smisla za fine stvari :) i često nam zna sugerirati kakvu hranu da pripremimo i u kojim kombinacijama. Tako je u jednom restoranu probala rižoto sa tikvicama i kozicama i mojoj mami rekla neka joj napravi toć od tikvica i kozica i neka stavi vrhnja da bude ono kao bijeli i neka začini kako hoće. I mama je to napravila. A ja sam od nje preuzela. I od tada nam je ovaj toć kojega ja ipak radije zovem umak česti gost na ljetnom stolu.

A ovaj mjesec gostovati će kao moja druga ulaznica u ovomjesečnoj igrici "Ajme koliko nas je" koju je pokrenula Monsoon sa bloga Dalmacija down under , u kojoj nam je  domaćica Dajana sa bloga Baker´s corner ...somewhere in my kitchen zadala temu "Tikvice" .

Za 2 osobe potrebno je :
2 kom tikvice
250 g  zamrznutih repova kozica (gambera)
100-150 ml vrhnja za kuhanje
1/2 glavice luka
malo ulja
po želji vegete
po želji soli i papra
po želji muškatni orašćić
po želji usitnjeni suhi bosiljak

- Luk usitinite i lagano poprižite na ulju, tek malo da omekša.
- Tikvice operite i naribajte na krupnu stranu ribeža (ne trebate ih guliti)
- U omekšali luk dodajte naribane tikvice. Začinite vegetom . Kuhajte ih 10-tak minuta , poželjno je stalno mješanje.
- Zatim dodajte repove kozica, umješajte ih i začinite soli i paprom. Dodajte i muškatnog oraščića (samo malo, "na vrh noža") i malo sušenog i usitnjenog bosiljka.
- Mješajte i kuhajte još oko 10 minuta. Kozice će pustiti vodu tako da ništa ne trebate nadoljevati.Nakon 10-tak minuta sve će biti omekšalo i treba biti maloo gušće pa ako imate viška vode slobodno je odlijte.
- Sada dodajte vrhnje za kuhanje, dobro ga umješajte, zagrijte do vrenja i umak (toć) je gotov.



Poslužiti ga možete uz tjesteninu ili rižu, tako se najbolje slaže.
Ja sam se ovaj put odlučila na domaće zelene rezance koje mi je gospođa na placu kod koje sam ih kupila nahvalila, ajme nema boljih u svemiru :) a ja nikada nisam imala lošije. Rekla je da se kuhaju max 5-6 minuta, a nakon tog vremena bili su žilavi kao da sam ih tek stavila u vodu. Pa su se još kuhali i na pogled postajali gnjecavi a na okus i dalje žilavi (ne ono "al dente" nego baš žilavi da ih ne možeš jesti). Pa su se još malo kuhali i na pogled postajali još više gnjecavi a na okus , paaa...., nikakvi . Baš dobro, srećom ništa mi ne može pokvariti uživanje u ovom umaku pa neće ni ovi "slavni rezanci".

Umak je naravno bolji što su kozice bolje, a ja uz to što nisam imala sreće sa rezancima nisam baš odabrala niti najbolje kozice. Ali to nije već faktor sreće nego faktor "proći ću ja jeftinije" pa umjesto da kupim standardne smrznute repove kozica koje inače kupujem doslovno sam zalutala u jedan diskont gdje sam ugledala ove smrznute repiće i više nego u pola cijene od standardnih i naravno odmah ih kupila baš sretna kako sam to super našla. Ali nekada zbilja vrijedi ona poslovica "plati pa se rugaj" , hehe, drugi put ću se ipak držati onih prvih i biti još sretnija uživajući u umaku kakav on stvarno treba biti :)












nedjelja, 6. lipnja 2010.

Bruscette sa tikvicama

Nedjelja je i za mene je to dan kada osim što napravim sitnice koje u tjednu ne stignem , dan koji posvetim sebi , onome što volim i onima sa kojima se  volim družiti. Tako već dulje vrijeme dio nedjelje obavezno provodim na hodanju u prirodi. "Moja staza" je ona podsljemenska koja iz Šestina vodi na Kraljičin Zdenac. Vodi ona i dalje a ja sam nekako uhvatila tu rutu, prvo vrijeme hodala, pa malo brže hodala , pa i potrčala, i sada je savladam za manje od pola sata uzbrdo a zatim uživam u spuštanju u slijedećih pola sata pa i više jer tada zastajkujem, gledam, slušam. I ovo mi je super antistress i doza energije, jako pozitivne energije koja me drži još dobar dio tjedna i već tamo od četvrtka-petka počinjem intenzivnije čekati nedjelju i novo hodanje.Ljeti idem obavezno a trudim se to raditi i zimi, osim ako nije neka silna kiša ili snijeg.  Nekada idem ujutro, nekada poslijepodne, nekada i predvečer, bude već i debeli sumrak kada izađem sa staze. I uvijek mi je lijepo !

Ono što mi se posebno sviđa su ljudi koje susrećem na stazi, bilo da sam sama ili u društvu iskustva su uvijek ista - svi su dobro raspoloženi, "dobar dan" je obavezan a uobičajena je i još pokoja riječ, uvijek dobro došla poneka šala, malo razumjevanja za one koji brzo hodaju i za one koji samo šetaju......., a sve je to tek 10-15 minuta od centra grada u kojemu uvijek negdje žurimo, često smo nervozni, baš se i ne pozdravljamo...... Ok, to je valjda tako normalno i zato sam sretna što sam našla svoj kutak i svoju dragu šumsku stazu.


Ovih dana, zapravo od petka, nisam se osjećala  se baš najbolje, kao da me neka viroza uhvatila i malo me to zaustavilo u stanu i taj kratki odmor mi je dobro došao. Ali jučer se i vrijeme popravilo a danas je bilo posebno lijepo. I ja sam već dobro, a  da budem još bolje odlučim otići na moje hodanje i po svoju dozu pozitivne energije :)
Iako sam rekla da mi je na hodanju uvijek lijepo danas mi je bilo posebno lijepo. Otišla sam sredinom dana i nije bilo puno ljudi, tek što sam ugazila na stazu čula sam ženski glas kako divno pjeva. Toliko da sam se zaustavila da čujem kako odzvanja kroz šumu. U taj tren prema meni naišla je mlada obitelj, ide žena koja je pjevala, zbilja divno pjevala, a za njom muškarac sa malom curicom na ramenima. I dok sam još slušala kako njezina mama tu u šumi tako lijepo pjeva nasmješila sam se , a  curica se sa tatinih ramena nagnula prema meni, veselo i široko nasmijala i pružila mi svoju malu rukicu i kaže "daj pet !" :). Ma kako joj ne bi dala pet........, taj susret je bio i više nego dovoljan da mi uljepša cijeli dan a vjerujem da će se još dulje vrijeme provlačiti kroz moje misli. Stazu sam otrčala, ublatila se do koljena obzirom da je prošlih dana bilo dosta kiše, krepala skoro dok sam došla do Zdenca :), lagano se spustila i vratila sam se doma sretna i tako ispunjena.

U tom điru htjela sam se i nečim finim počastiti. A mi u ovomjesečnoj igrici "Ajme koliko nas je" koju je pokrenula Monsoon sa bloga Dalmacija down under  imamo temu tikvice. Tikvice nam je zadala naša draga domaćica Dajana sa bloga Baker´s corner ... somewhere in my kitchen . Tikvice jedem od kada znam za sebe, a doslovno sam odrasla na varijanti lešo tikvica (skuhati ih, posoliti i zaliti maslinovim uljem) sa kuhanim krompirićima , a može i u kombinaciji sa blitvom. Još mi odzvanja bakin glas koji na moje pitanje "što ima za objed" odgovara "blitve i tikvica" , ono meso ili riba uz to je bilo kao manje važno :)

Ja sam danas sebi odlučila napraviti bruscette sa tikvicama i ovo je moja prva ulaznica u ovomjesečnu igricu. Zovimo ih bruscette a ime im može biti i neko drugo, "topli sendviči" ili slično.
Napravila sam ih ovako:
- 1 raženo pecivo sa sjemenkama
- 1 tikvica
- 2-3 šnite pršuta
- mozzarella
- malo origana
- malo maslinovog ulja

- Tikvice narezati na šnite (uzduž kao na listiće) i staviti u posoljenu vodu da prokuhaju i kuhaju se još oko 10 minuta
- Pecivo razrezati (uzduž) na dva dijela
- Svaki dio namazati maslinovim uljem , možete ga malo utapkati prstima
- Kada su tikvice gotove složiti šnite na kruh (ja sam ih malo nespretno vadila iz vode pa su šnite na mjestima pukle ali i takve se dobro slože na kruh)
- Pršut narezati na komadiće i složiti na tikvice (možete staviti i šnitu u komadu ali lakše je poslije jesti ako je na komadiće)




Na pršut staviti komadiće mozzarelle i po želji posuti sa origanom (može i neki drugi začin po želji).




- Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva, bruscette staviti na malo namašćeni pleh i zapeći oko 10-tak minuta
- Mozzarella će se lijepo rastopiti, bruscetta će biti omekšana zbog ulja i tikvica koje puste dio svoje tekućine.
Uglavnom, izgledati će ovako:







Poslužila sam ih sa mariniranim srdelicama. Kupila sam ih gotove i ne znam jesu li zbilja bile tako svježe ili su im nešto radili, ali dok sam ih jela doslovno se more iz njih osjetilo.





Tako mi je sve ovo bilo fino da je zbilja brzo nestajalo :)




Dok je jedan komad bio pojeden drugi se pomalo prohladio i tada je kruh postao fini , hrskavi, ....., njega sam uzela u salvetu i tako pomalo grickala






I na kraju moram primjetiti : maslinovog ulja i tikvica bilo je dovoljno u okusu, pršuta mogu reći isto tako, ali mozarelle je definitivno moglo biti i više. Origano može ali i ne mora, ok se uklopio ali vjerujem da bi bilo dobro i bez njega.
Ovo može biti početna ideja za neku od kombinacija sa tikvicim, umjesto pršuta može se staviti i panceta, neka šunkica ili slično. Umjesto mozzarelle može ići i neki drugi topivi sir, u listićima ili nariban.

Kako god, meni se ovo pokazalo jako fino , baš sam uživala i u pripremi i plodovima pripreme :), ubrzo ću nadam se nekoga tko mi navrati sa ovim i počastiti.

utorak, 1. lipnja 2010.

Ajme koliko nas je - rezultati !!

Pozdrav svima !
Evo nas kod rezultata za 5. mjesec drage nam igrice  "Ajme koliko nas je"
Nakon što sam početkom mjeseca objavila mjesečnu temu  reakcije su bile različite, od oduševljenja do pitanja što sada sa ananasom ? Drago  mi je što su neki uživali u ovom "ananas - krugu", a naravno žao mi je što sam sa izborom teme neke i namučila. No, nedugo nakon objave počeli su pristizati i prvi radovi što me jako razveselilo i na kraju nam statistika izgleda ovako:
- sudjelovalo vas je 23 (sebe ne brojim)
- sa 39 radova , odličnih, kreativnih , lijepih, ....., ananas ste smjestile u mnoge kombinacije koje su me uistinu zadivile i u kojima smo zajedno uživali čitajući ih i gledajući, a neke ćemo zasigurno i isprobati. 
Isto tako, veseli me i što su se neki odlučili pridružiti se igrici baš u ovom mjesecu.
Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovom krugu igrice !!
A u ovom mjesecu naša domaćica će biti draga Dajana - Baker´s corner ... Somewhere in my kitchen

Dakle, krenimo redom kako su pristizale prve ulaznice :

Dragana - Gaga - Moje-Grne




Maslinka - Maslinka


















Dunja - Parfe-Dunja



 























Maninas - Food Matters



















Nataša - Gastro Fusion









 



Nada - Just good food





























 



Dilajla - Svaštarica













Mihaela - La casa de vainilla




Κάθαρσις - Laka kuharica







Maja - Achtung Baby   






Snježana (Masatera) - Recepti iz moje bilježnice











 




Marija - Palachinka





 




Aleksandra - Sweet Food









 













 










 



Selma - Cooketa
sa  Pozdravima sa Kariba :



 














 















 




 




I prilažem , naravno izvan konkurencije,  nešto i od mene:















I eto nas kod izbora tri naj-uratka.
Sve što imamo je i više nego naj, naj i zaslužuje biti jedan od ova tri . Pa odmah slijede ideje kako ih izabrati : šešir, kutija, eci-peci-pec, onako "po sluhu"............., u pravilima piše da domaćica bira ...., pa evo ih redom :

-Selmini sendviči - Sendvič sa grilovanom piletinom i ananasom, Klub sendvič s ananasom, Sendvič mmmm...... u sklopu pozdrava sa Kariba ,  uz obavezno uključen slani umak - Chutney od ananasa !

I posebna nagradica od mene ide Veri za izvedbu njezinog Gusarskog broda !
:)


Hvala vam još jednom svima na sudjelovanju u ovom krugu igrice , bilo mi je veliko zadovoljstvo biti domaćicom ovog kruga !!
Draga Dajana preuzmi :)  i sretno u novom krugu !
Za novi krug Dajana je već zadala temu koju možemo pogledati ovdje.

Na kraju svi smo zaslužili malu nagradu u obliku ovog ananas osvježenja. Izvolite !