četvrtak, 30. rujna 2010.

Kuvarijacije - NY cheesecake

Evo i mene u Kuvarijacijama, ovo je moje prve sudjelovanje u ovoj igrici i odmah vas molim da uvažite onu staru poslovicu "prvi mačići se u vodu bacaju", i zapravo mi je baš žao što sam se sa ovim ne baš najuspješnijim uratkom uključila u igricu ali što je tu je.
Nije ovo ispalo najuspješnije, ali ipak sam odlučila ne skrivati nego objaviti i prijaviti u igricu.
Što sada mogu, ispalo je tako kako je ispalo a  cheesecake toliko volim da kada sam vidjela da je on tema ovomjesečne igrice nije bilo ni najmanje sumnje da ću ga napraviti. Onda sam se početkom mjeseca ukočila u leđima , pa sam se i  odkočila, i kada mi je sa terapijama krenulo dobro i vratila sam se na posao i u normalan život , sebi za nagradu i za nagradu onima koji su me pazili , brinuli i bili uz mene sve ove dane , a to ste i svi vi moje drage blog-prijateljice i prijatelji ! odlučila sam nas počastiti sa ovim cheesecake-om.
Odlučeno, napravljeno.
Ali kako, hm ?

Na prvi pogled recept djeluje jednostavno i nisam imala ni najmanju sumnju da tu nešto ne bi uspjelo.
(Recept: NY cheesecake)  sa bloga Achtung Baby ! by melrose

I krenula sam sa izradom, po receptu...........

Podloga:  keks i maslac, usitnila sam kekse (pola količine speculas, a pola digestive), pomiješala sa maslacem i utisnula u kalup. "Minut posla" što bi se reklo. 

Sirna smjesa : sve sastojke sam pomješala točno po receptu + jedna vrećica vanilin šećera (jako volim kombinaciju sira i vanille pa eto za svaki slučaj ovaj mali dodatak vanilla šećera). Koristila sam svježi sir od Vindije, kremasti i fini, dodavala jedno po jedno jaje, sve lijepo sjedinila. Sirna krema je izgledala tako lijepo da bi je onakvu sirovu pojela.
Prebacim smjesu u kalup preko keksa i u pećnicu na 140 stupnjeva. Piše da se nakon 20 minuta izvadi i obreže sa strane . Međutim, nakon 20 minuta moja smjesa nije bila ni blizu stisnuta da bi se mogla obrezati pa sam kolač vratila u pećnicu na slijedećih 20 minuta. Nakon tog vremena smjesa je bila savršena, gurnula sam nož i obrezala je oko kalupa u jednom potezu, čak se sama odvajala od stranica i taj dio je prošao super. Zatim je bilo odmaranje izvan pećnice od 20 minuta. I sada je trebalo nastaviti sa pečenjem slijedećih 100 minuta. Međutim, već sam iskoristila onih dodatnih 20 pa sam odlučila ovih 100 skratiti na 80. I stavim kolač natrag peći, pogledam ga nakon 60 minuta - odličan , prekrijem ga papirom za pečenje i ostavim ga zadnjih 20 minuta.

I tada su počeli problemi :(. Izvadim ga nakon zadnjih 20 minuta , maknem papir, a moj kolač se napuhnuo,izašao iz kalupa kao nabujak od sira a ne kolač od sira. Zanimljivo,nigdje nije popucao, samo se ravnomjerno napuhnuo i izvirio sa sa svih strana oko 2 cm iz kalupa. Nije ni to nešto strašno, ali kako ću sada staviti zadnji dio sa vrhnjem na ovako napuhnuti kolač a da to bude ravnomjerno po cijeloj površini. A dobro, nekako ću već, neka prvo odmori 20 minuta nakon kojih ide vrhnje.
E sada, nakon ovih 20 minuta pogledam ga a on se lijepo opet vratio u svoj kalup, jednostavno spao i ostao tamo gdje mu je mjesto. O pa baš lijepo, sada mogu fino staviti vrhnje i odraditi zadnjih 10 minuta pečenja.

Preljev od vrhnja: Stavim vrhnje (pomiješano sa šećerom), i već sam tada skužila što se dešava......, no dobro, stavim vrhnje i vratim ga u pećnicu na 160 stupnjeva, 10 minuta, i izvadim na hlađenje. I nakon što se prohladio , stavim ga u frižider do sutra dan ujutro. 

I dođe sutra dan, i ja krenem prema frižideru, otvorim, i ...., hm, hm, ...., što je ovo sa vrhnjem ? Moje vrhnje se na površini kolača "zgužvalo", dragi moj NY cheesecake mi je nešto smežuran . Pa kako ovo ? 
A dobro što je tu je, maknem ja kalup sa strane i naravno dogodilo se ono što sam znala da se dogodilo čim sam stavljala ovo slavno vrhnje. Iscurilo mi je po stranama kolača, kako sam ga u prvoj fazi pečenja  obrezala i odvojio se od kalupa, dio vrhnja je ušao u taj dio između kolača i kalupa. Zatim, nisam ni kalup odvojila baš stručno i  milimetarski pa je malo smjese ostalo naljepljeno na kalupu i na kraju umjetnički dojam nula bodova. Ali ja i dalje ne dam moj kolač ! :) 

Vjerovatno sam ga mogla nekako i sada obrezati sa strane, onako ukrug pa dobiti nešto ljepšeg izgleda, ali bojala sam se to napraviti jer ne vjerujem da sam toliko spretna to i dobro izvesti pa bi na kraju dobila nešto još i lošije. Stoga, kako je tako je......, moje je i  neka takvo ostane. 

Vidim i ja da izgleda katastrofa i toga bih se valjda  trebala sramiti a ne ga ovako objaviti, ali ipak  neću se sramiti nego mi je na kraju sve to bilo tako smješno da se i sada nasmijem kada pomislim kako sam ga ovakvoga prvi put ugledala :)  

No dobro, što se izgleda tiče zaključili smo nula bodova, ali hajdemo mi zaviriti u okus , ehehe....., tu je priča sasvim drugačija i tu sam dobila baš ono što volim i kako hoću !
Odličan cheesecake u odličnim omjerima sira, vanille, lagano se osjeti limun, slatko koliko treba (ok, po mome može biti i manje šećera, ali ovo je u redu). Vrhnje na vrhu se taman uklapa u okus. Meni je super !






Ovaj recept ću sigurno zadržati i za ubuduće i iskreno se nadam da će mi svakim slijedećim putem kolač i nešto bolje izgledati tako da ga mogu sa ponosom i pokazati. 

Sve mi je jasno što trebam popraviti, ali  ovo "zgužvano" vrhnje na vrhu nikako ne razumijem. Ima li to neke veze sa "toplo-hladno" iako sam grijala i hladila točno onoliko vremena koliko piše po receptu. Ima li to veze sa nečim sasvim drugim, ne znam. Ako netko zna ili ima neku ideju molim vas neka mi kaže. 
Evo kako se zgužvalo :



Kolačić sam poslužila sa voćem , lagano karameliziranim u smeđem šećeru, sa dodatkom vanille i cimeta......, o voću na ovaj način ćemo opširnjie nekom drugom prilikom. Jako često ga napravim, u raznim kombinacijama voća i isto tako koristim i jedem  u raznim kombinacijama za doručak i deserte. 
I sa NY cheesecake se odlično uklopilo.





Broj komentara: 16:

  1. Devojke ste baš vredne sa cheesecake-ovima jutros. Drago mi je da se nekom dopada ukus što je i najbitnije. Ovaj kolač ili voliš ili nevoliš nema tu između Odlično.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ajmo i ovdje redom! :)
    Prije svega isprike što ti nisam došla u posjet dok si bila ukočena, doista se maksimalno trudim nadoknaditi sve zaostatke i izostanke, jedan dio sam već i uspjela, a dužna sam na sve strane k'o Grčka i Hrvatska u tandemu, ali jednostavno ne ide onom brzinom kojom sam se nadala.
    Drago mi je da si bolje, pa makar i cheese bio tome zaslužan. ;))
    E, a sad o kolaču. I moj je izašao iz kalupa, ali sam poučena iskustvom sa Japancem znala da će se vratiti. Isto tako me je iskustvo pak s medovikom i susret s kremom od milerama poučio da ne ide nikako kristal šećer u kombinaciju s vrhnjem, nego šećer u prahu i onda vrhnje ostane kremasto, čvrsto i glatko i ne razlije se po stranicama niti smežura. Nije tako strašno kako ti to navodiš, to je ipak samo tvoj osobni dojam, moje prvo sudjelovanje u igricama je bilo na temu bundeva, a njih tek ne mogu osim za ukras niti pogledati, a kamoli jesti. :))
    Meni je najveća zamjerku kolaču, dodavanje brašna i ja sam se zadnji čas sjetila i dodala, a bilo i možda bolje da nisam. :)
    Uglavnom, nisam niti ja, a niti mi svi zajedno kao obitelj nešto previše meritorni za ocjenjivati cheese, jer mi kad je sir u pitanju preferiramo slana jela.

    OdgovoriIzbriši
  3. Bravo Branka, tortica ti je prekrasna, žao mi je da nisam stigla, a imala sam u planu. No napravit ću ju sigurno, i pomoći si tvojim savjetima. Ovo s voćem super.

    OdgovoriIzbriši
  4. Nisam učestvovala ovaj put,nekako mi se nije dalo,...izgleda ti čiz kejk odlično!

    OdgovoriIzbriši
  5. Predivnoooo,a posebno me je odusevila tacna toliko tragam za njom i nikako da je nadjem.

    OdgovoriIzbriši
  6. Kao prvo, dobro nam dosla u kuVarijacije, bas sam malopre bila na blogu kod T&T i napisala da ovaj krug preskacem...ali rado bih probala ovu tvoju torticu ako je budes opet tako servirala sa vockama u karamelu!;)))

    OdgovoriIzbriši
  7. Baš si nam lepo sve opisala, hvala na detaljima. Osim to malo poguzvane površine (koju ne kapiram kako je nastala), meni tvoj čiz izgleda baš dobro. I koji ti je to keks, kad si sa 100 g dobila onako debeljusnu podlogu? Ja sa 100 g nisam mogla da pokrijem dno ni u najtanjem sloju, pa dodala jos 50%. Važno je da si ti na kraju krajeva zadovoljna i da ti se ukus svidja.

    Ja sam nešto razmišljala, poušena iskustvom od mileram krema kod medovika, da taj gornji sloj od pavlake i ne mora da ide na pečenje. Samo se stavi prah umesto običnog šećera.

    OdgovoriIzbriši
  8. Uh vidim sad da si mešala spelulaas i jos neki. Ne znam kakav je taj digesive.

    OdgovoriIzbriši
  9. Ja ti ga obožavam pa zaista nisam osoba koja će u ovom slučaju ocjenjivati i izgled (kojem niš ni ne fali)glavno je da si s nama..

    OdgovoriIzbriši
  10. Hej Branka,
    uopće ti nije loš cheesecake samo je to vrhnje zeznulo stvar, ali vidi se da je tekstura kolača baš lijepa i kremasta.
    E sad što je pošlo krivo zbilja ne znam. Ja ovaj kolač obožavam i pravim ga često samo po nešto jednostavnijem i bržem receptu i nikad nisam imala ovakvih problema. Koje si vrhnje koristila? Možda je u njemu problem? Problem sigurno nije u kristal šećeru jer ja uvijek taj koristim i nemam nikakvih problema s vrhnjem.
    Inače ja koristim za preljev jedno crveno, jedno plavo vrhnje, jedan vanilin šećer i dvije žlice šećera. Lagano rasporedim to po kolaču i ostavim ga u pećnici na nekih 120 stupnjeva desetak minuta. Kasnije se to bijelo lijepo stisne i reže se bez problema. :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Budući da još nikad nisam radila pečeni cheesecake mogu ti reći da meni izgleda predobro. Stalno čitam o svim problemima i kraterima usred pucanja. Zato bih rekla da je tvoj ispao jako dobro, malo smežurana površina? Pa što, bilo vjetra, puhala bura, ili "baš sam tako i htjela da bude" :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Meni izgleda sasvim oke :)!!!! mljac, mljac...

    OdgovoriIzbriši
  13. Hvala vam svima na komentarima i prije svega na konsatataciji da ovo i ne izgleda tako jako loše kako ga ja doživljavam ! :)
    "Jelena" - hvala, točno je, okus mi je zbilja odličan !
    "Taša" - hvala, presjek se jedini i meni sviđa ! :)
    "Tadeja" - hvala ti, nemaš se zbpg čeka ispričavati, evo i ja sam se pomalo odkočila , a ti si uvijek kod mene dobro dosša ! :), kada god stigneš veseli me da si ovdje !!
    Hvala ti za informaciju o mješanju vrhnja sa šećerom u prahu, tako ću drugi put napraviti , a probati ću i bez dodavanja brašna.
    "Dunja" - hvala ti na lijepom komentaru , biti će mi drago ako i ti isprobaš torticu, sa voćem je vjeruj mi super !
    "Vera" - hvala ti !
    "Buba86" - hvala ti , drago mi je da ti se sviđa. A tacna je i meni draga, iako je doslovno usput kupljena i za nevelike novce ispala je super !
    "mignonne" - hvala ti na dobrodošlici i lijepom komentaru. Kada je god poželiš probati za tebe ću je servirati sa ovim voćem, no problem ! :)
    "mamajac" - hvala ti na posjeti i na komentaru. Keksi - digestive su integralni keksi, malo deblji i tvrđi, nisam ih samljela niti previše usitnila, više sam ostavila komadiće pa mi je valjda zato podloga i ispala ovako punija. U vrhnje ću slijedeći put svakako umješati štaub šećer umjesto obučnoga.
    "Dilajla" - hvala ti !
    "Andrea" - hvala ti ! Da, ovo vrhnje je baš zeznulo stvar, koristila sam plavo vrhnje, umješala šećer, kada sam ga rasporedila , stavila u pećnicu i izvadila bilo je ok, tek nakon potpunog hlađenja se zgužvalo. Vidjet ćemo hoće li i drugi put biti isto ili se ovo nekim čudom sada dogodilo pa neće više nikada :)
    "Dajana" - hvala ti !! U tome i jeste fora, zapravo je sve poprilično uspjelo, a onda ovva površina, uh, uh, ...., dobro ti kažeš "baš sam ovakvu dekoraciju htjela ! " :)
    "Just Cake girl" - hvala ti ! Drago mi je da ti se sviđa ovakav kakav je, a da, i bio je mljac :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Kolač izgleda odlično bez obzira na sve pomenute probleme koje si imala. Ja lično ne volim da ga pečem pa iz tog razloga nisam učestvovala u ovom krugu, i onaj najobičniji sa želatinom jedva sam savladala :)) Odličan presek!

    OdgovoriIzbriši
  15. "Aleksandra1234" - hvala ti na lijepom komentaru ! Drago mi je da ti se kolač i ovakav sa nedostatcima sviđa !

    OdgovoriIzbriši