utorak, 14. rujna 2010.

Ajme - Pikantni palenta prutići

U ovomjesečnoj igrici "Ajme koliko nas je " koju je pokrenula Monsoon sa bloga Dalmacija down under , naša domaćica Mihaela sa bloga La casa de vainilla zadala je temu kukuruz i kukuruzne prerađevine. A od kukuruza je i palenta, pa nakon što sam je isprobala u slatkoj verziji sada stiže jedna poprilično pikantna varijanta koje je ujedno i moja druga ulaznica u igricu.

Inače, išijas se još ne da i uredno sam završila na injekcijama pa sada  ide nekako pomalo na bolje. Čim mi je bilo toliko bolje da mogu pomalo i ući u kuhinju eto mene :). Ovo pomalo znači baš tako, nema šanse za neko ozbiljnije stajanje ili sjedanje i sve to tako sporo ide ,  ali evo  ipak se nešto može napraviti.

Osim što mogu ponešto skuhati sada uistinu mogu čitati i pročitati dosta toga što do sada nisam stizala, dobra hrpica knjiga se posložila "na čekanju", idemo sada jedna po jedna pa dokle stignem.
Između ostalih tu su i tri male slatke knjigice koje sam prije dva tjedna našla u Algoritmu, za popularnih 30 kn :), a meni su baš nekako drage i dobre tako da nikako ne kužim tu cijenu ali me previše niti ne zanima obzirom da mi ova sasvim odgovara :)
Jedna je o dekoraciji kolača uključujući i recepte za kolačiće i torte, druga je čokoladada i treća keksi, mali kolačići, snack. Recepti nisu neki vrhunski ali su skroz ok i ima baš zanimljivih, ilustracije su lijepe, ima i nekih "tips&tricks", na engleskom su pa neka usput malo vježbam i ovu stranu engleskog.





I tako sam iz ove treće navedene (zapravo ove koja je na slici na vrhu)  izvukla i ovaj recept.
Prutići su napravljeni točno po receptu, sa time da sam mjere smanjila na meni potrebnu količinu, uz moj maleni dodatak koji ću naznačiti. 

Za cca 15-20 prutića :

- 100 g palente
- 400 ml vode
- 20 g maslaca
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice papra
- 1/2 žličice ljute crvene paprike (ovo je moj dodatak, kada je pikantno neka je pikantno do kraja)
- 40 g (1 vrećica) parmezana
- maslinovo ulje


- Staviti vodu kuhati i kada uzavri pomalo dodavati palentu i uz stalno mješanje kuhati cca 5 minuta.
- Zatim u palentu dodati maslac, sol, papar, papriku i parmezan.
- Sve dobro umješati i mješati na laganoj vatri dok se maslac ne otopi (cca 2-3 minute)
- Pleh (ja sam uzela uski 22*11 cm ) namastiti maslinovim uljem i u njega staviti palentu.
- Ostaviti da se hladi i stegne oko 30 minuta .
- Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva
- Kada se palenta stisla i ohladila istresti je iz pleha na ravnu plohu i rezati štapiće 
- Štapiće poredati na pleh za pećnicu na koji ste prethodno stavili papir za pečenje (stavite papir za pečenje jer vam se tada štapići neće zalijepiti, ako ih stavljate na namašćeni pleh postoji mogućnost da se zalijepe) .
- Zatim ih poškropiti sa par kapi maslinova ulja i staviti u pećnicu
- Peći ih  ukupno oko 45 minuta,  a na pola vremena ih treba preokrenuti.
- Kada su gotovi dobiti će smeđkastu koricu i biti vrlo hrskavi

Poslužite ih tople, hladni nisu više tako fini i interesantni. 
Okusi koji prevladavaju su palenta i parmezan, volite li to dvoje , volite i ove prutiće. I dosta su jaki zbog začina, ljute paprike prije svega pa ako vam se čini prejako nemojte je staviti. I druge začine možete drugačije dozirati po želji. 
Mogu se jesti kao snack, mogu uz neku salatu, ili uz neki umak, a mogu i kao prilog jelu. 
Kako sam ih ja poslužila vidjet ćete u jednom od slijedećih postova :) 




-

Broj komentara: 13:

  1. Jako zgodno izgledaju ovi prutići. I ja sam kupila šriva za 30 kuna. The Soup Bible i istu onu kao na tvojoj slici u sredini. Ipak sam ja chocolate fan :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Mmmmm, predivno Branka. Uvek me iznenadis nekim super receptom :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Bas zanimljiva kombinacija!!! Drzim fige da isijas sto pre popusti :)))

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja sam ih davno pravila ovakve. Super su i idealni su da se zamrznu kada ne znate kada će gosti doći a treba vam prilog lepo. Išijas je boljka koja se leči odmorom, zato brzo nazad u krevet. Što više ležanja to će biti bolje!

    OdgovoriIzbriši
  5. Drago mi je što si bar malo bolje ali pazi se jer kao što kaže Jelena ležanje je pravi lek(iz iskustva:))
    Prutići deluju baš primamljivo,interesantan recept!

    OdgovoriIzbriši
  6. Palentu, u raznim oblicima, često radim kao prilog, a ovaj tvoj recept je jako dobar i isprobati ću ga.

    OdgovoriIzbriši
  7. kao prvo želim ti brzo ozdravljenje, nadam se ds će ti to brzo proć :))) a druga stvar, ovi prutići su ti divni, baš fino snack za prijatelje, uz čašu pive ;))))

    OdgovoriIzbriši
  8. prutići stvarno divno izgledaju i sigurno su odlični, a ja ti želim brz oporavak

    OdgovoriIzbriši
  9. Kada lepo izgleda,sigurno je ukusno.Pozdrav...

    OdgovoriIzbriši
  10. E ja sam ih već danas napravila, jedino što sam sitno nasjeckala crvenu ljutu papričicu u samu smjesu. Čim sam vidjela te tvoje prutiće, znala sam da će mi se dopasti. Društvo se skupilo, prutići uz pivce planuli, moram raditi ponovo. Branka, super!

    OdgovoriIzbriši
  11. Hvala vam svima prije svega na dobrim željama za ozdravljenje ! Ide na bolje i nadam se da sam uskoro opet u punoj formi :)

    Jako mi je dragi da vam se ovi pritići od palente sviđaju i biti će mi isto tako drago ako ih netko isproba i svide vam se.

    Dunja draga, puno ti hvala na povjerenju i na isprobavanju ovih prutića. Crvena ljuta paprika u smjesi im je vjerujem dala još bolji okus. I jako mi je drago da si njima počastila društvo i da ste uživali . Uz pivicu svakako dobro idu :)

    OdgovoriIzbriši
  12. He, he i ja sam kupila par ovakvih kuharica za 30 kn. I meni su odlične. :)
    Palentu jako volim, a ova tvoja kombinacija mi zvuči izvrsno. :)

    OdgovoriIzbriši