ponedjeljak, 9. studenoga 2009.

Marmelada od višanja sa rumom

Višnje volim u svim mogućim kombinacijama: svježe, u kolačima,sokovima, sirupima, marmeladama, likeri, čak i u kombinaciji sa mesnim jelima koje sam imala prilike probati. Ova ljubav traje još od djetinjstva od kada i pamtim njihov slatko-kiselkasti okus i kada ih je moja baka stavljala u velike staklene tegle u šećer, držala tako 40 dana na suncu i pripremala za višnjevaču. Kada bi ih izvadila nakon 40 dana bile su naše, moje i sestrine, uživale smo u njima i smijale se kako bi nam zubi bili tamni dok smo ih jele. Danas više nema bake, nema ni višanja u šećeru koje stoje 40 dana, ali ja i dalje volim višnje i sve  od višanja. Stoga, bilo bi najmanje čudno da nisam napravila i neku marmeladu od višanja :-) i naravno, nešto u nju dodala.
Kada sam krenula prvo sam pogledala po Coolinariki i kod uvijek originalne i maštovite Superkemije pronađem njezin mirisni džem. Taj recept je bio polazna osnova , a onda sam ga već po mome prilagodila i dobila marmeladu koju sam probala i samo izustila "mmmmmmmm.....". To je bilo to, taj slatkasto-kiselkasti-višnjasto-rumasti okus. Ubrzo sam je često morala praviti jer bi je svaki put vrlo brzo razdjelila i pojela i svaki put je reakcija bila "mmmmmm......" . Evo recepta.
Potrebno vam je:
450 g višanja
220 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
2 -3 žlice ruma
1/2 vrećice želina
3-4 staklenke po cca 200 ml

Višnje (bez koštica) usitniti po želji. Možete u multipraktiku ili nekoj sjeckalici. Ja ih usitnim toliko da ipak ostane pokoji komadić koji se kasnije osjeti u marmeladi (volim kada su u marmeladi i komadi voća).
U lonac za kuhanje staviti višnje, šećer, vanilin šećer. Sve pomiješati, kuhati na jačoj vatri dok uzavri i nastaviti kuhati još 10-tak minuta (mješajući).
Zatim dodati želin (pomiješan sa 1-2 žlice šećera), umješati, uzavreti i kuhati još oko 3 minute.
Na kraju umješati rum (zadnjih 20-tak sekundi) i marmelada je gotova :-)
Napuniti u staklenke i dobro ih zatvoriti. Okrenite ih na poklopac i neka tako stoje 10-tak minuta.
Zatim ih ohladiti i ...., da čujem, ..."mmmmmm......" :):)




Ovo ljeto sam mojoj mami prvi put napravila ovu marmeladu i ona kaže , a zašto si stavila baš rum, hajdemo probati sa likerom od višnje. I probale smo i dobro ide. Kasnije sam ja ipak ostala pri rumu a mama pri likeru od višanja, vaš dodatak može biti i neki drugi, a možete je napraviti i bez ovog malog alkoholnog dodatka.



4 komentara:

  1. "cijeli Grad" se slozio da je ovo favorit..;-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Prefino izgleda,dogodine sigurno pravim po tvom receptu :-)ivana

    OdgovoriIzbriši
  3. "vrtovi sunca" - hvala ! stiže nova tura za Grad :-)....., uskoro :-)

    "ivana" - hvala ! nadam se da ćeš biti zadovoljna.

    OdgovoriIzbriši
  4. Fantastična! Meni baš odgovaraju ukusi. Hvala na divnom receptu.

    OdgovoriIzbriši