ponedjeljak, 16. studenoga 2009.

Kompot i džem od dunja



Kako sam već ranije napisala prije par tjedana dobila sam od kolegice dosta dunja koje je trebalo brzo iskoristiti pa osim već opisane kontonjate ("sir od dunja") napravila sam i kompot i džem.
Recepte za oboje našla sam na Coolinariki i u ovom slučaju nisam ih posebno mjenjala i prilagođavala obzirom na to da do sada nisam puno koristila dunje pa sam se držala iskustva drugih.
Recept za kompot je stavila draga splićanka Snježana koju sam imala prilike i osobno upoznati što mi je jako drago. I ovdje je pozdravljam i poručujem da je kompot od dunja odličan !!
A napravila sam ga ovako:
- 2 kg dunja
- 1 limun
- vode koliko treba
- 1/2 kg šećera
- 2 vanilin šećera
- 1/2 litre vode

- teglice, staklenke (meni je izašlo 8 staklenki po 300 ml)

- Dunje oprati, staviti u lonac, dodati cijeli limun, preliti vodom i kuhati dok ne omekšaju, oko 30 minuta
- Teglice, staklenke, zagrijati u pećnici, 10 minuta na 100 stupnjeva
- kada su dunje skuhane ,  izvaditi limun, izvaditi dunje i malo ih ohladiti te oguliti sa njih koru
- Oguljene dunje isjeći na kriške ili komadiće i staviti ih u zagrijane staklenke.
- Za sirup pomiješati šećer i vanilin šećer, preliti vodom i staviti na jaču vatru dok ne zavri i kuhati na laganoj vatri još oko 10-tak minuta dok se šećer ne otopi.
- Dunje u staklenkama prelijte vrućim sirupom
- Dobro zatvorite staklenke i okrenite ih naopačke na 10-tak minuta
- Nakon 10-tak minuta vratite ih na pravu stranu, neka se još ohladi a zatim uživajte :)
(kako mi je rekla Snježana ovaj kompot može trajati oko 2 mjeseca , nije još u praksi dokazano jer se brže pojede :)

Skuhane dunje prije guljenja:



Kompot gotov:











Osim kompota tu je i džem od dunja , vrlo jednostavan a jako ukusan i mirisan,  kojega sam napravila ovako:
- 600 grama očišćenih dunja
- 400 ml vode
- 2 žlice limunova soka
- 1 žličica naribane limunove korice
- 400 g šećera
- 1/2 vrećice želina
- po želji 2 žlice rakije viljamovke (ja sam imala rakiju od dunja - dunjevaču - pa sam nju dodala)

- Dunje oprati, prerezati, odstraniti im koru i sjemenke te narezati na kockice.
- Dodati im limun i limunovu koricu
- Preliti vodom, staviti kuhati i nakon što uzavri  kuhati oko 10-tak minuta
- Zatim dodati šećer i kuhati još oko 10 minuta
- Želim pomiješati sa 2-3 žličice šećera, dodati u dunje i nakon što opet uzavri kuhati još 3 minute
- Po želji dodati 2 žlice rakije (može i bez nje) i kuhati još max.20-tak sekundi.

I dobiti ćete ovaj fini džem :







Broj komentara: 6: