Kako sam već ranije napisala prije par tjedana dobila sam od kolegice dosta dunja koje je trebalo brzo iskoristiti pa osim već opisane kontonjate ("sir od dunja") napravila sam i kompot i džem.
Recepte za oboje našla sam na Coolinariki i u ovom slučaju nisam ih posebno mjenjala i prilagođavala obzirom na to da do sada nisam puno koristila dunje pa sam se držala iskustva drugih.
Recept za kompot je stavila draga splićanka Snježana koju sam imala prilike i osobno upoznati što mi je jako drago. I ovdje je pozdravljam i poručujem da je kompot od dunja odličan !!
A napravila sam ga ovako:
- 2 kg dunja
- 1 limun
- vode koliko treba
- 1/2 kg šećera
- 2 vanilin šećera
- 1/2 litre vode
- teglice, staklenke (meni je izašlo 8 staklenki po 300 ml)
- Dunje oprati, staviti u lonac, dodati cijeli limun, preliti vodom i kuhati dok ne omekšaju, oko 30 minuta
- Teglice, staklenke, zagrijati u pećnici, 10 minuta na 100 stupnjeva
- kada su dunje skuhane , izvaditi limun, izvaditi dunje i malo ih ohladiti te oguliti sa njih koru
- Oguljene dunje isjeći na kriške ili komadiće i staviti ih u zagrijane staklenke.
- Za sirup pomiješati šećer i vanilin šećer, preliti vodom i staviti na jaču vatru dok ne zavri i kuhati na laganoj vatri još oko 10-tak minuta dok se šećer ne otopi.
- Dunje u staklenkama prelijte vrućim sirupom
- Dobro zatvorite staklenke i okrenite ih naopačke na 10-tak minuta
- Nakon 10-tak minuta vratite ih na pravu stranu, neka se još ohladi a zatim uživajte :)
(kako mi je rekla Snježana ovaj kompot može trajati oko 2 mjeseca , nije još u praksi dokazano jer se brže pojede :)
Skuhane dunje prije guljenja:
Kompot gotov:
Osim kompota tu je i džem od dunja , vrlo jednostavan a jako ukusan i mirisan, kojega sam napravila ovako:
- 600 grama očišćenih dunja
- 400 ml vode
- 2 žlice limunova soka
- 1 žličica naribane limunove korice
- 400 g šećera
- 1/2 vrećice želina
- po želji 2 žlice rakije viljamovke (ja sam imala rakiju od dunja - dunjevaču - pa sam nju dodala)
- Dunje oprati, prerezati, odstraniti im koru i sjemenke te narezati na kockice.
- Dodati im limun i limunovu koricu
- Preliti vodom, staviti kuhati i nakon što uzavri kuhati oko 10-tak minuta
- Zatim dodati šećer i kuhati još oko 10 minuta
- Želim pomiješati sa 2-3 žličice šećera, dodati u dunje i nakon što opet uzavri kuhati još 3 minute
- Po želji dodati 2 žlice rakije (može i bez nje) i kuhati još max.20-tak sekundi.
I dobiti ćete ovaj fini džem :
Odlicno,prava si vrijednica :)ivana
OdgovoriIzbriši"ivana" - hvala ! uživam u ovome pa nije teško biti "vrijednica" (ako sam ?!) :)
OdgovoriIzbrišipravila sam i ja sinoć ovo - prelepo je !!!
OdgovoriIzbrišiAutor je uklonio komentar.
OdgovoriIzbrišiuh ovo je ko med
OdgovoriIzbrišiAutor je uklonio komentar.
OdgovoriIzbriši