Vjerovatno je i vama čudno sada kada ste ovo pročitali, ali tako je, to je moj hobi, to je moje veselje, a u zadnje vrijeme sve više razmišljam o tome kako će jednog dana postati i nešto više. Za sada to još ne znam ali ........, možda jednog dana krenem i ozbiljnije, nikad se ne zna što donosi novi dan :)
A kada pričam o marmeladama ne pričam samo o kuhanju i nakuhavanju raznih marmelada već o prije svega potrazi za novim okusima i kombinacijama, o njihovu isprobavanju, o pakiranju, izboru ambalaže, ukrasnih papira, izradi kartončića, natpisa, ......, sve mi je to super ! :)
Sretna sam kada ih napravim i kada ih mogu pokazati i pokloniti i drugima a još sretnija ako im se sviđaju, pa i ako im se ne sviđaju ali mi to lijepo kažu a ja se onda drugi put potrudim napraviti nešto bolje :)
Do sada sam napravila zbilja veliki broj marmelada i mnogi su ih imali priliku probati. Od kada ih radim one su uglavnom i moji pokloni obitelji, prijateljima, poznanicima, dragim mi ljudima.
Prema godišnjem dobu ili nekoj prigodi nametne se i sama osnovna tema odnosno osnovni sastojak marmelade pa sam tako radila :
- Naranče i limune u raznim kombinacijama dodataka :
- Jagode i trešnje u raznim kombinacijama i sa raznim dodacima :
- Višnje i kupine sa raznim kombinacijama dodataka:
Bilo je tu i još nekih vrsta (grožđe, kruške, .....), a sve recepte ću malo po malo ovdje ispisati.
Kako se broj vrsta povećavao tako je bilo i sve više upita "donesi mi molim te ovu ali samo malo da probam", pa sam odlučila dio spakirati u male "probice" . One izgledaju ovako :
A sve skupa bi bilo otprilike ovako :) :)
I za kraj mala zgoda iz jedne knjižare nedavno u Zagrebu.
U mojoj ljubavi i nteresu prema marmeladama malo mi je nedostajalo neke literature da zagrebem i nešto dublje i malo ozbiljnije po tome. Od nekih naših izdanja nisam ništa pronašla što bi me dovoljno zainteresiralo pa sam potražila u stranim izdanjima i tako sam se posvetila proučavanju odjeljka sa temom gastronomije u nadi da će se negdje pojaviti traženi naslov. Naravno, ništa nije bilo složeno po nekom smislu i redu nego pratim tako od naslova do naslova i već na kraju police ugledam naslov "Preserves", oho, pa to je to. Uzmem knjigu, prelistam i to je stvarno to !!!.
Listam tako i gledam i kažem sebi "skupa je sigurno ali kupujem koliko god da košta". Okrenem , kad ono , uuupppsssss, nevjerica, košta 30,00 kn ??!!. Pa kako samo 30,00 kn, to mi je bilo baš čudno i krenem prema blagajni provjeriti cijenu. Evo dijaloga :
- "Molim vas da li ova knjiga stvarno košta samo 30,00 kn ?"
- "Da, to je ta cijena"
- "Hm, baš me iznenadilo, samo 30,00 kn"
- "A čujte, koga vam uopće zanima to u toj knjizi"
- ???!!!!........aaaaaaaaa, ne vjerujem, ......
:):):):)
Eto, srećom nikada nisam očekivala pretjerano razumjevanje za ovaj moj hobi, interes, ljubav, a uvijek sam ga dobivala puno i puno više i za to sam zahvalna svima koji su mi ga iskazali.
Nakon ovog doživljaja još sam im zahvalnija :) i obećajem još puno finih marmeladica kojima ćemo se častiti.
Što se same knjige tiče , ok je, ima dosta zanimljivih i korisnih stvari, ali opet ne nekih za koje baš nisam znala tako da bih je svrstala u "nice to have" . Ima i recepata, opet ništa toliko inovativno što već nisam radila ili naumila napraviti , ali svakako ću neki izabrati, napraviti, i ovdje vam ga prezentirati.
Do tada , a i od tada, uživajte zajedno sa mnom u novim (i starim) marmeladicama :) :)
Knjiga :
Draga moja samo ti uzivaj u svom hobiju,i naravno kad budes dolazila u grad donesi malo da probam ;)Btw stvarno bi mogla zapocet neki biznis,ipak je Du-grad turizma,tako da sigurno neces propast :))Ivana
OdgovoriIzbriši"ivana" - hvala na podršci !! evo nešto mi se mota po glavi neki dućančić ili tako nešto, ali ne uskoro, a ne znam ni da li u gradu jer mi se povratak još ne mota po glavi :). vidjet ćemo što će od svega ispasti, za sada neka ostane kao hobi :)
OdgovoriIzbrišiimam zutog grejpa i zeljela bi napraviti marmeladu e sad sta dodati da se ublazi grki okus grejpa. Mislila sam dodat malo suih smokava na sitno i koju narancu, naravno secera...e sad sta mogu od dodataka cimet, vanilija,?????pomozi
OdgovoriIzbrišiDraga cvijeta hvala ti na javljanju. Što se tiče grejpa ja se upravo spremam na jednu kombinaciju žuti grejp - crveni grejp , na blogu imam marmeladu crvei grejp sa narančom i limunom, mislim da bi išto fuknkcioniralo i sa žutim grejpom a kako je on nešto gorči od crvenog u ovom slučaju možeš izostaviti limun. Isto tako žuti grejp sam kombinirala sa ananasom koji ga ublaži i osvježi , to je bila dobra kombinacija, neke cure su isprobale i svidjelo im se. Što se dodataka tiče vanilija obavezno ! :) , ja inače obožavam cimet, ali ga baš ne preferiram sa grejpom , prije bih rekla da bi se malo anisa tu lijepo uklopilo. Ako voliš anis stavi, ili koju zvjezdicu dok se kuha o kasnije u staklenku ili malo sjemenki anisa. Nadam se da sam malo pomogla, ako imaš još nešto stojim na raspolaganju. E da, za koji dan ću objaviti recept za liker od grejpa , možeš i to napraviti ako voliš takve likere. Na blogu "Za prste polizati" ima recept za liker od limuna i naranče, to mi je bila polazna osnova i po njemu sam napravila ovaj od grejpa.
OdgovoriIzbriši