srijeda, 21. studenoga 2012.

"Dunje i kolači" , džem i kontonjata i jedna sasvim obična štrudlica od dunja

Sviđa mi se pjesma "Dunje i kolači" , iako je rado čujem uvijek mi navuče i neku sjetu. Primjećujem da me zadnjih dana sustigne neko sjetno raspoloženje, onako jesensko-zimski što je kažu i normalno. Nisam tužna, nisam ljuta, samo sam pomalo sjetna, i ne bunim se :) sjeta nije loša, uostalom donosi i neko vrijeme za razmišljanje i za posvetiti se nekim stvarima za koje inače ne bih zastala i posvetila im se. A nakon sjete opet će veselje, ....., evo ga već stiže :). Veselim se tako i paketiću marmelada pripremljenom za darivanje i koristim priliku podsjetiti na prošli post, ostavite komentar i poštar možda pokuca baš na vaša vrata :).

A u ovo jesensko-sjetno vrijeme veselim se i dunjama, kada vidim lijepu , žutu dunju osjetim sunce. Prekrasne su dunje, drugačije od drugog voća, tradicionalne, mirisne, a meni i jako ukusne. Iako ove godine nisam namjeravala raditi nešto posebno sa dunjama, kada sam ih prošlu subotu vidjela na placu nisam izdržala da ih ne kupim, barem malo :)
   




Prva pomisao na pripravak od dunja je naravno džem. Džem od dunja i kompot od dunja, neizbježno.
Kompot od dunja volim i volim, napravila sam jednom neku veću količinu, kao da ga imam, potrajati će,  ali nije baš dugo potrajao i od tada ga samo u sezoni dunja povremeno napravim i dovoljno je :) . Džem od dunja mi je također jedan od omiljenijih , sviđa mi se i obični Džem od dunja, a posebno su mi dobri oni od prošle godine čiji recepti su ovdje: Džem od dunja sa lovoromDžem od dunja sa ruzmarinom, ili kako ih ja uvijek volim zvati - marmelade :) i još uvijek se nisam odlučila koji mi draži ili draža :)






Ovdje je onaj sa ruzmarinom, i osim što je lijepog, aromatiziranog okusa, divno mirišeeeee...... :)







U Dbk se tradicionalno radi kontonjata, sir od dunja. Recept sam već objavila i nalazi se ovdje. Svake godine se kuha kontonjata, malo probamo, ostatak pospremimo i obavezna je na blagdanskom stolu. Uz arancine i ušećerene bademe tu je i kontonjata, ......, stigli su blagdani.

Ovaj put kontonjatu je preuzela moja mama, napravila je i donijela mi nekoliko komada za probu. Nema više niti jednoga :), ova kontonjata blagdane nije dočekala, ali mama je rekla da će je napraviti još jednom pa će biti i za blagdane. Kontonjata je posebna i zato što se pravi u raznim kalupima, uglavnom manjima i nekada su to bili kalupi u obliku grozda, lista vinove loze, ....., danas se koriste razni oblici, a meni se posebno sviđaju ovi mali "kuglofići" :)






Slatka, sa komadićima oraha, izražen okus dunje, obavezno se slaže na lovorov list koji joj daje poseban miris i aromu. Kontonjati je teško odoljeti i treba je jesti pomalo, mali komadić uz gutljaj kave ili čaja iako taj komadić zapravo najbolje prija uz gutljaj dobrog domaćeg likera ili travarice. Tada je doživljaj potpun :)







Iako sam dunje kupila ne znajući zapravo što bih sa njima, već istu večer mama i ja smo ih odlučile smjestiti u štrudlicu. Prva pomisao je bio kolač, recept je ovdje, ali kako su nam štrudle i savijače uvijek draže, a i kako volimo lisnato tijesto koje sam imala u frižideru , nije bilo teško odlučiti da napravimo baš ovu jednostavnu štrudlu sa lisnatim tijestom. Dan kasnije na ručak nam je dolazio dragi I. i ova štrudla je bila naš desert u kojemu smo uživali nakon dobrog ručka, a i kasnije :) 

Nema ovdje nekog velikog recepta, sve je stvar kombinacije po željama i onako kako najviše volite. Naravno, ovisno i o stanju na zalihama :), ali za početak dunju bi trebalo imati, a mi smo joj u pomoć pozvali i jednu jabuku i zajedno ih iskombinirale :).

Mi smo koristile lisnato tijesto, iako se isto tako može koristiti i tijesto za savijače, a isti ovaj nadjev lijepo ide i sa prhkim tijestom. I tu su već tri različita kolača.


Štrudla od dunja
(za 1 štrucu)

- 1 kom svježeg lisnatog tijesta (275 g)
- 1 dunja
- 1 jabuka
- 3 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 žličica cimeta
- 2 žlice krušnih mrvica
- 2-3 žlice krupno sjeckanih badema
- po želji dodati grožđice

- Dunju i jabuku oguliti i naribati , pripremiti ostale sastojke, bademe krupnije nasjeckati ili "istući" batićem također u krupnije komadiće.
- Lisnato tijesto pripremiti i po duljoj strani staviti prvo naribanu dunju i jabuku (ne stavljati do samog ruba) , zatim ravnomjerno posuti šećerom i vanilin šećerom, cimetom, krušnim mrvicama. Rasporediti bademe (i ako stavljate grožđice)
- Krajeve "zatvoriti" i peći na 220 stupnjeva 20-30 minuta.


Mirisati će iz pećnice, mirisati će i kada je izvadite. Mirisati će i sutra dan , nisam sigurna koliko je dobra ideja raditi je navečer i čekati degustaciju do sutra, gledati je dok tako dobro izgleda i miriše :)





 
 
Ali kada je sutra dan probate shvatiti ćete da je ideja od danas do sutra sasvim ok jer su se tako nadjev i tijesto baš lijepo sjedinili, štrudlica je sočna, a meni je i jako ukusna. Zapravo, jako volim ovakve štrudle :)







Volim i bogati ndjev i tu kod moje mame nema kompromisa, volim i komadiće badema koji se fino osjete , a volim i kada me ispod folije iznenadi neki zaostali komad štrudlice i razveseli mi jutarnju kavu i početak dana kao što je i danas bio slučaj.






 
Volim i sunce , a ne volim ove sive dane, pa dok nam pravo sunce opet ne stigne, osim u finim mirisnim kolačićima i štrudlicama, uživajmo u ovome suncu koje nam pružaju žute dunje, mirisne i lijepe ! :)

     

 

Broj komentara: 30:

  1. Ova štrudla od dunja mi je fantastična, uopće mi nije ni palo na pamet da ih u štrudli iskoristim! Jako lijepo :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da ti se štrudla sviđa, ja sam je ranije radila sa dunjama iz kompota i bila mi je super, ali isto tako volim i ovu verziju. Hvala ti !

      Izbriši
  2. Branka, ja volim jesen - ali ju volim dok mi je miris zapaljenih drva iz pećica u zraku, dok se grane njišu na vjetru, dok se lišće kovitla i šušti u zraku dok prolaziš, dok kiša rominja. Ne volim jesen kada je siva jer je tada često i sjetna. Ali dunje sve poprave. One prave dunje, pekmez od dunja, slatko od dunja... Nisam ih predugo vidila tu kod nas, ali još ih se sjećam iz djetinjstva :)
    Štrudla ti je san snova :D
    Pošalji komadić :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Maja ! I ja volim jesen i šuštanje lišća, ali ne ovo sivilo i sjetu. Dunje definitivno sve poprave i drago mi je da ti se štrudlica sviđa, navrati na svoj komadić ! :)

      Izbriši
  3. Nikada mi ne bi palo na pamet od dunja napraviti štrudlicu. i iskreno jako mi se sviđa ova ideja i recept. A dunja ovdje ima. Super!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da si dobila ideju za smjestiti dunje u štrudlicu i da ti se sviđa. Baš me veseli da ih tu kod tebe ima dosta pa možeš u njima uživati. Hvala ti !

      Izbriši
  4. prekrasna i kotonjata i štrudla, kotonjatu inače obožavam

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti ! Jako mi je drago da ti se sviđaju i štrudlica i kontonjata koju i ja jako volim !

      Izbriši
  5. Krasna štrudlica, baš dobra ideja. Ja sam ovih dana napravila pitu s dunjama i pistacijama, nadam se da ću stići objavit, ili ću napravit ponovo inspirirana ovom tvojom ljepotom.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pita sa dunjama i pistacijama jako dobro zvuči, nadam se da ćeš objaviti recept. Drago mi je da ti se ova štrudlica sviđa, hvala ti !

      Izbriši
  6. Volim miris dunja...kazu da je dunja lijek, ukljucujuci lisce koje se koristi kao caj u slucaju dijareje. Dzem jako volim kao i 'kitnikez' uz sir...strudlu jos nisam probala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da i ti uživaš u mirisu dunja, a ovo za lišće dunje ću zabilježiti. Ako se odlučiš probati štrudlicu nadam se da će ti se i ona svidjeti. Hvala ti !

      Izbriši
  7. Ni ja nisam nikada cula za strudlu sa dunjom...u stvari zasto da ne, ako moze u dzem da ide ne vidim zasto bi se uvredila da se nadje u strudli ! obozavam da citam tvoje postove jer stalno naglasavas koliko nesto mirise..i stvarno mirise ! lepo se oseca cimet...pa jos kada covek oci zatvori, sve se moze !
    Moja mama je uvek pravila "kitnikez" ali je on nekako uvek bojom isao na crvenkasto, valjda to zavisi od vrste dunje...?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti što voliš moje postove, jako mi je drago da je tako, dok pišem najradije bih da ste svi kod mene i da osjetite sve te mirise , a kako to nije tako onda ih želim što je više moguće ovako kroz riječi približiti.
      Kitnikez zna biti crveniji, ovisi o vrsti dunje ali i o vremenu kuhanja, što se dulje kuha to je tamniji i ide više na crvenkasto, ali treba paziti da se ne prekuha jer se tada šećer počinje karamelizirati pa se može početi gubiti na pravom okusu dunje.

      Izbriši
  8. Iskreno sa dunjom slabo šta spremam ali ovo je baš odlična ideja.Štrudla je divna. Kitnikez i kotonjata su isto? Ako jesu ,onda i ja volim konjatu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Isto, isto....moja baka je pravila dinstanu piletinu sa dunjom i strasno je fino...

      Izbriši
    2. "Zoka" - hvala ti i drago mi je da ti se štrudlica sviđa. Kao što je Marina napisala, kontonjata i kitnikez jesu isto.

      "Marina" - dinstana piletina sa dunjom mi jako dobro zvuči, sklona sam takvim kombinacijama i nešto ovakvo ću iskombinirati i isprobati.

      Izbriši
    3. Ukoliko probas javi da li ti se dopalo...i ja volim meso sa necim slatkastim...naravno teba dodati i luka i bibera ali ipak je sve to bilo dosta blago...

      Izbriši
  9. dunje, mmmm, nema nista ljepse do mirisa dunje u jesen!!! varac me u djetinjstvo.. ove kontonjate divno izgledaju.. ali ja mislim da nemam strpljenje da to radim, hehe =)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Miris dunje je zbilja poseban i lijep, hvala ti za kontonjatu , drago mi je da ti se sviđa. Istina je da treba malo strpljenja da se napravi, ali isplati se .

      Izbriši
  10. jako volim dunje i njihov miris, oboično radim kompot i tako ih jedemo!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kompot od dunja je i meni super, drago i je da uživate u dunjama i njohovu mirisu. Hvala ti !

      Izbriši
  11. Obožavam dunje i slastice od njih,još mi je pamtljiv onaj kolač od dunja koji sam prošle godine radila po tvom recepti..sve mi prija od dunja:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nely hvala ti ! i drago mi je da si isprobala lanjski kolačić i da ga još pamtiš, i ja ga namjeravam ovih dana ponoviti.

      Izbriši
  12. Nekada zaista ne znam sta bih napravila od dunja (kompot mi uvek prvi padne na pamet:), ali mi tako lepo izgledaju na polici u kuhinji, unesu neki dasak proslih vremena.:) Tvoja strudlica mi je nesto novo, vec sam zamislila fini miris cimeta, badema i dunja u filu, mmmmm... bas nekako pristaje uz jesen.:))

    p.s. za Zoku... kotonjata i kitinikez su zapravo jedno isto, secam se da je baka pravila kockice i onda bi na svaku ogore stavila po komadic oraha.:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja volim vidjeti dunje na polici i osjetiti njihov miris, baš unose dašak prošlih vremena. Hvala ti za štrudlicu ! uistinu dobro miriše.
      Kontonjata se svakako može rezati u kockice, sa komadićem oraha na vrhu isto je tako dekorativna i ukusna, drago mi je da je i tvoja baka tako radila.

      Izbriši
  13. Uh ova kotonjata je predivna! Jako cijenim tradiconalne recepte, to su na kraju krajeva naše blago. I štrudla je krasna, baš fino napunjena mmmmm

    OdgovoriIzbriši
  14. Obožavam miris dunja, nažalost moja dunja je ostala daleko, a ovdje gdje sam sada je rijetko dostupna, bolje reći za ovih 20 godina je još nikad nisam vidjela ni u prodavnici ni na tržnici.Štrudla izgleda fantastično ali ja bih se radje počastila kuglofćićem. :)

    OdgovoriIzbriši
  15. volim miris dunja, ali da priznam nikad od njih nisam ništa spremila, nisam ih imala, a očito da ih nisam ni zagledala na tržnici
    ove godine sam baš planirala napraviti žele i pekmez, ali vrijeme me je očito zeznulo
    i kod mene je prisutna ova sjeta i sve ostalo što dolazi sa sivim danima, najradije bih prespavala zimu :)
    štrudlica je baš odlična, dopada mi se ovako bogato nadjevena

    OdgovoriIzbriši