nedjelja, 12. rujna 2010.

Zeleni ajvar i jedno lijepo prijateljstvo

A prije svega moram se  požaliti na išijas koji me uhvatio prije dva-tri dana i ne popušta, uh, uh, kako to boli ......:(.  Do sada sam suosjećala sa onima koji su se žalili na ove muke i bolove ali tek sada zapravo znam kako im je.
A kako me uhvatilo, ne znam, nije da nisam povremeno osjećala bol preko leđa, križa, ali dođe pa prođe. Uostalom koga povremeno ne zabole leđa. Istina je da puno sjedim, takav je posao a i način života, sjedim u uredu, na sastancima, na tečajevima, u kinu , u kazalištu, u kafiću, u autu....,mnogi od nas puno sjede pa tako i ja. Ali preostalo vrijeme se i gibam, čak i više od prosjeka, vježbam, idem na jogu, povremeno na plivanje, vikendom hodam po prirodi i šetam po gradu....., ali kada me to jutro doslovno grom udario preko križa i ja ostala ukočena i iskrivljena shvatila sam što je to zapravo i što je bol. 

Sada je liječenje u tijeku, prvo analgetici pa kada se malo smiri snimanje i daljnja terapija i malo po malo riješiti ću ja to , samo treba strpljenja i upornosti a nekako imam i jednog i drugog, i optimizma naravno :)
A imam i puno pažnje od mojih dragih prijateljica, podršku, angažman tako da mi zbilja ništa ne nedostaje i ozdravljenje jednostavno mora brzo doći ! :). Hvala drage cure, na svemu !!

I naravno da u ovom stanju kuhanja nema, a pripremila sam za isprobavanje baš lijepe recepte, ali ništa od toga, sada je na snazi "instant prehrana" po sistemu što brže i jednostavnije i sa minimum pokreta. I može se preživjeti :) .
Obzirom da nema ništa od kuhanja danas ću  napisati recept za Zeleni ajvar koji sam dobila na poklon a za koji me osim recepta veže i jedno divno prijateljstvo koje je krenulo ovako:  

Prije otprilike  dvije i pol  godine putovala sam u Beograd. Poslovno, na 2-3 dana, više se ni ne sjećam točno kada sam išla a kada se vraćala osim što se sjećam da je polazak bio u ranu zimsku zoru i bilo je jako hladno.
A ja ponosno u novoj suknji koja mi je baš bila super i koja mi je danas dva broja veća, yes ! (još sam ponosnija :):)

U Beogradu sam bila ranije jednom sa školom ali to je bilo dovoljno davno da se tog posjeta malo ili nimalo ne sjećam. Sada je bilo drugačije. Kako rekoh u ranu zoru sam sa jednim kolegom krenula iz Zagreba, zimsko, mračno, smrznuto jutro, magla na autoputu, kavica na benzinskoj, granica, pa još malo vožnje i došli smo u Beograd, isto tako siv, hladan, baš onako prava zima,.....smještaj u hotel, odlazak u firmu, ......, i moja kolegica S. koju sam jednom prije susrela u Zagrebu ,  koja me dočekala i  imala plan našeg rada za vrijeme moga boravka.
I tako ja računam odraditi ćemo što treba a ostane li vremena malo ću prošetati po centru Beograda i to mi je zapravo to (rijetko na ovakvim putovanjima ostane više vremena tako da ga niti tada nisam očekivala). Otprilike je sa vremenom tako i bilo ali sve ostalo je bilo ipak nešto drugačije nego obično.

Osim dočeka od S.  i ostali kolege u firmi su me jako lijepo dočekali, sa znanima od prije pozdravi, sa novima upoznavanje , pa kavica, pa idemo dalje. I krenemo tako na prvi zadatak i dalje, ....., a S. se toliko potrudila da mi je na trenutke bilo i neugodno da se toliko angažira,  bila je toliko ljubazna i dobra domaćica, na usluzi cijelo vrijeme, bez svoga vremena u korist moga, u ta dva dana smo obišle pola Beograda hodajući i vozeći se sa sastanka na sastanak, pa na ručak, na večeru, do grada, u firmu, ...... Navečer je bilo organizirano neko interno druženje u kuglani a ovo "interno" nije bio razlog da se i ja zajedno sa S. tamo ne nađem na kuglanju ,  navijam , i odlično se zabavim :)
A na kraju kada smo odradile i zadnje što smo imale i kada sam kofer već stavila u auto koji će me odvesti natrag u Zagreb , S.  me ispratila uz teglu pravog domaćeg ajvara kojega je napravila njezina mama !:)
I bio je to početak jednog lijepog prijateljstva  koje traje i potrajati će.
Jer neki ljudi se jednostavno nađu a da se i ne traže i odmah se razumiju.

S. je prošlo ljeto bila kod mene, samo na jedan vikend, ali biti će još posjeta i na dulje. A kontakt održavamo kako mailom i telefonom tako i neiscrpnim izvorima raznih delicija koje mi S. stalno po nekome od kolega koji dolaze ovdje šalje. Prije su to bile delicije iz Beograda, a početkom ove godine S. se zbog posla preselila u Beč tako da me zadnji put na stolu u uredu dočekala pošiljka Mozart kuglica :). Inače se tu našlo i slatko od kupina, jagoda, raznih čokolada i bombonjerica kojih nema kod nas za kupiti , stigla je i dunjevača - jaka dobra rakija , neizbježan domaći ajvar, a zadnji put stigao je i zeleni ajvar koji sam po prvi put vidjela i probala.
Naravno ubrzo je stigao i recept koji ide ovako :


- 3 kg zelenih rajčica
- 300 g hrena
- 300 g senfa
- 0,5 l ulja
- soli po želji

- Rajčice operite, razrežite i očistite od sjemenki i usitnite (ili ih sameljite na mašini za mljevenje mesa ili ih što sitnije narezuckajte)
- Ostavite ih neko vrijeme na cjediljki da se ocijede od soka (može i preko gaze ili krpe)
- Hren također očistiti i samljeti ili naribati
- Pomiješati rajčice i hren, dodati senf i ulje, posoliti i sve dobro sjediniti.
- Napuniti u teglice i tako ga čuvati, najbolje u frižideru.
Stajanjem ulje će izaći na vrh pa kada otvorite teglucu samo dobro promješajte prije serviranja.

Ajvar je jačeg okusa, jako je dobar i interesantan dodatak prije svega mesnim jelima.







Broj komentara: 25:

  1. Zeleni ajvar nisam još probala iako svake zime smažem po 5 tegli ajvara. Nekada sam mogla jednu teglu na dan da smažem, nešto me želja minula sa godinama, sada degustiram. Kako je lepo kada se ljudi prepoznaju i kada se nađu srodne duše. A hrana je divan način da se ukaže pažnja pogotovo ako je ručno pravljena i s ljubavlju. Volim i ja Ikea prostirke, odlične su i nepoderive!

    OdgovoriIzbriši
  2. "jelena" - hvala ti na komentaru ! i meni je ovo bio prvi susret sa zelenim ajvarom, nisam ga prije probala. A gledam ja koja Ikea prostirka ? :), a je, je, podloga je Ikea prostirka, volim ih i ja jako, zadnji put sam kupila nekoliko boja a ova je ispala nekako najzahvalnija za fotkanje :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Mora biti ukusno ???nikada nisam ni radila ni jela..Branka zelim ti brz oporavak,ne smijes biti bolesna zimnica tek treba da se sprema !!:)
    Prijateljsvo je divna stvar !!

    OdgovoriIzbriši
  4. Zeleni ajvar, ni cuo, ni video a izgleda super, sto se tice bolesti, ne daj se Branka, zelim ti brzo ozdravljenje...Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  5. Draga Branka, prekrasna priča o jednom prijateljstvu koje i dalje traje :)
    Nikada nisam probala zeleni ajvar, izgleda da je vrijeme da se napravi :)
    Fotke su ti odlične!
    Btw, nadam se da ćeš brzo ozdraviti :)
    kiss

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovaj receptek mi je nesto potpuno novo, kao i vecini ovde koliko vidim, hihi...i bas mi je neobican i zanimljiv.;)) divan post o prijateljstvu...a tebi zelim da se sto pre oporavis.;)))

    OdgovoriIzbriši
  7. Išijas je gadna stvar, želim ti brz oporavak. Mene često bole ledja, pogotovo kada se sprema kiša pa onda volim otići na masažu. Trenutno ne stignem ali kada sam imala više vremena išla sam češće. Ajvar je super, samo gdje se mogu kupit zelene rajčice?

    OdgovoriIzbriši
  8. E, ja sam probala tu deliciju, to je radila moja pokojna teta, bila je vrsna kuharica. Imam negdje čak i recept, ide isto i hren i semf, ali savim na kraju, jer se njen kuhao kao i svaki drugi i znam da je stajao cijelu zimu. Ovaj tvoj mi se baš zato sviđa, jer je svjež i prirodniji. Odličan je za prilog pečenju.
    Sad kako su zaredali kišni i hladni dani, bit će tržnica puna zelenih paradajza jer neće stići pocrveniti. Meni je odlična i mješana salata kao zimnica, gdje je zeleni paradajz glavni sastojak.
    Želim ti da ti išijas prođe prije svih ljekova i terapija.

    OdgovoriIzbriši
  9. Svojevremeno sam i ja iz Beograda nosila slatko koje mi se razbilo na kaolodvoru u Zagrebu. Nitko nije bio nesretniji od mene. Da li se još uvijek radi slatko i da li se nudi žličica s čašom vode u znak dobrodošlice? Lijepo ti čuvaj leđa, papaj ovaj predivni zeleni ajvar (ja sam samo jela zelene pržene paradajze)i budi uporna u rehabilitaciji. Za takve stvari treba vremena.

    OdgovoriIzbriši
  10. zeleni ajvar sam napravila jednom prije dvije godine (ima na staroj adresi bloga), točno isti recept samo sam ja radila manju količinu, bio mi je ukusan ali nekako prejak, namjeravam kad ga budem radila ponovo možda malo manje hrena staviti, no na žalost ove godine to vjerojatno ne bude, paradajz mi je podbacio :(

    OdgovoriIzbriši
  11. "Ruza123" - hvala ti ! evo ide već pomalo na bolje i nadam se da ću uskoro na noge jer kako kažeš zimnica neće čekati , treba u akciju :)
    "Surac" - drago mi je da ti se ajvar sviđa i hvala ti na željama za brzo ozdravljenje , ide već pomalo na bolje !
    "Maja" - hvala ti, drago mi je da ti se ajvar sviđa kao i priča o ovom prijateljstvu. Hvala ti na željama za ozdrvaljenje, ide već pomalo na bolje i nadam se da sam ubrzo ok !
    "mignonne" - i ja sam gledala u ovaj ajvar a nisam imala pojma što sam dobila, zanimljiv je zbilja i dosta rijedak. Hvala ti na željama za brz oporavak , ide već na bolje !
    "jubistacha" - hvala ti, zeznuta je ova bol i procedura oporavka a ja još i danas ne kontam kako me uhvatilo. I ja sam često na masaži iako sam u zadnje vrijeme isto tako malo zanemarila. Zelene rajčice sam znala viđati na Dolcu, vjerujem da će se i ove godine naći, evo Dunja kaže da će im sada sezona.
    "Dunja" - drago mi je da si imala priliku već probati ovaj ajvar i hvala ti na informaciji za zelene rajčice. Nadam se da ću ih uhvatiti u sezoni i napraviti još pokoju salaticu i još ponešto. Hvala ti i na željama za ozdravljenje, ide to pomalo na bolje iako sam ipak završila na injekcijama, ali dobro je, samo neka pomogne !
    "Κάθαρσις" - slatko se još uvijek radi i ima ga i industrijskog u prodaju ali se može naći i pravo domaće slatko. Ipak nisam naišla na ono da su me ponudili sa žličicom i čašom vode, ok nisam niti išla u kućne posjete, a na mjestima gdje sam bila nije toga bilo. Znam da treba vremene sada za terapije i potpuno izlječenje i neću to zanemariti već izvući do kraja i da me prestane gnjaviti.
    "Nina" - drago mi je da si radila već ovaj ajvar. Točno je on je nešto jači ali se kombinacijom omjera to može izmjeniti , nadam se da će ti slijedeći put biti kako ga voliš. Šteta za rajčice ali biti će dogodine bolje !

    OdgovoriIzbriši
  12. draga, draga Branka!

    stvarno si me dirnula ovim postom ;-). Nista ja nisam radila sto bi mi predstavljalo bilo kakav teret ili obavezu, a sa druge strane i ja bih mogla mnogo toga da kazem "na tvoj racun" :-): kako si ti mene prvi put primila u Zagrebu,kako si bila divna domacica i proslog leta, pokazala mi "svoj" Zagreb, odvela na Histrione, slala kolace i marmelade u Beograd, priblizila Dubrovacke letnje igre i jos mnogo toga...
    Nadam se da cemo imati prilike da se jos druzimo i isprobavamo recepte, a pre svega da ces se brzo oporaviti. Iako sam ja pravi amater u poredjenju sa tobom, kolac od rogaca je moj omiljeni i pravim ga u svakoj prilici tako da sam vec dobila komentare da samo njega znam da pravim ;-), ali ja se ne ljutim, naprotiv :-).
    drago mi je da si usla u moj zivot i sto imam cast smatrati te svojim prijateljem :-)

    OdgovoriIzbriši
  13. Draga moja, znam kako ti je što se tiče išijasa:( I mene je mučio i jedno vrijeme sam bila gotovo nepokretna, pobjegla s operacije a onda stalno, stalno vježbala tako da dugo nisam imala problema..
    Prekrasna priča o jednom prijateljstvu... volim takve priče. Koliko je divnih ljudi oko nas nismo ni svjesni:))
    Zeleni ajvar je dobra stvar, pogotovo za one koji jedu puno mesa i zato hvala i tebi i tvojoj S. na receptu!

    OdgovoriIzbriši
  14. "vienna via bgd" - drago mi je što si navratila i pročitala post, ....., eto sve smo rekle :) i hvala ti još jednom za ajvar i recept :)
    "Snježa" - slažem se da je vježba za išijas najbolja, vježbala sam ja i do sada ali očito neke krive vježbe koje nisu baš pomagale, sada je vrijeme za sve to ispraviti i onda mirno krenuti dalje. Drago mi je da ti se sviđa ova priča o prijateljstvu kao i ajvar . Hvala ti.

    OdgovoriIzbriši
  15. Bok Branka,
    radila sam po slicnom receptu s coolinarike i tamo na zalost pise 3-4 kasike soli, stavila dvije prije nego sto sam probala i preslano :(
    ima li kakva ideja kako mogu ubiti tu sol?
    Koliko dugo ovaj ajvar moze trajat?
    Hvala

    OdgovoriIzbriši
  16. "nova" - Bok i prije svega hvala ti na posjeti na blog !
    Što se tiče soli bojim se da u ovom slučaju nemam neko pametno rješenje. Žao mi je što ti se tako dogodilo i iako ne znam sa kojim količinama rajčica si radila 3-4 kašike soli je zbilja previše, čak mislim da su i 3-4 kašičice (male) soli previše kao što se pokazalo da ti je preslano i sa 2 kašike koliko si ti stavila.
    Ali što je tu je, jedino što mi pada napamet je napraviti novi ajvar od istih sastojaka ali bez imalo soli i sjediniti sa ovim već napravljenim,. dobila si manje soli na veću količinu. No pretpostavljam da novih sastojaka sada više nema (posebice zelenih rajčica) tako da ti ovime i nisam puno pomogla.
    Ja ću se svakako još malo raspitati i doznam li nešto odmah javljam.
    Što se trajanja tiče, moj ajvar je izdržao oko 1,5 godinu, u frižideru. Nakon toga počeo je postajati malo kiselkast. Znači 1-1,5 godina je optimum. Ipak nema tu ništa od umjetnih dodataka koji bi mu produljili trajanje.

    Puno pozdrava !
    B.

    OdgovoriIzbriši
  17. tnx na odgovoru, rajcica se jos moze naci, nasla prije neki dan na zelenoj pa cu pokusati, razmisljala sam i o patlidjanima, al nekako mi ne ide to peceno s ovim sirovim
    hvala puno

    OdgovoriIzbriši
  18. i evo samo update, na Kvatricu ima prekrasnih zelenih rajcica 5kn/kg
    hvala na pomoci

    OdgovoriIzbriši
  19. "nova" - hvala ti na ponovnom javljanju i na informaciji za zelene rajčice na Kvatriću. U subotu tek mogu tamo otići i nadam se da ću ih naći. Htjela bih napraviti pohane zelene rajčice po receptu od Dunje (blog Parfe-Dunja).
    Isto tako nadam se da ćeš uspjeti razblažiti svoj ajvar. I ja mislim da sa patliđanima ne bi išlo , ako možeš bolje je pridodati još turu rajčica. Imati ćeš malo više ajvara nego što si planirala, ali bolje je i tako nego da ovo što si napravila stoji.

    OdgovoriIzbriši
  20. danas imam potpuno novi dozivljaj ovog namaza,... prije neki dan sam se mislila sta je meni trebalo da usred radnog tjedna se uvalim u nakuhavanje zimnice, ali sad se ispaltilo
    ajvar je savrsen, osjeti se kiselost rajcice i snaga hrena
    nisam uspjela spasit citavu dozu, vec samo pola, toliko je bilo slano, ali nema veze, ostalo je dovoljno

    OdgovoriIzbriši
  21. Great pοѕt. I was checking constаntly this blog and I'm inspired! Extremely helpful information particularly the ultimate part :) I deal with such information a lot. I used to be looking for this certain info for a very long time. Thank you and best of luck.
    Also visit my website kleemann.org

    OdgovoriIzbriši
  22. Aw, this was аn incrеdibly goοd post.

    Taκіng the time and actual effоrt to produce a
    superb аrtіcle… but what can I say… I hesitate
    a whole lot and neveг mаnage tο
    gеt anуthing done.

    my site ... Silk'N Hair Removal

    OdgovoriIzbriši
  23. ӏ couldn't refrain from commenting. Exceptionally well written!

    My blog post: v2 cig review

    OdgovoriIzbriši
  24. Pores and skin moles takes place due to hyperpigmentation of the cells.
    Since of this laser therapy ought to be seemed at as
    becoming the final alternative.

    Here is my blog :: Therestaurantatsouthsea.Com

    OdgovoriIzbriši
  25. Ovakav ajvar još nisam imala prilike probati, čini se po sastojcima jako fin!

    OdgovoriIzbriši