četvrtak, 27. rujna 2012.

Žele bomboni od zelenih i crvenih rajčica

U ovomjesečnom krugu blog igrice "Ajme koliko nas je" koju je pokrenula monsoon, naša domaćica draga Tamara sa bloga "What´s for dessert?" za temu nam je zadala - pumidori ! Ili, kako ih još zovemo, rajčice ili paradajz, a u Dbk su pomadore.

Kada sam vidjela temu koju je Tamara objavila jako sam se razveselila jer rajčice volim, volim, i onda još malo volim i znam da će se sada na jednom mjestu naći puno divnih recepata sa rajčicama koje ću rado isprobavati. Nema tog načina na koji ih pripremima a da mi nisu dobre, no ipak najviše uživam u svježim rajčicama, uobičajeno na salatu a nekada je samo operem, uzmem u ruku i pojedem. Rajčica me uvijek osvježi, a isto tako svako jelo mi učini ukusnijim , sočnijim, a ako je neka dobra vrsta u pitanju i mirisnijim.

Iz godine u godinu upoznajemo se sa sve više vrsta rajčice , i sa sve više boja rajčice. Nekada smo znali za domaću crvenu rajčicu i to je to. Danas su tu male i velike sa svim svojim nazivima, oblicima, i bojama, crvene, zelene, žute........, kod mene u kuhinji našle su se crvene i zelene.






Rajčice sam do prije koju godinu povezivala uglavnom uz slana jela, no onda je došao trenutak da ih počmem degustirati i pripremati i u slatkim varijantama. Uostalom, u saftove od rajčica ili sa rajčicama uvijek ide i poneka žličica šećera. Uz žličicu šećera ići će i malo cimeta, i ...., malo po malo , eto nas u slatkoj varijanti. Tako sam prošle godine moje prve zelene rajčice pripremila kao slatke i smjestila ih u košarice od lisnatog tijesta, recept je ovdje.

Ovaj put imala sam namjeru u igrici sudjelovati, sada već skoro tradicionalno, sa marmeladom :) . Međutim, kako sam kombinirala marmeladu tako su mi misli letjele dalje i prvotno zamišljena marmelada se pretvarala u žele, a onda sam u jednom trenutku promislila da bi se i žele mogao pretvoriti u žele bombone !

Dakle, biti će rajčice u slatkoj varijanti. Rajčice - bomboni ! :) .






Zanimljivo je da ja zapravo ne volim žele bombone, rijetko što bi me natjeralo da kupim a zatim i pojedem žele bombone, ne pamtim niti kada sam to napravila. Ne volim niti u kuhinji koristiti želatinu osim ako baš moram. Pa eto, sada sam napravila sve ono što ne volim da bih dobila ono što želim i volim :)
Želatina i žele bomboni na jednoj strani - rajčice zarobljene u bombonima na drugoj strani. Isplatilo se zažmiriti, uz malo kombiniranja i dodataka baš su mi se svidjele u ovom izdanju.

Za početak sam napravila manju količinu i zelene rajčice sam iskombinirala sa jabukom i vanilom , a crvene rajčice su dobile drugu kombinaciju sa kardamomom , obje na kraju slatke i nježne , ......, no umjesto da puno pričam radije pripremimo sastojke, pripremimo kalupiće (ja sam koristila silikonske za praline i kalup za kockice leda)  i krenimo sa receptima.






Žele bomboni od zelenih rajčica sa jabukom

- 100 ml soka od zelenih rajčica (imate li sokovnik jednostavno dobijete sok, a bez sokovnika rajčice je najbolje skuhati i onako omekšale kroz gazu procijediti u sok)
- 50 ml soka od jabuke (postupak dobivanja soka je isti kao kod rajčica)
- 50 ml vode
- 200 g šećera
- 2 vrećice vanilin šećera
- 4 listića želatine
- kristal šećer za oblaganje bombona


- Listiće želatine namočiti u hladnu vodu i neka tako stoje oko 5 minuta dok ne nabubre
- Vodu staviti u posudu za kuhanje i dodati šećer i vanilin šećer, kuhati dok ne prokuha , a zatim još 10-tak minuta dok se pomalo ne počme zgušnjavati i reducirati. Poželjno je stalno mješati
- Dodati sok od rajčica i jabuke, procijeđen kroz gazu tako da bude što čišći
- Kuhati uz stalno mješanje dok pnovno ne uzavri.
- Čim uzavri maknuti sa vatre , dodati nabubrene listiće želatine i umješati ih da se rastope.
- Razliti u pripremljene kalupiće (prethodno ih lagano premazati uljem)
- Ohladiti na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru dok se ne stegne, najbolje je da ostane u frižideru 24 sata i tada će se sigurno stisnuti

Izvaditi bombone iz kalupa i obložiti ih kristal šećerom.

I eto ih, tu su mali-zeleni žele bomboni.





Meni su uistinu finog okusa, rajčica prevladava, zelena rajčica je malo trpka okusa pa jabuka i vanila dodaju potrebnu blagost i bomboni postaju slatki i nježni.



Žele bomboni od crvenih rajčica sa kardamomom


- 150 ml soka od crvenih rajčica (imate li sokovnik jednostavno dobijete sok, a bez sokovnika rajčice je najbolje skuhati i onako omekšale kroz gazu procijediti u sok)
- 50 ml vode
- 200 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 1/2 žličice mljevenog kardamoma
- 4 listića želatine
- kristal šećer za oblaganje bombona


- Listiće želatine namočiti u hladnu vodu i neka tako stoje oko 5 minuta dok ne nabubre
- Vodu staviti u posudu za kuhanje i dodati šećer i vanilin šećer, kuhati dok ne prokuha , a zatim još 10-tak minuta dok se pomalo ne počme zgušnjavati i reducirati. Poželjno je stalno mješati
- Dodati sok od rajčica procijeđen kroz gazu tako da bude što čišći
- Dodati kardamom
- Kuhati uz stalno mješanje dok pnovno ne uzavri.
- Čim uzavri maknuti sa vatre , dodati nabubrene listiće želatine i umješati ih da se rastope.
- Razliti u pripremljene kalupiće (prethodno ih lagano premazati uljem)
- Ohladiti na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru dok se ne stegne, najbolje je da ostane u frižideru 24 sata i tada će se sigurno stisnuti

Izvaditi bombone iz kalupa i obložiti ih kristal šećerom.

I eto ih, tu su mali-crveni žele bomboni.







I ovi su jednako zanimljivi , sa karakterističnim okusom rajčice, dodatak kardamoma im podigne okus, degustirajući osjećam ih nekako kao baršunaste.


Iako mi je ovo izdanje rajčica samoj palo na pamet, kada je sve bilo gotovo, moram priznati da me pomalo iznenadilo :) Gledam li ja to i jedem li ja to stvarno žele bombone od rajčica, i još mi se k tome sviđaju ? Hm, pa odgovor je samo jedan - da, upravo tako ! :)






Ove recepte šaljem dragoj Tamari kao moje ulaznice u ovomjesečni krug igrice Ajme koliko nas je.


I na kraju, obećanje vezano za prošli post (Bakalar na bijelo i pasutice sa mladim lukom) i moga gosta, hm da, malo sam to "smotala" sa dragi I., pa koji dragi , čiji dragi..... :)
Ma sve je to tako jednostavno, iako se dogodilo pomalo neobično i svakako neočekivano. Ukratko, prošle godine u ovo vrijeme imala sam malu prometnu nesreću, gospodin sa čijim motorom sam imala "bliski susret" pozvao je prijatelja koji je tada došao,.........,i kako je onda došao tako više nije otišao :) , i danas smo tu. Ali ne, nisam baš odmah pala na šarm, fotkice, pizzu, pa niti na marmelade u njegovoj izvedbi ......, ali proljeće je već napravilo svoje i osim što je od tada "dragi" odnosno "moj dragi I." :) došao je i do titule gosta kuhara i fotografa :). I ne manje važno, I. je uvijek tu da podrži sve moje "manevre" u kuhinji, od isprobavanja vaših recepata i osmišljavanja mojih do degustacije svega što iz kuhinje izađe pa i ovih žele bombona od rajčica :) iako bi radije da sam napravila nešto "normalno". Podrška uključuje i  zajedničko pretraživanje ponude na placu, odlaske u prirodu, ali i trenutaka moga bijega u čaroban svijet marmeladica........, i da ne nabrajam dalje kada ionako sve znate , samo ću još  dodati : "Thanks I." !


Broj komentara: 27:

  1. Branka, ideja o žele bombonima od rajčice je totalno originalna, svaka čast na ideji
    ja sam luda za žele bombonima i nije se jednom dogodilo da sam imala želučanih problema zbog predoziranja istima, bolje da ne dolazim u dodir s njima jer se ne znam zaustaviti
    još jednom samo da pohvalim originalnost ideje i slikice

    OdgovoriIzbriši
  2. Vjeruj mi da sam ostala paf i na naslov i na fotke. Ovo je genijalno! Nadam se da ćeš mi za prijavu poslati ovu drugu fotku po redu, prekrasna je, ne mogu prestati gledati u nju!

    OdgovoriIzbriši
  3. Genijalna ideja! Ja pak obožavam žele bombone, i one domaće, ali i jelly beans ili jujy fruits. Ovo mora da je više nego odlično. I divno izgledaju.

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlično izgledaju, nikad ne bih pogodila da su od pomadora ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Pa ja ne mogu vjerovati koliko je ovo dobra ideja! I izgledaju super, bravo! :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Obožavam žele bombone, ali mi nikad nije palo na pamet da bi se mogli napraviti doma. Sjajan recept.

    OdgovoriIzbriši
  7. Ideja je mnogo dobra! Bravo Branka! Imas stvarno originalne recepte, uvek me odusevis...
    A odusevilo mi i romanticno objasnjenje. :) Jako mi je drago zbog vas... Vasa saradnja je stavrno odlicna i samo tako nastavite! :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Šta da kažem, nego čestitam ti na svemu, uživaj u životu, radi i dalje marmeladice, dijeli ih sa voljenima, a ovi bomboni su mrak, pa predivna ideja.

    OdgovoriIzbriši
  9. ajme koja genijalna ideja, a i izvedba, vjerujem da je ovo jako fino, bravo :)

    OdgovoriIzbriši
  10. O Branka,zaista me uvijek iznenadiš predobrim idejama,tako je i ovaj puta,pa nikada mi ne bi palo na pamet probati ovakvu kombinaciju,genijalno!

    OdgovoriIzbriši
  11. Ja mislim da je ovo definitivno pobednik ovog kruga igrice... oduševljena sam idejom i realizacijom ;)

    OdgovoriIzbriši
  12. Predobro! Genijalna ideja a prezentacija savršena. Bravo!

    OdgovoriIzbriši
  13. Fantasticna ideja, odlicna ulaznica za igru :) Slike su vise nego fantasticne

    OdgovoriIzbriši
  14. Alal vjera, fenomenalno! Meni nevjerojatno, Bože kako si puna ideja!!! Pozdrav i tebi i tvojoj podršci, uživajte!

    OdgovoriIzbriši
  15. Svaka ti čast na prelepoj prezentaciji ovih fenomenalnih žele bombonama, a uvek i uvek se radujem kada uđem na tvoj blog i ugledam tvoje prekrasne fotke. BRAVO!

    OdgovoriIzbriši
  16. Zaista genijalni žele bomboni i zaista me zannimaju njihovi okusi a znam i nekoga tko voli jako žele bonbone.Odlična ulaznica.

    OdgovoriIzbriši
  17. Prosli post sam propustila, ali sam sada nadoknadila "gradivo".:))) I veoma se radujem zbog lepih novosti, vi ste pravi tandem u kuhinji, zelim vam jos puno inspiracije i tako kreativnih receptica i fotki (ma, ove zele kockice si samo ti mogla smisliti:)) Veliki pozdrav za vas dvoje!:))))

    OdgovoriIzbriši
  18. genijalna ideja i vrlo neobična!!

    OdgovoriIzbriši
  19. Super x3 :-) Pozz dragom I ;-)

    OdgovoriIzbriši
  20. Ženijal Branka, ženijal!:)
    Izgledaju super slatko i skroz su fora:)

    OdgovoriIzbriši
  21. Branka ove zele bombone su nesto genijalno...zaista...!!! Ne mozes ni da zamislis u kakvom sam iskusenju da ti ih ne ukradem...treba da napisem neki recept u tom stilu ali da bude moj...originalan ! Posto sam dete iz dobre kuce, moracu da se potrudim da ovaj post izbrisem iz mozga dok se ne skoncentrisem na moj recept...
    Vidis, kada te covek pritera uz zid...istina izadje na povrsinu...! Ma bilo je ocigledno da je "dragi" onaj "dragi"..!
    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  22. drool- worthy and gorgeous photography

    OdgovoriIzbriši
  23. :)) koji LUdilo bomboni!!! Stvarno sam se ugodno iznenadila.. Super,super idea B!

    OdgovoriIzbriši
  24. Baš mi je drago da sam pronašla tvoj blog :) volim zanimljive recepte, a ovde ih puno :))

    OdgovoriIzbriši
  25. Ovi bomboni su me oborili s nogu! Kakva ideja! A tek priča s dragim koji je došao i nije otišao...
    Blog ti je krasan, evo već pola sata sjedim uz kavicui baklavicu i klikam po receptima... i to ne prvi put :)

    OdgovoriIzbriši
  26. Napravila sam,za sada samo zelene,bez soka od jabuka i sa malo limun vanil šećera.Nažalost nisam uspela naći želatin u listovima pa sam stavila običan,nadam se da neće pokvariti.Još samo da se spusti temperatura da se mogu ohladiti.

    OdgovoriIzbriši