srijeda, 9. studenoga 2011.

Kolač sa dunjama

Sezona je dunja i ja dunje baš volim :). Ne samo zbog njihovog okusa koji mi se sviđa već i zato što su mi  dunje nekako posebne svojim izgledom i zato što imaju neki poseban status među voćem  i uvijek sdam je doživljavala kao simbolom toplog doma.

I sada imam nekoliko dunja na policama, ali sigurno  moram i priznati da ih ranije nisam toliko koristila osim što smo u Dbk za Božić uvijek tradicionalno imali kontonjatu ili sir od dunja  i pokoja dunja bi završila u kompotu. Zapravo, nismo baš niti imali toliko dunja. Sada su mi dunje više dostupne i šteta bi bila ne iskoristiti ih i ne staviti ih tamo gdje pripadaju, a pripadaju svugdje. U slastice, kompote, džemove, ...., i u slana jela gdje ih vidimo u odličnim receptima koje su kolegice blogerice zadnjih dana objavile.

Ja ću dunje naravno staviti u poneki džem ili kako ja volim reći marmeladu, teško da će im sezona proći bez toga :) . Ali za početak , stavila sam ih u jedan jednostavan, fini kolačić kojim sam počastila  moju tetu i ujaka koji su me posjetili . Bili su na proputovanju i došli doslovno na par sati i iako sam pripremila cijeli ručak čim su ušli u stan pitali su "što ovo miriše, ispekla si kolač.... ? ". Da, ispekla sam kolač, a kada su čuli da je sa dunjama jako su se razveselili jer niti kod njih u Splitu dunje nisu uobičajeno voće koje bi nešto više koristili.

 



Ja sam recept za kolač našla na netu, bio mi je polazna osnova za "malo dodaj, malo oduzmi" :) i na kraju sam ga napravila ovako:

Kolač sa dunjama

- 300 g mesa dunje - za dobiti ovih 300 g meni su trebale 2 dunje srednje veličine
- 20 g grožđica
- 1 vanilin šećer
- 100 ml ulja
- 200 g smeđeg šećera
- 2 jaja
- 350 g brašna
- 1 žličica cimeta - ljubitelji cimeta mogu staviti i nešto više, 2 žličice
- 2 žličice sode bikarbone
- 1/2 žličice soli
- korica 1 limuna
- 100 g mljevenih badema

- Dunje skuhati dok ne omekšaju dovoljno da ih možete lijepo oguliti i narezati na komadiće - ja sam ih kuhala oko 30 minuta
- Grožđice namočiti u mlaku vodu i ostaviti ih oko 15-20 minuta da omekšaju
- Kada su dunje kuhanjem  omekšale, oguliti ih, očistiti i narezati na manje komadiće.
- U posudu staviti dunje i grožđice , dodati vanilin šećer , sve dobro pomješati i neka stoji do daljnje upotrebe
- U drugu posudu staviti šećer i dodati ulje. Mutiti mikserom dok se dobro  ne sjedine.
- Dodati jaja i nastaviti mutiti oko 5 minuta
- Zatim pomalo dodavati i ručno umješati brašno, sodu bikarbonu, sol i cimet i dobro ih umješati. Smjesa će biti pomalo tvrda.
- Dodati dunje i i grožđice i ručno ih umješati u smjesu koja će sada ponovno omekšati
- Na kraju dodati koricu limuna i mjevene bademe i sve dobro umješati

- Kalup za pečenje (ja sam koristila standardni kalup za pite) namastiti maslacem i posuti smeđim šećerom
- Smjesu izliti u kalup i peći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 45 minuta , po potrebi do 1 sat (provjera čačkalicom nakon 45 minuta)

- Ja sam kolač radila sa pola mjere, ali nisam koristila manji kalup pa je ispao nešto tanji i kraće sam ga pekla.

- Kada je kolač ispečen ohladiti ga, posuti šećerom u prahu i servirati.



I evo mekanog i mirisnog kolača, sa mirisom cimeta i vanile, sa okusom u kojemu znate da su to dunje, sa smeđim šećerom koji ipak daje neku posebnu notu. Isto tako smeđi šećer kojim je posut kalup pomalo se uhvatio oko kolača i kada ga jedete pomalo krcka.
Svidio se meni, a svidio se teti i ujaku. Što nismo pojeli to su sa sobom ponjeli :):)



Servirala sam ga jednostavno, samoga , i nama je bilo dovoljno. A može se servirati i uz malo šlaga ili kuglicu sladoleda od vanilije.



 
Danas ostajemo kod kolačića, a ubrzo stižu marmelade od dunja  "sa ovim i onim" :), u svakom slučaju mirisne , a nadam se da će biti i ukusne. Pričekajmo da ih isprobam :)


21 komentar:

  1. Branka draga, pravi starinski i jesenski ugođaj topline doma. Baš mi se sviđa ovako niska s vidljivim komadićima.

    OdgovoriIzbriši
  2. Bas kao sto Dunja kaze, a ovaj kolac mi izgleda tako aromatico i fino. Odlucno i veselim se i tvojim marmeladama od dunja :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Divan kolac.Nema bas mnogo recepta sa kolacima sa dunjom tako da je posebno otkrice naci ga:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ma znaš što, već me izluđuješ s tim dunjama koje ne mogu nabaviti. Sve sami recepti koji mame, mame i prosto osjećam miris i okus dunja ovako preko ekrana. Zbilja si okrutna:))

    OdgovoriIzbriši
  5. Dunje, dunje,... vraćaju me danima djetinjstva. Na ormarima su bile poređane dunje i tegle s raznim pekmezima a miris se širio kućom...
    Osim u marmeladi i u kompotu rijetko smo ih drugačije koristili i baš zato je svaki recept dobro došao. Mmmm...

    OdgovoriIzbriši
  6. Lijepo izgleda, prava jesenska poslastica.

    OdgovoriIzbriši
  7. Draga Branka, kolač izgleda prelepo, imam dunje u bašti i obožavam njen miris. Obično od njih pravim kompot, ali ću isprobati i ovaj tvoj recept...

    OdgovoriIzbriši
  8. Divan kolac... I ja mnogo volim dunje u raznim kolacima. Volim cak i onako sveze, kao jabuke. :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Danas sam zbog svih vas kupila dunje. Izmamile su mi osmeh jer sam se setila svih blogova kad sam naišla na prve dunje u prodaji koje mirišu, ali opojno mirišu onako kako su samo opevane u pesmama. ja sam sebi kompot skuvala, a ovaj kolač će svima nama koristiti jer su retki recepti sa ovim voćem.

    OdgovoriIzbriši
  10. Baš divan post, slikice i recept! Ni ja često ne jedem dunje, ali vjerujem da će me ovaj tvoj divni recept inspirirati da se i na mojem stolu uskoro nađe ova čarobna poslastica:) Lijep pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  11. Branka ljubim te za recept,baš imam dunja i jedan dio sam sredila u marmeladu,nešto za kompot i još je preostalo,taman kao naručen ovaj receptić hvala ti,javljam dojmove:)

    OdgovoriIzbriši
  12. "Dunja" - hvala ti , drago mi je da ti se sviđa kolač i ova moja "tanka" verzija .
    "Sweet Corner" - hvala ti ! Marmeladice stižu ubrzo, drago mi je da ti se kolač sviđa.
    "Dzoli" - istina je da nema baš puno kolača sa dunjama i meni je isto tako bilo drago kada sam ovaj pronašla. Hvala ti !
    "Κάθαρσις" - nije tako jako okrutno :), nemam niti ja neki poseban izvor dunja, ali ove jeseni ih redovno nalazim po trgovinama i to treba iskoristiti. Hvala ti !
    "Snježa" - hvala ti ! Dunje zbilja daju poseban ugođaj u kući, mogu samo zamisliti dunje i teglice na ormarima.
    "What's for dessert?" - hvala ti, slažem se da je ovo prava jesenska poslastica.
    "Zora" - drago mi je da ti se sviđa ovaj kolač i hvala ti. Biti će mi drago da ga isprobaš i nadam se da ćeš biti zadovoljna !
    "Miki" - hvala ti i drago mi je da ti se sviđa. Volim i ja svježe dunje, ali mi je malo teže rezati ih jer su obično dosta tvrde.
    "Jelena" - drago mi je da si našla tako lijepe i mirisne dunje i sigurno uživaš u finom kompotu. Drago mi je da ti se i ovaj recept sviđa, hvala ti !
    "Zondra Art" - hvala ti i jako mi je drago da ti se sviđaju slike i kolač. Ako ga isprobaš nadam se da ćeš biti zadovoljna !
    "Nely" - hvala ti puno ! jako mi je drago da je recept stigao u pravo vrijeme, uspiješ li ga isprobati čekam dojmove :)
    "Tamara" - drago mi je da ti se sviđa, hvala ti !
    "Opasna" - hvala ti, baš tako jednostavan je i lijep, drago mi je da ti se sviđa !

    OdgovoriIzbriši
  13. Predobar recept bas u sezoni kada neznamo šta ćemo sa dunjama!

    OdgovoriIzbriši
  14. Nisam ih dosad koristila osim kao dodatak na ormaru ,ma zezam se čak i na ormaru ih nemam.
    Ali receptić jako fin i mirisan.

    OdgovoriIzbriši
  15. vidim u posljednje vrijeme po blogovima baš puno se nešto sa dunjama sprema, ja je ne koristim baš nešto, a i nije se koristila kod nas nekad tako da niti nemam naviku, morat ću je potražiti pa da i ja nešto napravim od tih divnih voćki

    OdgovoriIzbriši
  16. Draga Branka evo me oduševljena ovim kolačem,danas sam ga isprobala,stvarno oduševljava okusom,točno tvoj opis je savršen,pogotovo smeđi šećer koji mi nekako daje posebnost ukusu,a na cimetu nisam štedila,dio kolača otišao je prijateljima,jer su ga "zarobili"..divan je i puno ti hvala,drugi puta ću dokumentirati i fotkicom...velika pusa!

    OdgovoriIzbriši
  17. "vera" - hvala ti ! super je da imaš toliko dunja, uskoro stiže još nešto sa dunjama što će vjerujem tebi biti interesantno pa sačuvaj koju :)
    "Dilajla" - drago mi je da ti se recept sviđa, hvala ti !
    "ninakuhinja" - hvala ti Nina. Nisam ni ja do nedavno imala neku naviku, ali zbilja ih je šteta ne iskoristiti u nešto fino.
    "Nely" - draga Nely puno ti hvala na povjerenju i na ovako brzom isprobavanju recepta ! Jako si me razveselila i jako mi je drago da si zadovoljna kolačićem i da se gostima tako svidio, super, super ! Još jednom hvala i veliku pusu šaljem !

    OdgovoriIzbriši
  18. Ovo bi zaista rado probala, sigurna sam da je predivno, a sastojcima sam oduševljena! Tako jednostavno, a opet zaokruženo kraljicom dunjom :) Kao šta su ti ujak i ujna rekli, kod nas u Splitu dunje nisu uobičajeno voće i pamtim samo njihov miris dunje s ormara kada sam bila dijete... Već mi miriše draga Branka...

    OdgovoriIzbriši
  19. Ja i dalje dunje gledam samo na slikama, ali kad vidim kako si lepo ovo napravila, dodje mi da ih potrazim na pijaci.
    Ovom kolacu je prah secer sasvim dovoljan! predivan je!

    OdgovoriIzbriši